Stirile zilei de 9.06.2008

1fermiertan.jpgTitlurile zilei:

Doar 7,6% din fermierii europeni au sub 35 de ani;

Un inginer agronom gasit mort la erbicidat;

Romanii neinteresati de graul ecologic;

Guvernul da 900 lei pentru certificarea culturilor ecologice;

Carnea de porc mai scumpa din toamna;









Doar 7,6% din fermierii europeni au sub 35 de ani

Deputaţii europeni au adoptat, in sesiunea plenara de la Bruxelles, raportul parlamentarului italian, Donato Tommaso Veraldi. Principalul scop al acestuia este facilitarea intrarii tinerilor in sectorul agricol si, in acelasi timp, shimbarea de generatii in agricultura, pentru ca acest sector sa devina mai dinamic.

Potrivit documentului, schimbarea generatiei de agricultori este esentiala pentru a raspunde provocarilor de natura alimentara, energetica, ecologica si teritoriala cu care se confrunta agricultura europeana acum si in viitor.

Pe de alta parte, Veraldi este de parere ca masurile de sustinere a tinerilor agricultori trebuie elaborate si puse in practica, daca se tine seama si de situatia tinerilor producatori din noile state.

Pentru perioada 2000-2006, Comisia Europeana a alocat aproximativ doua miliarde de euro pentru a-i sprijini pe tinerii fermieri in demararea activitatii. La inceputul exercitiului bugetar pe perioada mentionata, Executivul european a propus un plafon de 40.000 de euro pentru creditarea intreprinzatorilor, insa Luxemburgul, care detinea la acel moment presedinţia UE, a majorat aceasta suma la 55.000 euro. Plafonul sumelor nerambursabile alocate acestui program se pastreaza in bugetul pe 2007-2013, in speranta ca tinerii vor alege mediul rural intr-o proportie mai mare decat in prezent.


Un inginer agronom gasit mort la erbicidat

Un inginer agronom, in varsta de 68 de ani, care supraveghea lucrarile de ierbicidare pe un teren agricol, a fost gasit mort de catre sateni. Acestia l-au gasit intr-o balta de sange, cu capul zdrobit si au anuntat Politia. Prima ipoteza vehiculata a fost cea a unui accident in care barbatul ar fost lovit de elicea elicopterului.

Directorul directiei de investigatii aeronautice din Ministerul Transporturilor, Mircea Ciuca, a declarat ca este foarte putin probabil ca inginerul agronom din Bujoreni sa fi fost lovit de un elicopter.

Comisia din Ministerul Transporturilor va expertiza aparatul de zbor pentru a stabili daca a fost sau nu implicat in moartea inginerului, potrivit Mediafax.


Romanii neinteresati de graul ecologic

Subventiile foarte mici, in comparatie cu alte state europene, ii descurajeaza pe majoritatea producatorilor. Daca in Romania valoarea subventiei la hectar este de aproximatov 60 de euro la hectar, in Italia, spre exemplu, subventia este cuprinsa intre 1.600 si 3.000 de euro la hectar. In plus, pretul produselor ecologice este mult mai mare.

„Spre exemplu, pretul la graul ecologic este aproape dublu fata de cel cultivat cu ingrasminte si nu cumpara nimeni la un pret asa mare”, a declarat pentru Gandul Aurel Popescu, presedintele Rompan.

In judetul Timis se afla una dintre putinele culturi ecologice de grau, iar toata productia este exportata mai ales in tari ca Germania si Austria, unde „produsele bio” sunt foarte apreciate. Si produsele apicole ecologice „made in Romania” iau mai mult calea exportului, francezii, englezii, germanii fiind printre cei care se delectează cu mierea romaneasca. In Romania nu s-a format o piata pentru produsele ecologice. In timp ce occidentalii merg la piata sa cumpere rosii si cartofi mai pricajiti, romanii care isi permit merg in corpore la hypermarket sa ia ardei si rosii „perfecte”.


Guvernul da 900 lei pentru certificarea culturilor ecologice

Producatorii din agricultura ecologica vor beneficia de un sprijin financiar de pana la 900 de lei pentru certificarea culturilor din acest sistem, a declarat Teodora Aldescu, consilier pentru agricultura ecologica in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"Conform unui proiect de Hotarare de Guvern privind acordarea de ajutoare de in sectorul legume - fructe si agricultura ecologica, producatorii vor primi 50 la suta din contravaloarea taxei de inspectie si certificare platita organismului de control", a spus Aldescu.

Producatorii pot primi 425 lei/hectar pentru culturi pe teren arabil, pasuni si fanete permanente, aflate in perioada de conversie, sprijinul acordandu-se pentru o suprafata de maxim 20 de hectare.

"Pentru culturile de vita de vie si livezi, aflate in perioada de conversie, se vor aloca circa 700 lei/ha pentru o suprafata de maxim 20 hectare si 50 de lei pentru familia de albine certificata in sistemul de agricultura ecologica", a mai spus Teodora Aldescu.

Proiectele din sectorul agriculturii ecologice vor fi sustinute financiar si prin masura 1.2.1 - Modernizarea exploatatiilor agricole din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) cu 45-75 la suta din valoarea eligibila a proiectului.
Sprijinul financiar se acorda pentru dotarea cu utilaje si echipamente specifice agriculturii ecologice, pentru construirea, modernizarea, adaptarea constructiilor agricole la standardele comunitare precum si pentru mica procesare din ferma.


Carnea de porc mai scumpa din toamna

Carnea de porc se va scumpi, din toamna, cu peste 20%, din cauza majorarii preturilor la cereale, a declarat presedintele Patronatului Carnii de Porc, Gheorghe Caruz. Potrivit acestuia, pretul carnii de porc este in prezent de 7,7 lei/kilogram, insa aceasta valoare este cu mult sub pretul de productie, iar un pret corect ar fi de 9,8 lei/kilogram, cat era in anul 2004.

Cresterea costului de productie este determinata de majorarea pretului furajelor, precum si a tarifelor la utilitati.

Din 2004 si pana in prezent pretul porumbului folosit la furaje pentru cresterea porcilor a crescut cu 500% pe kilogram, de la 0,2 lei in 2004 la un leu in 2008.

Si directorul executiv al Patronatului Roman al Carnii de Porc, Stanca Tudor, anunta recent scupiri cu pana la 15% la carnea de porc. "Daca nu am efectua aceasta scumpire, producatorii ar falimenta. Alte modificari ale pretului carnii pe anul acesta depind de evolutia pretului la cereale, de ce recolta va fi. Cresterea porcului se realizeaza in 180 de zile. Ceea ce mananca porcul in ziua intai si se valorifica dupa 180 de zile este greu de cuantificat ca influenta in cost", a mai declarat Stanca.

In aceste conditii, crescatorii de porci si-au scazut efectivele, pentru a-si reduce pierderile, fapt care se va resimte pe piata romaneasca in toamna, cand carnea de porc va fi cu mult sub consum.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>