Stirile zilei de 10.06.2008

12ciolos.jpg

Titlurile zilei:

Dacian Cilos prezent la Conferinta de la Roma;

Cooperare romano-italiana in agricultura;

Productia de fructe, slaba in acest an;

Produsele de comert echitabil, tot mai cautate;

Vinurile de Cotnari medaliate international.









Dacian Cilos prezent la Conferinta de la Roma;

In perioada 3-5 iunie 2008, ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, a reprezentat Romania in cadrul Conferintei la nivel inalt pentru Securitatea Alimentara Mondiala, Schimbari Climatice si Bioenergie, desfasurata sub egida Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), la Roma.

Scopul conferintei a fost identificarea de solutii viabile, pe termen scurt, mediu si lung, pentru reducerea crizei alimentare, prin definirea de politici, strategii si programe care sa asigure securitatea alimentara la nivel mondial.

”Ne gasim in situatia paradoxala in care, dezvoltarea unor zone poate genera saracie in altele, ceea ce justifica, inca o data, asumarea unei responsabilitati comune pentru rezolvarea situatiei crizei alimentare”, a precizat ministrul Dacian Ciolos in discursul sustinut in cadrul intalnirii plenare.

In acest context, procesul de identificare a solutiilor trebuie gandit la nivel global si trebuie sa cuprinda dezvoltarea de noi tehnologii agricole, regionalizarea politicilor agricole, dar si marirea cuantumului ajutoarelor umanitare acordate statelor sarace – ca solutie pe termen scurt.

Logica gestionarii rationale a resurselor ne indeamna, din ce in ce mai mult, sa gandim global dar sa actionam local, a mai precizat ministrul Ciolos.

Totodată, el a subliniat ca, pe termen lung, agricultura extensiva, specifica exploatatiilor mari, nu constituie o solutie pentru cresterea productiei agricole. Solutia este stimularea dezvoltarii agriculturii din fermele mici, a caror potential de aprovizionare a pietelor locale este insuficient exploatat.


Cooperare romano-italiana in agricultura

In 6 iunie 2008, ministrul roman al agriculturii si dezvoltării rurale, domnul Dacian Ciolos, a avut la Roma o intalnire bilaterala cu omologul sau italian, domnul Luca Zaia. (imaginea de sus).

Scopul intalnirii a fost de a stabili directii comune de cooperare bilaterala, in contextul in care Romania si Italia sunt asemanatoare din punct de vedere al agriculturii, precum si punctele de interes pe care le pot sustine impreuna in cadrul discutiilor legate de reforma Politicii Agricole Comune.

Primul subiect abordat a fost legat de colaborarea in domeniul valorificarii produselor traditionale, in contextul infiintarii in Romania a Oficiului National pentru Produse Traditionale. Ministrul Italian si-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu Romania in acest domeniu, inclusiv prin intalniri la nivel de experti din cele doua tari. Ministrul Luca Zaia a precizat ca experienta Italiei in domeniu, mai ales legat de mecanismul denumirilor geografice si de origine ale produselor, este relevanta, iar din perspectiva Italiei, acest mecanism garanteaza siguranta produselor alimentare.

In ceea ce priveste Politica Agricola Comuna, unul din punctele comune de interes este majorarea cotelor nationale de lapte, in conditiile in care capacitatile de productie ale Romaniei si Italiei depasesc nivelul cotei alocate de Uniunea Europeana.

Un alt punct de discuţie abordat de ministrul roman a fost legat de oportunitatile oferite de Programul National de Dezvoltare Rurala, atat pentru romanii aflati în Italia, cat si pentru potentialii investitori italieni. In acest sens, s-a convenit organizarea, In Italia, a unor seminarii de prezentare a programului.


Productia de fructe, slaba in acest an

Specialistii estimeaza ca productia de fructe din toamna nu va depasi 30% din nivelul atins anul trecut, pomicultorii avand si alte motive de nemultumire. Conform legii, acestia primesc doar o subventie de 50 euro/ha, fara a beneficia de platile directe complementare. Pomicultorii solicita subventionarea motorinei utilizate la lucrarile mecanizate si extinderea situatiilor in care se poate vorbi de calamitate.

De asemenea si a fost si o recolta slaba la cirese. Marii producatori de cirese sunt in situatia de a nu-si putea onora contractele încheiate pentru export. “Avem de vreo 13 ani de zile contracte cu italienii si cu rusii, dar mai livram si in alte tari. In 2007, de exemplu, toata productia noastra - 106 tone de cirese - a mers la export. Avem si cateva zeci de cultivatori mici si cred ca in acest an le vom cere ajutorul pentru a ne onora contractele deoarece productia noastra de acum nu va acoperi cererea“, a spus Petru Craciun, administratorul unor livezi de ciresi din Comarna (Judetul Iasi). Probleme cu productia de cirese au si cultivatorii din statiunea ieseana Strunga. Conform contractelor incheiate cu partenerii straini, pentru ca o cireasa sa fie de calitate, aceasta trebuie sa aiba un diametru de cel putin 2 cm. Un kilogram de astfel de cirese produse la Comarna si Strunga ajunge si la 15-20 de euro în magazinele din strainatate.


Produsele de comert echitabil, tot mai cautate

Sucuri naturale din Brazilia, cafea bio din Etiopia, cacao si ciocolata calda din Republica Dominicana. Vanzarile globale de produse provenite din comertul echitabil au crescut cu 47% anul trecut.

Tot mai multi fermieri din tarile lumii a treia castiga mai multi bani din cultivarea fructelor exotice, cafelei, trestiei de zahar si bumbacului daca nu folosesc chimicale, respecta mediul inconjurator si nu exploateaza forta de munca a copiilor. Si asta prin programul de comerţ echitabil.

Consumatorii din intreaga lume au cheltuit peste 2,3 miliarde pe produse de comert echitabil, potrivit ultimului raport al FLO, organizatie care se ocupa cu etichetarea produselor de comert echitabil. Acest lucru inseamna ca 1,5 milioane de producatori si lucratori din 58 de tarii sarace, in curs de dezvoltare, beneficiaza acum de preturi mai mari pentru roadele muncii lor.

Vanzarile de sucuri din comertul echitabil au crescut de aproape patru ori, cele de zahar si bumbac bio s-au dublat, iar cele de banane si cafea eco au crescut cu 72% si, respectiv, 19%. Dupa valoare, Marea Britanie si Statele Unite sant de departe cele mai importante piete de desfacere pentru produse din comertul echitabil.


Vinuri de Cotnari medaliate international

Societatea viniviticola Cotnari SA a primit doua medalii de argint la concursul de vinuri de la Ljubljana si alte trei la concursul din Quebec.

Astfel, la competitia din Slovenia, SC Cotnari SA a reusit sa obtina doua medalii de argint pentru produsele de vin Grasa de Cotnari, productiile anilor 2002 si 2005. Alte trei medalii au fost obtinute in Quebec pentru acelasi produs, Grasa de Cotnari, productiile anilor 2000 si 2006, precum si pentru Chateau Cotnari, productia 2007.

Din cauza pretului scazut, pana in prezent, compania Cotnari nu a fost motivata sa exporte, dar la un pret de 4-5 euro/sticla, este dispusa sa livreze cantitati de vin mult mai mari la export.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>