Stirile zilei de 11.06.2008

1delta.jpg

Titlurile zilei:

Constituirea pretului pe filiera de produs prin OIPA;

7,1 milioane tone de grau estimat pentru 2008;

Punctajul proiectelor pentru procesarea produselor agricole;

5000 mp pentru amplasarea constructiilor in extravilan;

Lipsesc proiectele pentru protejarea Deltei Dunarii;







Constituirea pretului pe filiara de produs prin OIPA

Producatorii si procesatorii din agricultura si indusria alimentara, precum si ditribuitorii se vor grupa in organizatii interprofesionale, unul dintre obiective fiind asigurarea transparentei in constituirea pretului pe filiera de produs, potrivit unui proiect de act normativ emis de MADR.

Potrivit proiectului emis de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), infiintarea Organizatiilor Interprofesionale pe Produse Agroalimentare (OIPA) are ca scop incheierea de acorduri interprofesionale intre partenerii din cadrul aceleiasi filiere de produs, respectiv producatori, procesatori si distribuitori.

O astfel de organizatie va fi recunoscuta de MADR, daca printre obiectivele propuse se numara "asigurarea transparentei necesare in functionarea corecta a organizarii pietei si in constituirea pretului pe filiera". De asemenea, este important ca OIPA sa contribuie la buna functionare a pietei, prin promovarea unor produse adaptate cerintelor pietei din punct de vedere calitativ si cantitativ Nu in ultimul rand, organizatia trebuie sa urmareasca o mai buna valorificare a produselor, in special prin actiuni de marketing si cercetare de piata.

"O organizatie interprofesionala (...) poate solicita MADR sa recunoasca drept obligatorii unele dintre acordurile convenite, pe o perioada limitata, pentru toti operatorii ce activeaza in regiunea respectiva, indiferent daca acestia apartin sau nu organizatiei, in masura in care acodurile sunt in interes public", se precizeaza in proiectul de act normativ.


7,1 milioane tone de grau estimat pentru 2008

Ministerul Agriculturii estimeaza ca productia de grau din acest an va fi de 2,2 ori mai mare decat cea din 2007, iar cea de porumb, mai mare de 2,6 ori. Producatorii considera insa ca prin aceste prognoze se incearca manipularea preturilor.

Datele Ministerului Agriculturii arata ca productia de grau din acest an va fi de 7,1 milioane de tone, nivel semnificativ mai mare decat cel de anul trecut, cand recolta a fost de 3,2 milioane de tone.

Avand in vedere ca necesarul de consum uman din tara noastra este de 3,6 milioane de tone pe an, aceasta recolta ar satisface cererea interna si ar permite exportul unei cantitati importante. O situatie similara se va inregistra si la porumb şi sorg, MADR anticipând o producţie de 10,1 milioane de tone, de aproape 2,6 ori mai mare decat nivelul de 3,9 milioane tone atins anul trecut. 3.280 de kilograme pe hectar estimeaza Ministerul Agriculturii ca va fi productia medie la grau in acest an.

"Pretul porumbului, ca si al celorlalte produse agricole, va fi în ton cu preturile practicate pe piata internationala. Romania nu poate sa aiba o piata separata, in contextul global al produselor agricole". a spus Marcel Cucu, presedinte LAPAR.


Punctajul proiectelor pentru procesare

Finantarea ridicarii competitivitatii firmelor mici si mijlocii din industria alimentara, a treia componenta a PDAR, dispune pentru urmatorii sase ani de fonduri nerambursabile in valoare de un miliard de euro. Producatorul de vinuri Cotnari a cerut si a obtinut cinci milioane euro pentru modernizarea combinatului de vinificatie si pentru achizitia de utilaje din fondurile celei de-a treia componente a PNDR.

Banii pot sustine procesarea semintelor oleaginoase, construirea unei fabrici de procesare a carnii, a legumelor, fructelor si laptelui, extinderea capacitatilor de productie in morarit sipanificatie. Tot din banii alocati pentru mica industrie agrara se va distribui, in etapele urmatoare, suma de 118,125 milioane de euro pentru schema de ajutor de stat pentru IMM care proceseaza produse agricole, iar 100 milioane de euro pentru acordarea ajutoarelor de stat pentru microintreprinderi din domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere.

Criteriile de selectie a finantarilor pun accent pe ridicarea calitatii alimentelor produse de mica industrie la standarde europene. Investitia in productia de vin are un plus de 6 puncte in grila de evaluare a proiectelor destinate micii industrii agroalimentare. Microintreprinderile care cer bani pentru a se adapta la standardele comunitare, formele asociative din domeniul agricol si silvic, IMM care proceseaza produse traditionale sau ecologice primesc un scor maxim, de 20 de puncte. Prioritare sunt finantarile pentru procesarea produselor de origine animala, respectiv lactate, carne si oua, care primesc 20 de puncte. Cultura cerealelor are un scor de 17 puncte, mierea – 9 puncte, legumele, fructele si cartofii – 15, semintele oleaginoase – 12 puncte.


5000 mp pentru amplasarea constructiilor in extravilan

Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii a fost modificata in scopul inlaturarii unor bariere care ingreuneaza procesul investitional in agricultura. In aplicarea programului "Fermierul", destinat investitiilor in agricultura, au fost intampinate dificultati din cauza unor prevederi restrictive din Legea nr 50/1991.

Dispozitiile anterioare prevedeau dreptul primarilor de a autoriza constructii reprezentand anexe gospodaresti si ale exploatatiilor agricole pana la suprafata de 100 de mp. Insa amplasarea unei asemenea exploatatii si executarea de constructii agrozootehnice nu se puteau face intr-un spatiu atat de mic si de aceea noua reglementare mareste acest spatiu la 5.000 mp.

Pe de alta parte, dezvoltarea constructiilor civile si a cartierelor de locuit modifica permanent perimetrul de intravilan. Acest aspect impune un regim de protectie in perimetrele limitrofe constructiilor agrozootehnice si a anexelor gospodaresti.

Exploatatiile agricole deja existente pot ajunge in scurta vreme in intravilan daca nu se respecta cu rigurozitate limitele de amplasare a noilor constructii. Pentru protectia exploatatiei agricole si implicit a investitiilor, s-a introdus si o prevedere noua, care spune ca „in perimetrele limitrofe constructiilor reprezentand anexele gospodaresti ale exploatatiilor agricole, delimitate prin planuri urbanistice cu respectarea distantelor prevazute de normele sanitare in vigoare, in care s-a instituit un regim de restrictie privind amplasarea cladirilor de locuit si a obiectivelor socio-economice, solicitantul va obtine avizul Directiei pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.“

Noile dispozitii se regasesc in Legea nr 101 din 9 mai 2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii (publicata in Monitorul Oficial nr. 371 din 15 mai 2008).


Lipsesc proiectele pentru protejarea Deltei Dunarii

Braconaj, gunoaie, constructii haotice si lipsa proiectelor pentru atragerea fondurilor. Acestea sunt, doar cateva dintre problemele din Delta Dunarii.

In ciuda nenumaratelor apeluri ale organizatiilor neguvernamentale si a banilor acordati de autoritatile centrale, 140 de milioane de euro asteapta de mai mult timp sa fie folosite pentru reconstructia ecologica a Deltei Dunarii. Bani aprobati de guvern, refuzati insa de autoritatile locale.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>