Stirile zilei de 17.05.2008

 

Titlurile zilei:

  • 1 milion de fermieri au depus cereri;
  • Fermierii vor primii integral suma pe 2007;
  • Din 1970 au disparut 25% dintre speciile terestre
  • Angajatii de la Agricultura, vor sa dea in judecata Guvernul;
  • 50 mii tone de motorina sunt subventionate in primavara;
  • 730 milioane lei, in contul fondul pentru creditare agricola;

 

 

 

 

 

 

1 milion de fermieri au depus cereri

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a incheiat joi, 15 mai 2008, prima parte a campaniei de depunere a cererilor de sprijin financiar din fonduri europene si de la bugetul national. Pana la aceasta data au fost depuse un numar de aproximativ 1.050.238 cereri pentru o suprafata totală de 8.723.416 ha.

Fermierii care nu au solicitat, inca, sprijinul comunitar si de la bugetul national pentru anul 2008 se mai pot prezenta la sediile locale/judeţene ale APIA pentru intocmirea dosarului. In perioada 16 mai - 09 iunie 2008, solicitarea sprijinului se mai poate face doar cu aplicarea unor penalitati de 1 la suta pentru fiecare zi de intarziere.

Pentru solicitarile depuse pana la data de 15 mai 2008, fermierii mai pot face rectificari in sensul adaugarii sau retragerii unor suprafete pana la data de 31 mai. Ulterior modificarile se pot opera doar cu aplicarea penalitatii de 1 la suta pentru fiecare zi de intarziere, pana la data de 09 iunie. Precizam ca penalitatile maxime aplicate unei cereri nu pot depasi 20 la suta din valoarea sprijinului.

 

 

Fermierii vor primii integral suma pe 2007

Fermierii isi vor primi integral suma cuvenita pentru 2007, insa Comisia nu va mai rambursa statului roman banii. Aceasta, daca intarzierea platilor afecteaza mai mult de 4% din totalul fondurilor, dupa data de 30 iunie, a declarat pentru HotNews.ro Michael Mann, purtator de cuvant pentru agricultura si dezvoltare rurala in cadrul Comisiei Europene. Tot el a mai spus ca, in primul an dupa aderarea la UE, Ungaria a facut 99,6% din plati la timp, iar Polonia, 91,1%.

"Platile aferente anului 2008 au inceput in Romania in luna aprilie. Conform declaratiei transmise de autoritatile romane, suma platita in aprilie a fost de 41 milioane euro. Nu avem inca informatii despre sumele platite in luna mai", a spus reprezentantul CE.

Potrivit lui Michael Mann, platile care au intarziat in proportie mai mare de 4% dupa data de 30 iunie sunt supuse unor reduceri progresive: 10% in luna iulie, 25% in august, 45% in septembrie si 70% pana la 15 octombrie. Dupa 15 octombrie, sunt "taiate" integral, a explicat Mann.

Cu toate acestea, fermierii au dreptul sa primeasca suma integrala. Suma aferenta "reducerii" rambursarilor este suportata de statul roman. Reducerile nu afecteaza alocarea financiara pentru anii urmatori, a mai spus Mann.

 

 

Din 1970 au disparut 25% dintre speciile terestre

Societatea Zoologica din Londra a anuntat ca in urma compilarii informatiilor detinute, din anul 1970 pana in prezent s-au stins intre un sfert si o treime din speciile de animale care traiesc in salbaticie. Aproximativ 25% dintre speciile terestre au disparut, in timp ce situatia este si mai dramatica in cazul speciilor marine, mai putine cu 28% si de apa dulce, cu 29%, informează BBC.

Specialistii se asteapta ca in urmatorii 30 de ani, odata cu schimbarea climei, situatia sa se inrautateasca. Ei au atras atentia asupra impactului pe care acest fenomen il poate avea asupra oamenilor, precizand ca un mediu natural fara biodiversitate are pentru oameni efecte ca resurse alimentare instabile, mai putine medicamente noi, precum si grabirea incalzirii globale.

 

 

Angajatii de la Agricultura, vor sa dea in judecata Guvernul

Cei peste 500 de angajati ai Ministerului Agriculturii au semnat o plangere prealabila pe care au depus-o la Guvern. Ei incerca astfel sa obtina anularea OUG prin care le-a fost anulat sporul de 75% la salariu.

 “Am depus deja la Guvern documentul semnat de toti salariatii. Speram sa obtinem anularea ordonantei de urgenta care ne-a sistat unele drepturi salariale. Daca nu se va rezolva, suntem decisi sa dam Guvernul in judecata si suntem convinsi cs vom avea castig de cauza pentru ca ne-au taiat din salarii fara motiv”, au spus surse din Ministerul Agriculturii.

 

 

50 mii tone de motorina sunt subventionate in primavara

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va subventiona circa 50.000 de tone de motorina pentru campania de primavara. Suma estimata pe baza cererilor depuse de fermieri pana la sfarsitul acestei saptamani se ridica la 50 milioane de lei.

 „Tinand cont de datele centralizate pana pe 14 mai, se poate aprecia ca aproximativ 55.000 de fermieri au depus solicitari pentru o suprafata de 1,5 milioane de hectare“, a declarat ieri Daniel Velicu, consilierul în cadrul MADR, citat de NewsIn.

Velicu a precizat ca, pentru solicitarile fermierilor, MADR va cheltui aproximativ 50 milioane de lei, din suma de 60  milioane de lei alocata pentru campania de primavara. „Banii neutilizati în aceasta prima etapa vor putea fi cheltuiti in campania de toamna, alaturi de alocarea financiara initiala“, a specificat Velicu.

Adeverintele eliberate pentru achizitionarea motorinei la pret redus se pot utiliza inca o luna, respectiv pana pe 16 iunie.

 

Contrabanda cu organisme modificate genetic

Pentru a compensa pagubele produse sanatatii oamenilor, producatorii de organisme modificate genetic (OMG) ar trebui sa plateasca despagubiri. Aceasta a fost propunerea organizatia Greenpeace, sustinuta la Bonn, in cadrul celei de a patra intalniri a guvernelor din toata lumea pe tema securitatii biologice. Intalnirea s-a desfasurat in perioada 12-16 mai, iar principalul subiect a fost OMG.

S-a pus si problema gasirii unor metode mai bune pentru ca cei care fac contrabanda cu plante modificate genetic sa fie depistati mai repede. Potrivit Greenpeace, asa ceva nu se va intampla prea curand, dat fiind faptul ca multe guverne nici macar nu au acces la ultimele date privind comertul si experimentele cu OMG.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>