Titlurile zilei:
Romania poate pierde 300 milioane euro
Intarzierea platilor facute de Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) este cauzata de proasta organizare la nivel judetean si de problemele sistemului informatic, a declarat ministrul Agriculturii Dacian Ciolos, ciutat de HotNews.
El a afirmat ca in urmatoarele saptamani APIA trebuie sa plateasca trei sferturi din suventia europeana pe 2007, altfel statul roman va pierde 300 de milioane de euro. Mai precis, din 400 de milioane, cat a alocat UE pentru subventiile directe destinate agricultorilor romani in 2007, abia s-au platit un sfert, adica 100 de milioane.
Agentia de Plati s-a chinuit luni de zile sa-si puna la punct sistemul informatic, o catastrofa de program cumparata cu sume fabuloase de la o firma privata, subliniaza Hotnews. Din cauza ei, Romania a fost la un pas de aplicarea clauzei de salvgardare la sfarsitul anului trecut.
Dovada ca agricultorii si-au pierdut speranta in subventiile UE, anul acesta s-au inregistrat abia jumatate din numarul de cereri depuse anul trecut.
Producatorii vor porumb modificat genetic
Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) avertizeaza ca va declansa o serie de proteste, inclusiv la Bruxelles, daca autoritatile de la Bucuresti vor interzice cultivarea porumbului modificat genetic, potrivit BBC, citat de Rador. O decizie in acest sens trebuia luata, la sfarsitul saptamanii trecute, de o comisie a Ministerului Mediului, dar a fost amanata. (L.M.)
"Dorim ca Ministerul Mediului sa se consulte inainte de luarea unei decizii cu cei asupra carora se abat consecintele deciziei respective. Daca Ministerul Mediului ia o decizie, trebuie sa fie in masura sa ii compenseze pe cei afectati", declara presedintele LAPAR, Marcel Cucu.
Producatorii agricoli solicita si revizuirea totala a modului de lucru in privinta organismelor modificate genetic, pe baze stiintifice, asigurandu-se transparenta totala si profesionalism, deoarece actuala abordare are impact negativ asupra agriculturii Romaniei. Cucu spune ca in 2006 Romania a interzis cultivarea de soia modificata genetic.
Accesarea fondurilor europene este prioritatea 0
Seful statului a declarat ca Romania nu are obiectiv mai important decat accesarea fondurilor UE, pentru ca fara acesti bani nu pot fi dezvoltate proiectele de infrastructura si mediu, iar agricultura nu poate depasi "ultradependenta" de ploaie si saracia cu care se confrunta micii producatori.
Băsescu (in imagine) a tinut sa sublinieze ca din punct de vedere strategic, al securitatii si al evolutiei ca natiune, prioritatea zero a Romaniei este accesarea fondurilor europene.
El a amintit ca, intre 2007 si 2013, Romania va primi 32 de miliarde de euro din bugetul UE, bani din care nu s-a cheltuit pana in prezent "mai nimic din lipsa de programe".
In opinia Sefului statului, nu este doar o vina a Guvernului aceasta situatie, el amintind ca a existat o intarziere a negocierii cu UE a celor sapte programe operationale, proces care s-a incheiat abia in toamna anului trecut. Basescu a tinut sa precizeze ca spera ca 2008 va fi anul in care se vor accesa fonduri europene.
Tragedie aviatica anticipata
In judetul Calaras, un avion aflat la erbicidat, in momentul impactului cu solul, a luat foc. Copilotul a decedat, iar pilotul a fost transportat in stare grava, la spital.
Sectorul de aviatie civila se confrunta cu o serie de probleme in ultima vreme, in urma cu doar doua zile angajatii AACR reclamand grave nereguli la nivel de conducere, "continuarea acestora putand pune in pericol siguranta traficului aerian si viata cetatenilor".
Sindicatul Liber al Salariatilor din AACR spunea ca i-a semnalat, in repetate randuri, ministrului Transporturilor, Ludovic Orban, si autoritatilor competente, neregulile si abuzurile conducerii institutiei, confirmate si de organele de justitie.
Sindicalistii spuneau ca fosti si actuali directori ai AACR au abuzat de calitatea de controlor, "din arbitri devenind si jucatori si obtinand, in felul acesta, venituri ilicite pe statele de plata ale celor pe care ar fi trebuit sa ii supravegheze".
Paradoxul agriculturii romanesti
In Romania, cerealele energetice (rapita, soia, floarea-soarelui) folosite in obtinerea biocombustibililor, inghit suprafete tot mai mari, in timp ce culturile si productiile de grau si porumb scad vertiginos. La rapita, ascensiunea e fulminanta: in doar doi ani, suprafetele insamantate s-au triplat. La baza fenomenului stau chiar subventiile de stat, care incurajeaza infiintarea de culturi tehnice, in detrimentul celor alimentare. In paralel, industria biocombustibililor se dezvolta in ritmuri fara precedent.
Pe termen scurt, noua „revolutie agrara“ plaseaza Romania la extreme: importam graul pentru paine, dar devenim jucatori-cheie in exportul de biocarburanti. In timp, aceasta situatia s-ar putea accentua.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>