Stirile zilei de 9.06.2008

1fermiertan.jpgTitlurile zilei:

Doar 7,6% din fermierii europeni au sub 35 de ani;

Un inginer agronom gasit mort la erbicidat;

Romanii neinteresati de graul ecologic;

Guvernul da 900 lei pentru certificarea culturilor ecologice;

Carnea de porc mai scumpa din toamna;









Doar 7,6% din fermierii europeni au sub 35 de ani

Deputaţii europeni au adoptat, in sesiunea plenara de la Bruxelles, raportul parlamentarului italian, Donato Tommaso Veraldi. Principalul scop al acestuia este facilitarea intrarii tinerilor in sectorul agricol si, in acelasi timp, shimbarea de generatii in agricultura, pentru ca acest sector sa devina mai dinamic.

Potrivit documentului, schimbarea generatiei de agricultori este esentiala pentru a raspunde provocarilor de natura alimentara, energetica, ecologica si teritoriala cu care se confrunta agricultura europeana acum si in viitor.

Pe de alta parte, Veraldi este de parere ca masurile de sustinere a tinerilor agricultori trebuie elaborate si puse in practica, daca se tine seama si de situatia tinerilor producatori din noile state.

Pentru perioada 2000-2006, Comisia Europeana a alocat aproximativ doua miliarde de euro pentru a-i sprijini pe tinerii fermieri in demararea activitatii. La inceputul exercitiului bugetar pe perioada mentionata, Executivul european a propus un plafon de 40.000 de euro pentru creditarea intreprinzatorilor, insa Luxemburgul, care detinea la acel moment presedinţia UE, a majorat aceasta suma la 55.000 euro. Plafonul sumelor nerambursabile alocate acestui program se pastreaza in bugetul pe 2007-2013, in speranta ca tinerii vor alege mediul rural intr-o proportie mai mare decat in prezent.


Un inginer agronom gasit mort la erbicidat

Un inginer agronom, in varsta de 68 de ani, care supraveghea lucrarile de ierbicidare pe un teren agricol, a fost gasit mort de catre sateni. Acestia l-au gasit intr-o balta de sange, cu capul zdrobit si au anuntat Politia. Prima ipoteza vehiculata a fost cea a unui accident in care barbatul ar fost lovit de elicea elicopterului.

Directorul directiei de investigatii aeronautice din Ministerul Transporturilor, Mircea Ciuca, a declarat ca este foarte putin probabil ca inginerul agronom din Bujoreni sa fi fost lovit de un elicopter.

Comisia din Ministerul Transporturilor va expertiza aparatul de zbor pentru a stabili daca a fost sau nu implicat in moartea inginerului, potrivit Mediafax.


Romanii neinteresati de graul ecologic

Subventiile foarte mici, in comparatie cu alte state europene, ii descurajeaza pe majoritatea producatorilor. Daca in Romania valoarea subventiei la hectar este de aproximatov 60 de euro la hectar, in Italia, spre exemplu, subventia este cuprinsa intre 1.600 si 3.000 de euro la hectar. In plus, pretul produselor ecologice este mult mai mare.

„Spre exemplu, pretul la graul ecologic este aproape dublu fata de cel cultivat cu ingrasminte si nu cumpara nimeni la un pret asa mare”, a declarat pentru Gandul Aurel Popescu, presedintele Rompan.

In judetul Timis se afla una dintre putinele culturi ecologice de grau, iar toata productia este exportata mai ales in tari ca Germania si Austria, unde „produsele bio” sunt foarte apreciate. Si produsele apicole ecologice „made in Romania” iau mai mult calea exportului, francezii, englezii, germanii fiind printre cei care se delectează cu mierea romaneasca. In Romania nu s-a format o piata pentru produsele ecologice. In timp ce occidentalii merg la piata sa cumpere rosii si cartofi mai pricajiti, romanii care isi permit merg in corpore la hypermarket sa ia ardei si rosii „perfecte”.


Guvernul da 900 lei pentru certificarea culturilor ecologice

Producatorii din agricultura ecologica vor beneficia de un sprijin financiar de pana la 900 de lei pentru certificarea culturilor din acest sistem, a declarat Teodora Aldescu, consilier pentru agricultura ecologica in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"Conform unui proiect de Hotarare de Guvern privind acordarea de ajutoare de in sectorul legume - fructe si agricultura ecologica, producatorii vor primi 50 la suta din contravaloarea taxei de inspectie si certificare platita organismului de control", a spus Aldescu.

Producatorii pot primi 425 lei/hectar pentru culturi pe teren arabil, pasuni si fanete permanente, aflate in perioada de conversie, sprijinul acordandu-se pentru o suprafata de maxim 20 de hectare.

"Pentru culturile de vita de vie si livezi, aflate in perioada de conversie, se vor aloca circa 700 lei/ha pentru o suprafata de maxim 20 hectare si 50 de lei pentru familia de albine certificata in sistemul de agricultura ecologica", a mai spus Teodora Aldescu.

Proiectele din sectorul agriculturii ecologice vor fi sustinute financiar si prin masura 1.2.1 - Modernizarea exploatatiilor agricole din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) cu 45-75 la suta din valoarea eligibila a proiectului.
Sprijinul financiar se acorda pentru dotarea cu utilaje si echipamente specifice agriculturii ecologice, pentru construirea, modernizarea, adaptarea constructiilor agricole la standardele comunitare precum si pentru mica procesare din ferma.


Carnea de porc mai scumpa din toamna

Carnea de porc se va scumpi, din toamna, cu peste 20%, din cauza majorarii preturilor la cereale, a declarat presedintele Patronatului Carnii de Porc, Gheorghe Caruz. Potrivit acestuia, pretul carnii de porc este in prezent de 7,7 lei/kilogram, insa aceasta valoare este cu mult sub pretul de productie, iar un pret corect ar fi de 9,8 lei/kilogram, cat era in anul 2004.

Cresterea costului de productie este determinata de majorarea pretului furajelor, precum si a tarifelor la utilitati.

Din 2004 si pana in prezent pretul porumbului folosit la furaje pentru cresterea porcilor a crescut cu 500% pe kilogram, de la 0,2 lei in 2004 la un leu in 2008.

Si directorul executiv al Patronatului Roman al Carnii de Porc, Stanca Tudor, anunta recent scupiri cu pana la 15% la carnea de porc. "Daca nu am efectua aceasta scumpire, producatorii ar falimenta. Alte modificari ale pretului carnii pe anul acesta depind de evolutia pretului la cereale, de ce recolta va fi. Cresterea porcului se realizeaza in 180 de zile. Ceea ce mananca porcul in ziua intai si se valorifica dupa 180 de zile este greu de cuantificat ca influenta in cost", a mai declarat Stanca.

In aceste conditii, crescatorii de porci si-au scazut efectivele, pentru a-si reduce pierderile, fapt care se va resimte pe piata romaneasca in toamna, cand carnea de porc va fi cu mult sub consum.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>