Stirile zilei de 27.05.2008

11negrupin.jpgTitlurile zilei:

  • Turism cu drumuri proaste si mancare scumpa;
  • Graul a ajuns la 0,85 lei;
  • Proiecte pentru accesare fonduri europene la sate;
  • Plati complementare de 500 milioane euro;
  • Plantarea pinului negru pe valea Cernei.






Turism cu drumuri proaste si mancare scumpa

Turismul romanesc nu se poate dezvolta din cauza problemelor de infrastructura, a caror rezolvare necesita timp, precum si din cauza slabei dezvoltari a sectorului agricol care are drept consecinta produse alimentare scumpe.

"Din cauza infrastructurii si agriculturii, Romania nu are sanse ca in urmatorii cinci-sase ani sa atace domeniul turismului de masa si va trebui sa ne axam pe turismul de nisa", a declarat Sorin Ionescu, managing partner la Fivestar Hospitality Consulting and Management. El a adaugat ca, pana la finalizarea proiectelor de infrastructura, trebuie sa creem turismul de nisa si care sa creasca cererea pentru Romania pe plan international".

Hotelierii trebuie sa puna la dispozitia clientilor si hrana, pe langa cazare, iar atunci cand alimentelele sunt foarte scumpe automat alte state vor avea un avantaj competitiv, fata de Romanai.

Alta problema, cea a personalului, poate fi remediata prin cresterea investitiilor cu pregatirea segmentului managementului de mijloc, apreciaza Ionescu. Acest segment este cel mai stabil si poate antrena personalul de linie, multi din acesti manageri vizand in acelasi timp pozitii de director general.


Graul a ajuns la 0,85 lei

"Pretul graului din recolta de anul trecut a inceput deja sa scada, toata lumea vrea sa vanda pentru ca se stie ca un grau dintr-o recolta noua este mai ieftin. In ultimele saptamani, pretul graului a scazut cu 0,07 lei pe kilogram, ajungand la 0,850 lei la moara", a declarat presedintele Rompan, Aurel Popescu, citat de Newsin.

Anul trecut, peste 60% din culturile agricole au fost distruse de seceta, iar Romania a obtinut o productie de grau de trei milioane de tone, fiind apreciata de specialisti drept cea mai mica din 1940. Pentru acest an, specialistii MADR si fermierii se asteapta la productie buna, insa estimarile sunt diferite. Astfel, in timp se oficialii ministerului spun ca este foarte posibil ca in acest an sa se obtina "o productie de grau de exceptie", reprezentantii fermierilor sunt mai rezervati si cred ca este prea devreme pentru a estima productia de grau din acest an.

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Gheorghe Albu, a declarat, recent ca pentru acest an se estimeaza o medie de 4.000 de kilograme de grau la hectar, ceea ce ar insemna o productie de sapte-opt milioane de tone.



Proiecte pentru accesare fonduri europene la sate

Reprezentantii a peste jumatate din primariile din judetul Vaslui au intocmit proiecte pentru accesarea de fonduri europene in vederea dezvoltarii comunitatilor rurale.

Potrivit reprezentantilor Agentiei Judetene pentru Dezvoltare Rurala Vaslui, cele mai multe astfel de proiecte vizeaza reabilitarea infrastructurii, primariile urmand sa primeasca finantari in valoare de aproximativ 100 de milioane de euro.
"Comunele vasluiene se confrunta cu foarte multe probleme si este bine ca primarii au inteles importanta accesarii acestor fonduri de dezvoltare rurala", a declarat Ilie Acsinte, directorul AJDR Vaslui.
Pana la aceasta data, judetul Vaslui are aprobate proiecte in valoare de 160 de milioane de euro.



Plati complementare de 500 milioane euro

Jumatate de miliard de euro va aloca tara noastra pentru platile complementare subventiilor la hectar in perioada 2007-2013. Fondurile sunt acordate de Uniunea Europeana pentru dezvoltarea rurala.

Repartizarea anuala a fondurilor pentru primii trei ani este de 122 de milioane euro in 2007, 166 milioane de euro in 2008 si 211 milioane de euro in 2009. Romania poate primi, in total, in perioada 2007-2013 pana la 8 miliarde de euro pentru dezvoltarea rurala.

Termenul limita pentru depunerea cererilor de sprijin financiar pentru platile la hectar, a fost 15 mai a.c., fiind primite circa 1,05 milioane de dosare de catre Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), in scadere cu 15% fata de anul trecut.




Plantarea pinului negru pe valea Cernei

La Baile Herculane se aduna bani pentru refacerea rezervatiei de pin negru, care a fost mistuite de flacari in anul 2000.

La petrecerile prilejuite de festivalul "Pinul Negru de Banat" au participat peste 1.000 de persoane. Cu banii stransi se vor planta puieti de pin pe Valea Cernei. Festivalul se afla la a patra editie si in anii anteriori s-au adunat fonduri importante, reusindu-se, plantarea a 125.000 de puieti de pin.

Cu cei de anul acesta se spera plantarea a inca 75.000 de exemplare, in Parcul National Domogled-Valea Cernei, care a fost distrus in anul 2000 de un incendiu.

Festivalul "Pinul Negru de Banat" a demarat sambata cu o parada a portului popular. Duminica au urmat spectacolele folclorice, muzica de fanfara si concertele sustinute de formatia Proconsul si de Mircea Baniciu. In sala de conferinte a celui mai modern hotel a avut loc simpozionul "Educatia ecologica in Parcul National Domogled-Valea Cernei" si concursul legendelor locale.

In zona Parcului National Domogled - Valea Cernei, din cele 1.953 hectare de padure, 624 hectare sunt de pin negru. Suprafetele ocupate de pinul negru (imaginea de sus) se situeaza numai la altitudini cuprinse intre 500 metri si 1.200 metri. Pinul negru creste si izolat de padure, agatat de peretii calcarosi ai muntilor din bazinul superior al Cernei pana la Baile Herculane.


Sursa: www.gazetadeagricultura.info

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>