Stirile zilei de 19.05.2008

Titlurile zilei:

  • Sorgul zaharat, a cincea cultura din lume;
  • Apa insuficienta pentru culturile de primavara;
  • Praful accentueaza bolile de inima;
  • Ecoturism la Nisipurile de Aur.

 

 

 

 

 

 

Sorgul zaharat, a cincea cultura din lume

Planta rezistenta la seceta, sorgul zaharat ocupa locul al cincilea in clasamentul culturilor la nivel mondial. Planta ar putea fi solutia ideala pentru producerea de biocarburanti fara a compromite piata alimentara.

Culturile de sorg necesita de doua ori mai putina apa decat cele de porumb si de opt ori mai putina decat trestia-de-zahar, pentru un aport nutritional aproape identic.

Planta atinge aproape patru metri inaltime. Frunzele sale sunt pline cu zahar. Aceasta va permite producerea de etanol, prin distilare. „Planta-minune" detine un punct forte: nu destabilizeaza piata alimentara. Sorgul zaharat si-a castigat deja notorietatea in Statele Unite si in Uniunea Europeana. De asemenea, alte proiecte pentru obtinerea de biocarburant din sorg sunt in desfasurare in Fillipine, Mexic, Mozambic şi Kenya.

42 milioane de hectare au fost cultivate anul trecut cu sorg zaharat, in 99 de tari.

 

 

Apa insuficienta pentru culturile de primavara

Cantitatile de apa vor fi insuficiente pentru culturile de primavara de pe suprafetele agricole din Dobrogea, Baragan, sudul Olteniei si al Moldovei.

Prognoza pentru acest an confirma vulnerabilitatea zonelor din sudul si sud-estul tarii. La fel ca si anul trecut, zonele cele mai vulnerabile raman regiunile din sudul si sud-estul tarii. Cu toate acestea, prognozele arata ca nu vor fi afectate culturile de grau, rezerva de apa de la sfarsitul lunii iunie asigurand conditile optime pentru cerealele de toamna.

Cantitatile reduse de apa care sunt asteptate in lunile ce urmeaza vor afecta in special culturile de porumb si floarea-soarelui.

Desi prognozele indica, pentru acest an, conditii meteorologice mai bune comparativ cu anul trecut, specialistii atrag atentia asupra necesitatii irigatiilor pentru completarea necesarului de apa, factor determinant in asigurarea productivitatii.

Pentru lunile de vara care urmeaza, meteorologii anunta temperaturi care se vor situa peste valorile normale, astfel ca, in zilele caniculare, maximele termice vor depasi 35 de grade Celsius. De asemenea, noptile de vara se vor apropia de specificul tropical, cu temperaturi care nu vor scadea sub 20 de grade. Ca si anul trecut, vara va fi marcata de alternante ale perioadelor foarte calduroase cu zile cu ploi vijelioase, insotite de tunete, fulgere, vant intens si chiar caderi de grindina.

 

 

Praful accentueaza bolile de inima

Praful din atmosfera accentueaza bolile de inima si de plamani. Nivelul ridicat de particule chimice din aer favorizeaza aparitia cancerului pulmonar.

O echipa de cercetatori de la Universitatea „John Hopkins" din Baltimore a realizat un studiu privind modul in care nivelul de praf si particule chimice din atmosfera influenteaza bolnavii care sufera de afectiuni cardiace si pulmonare, informeaza Reuters.

Concluzia arata ca in zilele in care nivelul de praf si alte particule chimice poluante din aer este ridicat, tot mai multe persoane in varsta apeleaza la serviciile medicale de urgenta acuzand afectiuni cardiace.

De asemenea, s-a constatat o crestere a numarului varstnicilor care merg la spital din cauza unor complicatii ale aparatului respirator, in perioadele cand poluarea din aer este mai intensa.

Aceeasi echipa de specialisti a demonstrat faptul ca inima si plamanii sunt afectati de anumite particule din aer, insesizabile, de o suta de ori mai mici decat diametrul unui fir de par.

Nivelul ridicat de praf si particule poluante provenite de la masini favorizeaza declansarea crizelor de astm bronsic.

Poluarea din aer „ingroasa" sangele si creste riscul aparitiei de cheaguri in vene.

Alergiile pot fi declansate sau agravate de expunerea pentru mai mult timp la un mediu poluat

 

 

Ecoturism la Nisipurile de Aur

Cu o lungime de 9,2 kilometri si 1,2 kilometri latime, rezervatia naturala de la Nisipurile de Aur este unul dintre cele mai mici si mai vechi parcuri nationale din Bulgaria. Suprafata parcului este acoperita, in mare parte, de paduri de arbori cu frunze cazatoare. Mulţi dintre arborii au peste o suta de ani. Flora parcului este alcatuita din peste 500 de specii, dinctre care unele sunt protejate prin lege, precum ghioceii sau orhideele salbatice.  In anul 1981, suprafata rezervatiei naturale a fost dublată, pana la peste 1.300 de hectare.

Constructia statiunii de pe coasta de nord a Marii Negre a inceput in anul 1957, iar in 20 de ani locul a fost transformat intr-unul din cele mai moderne complexuri turistice din estul Europei.

Recunoscuta inca din vremea ocupatiei otomane pentru „nisipurile lungi" (Quzounkoum), zona si-a castigat faima datorita plajelor lungi de peste patru kilometri si late de o suta de metri, dar mai ales a nisipului fin, „de aur".

Orientarea catre turismul cu profil ecologic au adus recunoasterea UE pentru Nisipurile de Aur. Statiunea a primit in anul 1996 premiul „Steagul Albastru", distinctie acordata de Fundatia Europeana pentru Educatia de Mediu, in cadrul programului cu acelasi nume derulat impreuna cu Comisia Europeana.

Punctele de atractie ale statiunii (imaginea de sus) sunt: cele o suta de hoteluri; locuri amenajate pentru campare; izvoare minerale cu ape fierbinti; cazinouri, restaurante, cluburi, centre comerciale; parcul acvatic Aquapolis; piscine, tratamente balneare, bungalouri.

Masurile impuse in statiune pentru un turism ecologic sunt: activitatile educative pe plaja; interzicerea circulatiei masinilor pe plaja; adunarea algelor de pe plaja; cosurile de gunoi de pe plaja golite zilnic; facilitati pe plaja la colectarea materialelor reciclabile; surse de apa potabila pe plaja; promovarea mijloace de transport "durabile"; curatirea in permanenta a plajei; respectarea standardelor pentru calitatea apei de imbaiere; informatii despre zonele naturale sensibile.

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>