Stirile zile de 16.05.2008

 
Titlurile zilei:

  • Romanii din Spania nu mai vor agricultura;
  • Combaterea faptelor ilegale indreptate impotriva padurii;
  • Romsilva nu se va desfiinta;
  • Ministrul Dacian Cilos in Republica Moldova;
  • 1 miliard de euro imprumut pentru irigatii.

 

 

 

 

Romanii din Spania nu mai vor agricultura

Multi dintre strainii din Spania au studii liceale si universitare, insa lucreaza ca muncitori necalificati in diverse sectoare de activitate. "Populatia imigranta provenita din Romania are calificarea necesara pentru a lucra in  domenii precum administratie publica sau inginerie, dar nu i se ofera sansa de a porni pe acest drum", se spune intr-un studiu elaborat in Spania. Majoritatea acestora romani lucrează in agricultura sau in alimentatie publică (baruri, restaurante, hoteluri), deoarece spaniolii prefera sa angajeze compatrioti in posturile care cer calificare.

Conform datelor publicate in aceasta lucrare, la inceputul lui 2007, 42% dintre romani lucrau in agricultura. Un an mai tarziu, in luna februarie 2008, doar 9% din acestia continuau sa lucreze in acest sector, restul indreptandu-se spre alte domenii.

 

 

Combaterea faptelor ilegale indreptate impotriva padurii

Inspectoratul Judetean de Politie, impreuna cu Directia Silvica Suceava au organizat o convocare profesionala pe linia prevenirii si combaterii faptelor ilegale indreptate impotriva paduri.

Au fost prezentate temele profesionale, programele si protocoalele încheiate pana in prezent intre aceste institutii. Au avut loc, de asemenea, dezbateri privind legislatia in domeniu, precum si asigurarea unei mai mari operativitati in supravegherea si constatarea faptelor penale si contraventionale. A fost discutat si modul in care vor fi efectuate controalele comune, atat la circulatia materialului lemnos pe drumurile publice, cat si la societatile comerciale care achizitioneaza sau prelucreaza lemn. In acest sens, vor exista patrule comune, de cate 3-4 silvicultori si politisti, care vor verifica padurea zilnic, pentru a combate taierile ilegale. Peste 90% din padure este proprietate privata, dar nu poate fi exploatata haotic, ci respectand un anumit regim. Este vorba de regimul silvic. In acest scop, vor fi tiparite pliante care vor fi impartite in cele mai indepartate sate si catune, pentru ca oamenii sa constientizeze faptul ca padurea trebuie exploatata judicios.

 

 

Romsilva nu se va desfiinta

Referitor la articolele aparute in presa, legat de reorganizarea Romsilva,  Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in formeaza, opinia publica, ca nu a adoptat niciun document care sa prevada reorganizarea Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, cu atat mai putin desfiintarea acesteia.

In urma inaintarii propunerii de restructurare de catre Directorul General RNP - Romsilva, Aldea Ioan, la  baza acestei propuneri este atat eficientizarea institutiei, cat si crearea posibilităţii de accesare a unor fonduri europene pentru dezvoltarea unor sectoare lucrative din cadrul institutiei. Conform reglementarilor in vigoare, ministrul Dacian Ciolos a cerut ca, pentru analizare, sa fie organizate discutii in comisia de dialog social.

Totodata Secretarul General al MADR, Sergiu Sorin Chelmu, va organiza, in data de 22 mai 2008, o dezbatere publica in care vor fi consultati factorii implicati – specialistii din domeniu, atat din sectorul public, cat si din cel privat si reprezentanti ai cercetării.

 

 

Ministrul Dacian Cilos in Republica Moldova.

Vineri, 16 mai 2008, o delegatie a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, condusa de Ministrul Dacian Ciolos, va efectua o vizita in Republica Moldova.

Scopul vizitei este de a studia posibilitatile de colaborare intre Romania si Republica Moldova in domeniul administratiei agricole, sanitar veterinare, fitosanitare si de gestionare a fondurilor pentru agricultura.

In acest sens, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura din Romania furnizeaza deja expertiza si consultanta in vederea implementarii cadrului de organizare a unei agentii similare in Republica Moldova.

Pe parcursul vizitei Ministrul Dacian Ciolos se va intalni cu  Primul Ministru al Republicii Moldova, Ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Ministrul Ecologiei şi Resurselor Naturale, Ministrul Finantelor, Presedintele comisiei pentru agricultura si industrie alimentara din Parlamentul Republicii Moldova.

 

 

1 miliard de euro imprumut pentru irigatii

Banca suedeza Nord Banck Investment ca acorda Romaniei un imprumut in valoare de un miliard de euro pentru a sprijini fermierii care vor sa investeasca in sisteme de irigatii si spatii de depozitare.

Banii vor fi dati sub forma de imprumut fermierilor pentru a sprijini reabilitarea sau dezvoltarea de sisteme de irigatii sau pentru constructia de depozite de produse, dupa cum a precizat Maracine. Creditul ar urma sa fie garantat de Guvern, iar fermierii vor putea sa-si plateasca imprumutul in produse agricole.

In momentul de fata este in curs de desfasurare un proiect pilot in terasa Viziru, la Braila, care este detinuta aproape in totalitate de producatori agricoli mari, care isi pot permite contractarea si plata acestor credite. In functie de succesul acestui proiect pilot, programul ar urma sa fie extins in intreg sudul tarii.

Anul acesta se anunta a fi unul deosebit de secetos, conform Institutului National de Meteorologie si Hidrologie, seceta urmand sa cuprinda atat partea de sud a Romaniei, cat si zona subcarpatica, si sa urce, cel mai probabil, si spre nordul tarii.

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>