Stirile zilei de 26.05.2008

1legumeferma.jpgTitlurile zilei:

  • Speculatorii sau orientat spre piata de alimente;
  • Rezervele de alimente sunt scazute la nivel mondial;
  • Fermieri au depus cu intarziere cererile de subventie;
  • Banii europeni conditionati de agricultura „verde";
  • Ministrii agriculturii se intalnesc in Slovenia.





Speculatorii sau orientat spre piata de alimente

Desi Organizatia Natiunilor Unite a anuntat o stabilizare a preturilor alimentelor, un numar mare de investitori se inghesuie in continuare pe pietele de marfuri din Londra si nu numai. Numarul investitorilor implicati pe pietele de alimente si marfuri este atat de mare in acest moment, incat unii fermieri si diverse guverne straine dau vina pe speculatori pentru cresterea de 40% inregistrata in ultimul an de preturile materiilor prime precum graul, soia sau porumbul, scrie BBC News.

Este imposibil ca investitorii sa nu se orienteze asupra activelor ale caror preturi au inregistrat cresteri fulminante in perioade scurte. Chiar daca sectorul imobiliar infloreste, chiar daca cererea de materii prime este in crestere, toata lumea trebuie sa cumpere hrana, asa ca de ce sa nu investesti in produse destinate producerii de alimente?

In acest moment, toate elementele par sa conspire pentru cresterea preturilor alimentelor de baza. De la seceta la recolte slabe, de la cresterea pretului petrolului la cresterea vertiginoasa a cererii si pana la schimbarea dietei de baza in China si Orientul Indepartat si trecerea de la ferme la cultivarea de cereale pentru biocarburanti.
Sectorul alimentar este atat de apreciat incat pana si cateva fonduri de pensii, mereu in cautare de investitii care sa depaseasca inflatia, au investit in grau, soia si animale.
Nicholas Brookes de la ETF Securities a declarat ca in ultimul an, firma sa a operat tranzactii in valoare totala de 500.000 de lire sterline, adica un miliard de dolari in domeniul agricol.



Rezervele de alimente sunt scazute la nivel mondial

Exista declaratii ale specialistilor, care spun ca nu speculatorii sunt de vina pentru cresterea preturilor la alimente. Unul dintre cauze este cresterea pretului la orez, care se consuma in mare parte in tarile in care este produs si nu reprezinta o optiune de tranzactionare in mod obisnuit. In plus, rezervele de alimente la nivel mondial sunt scazute, ceea ce sugereaza ca produsele agricole nu sunt achizitionate en gross pentru a fi vandute apoi la pret cu adaos mare. Aceasi situatie se petrece si in Romania unde pietele en gross lipsesc aproape cu desavarsire. O cauza a rezervelor scazute de alimente pe plan mondial sunt si politicile de subventie.



Fermieri au depus cu intarziere cererile de subventie

Agentia de Plati si Interventii in Agricultura a decis penalizarea cu 1% pe zi a peste 4.500 de fermieri din Bistrita-Nasaud, pentru ca nu au depus la timp cererile de subventii pentru platile la hectar.

Declaratia facutai de directorul APIA Bistrita-Nasaud, Emil Scurtu, releva faptul ca dintre cei 32.826 de fermieri inregistrati anul trecut, doar 28.038 au depus cererile in termenul fixat, ceea ce inseamna 85,4%.

In ceea ce priveste suprafetele pentru care s-au solicitat subventii, procentul este de 88,6% fata de 2007. In acelaSi an, au fost trecute In Registrul fermelor 188.281 de hectare de teren, iar acum s-au solicitat subventii doar pentru 166.803 de hectare. Subventia primita de fiecare fermier va fi de 60 de euro pe hectar.



Banii europeni conditionati de agricultura „verde"

Agricultorii britanici nu vor mai primi subventii de la UE daca nu vor lua masuri pentru conservarea terenurilor. Autoritatile locale vor sa impuna conditii si mai dure.

Comisia Europeana discuta intens un proiect prin care subventiile pentru agricultura nu vor ajunge la fermieri decat daca acestia vor adopta o serie de masuri pentru o agricultura cat mai ecologica.

Agricultorii din Marea Britanie nu au primit, in acest an, subventii de la Uniunea Europeana si se pare ca forul european intentioneaza ca si pe viitor sa mentina aceasta decizie, scrie cotidianul britanic „The Times".

Fermierii britanici vor primi in continuare platile de la UE dac vor face imbunatatiri de ordin ecologic pentru terenurile pe care le cultiva. Conditia impusa de forul european spune ca suprafata de pamant care se va supune noilor reguli trebuie sa fie cel putin intre trei si cinci procente. Si alte tari care nu respecta acest procent isi pot pierde subventiile agricole. De pilda, potrivit jurnalistilor de la „The Times", si agricultorilor din Franta urmeaza sa li se aplice aceleasi masuri.



Ministrii agriculturii se intalnesc in Slovenia

Ministrul Agriculturii, domnul Dacian Ciolos, va participa la reuniunea informala a ministrilor agriculturii din Uniunea Europeana, care va avea loc in perioada 25-27 mai 2008 la Maribor – Brdo, Slovenia.

Obiectivul dezbaterilor este de a stabili cum poate fi adaptata mai bine Politica Agricola Comuna noilor imprejurari, nevoi si provocari.

In acest context, principalul punct pe agenda de discutii este legat de propunerile legislative ale Comisiei Europene privind „controlul de sanatate” al PAC, propuneri ce urmeaza a fi discutate si adoptate in cursul semestrului II al anului 2008, sub presedintia franceza a Consiliului Uniunii Europene. Dezbaterile pe aceasta tema urmeaza a stabili liniile principale de reformare ale PAC pentru perioada 2009 - 2013.

Pentru a incadra „controlul de sanatate” al PAC intr-un context mai amplu, vor fi discutate subiecte precum schimbarile climatice si riscurile specifice pentru agricultura, biocombustibilii, protectia mediului, managementul riscurilor, securitatea alimentara.

Devenite deja traditie, reuniunile informale sunt organizate de catre statul care detine presedintia Consiliului de Ministrii ai Uniunii Europene, la sfarsitul mandatului.



Sursa:www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>