Stirile zilei de 17.05.2008

 

Titlurile zilei:

  • 1 milion de fermieri au depus cereri;
  • Fermierii vor primii integral suma pe 2007;
  • Din 1970 au disparut 25% dintre speciile terestre
  • Angajatii de la Agricultura, vor sa dea in judecata Guvernul;
  • 50 mii tone de motorina sunt subventionate in primavara;
  • 730 milioane lei, in contul fondul pentru creditare agricola;

 

 

 

 

 

 

1 milion de fermieri au depus cereri

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a incheiat joi, 15 mai 2008, prima parte a campaniei de depunere a cererilor de sprijin financiar din fonduri europene si de la bugetul national. Pana la aceasta data au fost depuse un numar de aproximativ 1.050.238 cereri pentru o suprafata totală de 8.723.416 ha.

Fermierii care nu au solicitat, inca, sprijinul comunitar si de la bugetul national pentru anul 2008 se mai pot prezenta la sediile locale/judeţene ale APIA pentru intocmirea dosarului. In perioada 16 mai - 09 iunie 2008, solicitarea sprijinului se mai poate face doar cu aplicarea unor penalitati de 1 la suta pentru fiecare zi de intarziere.

Pentru solicitarile depuse pana la data de 15 mai 2008, fermierii mai pot face rectificari in sensul adaugarii sau retragerii unor suprafete pana la data de 31 mai. Ulterior modificarile se pot opera doar cu aplicarea penalitatii de 1 la suta pentru fiecare zi de intarziere, pana la data de 09 iunie. Precizam ca penalitatile maxime aplicate unei cereri nu pot depasi 20 la suta din valoarea sprijinului.

 

 

Fermierii vor primii integral suma pe 2007

Fermierii isi vor primi integral suma cuvenita pentru 2007, insa Comisia nu va mai rambursa statului roman banii. Aceasta, daca intarzierea platilor afecteaza mai mult de 4% din totalul fondurilor, dupa data de 30 iunie, a declarat pentru HotNews.ro Michael Mann, purtator de cuvant pentru agricultura si dezvoltare rurala in cadrul Comisiei Europene. Tot el a mai spus ca, in primul an dupa aderarea la UE, Ungaria a facut 99,6% din plati la timp, iar Polonia, 91,1%.

"Platile aferente anului 2008 au inceput in Romania in luna aprilie. Conform declaratiei transmise de autoritatile romane, suma platita in aprilie a fost de 41 milioane euro. Nu avem inca informatii despre sumele platite in luna mai", a spus reprezentantul CE.

Potrivit lui Michael Mann, platile care au intarziat in proportie mai mare de 4% dupa data de 30 iunie sunt supuse unor reduceri progresive: 10% in luna iulie, 25% in august, 45% in septembrie si 70% pana la 15 octombrie. Dupa 15 octombrie, sunt "taiate" integral, a explicat Mann.

Cu toate acestea, fermierii au dreptul sa primeasca suma integrala. Suma aferenta "reducerii" rambursarilor este suportata de statul roman. Reducerile nu afecteaza alocarea financiara pentru anii urmatori, a mai spus Mann.

 

 

Din 1970 au disparut 25% dintre speciile terestre

Societatea Zoologica din Londra a anuntat ca in urma compilarii informatiilor detinute, din anul 1970 pana in prezent s-au stins intre un sfert si o treime din speciile de animale care traiesc in salbaticie. Aproximativ 25% dintre speciile terestre au disparut, in timp ce situatia este si mai dramatica in cazul speciilor marine, mai putine cu 28% si de apa dulce, cu 29%, informează BBC.

Specialistii se asteapta ca in urmatorii 30 de ani, odata cu schimbarea climei, situatia sa se inrautateasca. Ei au atras atentia asupra impactului pe care acest fenomen il poate avea asupra oamenilor, precizand ca un mediu natural fara biodiversitate are pentru oameni efecte ca resurse alimentare instabile, mai putine medicamente noi, precum si grabirea incalzirii globale.

 

 

Angajatii de la Agricultura, vor sa dea in judecata Guvernul

Cei peste 500 de angajati ai Ministerului Agriculturii au semnat o plangere prealabila pe care au depus-o la Guvern. Ei incerca astfel sa obtina anularea OUG prin care le-a fost anulat sporul de 75% la salariu.

 “Am depus deja la Guvern documentul semnat de toti salariatii. Speram sa obtinem anularea ordonantei de urgenta care ne-a sistat unele drepturi salariale. Daca nu se va rezolva, suntem decisi sa dam Guvernul in judecata si suntem convinsi cs vom avea castig de cauza pentru ca ne-au taiat din salarii fara motiv”, au spus surse din Ministerul Agriculturii.

 

 

50 mii tone de motorina sunt subventionate in primavara

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va subventiona circa 50.000 de tone de motorina pentru campania de primavara. Suma estimata pe baza cererilor depuse de fermieri pana la sfarsitul acestei saptamani se ridica la 50 milioane de lei.

 „Tinand cont de datele centralizate pana pe 14 mai, se poate aprecia ca aproximativ 55.000 de fermieri au depus solicitari pentru o suprafata de 1,5 milioane de hectare“, a declarat ieri Daniel Velicu, consilierul în cadrul MADR, citat de NewsIn.

Velicu a precizat ca, pentru solicitarile fermierilor, MADR va cheltui aproximativ 50 milioane de lei, din suma de 60  milioane de lei alocata pentru campania de primavara. „Banii neutilizati în aceasta prima etapa vor putea fi cheltuiti in campania de toamna, alaturi de alocarea financiara initiala“, a specificat Velicu.

Adeverintele eliberate pentru achizitionarea motorinei la pret redus se pot utiliza inca o luna, respectiv pana pe 16 iunie.

 

Contrabanda cu organisme modificate genetic

Pentru a compensa pagubele produse sanatatii oamenilor, producatorii de organisme modificate genetic (OMG) ar trebui sa plateasca despagubiri. Aceasta a fost propunerea organizatia Greenpeace, sustinuta la Bonn, in cadrul celei de a patra intalniri a guvernelor din toata lumea pe tema securitatii biologice. Intalnirea s-a desfasurat in perioada 12-16 mai, iar principalul subiect a fost OMG.

S-a pus si problema gasirii unor metode mai bune pentru ca cei care fac contrabanda cu plante modificate genetic sa fie depistati mai repede. Potrivit Greenpeace, asa ceva nu se va intampla prea curand, dat fiind faptul ca multe guverne nici macar nu au acces la ultimele date privind comertul si experimentele cu OMG.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>