Stirile zilei de 27.05.2008

11negrupin.jpgTitlurile zilei:

  • Turism cu drumuri proaste si mancare scumpa;
  • Graul a ajuns la 0,85 lei;
  • Proiecte pentru accesare fonduri europene la sate;
  • Plati complementare de 500 milioane euro;
  • Plantarea pinului negru pe valea Cernei.






Turism cu drumuri proaste si mancare scumpa

Turismul romanesc nu se poate dezvolta din cauza problemelor de infrastructura, a caror rezolvare necesita timp, precum si din cauza slabei dezvoltari a sectorului agricol care are drept consecinta produse alimentare scumpe.

"Din cauza infrastructurii si agriculturii, Romania nu are sanse ca in urmatorii cinci-sase ani sa atace domeniul turismului de masa si va trebui sa ne axam pe turismul de nisa", a declarat Sorin Ionescu, managing partner la Fivestar Hospitality Consulting and Management. El a adaugat ca, pana la finalizarea proiectelor de infrastructura, trebuie sa creem turismul de nisa si care sa creasca cererea pentru Romania pe plan international".

Hotelierii trebuie sa puna la dispozitia clientilor si hrana, pe langa cazare, iar atunci cand alimentelele sunt foarte scumpe automat alte state vor avea un avantaj competitiv, fata de Romanai.

Alta problema, cea a personalului, poate fi remediata prin cresterea investitiilor cu pregatirea segmentului managementului de mijloc, apreciaza Ionescu. Acest segment este cel mai stabil si poate antrena personalul de linie, multi din acesti manageri vizand in acelasi timp pozitii de director general.


Graul a ajuns la 0,85 lei

"Pretul graului din recolta de anul trecut a inceput deja sa scada, toata lumea vrea sa vanda pentru ca se stie ca un grau dintr-o recolta noua este mai ieftin. In ultimele saptamani, pretul graului a scazut cu 0,07 lei pe kilogram, ajungand la 0,850 lei la moara", a declarat presedintele Rompan, Aurel Popescu, citat de Newsin.

Anul trecut, peste 60% din culturile agricole au fost distruse de seceta, iar Romania a obtinut o productie de grau de trei milioane de tone, fiind apreciata de specialisti drept cea mai mica din 1940. Pentru acest an, specialistii MADR si fermierii se asteapta la productie buna, insa estimarile sunt diferite. Astfel, in timp se oficialii ministerului spun ca este foarte posibil ca in acest an sa se obtina "o productie de grau de exceptie", reprezentantii fermierilor sunt mai rezervati si cred ca este prea devreme pentru a estima productia de grau din acest an.

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Gheorghe Albu, a declarat, recent ca pentru acest an se estimeaza o medie de 4.000 de kilograme de grau la hectar, ceea ce ar insemna o productie de sapte-opt milioane de tone.



Proiecte pentru accesare fonduri europene la sate

Reprezentantii a peste jumatate din primariile din judetul Vaslui au intocmit proiecte pentru accesarea de fonduri europene in vederea dezvoltarii comunitatilor rurale.

Potrivit reprezentantilor Agentiei Judetene pentru Dezvoltare Rurala Vaslui, cele mai multe astfel de proiecte vizeaza reabilitarea infrastructurii, primariile urmand sa primeasca finantari in valoare de aproximativ 100 de milioane de euro.
"Comunele vasluiene se confrunta cu foarte multe probleme si este bine ca primarii au inteles importanta accesarii acestor fonduri de dezvoltare rurala", a declarat Ilie Acsinte, directorul AJDR Vaslui.
Pana la aceasta data, judetul Vaslui are aprobate proiecte in valoare de 160 de milioane de euro.



Plati complementare de 500 milioane euro

Jumatate de miliard de euro va aloca tara noastra pentru platile complementare subventiilor la hectar in perioada 2007-2013. Fondurile sunt acordate de Uniunea Europeana pentru dezvoltarea rurala.

Repartizarea anuala a fondurilor pentru primii trei ani este de 122 de milioane euro in 2007, 166 milioane de euro in 2008 si 211 milioane de euro in 2009. Romania poate primi, in total, in perioada 2007-2013 pana la 8 miliarde de euro pentru dezvoltarea rurala.

Termenul limita pentru depunerea cererilor de sprijin financiar pentru platile la hectar, a fost 15 mai a.c., fiind primite circa 1,05 milioane de dosare de catre Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), in scadere cu 15% fata de anul trecut.




Plantarea pinului negru pe valea Cernei

La Baile Herculane se aduna bani pentru refacerea rezervatiei de pin negru, care a fost mistuite de flacari in anul 2000.

La petrecerile prilejuite de festivalul "Pinul Negru de Banat" au participat peste 1.000 de persoane. Cu banii stransi se vor planta puieti de pin pe Valea Cernei. Festivalul se afla la a patra editie si in anii anteriori s-au adunat fonduri importante, reusindu-se, plantarea a 125.000 de puieti de pin.

Cu cei de anul acesta se spera plantarea a inca 75.000 de exemplare, in Parcul National Domogled-Valea Cernei, care a fost distrus in anul 2000 de un incendiu.

Festivalul "Pinul Negru de Banat" a demarat sambata cu o parada a portului popular. Duminica au urmat spectacolele folclorice, muzica de fanfara si concertele sustinute de formatia Proconsul si de Mircea Baniciu. In sala de conferinte a celui mai modern hotel a avut loc simpozionul "Educatia ecologica in Parcul National Domogled-Valea Cernei" si concursul legendelor locale.

In zona Parcului National Domogled - Valea Cernei, din cele 1.953 hectare de padure, 624 hectare sunt de pin negru. Suprafetele ocupate de pinul negru (imaginea de sus) se situeaza numai la altitudini cuprinse intre 500 metri si 1.200 metri. Pinul negru creste si izolat de padure, agatat de peretii calcarosi ai muntilor din bazinul superior al Cernei pana la Baile Herculane.


Sursa: www.gazetadeagricultura.info

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>