Stirile zilei de 13.06.2008

1vremerea.jpg

Titlurile zilei:

Proiecte de dezvoltare a turismului prin POR

Combaterea branconajului pisciol din Delta;

Greva foamei la SNIF;

Fonduri SAPARD deturnate la Herculane;

Vremea compromite culturile in lume;





Proiecte de dezvoltare a turismului prin POR

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a lansat cererea deschisa de proiecte pentru Axa 5 a Regio (Programul Operational Regional) - Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, domeniul de interventie 5.2.

Vor putea fi depuse proiecte care urmaresc crearea, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice.

In cadrul acestui domeniu de interventie vor putea fi depuse proiecte care urmaresc:

amenajarea obiectivelor turistice naturale cu potential turistic;

valorificarea potentialului turistic montan prin construirea infrastructurii necesare;

dezvoltarea turismului balnear;

reabilitarea, modernizarea si extinderea structurilor de cazare precum si a utilitatilor aferente;

crearea, reabilitarea si extinderea infrastructurii de agrement, inclusiv a utilitatilor aferente.

Pentru acest domeniu de interventie pot depune proiecte autoritatile publice locale (singure, in parteneriat cu alte autoritati publice locale sau in parteneriat cu ONG-uri), asociatii de dezvoltare intercomunitara si IMM-uri.

Alocarea financiara orientativa pentru acest domeniu, in perioada 2007-2013, este de 330 milioane euro, din care 231 milioane euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, restul fiind reprezentat de cofinantarea nationala.


Combaterea branconajului pisciol in Delta

Prefectura judetului Tulcea va solicita autoritatilor centrale acordarea unor documente legale pescarilor din Delta Dunarii, pentru ca acestia sa poata dovedi provenienta pestelui transportat.

Prefectul judetului Tulcea, Lucian Simion, a declarat, in urma sedintei Comisiei Judetene de Prevenire si Combatere a Braconajului Piscicol, ca a solicitat membrilor comisiei sa intocmeasca o propunere de act normativ.

''Deocamdata, in acest domeniu este o nebuloasa. Este nevoie de un set de documente care sa insoteasca orice cantitate de peste, pentru ca in momentul de fata nu se poate spune ca exista acte care sa poata fi verificate'', a declarat prefectul Lucian Simion. El a mai spus ca propunerea autoritatilor tulcene va fi transmisa Ministerului Economiei si Finantelor si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
O alta propunere de modificare a unor acte normative care va fi transmisa autoritatilor centrale este cea privind Ordonanta nr. 23 din 2008 referitoare la pescuit. ''Ordonanta va fi modificata, insa modificarile propuse nu includ si solicitarea noastra, a autoritatilor tulcene, pentru ca si Administratia Rezervatiei si Garda de Mediu sa aiba drept de control asupra modului de exploatare a resursei piscicole din Delta'', a precizat prefectul Lucian Simion.

In timpul unei dezbateri publice organizate in aprilie 2008 de organizatia ''Salvati Dunarea si Delta'', pescarii tulceni si-au manifestat nemultumirea din cauza ca nu au cum sa isi vanda pestele cu documente legale.


Greva foamei la SNIF

Zece salariati din cadrul Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF) au decis miercuri sa intre in greva foamei in fata Guvernului Romaniei. Decizia lor vine ca urmare a lipsei de raspuns din partea guvernantilor la solicitarile salariatilor, sustinute printr-o serie de actiuni sindicale.

Salariatii din cadrul SNIF au protestat fata de nerespectarea protocolului semnat cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pe data de 21 mai, prin care se solutionau cele doua revendicari majore ale salariatilor SNIF: protectie sociala pentru lucratorii disponibilizati si privatizarea SNIF prin metoda negocierii directe.

In protocol, termenul pentru solutionarea celor doua probleme a fost data de 27 mai 2008, timp in care actiunile de protest au fost suspendate. CNS Cartel ALFA solicita Guvernului Romaniei sa elaboreze de urgenta actele normative pentru protectia sociala a lucratorilor disponibilizati si pentru privatizarea SNIF SA, astfel incat metoda de privatizare sa poata permite controlul asupra procesului de privatizare de catre MADR.


Fonduri SAPARD deturnate la Herculane

Se cheama pensiunea “Pinul Negru” si pare cea mai mare realizare imobiliara proprie a primarului orasului Herculane. Pentru a-si vedea visul implinit, primarul a fentat mai multe autoritati care acorda fonduri tip SAPARD si mai multe legi pe care cu siguranta le cunoaste foarte bine.

Partea si mai proasta a ingineriei este ca pensiunea se construieste partial din fonduri europene, obtinute insa prin prezentarea altui amplasament, unde se indeplineau conditiile eligibile de zona rurala. Cert este ca, de obtinerea fondurilor nerambursabile, primarul se spala pe maini si paseaza responsabilitatea societatii comerciale, fiul sau.


Vremea compromiet culturile in lume

Fermierii americani care cultiva in special porumb si soia se plang de prea multa ploaie, in timp ce producatorii australieni de grau sunt disperati din cauza secetei, scrie International Herald Tribune.

"Sezonul de insamantare a inceput destul de prost anul acesta, iar nivelul de anxietate printre producatori este in crestere", a declarat Bill Nelson, analist pe industria cerealelor de la banca americana Wachovia.

In acest moment, cand porumbul ar trebui sa acopere campiile Statelor Unite, o planta din zece nici macar nu a rasarit din pamant, conform Departamentului de Agricultura al Statelor Unite (USDA). Deoarece porumbul plantat tarziu este mai sensibil la caldurile mari de peste vara, fiecare zi de intarziere garanteaza recolte slabe pentru acest an.

Iarna trecuta, odata ce temerile unei crize globale a alimentelor s-au adeverit, preturile pe bursele de marfuri s-au dublat sau chiar triplat, ceea ce a dus la nemultumiri pe intregul teritoriu al Statelor Unite, la revolte in peste douazeci de tari si la sumbre previziuni in ceea ce priveste malnutritia in unele zone ale globului.

In timp ce cererea de porumb, grau, soia si orez creste la nivel global, fermierii se lupta sa faca fata. Milioane de hectare reintra in procesul de productie in Europa, iar in Asia a devenit din ce in ce mai comuna plantarea a doua sau trei recolte in acelasi an.

Cu exceptia sud-vestului si a unui mic colt din sud-estul Australiei, ploaia a intarziat sa apara pe teritoriul continentului. Majoritatea fermierilor care cultiva grau s-au gasit in imposibilitatea de a insamanta, conform declaratiilor lui Bob Iffla, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Grau din Australia. Drept rezultat, recolta australiana se va situa cel mai probabil sub media anuala: intre 5 si 15 milioane de tone de grau destinat exporturilor, fata de 17-18 milioane de tone in alti ani.

In Thailanda, multi fermieri au renuntat la recoltele de anul acesta si se se pregatesc sa replanteze orez, dar, de obicei, a doua recolta nu este indeajuns irigata.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>