Stirile zilei de 10.06.2008

12ciolos.jpg

Titlurile zilei:

Dacian Cilos prezent la Conferinta de la Roma;

Cooperare romano-italiana in agricultura;

Productia de fructe, slaba in acest an;

Produsele de comert echitabil, tot mai cautate;

Vinurile de Cotnari medaliate international.









Dacian Cilos prezent la Conferinta de la Roma;

In perioada 3-5 iunie 2008, ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, a reprezentat Romania in cadrul Conferintei la nivel inalt pentru Securitatea Alimentara Mondiala, Schimbari Climatice si Bioenergie, desfasurata sub egida Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), la Roma.

Scopul conferintei a fost identificarea de solutii viabile, pe termen scurt, mediu si lung, pentru reducerea crizei alimentare, prin definirea de politici, strategii si programe care sa asigure securitatea alimentara la nivel mondial.

”Ne gasim in situatia paradoxala in care, dezvoltarea unor zone poate genera saracie in altele, ceea ce justifica, inca o data, asumarea unei responsabilitati comune pentru rezolvarea situatiei crizei alimentare”, a precizat ministrul Dacian Ciolos in discursul sustinut in cadrul intalnirii plenare.

In acest context, procesul de identificare a solutiilor trebuie gandit la nivel global si trebuie sa cuprinda dezvoltarea de noi tehnologii agricole, regionalizarea politicilor agricole, dar si marirea cuantumului ajutoarelor umanitare acordate statelor sarace – ca solutie pe termen scurt.

Logica gestionarii rationale a resurselor ne indeamna, din ce in ce mai mult, sa gandim global dar sa actionam local, a mai precizat ministrul Ciolos.

Totodată, el a subliniat ca, pe termen lung, agricultura extensiva, specifica exploatatiilor mari, nu constituie o solutie pentru cresterea productiei agricole. Solutia este stimularea dezvoltarii agriculturii din fermele mici, a caror potential de aprovizionare a pietelor locale este insuficient exploatat.


Cooperare romano-italiana in agricultura

In 6 iunie 2008, ministrul roman al agriculturii si dezvoltării rurale, domnul Dacian Ciolos, a avut la Roma o intalnire bilaterala cu omologul sau italian, domnul Luca Zaia. (imaginea de sus).

Scopul intalnirii a fost de a stabili directii comune de cooperare bilaterala, in contextul in care Romania si Italia sunt asemanatoare din punct de vedere al agriculturii, precum si punctele de interes pe care le pot sustine impreuna in cadrul discutiilor legate de reforma Politicii Agricole Comune.

Primul subiect abordat a fost legat de colaborarea in domeniul valorificarii produselor traditionale, in contextul infiintarii in Romania a Oficiului National pentru Produse Traditionale. Ministrul Italian si-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu Romania in acest domeniu, inclusiv prin intalniri la nivel de experti din cele doua tari. Ministrul Luca Zaia a precizat ca experienta Italiei in domeniu, mai ales legat de mecanismul denumirilor geografice si de origine ale produselor, este relevanta, iar din perspectiva Italiei, acest mecanism garanteaza siguranta produselor alimentare.

In ceea ce priveste Politica Agricola Comuna, unul din punctele comune de interes este majorarea cotelor nationale de lapte, in conditiile in care capacitatile de productie ale Romaniei si Italiei depasesc nivelul cotei alocate de Uniunea Europeana.

Un alt punct de discuţie abordat de ministrul roman a fost legat de oportunitatile oferite de Programul National de Dezvoltare Rurala, atat pentru romanii aflati în Italia, cat si pentru potentialii investitori italieni. In acest sens, s-a convenit organizarea, In Italia, a unor seminarii de prezentare a programului.


Productia de fructe, slaba in acest an

Specialistii estimeaza ca productia de fructe din toamna nu va depasi 30% din nivelul atins anul trecut, pomicultorii avand si alte motive de nemultumire. Conform legii, acestia primesc doar o subventie de 50 euro/ha, fara a beneficia de platile directe complementare. Pomicultorii solicita subventionarea motorinei utilizate la lucrarile mecanizate si extinderea situatiilor in care se poate vorbi de calamitate.

De asemenea si a fost si o recolta slaba la cirese. Marii producatori de cirese sunt in situatia de a nu-si putea onora contractele încheiate pentru export. “Avem de vreo 13 ani de zile contracte cu italienii si cu rusii, dar mai livram si in alte tari. In 2007, de exemplu, toata productia noastra - 106 tone de cirese - a mers la export. Avem si cateva zeci de cultivatori mici si cred ca in acest an le vom cere ajutorul pentru a ne onora contractele deoarece productia noastra de acum nu va acoperi cererea“, a spus Petru Craciun, administratorul unor livezi de ciresi din Comarna (Judetul Iasi). Probleme cu productia de cirese au si cultivatorii din statiunea ieseana Strunga. Conform contractelor incheiate cu partenerii straini, pentru ca o cireasa sa fie de calitate, aceasta trebuie sa aiba un diametru de cel putin 2 cm. Un kilogram de astfel de cirese produse la Comarna si Strunga ajunge si la 15-20 de euro în magazinele din strainatate.


Produsele de comert echitabil, tot mai cautate

Sucuri naturale din Brazilia, cafea bio din Etiopia, cacao si ciocolata calda din Republica Dominicana. Vanzarile globale de produse provenite din comertul echitabil au crescut cu 47% anul trecut.

Tot mai multi fermieri din tarile lumii a treia castiga mai multi bani din cultivarea fructelor exotice, cafelei, trestiei de zahar si bumbacului daca nu folosesc chimicale, respecta mediul inconjurator si nu exploateaza forta de munca a copiilor. Si asta prin programul de comerţ echitabil.

Consumatorii din intreaga lume au cheltuit peste 2,3 miliarde pe produse de comert echitabil, potrivit ultimului raport al FLO, organizatie care se ocupa cu etichetarea produselor de comert echitabil. Acest lucru inseamna ca 1,5 milioane de producatori si lucratori din 58 de tarii sarace, in curs de dezvoltare, beneficiaza acum de preturi mai mari pentru roadele muncii lor.

Vanzarile de sucuri din comertul echitabil au crescut de aproape patru ori, cele de zahar si bumbac bio s-au dublat, iar cele de banane si cafea eco au crescut cu 72% si, respectiv, 19%. Dupa valoare, Marea Britanie si Statele Unite sant de departe cele mai importante piete de desfacere pentru produse din comertul echitabil.


Vinuri de Cotnari medaliate international

Societatea viniviticola Cotnari SA a primit doua medalii de argint la concursul de vinuri de la Ljubljana si alte trei la concursul din Quebec.

Astfel, la competitia din Slovenia, SC Cotnari SA a reusit sa obtina doua medalii de argint pentru produsele de vin Grasa de Cotnari, productiile anilor 2002 si 2005. Alte trei medalii au fost obtinute in Quebec pentru acelasi produs, Grasa de Cotnari, productiile anilor 2000 si 2006, precum si pentru Chateau Cotnari, productia 2007.

Din cauza pretului scazut, pana in prezent, compania Cotnari nu a fost motivata sa exporte, dar la un pret de 4-5 euro/sticla, este dispusa sa livreze cantitati de vin mult mai mari la export.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>