Stirile zilei de 11.06.2008

1delta.jpg

Titlurile zilei:

Constituirea pretului pe filiera de produs prin OIPA;

7,1 milioane tone de grau estimat pentru 2008;

Punctajul proiectelor pentru procesarea produselor agricole;

5000 mp pentru amplasarea constructiilor in extravilan;

Lipsesc proiectele pentru protejarea Deltei Dunarii;







Constituirea pretului pe filiara de produs prin OIPA

Producatorii si procesatorii din agricultura si indusria alimentara, precum si ditribuitorii se vor grupa in organizatii interprofesionale, unul dintre obiective fiind asigurarea transparentei in constituirea pretului pe filiera de produs, potrivit unui proiect de act normativ emis de MADR.

Potrivit proiectului emis de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), infiintarea Organizatiilor Interprofesionale pe Produse Agroalimentare (OIPA) are ca scop incheierea de acorduri interprofesionale intre partenerii din cadrul aceleiasi filiere de produs, respectiv producatori, procesatori si distribuitori.

O astfel de organizatie va fi recunoscuta de MADR, daca printre obiectivele propuse se numara "asigurarea transparentei necesare in functionarea corecta a organizarii pietei si in constituirea pretului pe filiera". De asemenea, este important ca OIPA sa contribuie la buna functionare a pietei, prin promovarea unor produse adaptate cerintelor pietei din punct de vedere calitativ si cantitativ Nu in ultimul rand, organizatia trebuie sa urmareasca o mai buna valorificare a produselor, in special prin actiuni de marketing si cercetare de piata.

"O organizatie interprofesionala (...) poate solicita MADR sa recunoasca drept obligatorii unele dintre acordurile convenite, pe o perioada limitata, pentru toti operatorii ce activeaza in regiunea respectiva, indiferent daca acestia apartin sau nu organizatiei, in masura in care acodurile sunt in interes public", se precizeaza in proiectul de act normativ.


7,1 milioane tone de grau estimat pentru 2008

Ministerul Agriculturii estimeaza ca productia de grau din acest an va fi de 2,2 ori mai mare decat cea din 2007, iar cea de porumb, mai mare de 2,6 ori. Producatorii considera insa ca prin aceste prognoze se incearca manipularea preturilor.

Datele Ministerului Agriculturii arata ca productia de grau din acest an va fi de 7,1 milioane de tone, nivel semnificativ mai mare decat cel de anul trecut, cand recolta a fost de 3,2 milioane de tone.

Avand in vedere ca necesarul de consum uman din tara noastra este de 3,6 milioane de tone pe an, aceasta recolta ar satisface cererea interna si ar permite exportul unei cantitati importante. O situatie similara se va inregistra si la porumb şi sorg, MADR anticipând o producţie de 10,1 milioane de tone, de aproape 2,6 ori mai mare decat nivelul de 3,9 milioane tone atins anul trecut. 3.280 de kilograme pe hectar estimeaza Ministerul Agriculturii ca va fi productia medie la grau in acest an.

"Pretul porumbului, ca si al celorlalte produse agricole, va fi în ton cu preturile practicate pe piata internationala. Romania nu poate sa aiba o piata separata, in contextul global al produselor agricole". a spus Marcel Cucu, presedinte LAPAR.


Punctajul proiectelor pentru procesare

Finantarea ridicarii competitivitatii firmelor mici si mijlocii din industria alimentara, a treia componenta a PDAR, dispune pentru urmatorii sase ani de fonduri nerambursabile in valoare de un miliard de euro. Producatorul de vinuri Cotnari a cerut si a obtinut cinci milioane euro pentru modernizarea combinatului de vinificatie si pentru achizitia de utilaje din fondurile celei de-a treia componente a PNDR.

Banii pot sustine procesarea semintelor oleaginoase, construirea unei fabrici de procesare a carnii, a legumelor, fructelor si laptelui, extinderea capacitatilor de productie in morarit sipanificatie. Tot din banii alocati pentru mica industrie agrara se va distribui, in etapele urmatoare, suma de 118,125 milioane de euro pentru schema de ajutor de stat pentru IMM care proceseaza produse agricole, iar 100 milioane de euro pentru acordarea ajutoarelor de stat pentru microintreprinderi din domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere.

Criteriile de selectie a finantarilor pun accent pe ridicarea calitatii alimentelor produse de mica industrie la standarde europene. Investitia in productia de vin are un plus de 6 puncte in grila de evaluare a proiectelor destinate micii industrii agroalimentare. Microintreprinderile care cer bani pentru a se adapta la standardele comunitare, formele asociative din domeniul agricol si silvic, IMM care proceseaza produse traditionale sau ecologice primesc un scor maxim, de 20 de puncte. Prioritare sunt finantarile pentru procesarea produselor de origine animala, respectiv lactate, carne si oua, care primesc 20 de puncte. Cultura cerealelor are un scor de 17 puncte, mierea – 9 puncte, legumele, fructele si cartofii – 15, semintele oleaginoase – 12 puncte.


5000 mp pentru amplasarea constructiilor in extravilan

Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii a fost modificata in scopul inlaturarii unor bariere care ingreuneaza procesul investitional in agricultura. In aplicarea programului "Fermierul", destinat investitiilor in agricultura, au fost intampinate dificultati din cauza unor prevederi restrictive din Legea nr 50/1991.

Dispozitiile anterioare prevedeau dreptul primarilor de a autoriza constructii reprezentand anexe gospodaresti si ale exploatatiilor agricole pana la suprafata de 100 de mp. Insa amplasarea unei asemenea exploatatii si executarea de constructii agrozootehnice nu se puteau face intr-un spatiu atat de mic si de aceea noua reglementare mareste acest spatiu la 5.000 mp.

Pe de alta parte, dezvoltarea constructiilor civile si a cartierelor de locuit modifica permanent perimetrul de intravilan. Acest aspect impune un regim de protectie in perimetrele limitrofe constructiilor agrozootehnice si a anexelor gospodaresti.

Exploatatiile agricole deja existente pot ajunge in scurta vreme in intravilan daca nu se respecta cu rigurozitate limitele de amplasare a noilor constructii. Pentru protectia exploatatiei agricole si implicit a investitiilor, s-a introdus si o prevedere noua, care spune ca „in perimetrele limitrofe constructiilor reprezentand anexele gospodaresti ale exploatatiilor agricole, delimitate prin planuri urbanistice cu respectarea distantelor prevazute de normele sanitare in vigoare, in care s-a instituit un regim de restrictie privind amplasarea cladirilor de locuit si a obiectivelor socio-economice, solicitantul va obtine avizul Directiei pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.“

Noile dispozitii se regasesc in Legea nr 101 din 9 mai 2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii (publicata in Monitorul Oficial nr. 371 din 15 mai 2008).


Lipsesc proiectele pentru protejarea Deltei Dunarii

Braconaj, gunoaie, constructii haotice si lipsa proiectelor pentru atragerea fondurilor. Acestea sunt, doar cateva dintre problemele din Delta Dunarii.

In ciuda nenumaratelor apeluri ale organizatiilor neguvernamentale si a banilor acordati de autoritatile centrale, 140 de milioane de euro asteapta de mai mult timp sa fie folosite pentru reconstructia ecologica a Deltei Dunarii. Bani aprobati de guvern, refuzati insa de autoritatile locale.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>