Stirile zilei de 24.05.2008

13narcise.jpgTitlurile zilei:

  • Festivalul narciselor in 25 mai 2008;
  • Rolul micilor ferme sustinut, de Ciolos, la Bruxelles;
  • Dezbatere publica privind reorganizarea Romsilva;
  • Viziune si solutii in agricultura;






Festivalul narciselor in 25 mai 2008

Deschiderea oficiala a rezervatiei „Poiana Narciselor” situata in judetul Brasov, la 4 km de Sercaia, in satul Vad, va avea loc duminica, 25 mai prin „Festivalul Narciselor”.

Poiana Narciselor este monument unic in Europa si chiar in lume, in ceea ce priveste peisajul floristic, si se intinde pe o suprafata de 400 hectare. Anual, aici se desfasoara traditionalul „Festival al Narciselor”, prilej cu care nenumarati turisti vin sa admire aceasta splendoare a naturii.

Organizatorii acestui eveniment sunt Consiliul Judetean Brasov, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov impreuna cu primaria comunei Sercaia. Anul acesta va fi organizat un spectacol folcloric sustinut de: copii de la colile generale din Sercaia si Vad, Ansamblul folcloric „Cerbul Carpatin” al SC Aro Palace din Brasov si taragotistul Gheorghita Radu. Invitatii speciali sunt Gabriela Tuta, Veta Biris si taragotistul Dumitru Farcas.




Rolul micilor ferme sustinut, de Ciolos, la Bruxelles

Luni, 19 mai 2008, Dacian CIOLOS a participat la reuniunea Consiliului ministrilor agriculturii si pescuitului, care s-a desfasurat la Bruxelles, Belgia.

Printre subiectele de pe agenda Consiliului s-au aflat: propunerea de regulament privind comercializarea pesticidelor, solicitarea Romaniei privind rolul micilor ferme in cadrul agriculturii europene, negocierile cu Organizatia Mondiala a Comertului, utilizarea decontaminarii chimice a carcaselor de pasare.

Solicitarea Romaniei privind recunoasterea rolului fermelor mici în cadrul agriculturii europene s-a bucurat de sustinerea Bulgariei, Poloniei, Maltei, Greciei, Frantei, Ciprului, Portugaliei, Luxemburgului, Irlandei si Austriei.

Ministrul Ciolos a subliniat avantajele micii agriculturi, apreciind ca necesara o evaluare a Comisiei asupra rolului ei pe piata comunitara, in vederea sustinerii viitoare in cadrul PAC, a acestei categorii de agricultori.

Comisia a apreciat initiativa Romaniei si a subliniat importanta unei viziuni extinse asupra politicii agricole. Totodata, Comisia a evidentiat rolul fermelor mici in asigurarea productiei alimentare, a coeziunii sociale si protecţiei mediului, cu atat mai mult cu cat statele membre au posibilitatea sprijinirii fermelor de mici dimensiuni, in special in cadrul diferitelor masuri de dezvoltare rurala.




Dezbatere publica privind reorganizarea Romsilva

Ministerul Agriculturii a organizat o dezbatere publica pe tema Eficientizarea si reorganizarea unor activitati din sectorul silvic”.

Principale teme de discutie au privit initiativele pentru atragerea fondurilor europene, eficientizarea activitatii curente prin cresterea gradului de rentabilitate si urmarirea unei mai bune evidentieri a costurilor, actualizarea, la nivelul normelor europene, a legislatiei care reglementeaza organizarea si functionarea Regiei Nationale a Padurilor – ROMSILVA.

La dezbatere au participat domnul Dacian Ciolos, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, domnul Istvan Toke, secretar de stat al MADR, domnul Dan Aldea directorul Regiei Nationale a Padurilor ROMSILVA , reprezentanti ai asociatiilor patronale, ai asociatiilor proprietarilor de paduri, personalitati din mediul academic, directori ai directiilor silvice judetene si reprezentanti ai Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Ministrul Agriculturii, Dacian CIOLOS a deschis discutia prin evidentierea principalelor probleme care afecteaza sectorul silvic in prezent si a precizat motivele pentru care este necesara restructurarea ROMSILVA. Totodata, ministrul Ciolos a precizat ca scopul principal al dezbaterii este identificarea celei mai bune solutii de reorganizare a activitatii intr-un mod in care sa devina posibila accesarea fondurilor europene.

Secretarul de Stat al MADR, Istvan TOKE, a subliniat faptului ca, alaturi de alinierea la standardele europene in domeniu, schimbarile legislative recente sunt un alt factor care face necesara reorganizarea Regiei Nationale a Padurilor.

Prezentarea pe scurt a proiectului de Hotarare a Guvernului privind reorganizarea RNP a fost facuta de domnul Dan ALDEA, director general, cu accent pe obiectivele propuse prin organizarea activitatii curente ale regiei, si anume cresterea transparentei, eliminarea unor activitati care nu sunt eficiente si armonizarea structurii regiei cu noua legislatie din domeniul silvic.

Printre sugestiile participantilor la dezbatere se regasesc solutii privind imbunatatirea si eficientizarea activitatii, introducerea unor prevederi care sa faciliteze accesul la fondurile europene si nevoia acordarii unei atentii deosebită pentru protejarea mediului şi a parcurilor naţionale.




Viziune si solutii in agricultura

Presedintele Romaniei Traian Basescu a afirmat la o masa rotunta ca una dintre marile probleme structurale ale Romaniei este faptul ca agricultura reprezintă 10% din PIB si 30% din populatia ocupata. Rezolvarea acestei probleme necesita viziune si solutii pe termen lung.

Pentru a reduce ponderea populatiei ocupate in agricultura, la orizontul anilor 2020-2025, la un nivel de 10-15%, este nevoie ca astazi sa actionam pentru a creste randamentele si productivitatea muncii in agricultura.

Aceasta presupune o transformare fundamentala a continutului muncii din agricultura. Pe de alta parte, trebuie create locuri de munca pentru mana de lucru eliberata din agricultur.

Este nevoie de un efort urias si coerent in trei directii. In primul rand, educatia. Apoi, lucrari de infrastructuri pentru urbanizarea satului, integrate intr-un concept coerent de dezvoltare policentrica. In fine, facilitarea investitiilor in zonele agricole.

O conditie importanta pentru a avea succesiîn aceste trei directii este utilizarea eficienta a fondurilor de care dispune Romania de la Uniunea Europeana.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

APIA plătește 138,5 milioane lei pentru motorina aferentă trimestrului IV al anului 2024

09-04-2025 Plati APIA

APIA plătește 138,5 milioane lei pentru motorina aferentă trimestrului IV al anului 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024 (trimestrul IV/2024), în conformitate cu prevederile HG nr. 1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Mai multe>>

APIA face precizări importante cu privire la activitatea desfășurată

07-04-2025 Plati APIA

APIA face precizări importante cu privire la activitatea desfășurată

În urma apariției în spațiul public a unor informații legate de buna funcţionare a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și pentru informarea corectă a publicului larg, facem următoarele precizări: ► În cadrul Campaniei 2024, APIA a autorizat la plată un procent de 98% din fermierii declarați eligibili. Astfel, dintr-un total de 728.931 fermieri, în perioada 16 octombrie 2024 – 7 aprilie 2025, au fost autorizați la plată 718.395 beneficiari cu o suma totală (avans + plată f... Mai multe>>

Schimbare adresa sediu al Centrului APIA Municipiului Bucuresti

04-04-2025 APIA

Schimbare adresa sediu al Centrului APIA Municipiului Bucuresti

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 07.04.2025, activitatea Centrului APIA Municipiul București se va desfășura în noua locație situată în București, str. Anton Colorian, nr. 74, sector 4. Mai multe>>

Peste 804,4 milioane lei ajung în conturile beneficiarilor de ANT - Campania 2024

04-04-2025 Plati APIA

Peste 804,4 milioane lei ajung în conturile beneficiarilor de ANT - Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că astăzi,04.04.2025, a efectuat plăți pentru un număr de 509.556 beneficiari ai AjutoarelorNaționale Tranzitorii (ANT) - sectoarele vegetal și zootehnic, Campania 2024. Suma totală plătită este în valoare de 804.463.876,87 lei și se acordă de la bugetulde stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Mai multe>>

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>