Titlurile zilei:
Sorgul zaharat, a cincea cultura din lume
Planta rezistenta la seceta, sorgul zaharat ocupa locul al cincilea in clasamentul culturilor la nivel mondial. Planta ar putea fi solutia ideala pentru producerea de biocarburanti fara a compromite piata alimentara.
Culturile de sorg necesita de doua ori mai putina apa decat cele de porumb si de opt ori mai putina decat trestia-de-zahar, pentru un aport nutritional aproape identic.
Planta atinge aproape patru metri inaltime. Frunzele sale sunt pline cu zahar. Aceasta va permite producerea de etanol, prin distilare. „Planta-minune" detine un punct forte: nu destabilizeaza piata alimentara. Sorgul zaharat si-a castigat deja notorietatea in Statele Unite si in Uniunea Europeana. De asemenea, alte proiecte pentru obtinerea de biocarburant din sorg sunt in desfasurare in Fillipine, Mexic, Mozambic şi Kenya.
42 milioane de hectare au fost cultivate anul trecut cu sorg zaharat, in 99 de tari.
Apa insuficienta pentru culturile de primavara
Cantitatile de apa vor fi insuficiente pentru culturile de primavara de pe suprafetele agricole din Dobrogea, Baragan, sudul Olteniei si al Moldovei.
Prognoza pentru acest an confirma vulnerabilitatea zonelor din sudul si sud-estul tarii. La fel ca si anul trecut, zonele cele mai vulnerabile raman regiunile din sudul si sud-estul tarii. Cu toate acestea, prognozele arata ca nu vor fi afectate culturile de grau, rezerva de apa de la sfarsitul lunii iunie asigurand conditile optime pentru cerealele de toamna.
Cantitatile reduse de apa care sunt asteptate in lunile ce urmeaza vor afecta in special culturile de porumb si floarea-soarelui.
Desi prognozele indica, pentru acest an, conditii meteorologice mai bune comparativ cu anul trecut, specialistii atrag atentia asupra necesitatii irigatiilor pentru completarea necesarului de apa, factor determinant in asigurarea productivitatii.
Pentru lunile de vara care urmeaza, meteorologii anunta temperaturi care se vor situa peste valorile normale, astfel ca, in zilele caniculare, maximele termice vor depasi 35 de grade Celsius. De asemenea, noptile de vara se vor apropia de specificul tropical, cu temperaturi care nu vor scadea sub 20 de grade. Ca si anul trecut, vara va fi marcata de alternante ale perioadelor foarte calduroase cu zile cu ploi vijelioase, insotite de tunete, fulgere, vant intens si chiar caderi de grindina.
Praful accentueaza bolile de inima
Praful din atmosfera accentueaza bolile de inima si de plamani. Nivelul ridicat de particule chimice din aer favorizeaza aparitia cancerului pulmonar.
O echipa de cercetatori de la Universitatea „John Hopkins" din Baltimore a realizat un studiu privind modul in care nivelul de praf si particule chimice din atmosfera influenteaza bolnavii care sufera de afectiuni cardiace si pulmonare, informeaza Reuters.
Concluzia arata ca in zilele in care nivelul de praf si alte particule chimice poluante din aer este ridicat, tot mai multe persoane in varsta apeleaza la serviciile medicale de urgenta acuzand afectiuni cardiace.
De asemenea, s-a constatat o crestere a numarului varstnicilor care merg la spital din cauza unor complicatii ale aparatului respirator, in perioadele cand poluarea din aer este mai intensa.
Aceeasi echipa de specialisti a demonstrat faptul ca inima si plamanii sunt afectati de anumite particule din aer, insesizabile, de o suta de ori mai mici decat diametrul unui fir de par.
Nivelul ridicat de praf si particule poluante provenite de la masini favorizeaza declansarea crizelor de astm bronsic.
Poluarea din aer „ingroasa" sangele si creste riscul aparitiei de cheaguri in vene.
Alergiile pot fi declansate sau agravate de expunerea pentru mai mult timp la un mediu poluat
Ecoturism la Nisipurile de Aur
Cu o lungime de 9,2 kilometri si 1,2 kilometri latime, rezervatia naturala de la Nisipurile de Aur este unul dintre cele mai mici si mai vechi parcuri nationale din Bulgaria. Suprafata parcului este acoperita, in mare parte, de paduri de arbori cu frunze cazatoare. Mulţi dintre arborii au peste o suta de ani. Flora parcului este alcatuita din peste 500 de specii, dinctre care unele sunt protejate prin lege, precum ghioceii sau orhideele salbatice. In anul 1981, suprafata rezervatiei naturale a fost dublată, pana la peste 1.300 de hectare.
Constructia statiunii de pe coasta de nord a Marii Negre a inceput in anul 1957, iar in 20 de ani locul a fost transformat intr-unul din cele mai moderne complexuri turistice din estul Europei.
Recunoscuta inca din vremea ocupatiei otomane pentru „nisipurile lungi" (Quzounkoum), zona si-a castigat faima datorita plajelor lungi de peste patru kilometri si late de o suta de metri, dar mai ales a nisipului fin, „de aur".
Orientarea catre turismul cu profil ecologic au adus recunoasterea UE pentru Nisipurile de Aur. Statiunea a primit in anul 1996 premiul „Steagul Albastru", distinctie acordata de Fundatia Europeana pentru Educatia de Mediu, in cadrul programului cu acelasi nume derulat impreuna cu Comisia Europeana.
Punctele de atractie ale statiunii (imaginea de sus) sunt: cele o suta de hoteluri; locuri amenajate pentru campare; izvoare minerale cu ape fierbinti; cazinouri, restaurante, cluburi, centre comerciale; parcul acvatic Aquapolis; piscine, tratamente balneare, bungalouri.
Masurile impuse in statiune pentru un turism ecologic sunt: activitatile educative pe plaja; interzicerea circulatiei masinilor pe plaja; adunarea algelor de pe plaja; cosurile de gunoi de pe plaja golite zilnic; facilitati pe plaja la colectarea materialelor reciclabile; surse de apa potabila pe plaja; promovarea mijloace de transport "durabile"; curatirea in permanenta a plajei; respectarea standardelor pentru calitatea apei de imbaiere; informatii despre zonele naturale sensibile.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>