Stirile zilei de 12.05.2008

Titlurile zilei:

  • Romania poate pierde 300 milioane euro;
  • Producatorii vor porumb modificat genetic;
  • Accesarea fondurilor europene este prioritatea 0;
  • Tragedie aviatica anticipata;
  • Paradoxul agriculturii romanesti.

 

 

 

 

 

Romania poate pierde 300 milioane euro

Intarzierea platilor facute de Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) este cauzata de proasta organizare la nivel judetean si de problemele sistemului informatic, a declarat ministrul Agriculturii Dacian Ciolos, ciutat de HotNews.

El a afirmat ca in urmatoarele saptamani APIA trebuie sa plateasca trei sferturi din suventia europeana pe 2007, altfel statul roman va pierde 300 de milioane de euro. Mai precis, din 400 de milioane, cat a alocat UE pentru subventiile directe destinate agricultorilor romani in 2007, abia s-au platit un sfert, adica 100 de milioane.

Agentia de Plati s-a chinuit luni de zile sa-si puna la punct sistemul informatic, o catastrofa de program cumparata cu sume fabuloase de la o firma privata, subliniaza Hotnews. Din cauza ei, Romania a fost la un pas de aplicarea clauzei de salvgardare la sfarsitul anului trecut.

Dovada ca agricultorii si-au pierdut speranta in subventiile UE, anul acesta s-au inregistrat abia jumatate din numarul de cereri depuse anul trecut.

 

 

Producatorii vor porumb modificat genetic

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) avertizeaza ca va declansa o serie de proteste, inclusiv la Bruxelles, daca autoritatile de la Bucuresti vor interzice cultivarea porumbului modificat genetic, potrivit BBC, citat de Rador. O decizie in acest sens trebuia luata, la sfarsitul saptamanii trecute, de o comisie a Ministerului Mediului, dar a fost amanata. (L.M.)

"Dorim ca Ministerul Mediului sa se consulte inainte de luarea unei decizii cu cei asupra carora se abat consecintele deciziei respective. Daca Ministerul Mediului ia o decizie, trebuie sa fie in masura sa ii compenseze pe cei afectati", declara presedintele LAPAR, Marcel Cucu.

Producatorii agricoli solicita si revizuirea totala a modului de lucru in privinta organismelor modificate genetic, pe baze stiintifice, asigurandu-se transparenta totala si profesionalism, deoarece actuala abordare are impact negativ asupra agriculturii Romaniei. Cucu spune ca in 2006 Romania a interzis cultivarea de soia modificata genetic.

 

 

Accesarea fondurilor europene este prioritatea 0

Seful statului a declarat ca Romania nu are obiectiv mai important decat accesarea fondurilor UE, pentru ca fara acesti bani nu pot fi dezvoltate proiectele de infrastructura si mediu, iar agricultura nu poate depasi "ultradependenta" de ploaie si saracia cu care se confrunta micii producatori.

Băsescu (in imagine) a tinut sa sublinieze ca din punct de vedere strategic, al securitatii si al evolutiei ca natiune, prioritatea zero a Romaniei este accesarea fondurilor europene.

El a amintit ca, intre 2007 si 2013, Romania va primi 32 de miliarde de euro din bugetul UE, bani din care nu s-a cheltuit pana in prezent "mai nimic din lipsa de programe".

In opinia Sefului statului, nu este doar o vina a Guvernului aceasta situatie, el amintind ca a existat o intarziere a negocierii cu UE a celor sapte programe operationale, proces care s-a incheiat abia in toamna anului trecut. Basescu a tinut sa precizeze ca spera ca 2008 va fi anul in care se vor accesa fonduri europene.

 

 

Tragedie aviatica anticipata

In judetul Calaras, un avion aflat la erbicidat, in momentul impactului cu solul, a luat foc. Copilotul a decedat, iar pilotul a fost transportat in stare grava, la spital.

Sectorul de aviatie civila se confrunta cu o serie de probleme in ultima vreme, in urma cu doar doua zile angajatii AACR reclamand grave nereguli la nivel de conducere, "continuarea acestora putand pune in pericol siguranta traficului aerian si viata cetatenilor".

Sindicatul Liber al Salariatilor din AACR spunea ca i-a semnalat, in repetate randuri, ministrului Transporturilor, Ludovic Orban, si autoritatilor competente, neregulile si abuzurile conducerii institutiei, confirmate si de organele de justitie.

Sindicalistii spuneau ca fosti si actuali directori ai AACR au abuzat de calitatea de controlor, "din arbitri devenind si jucatori si obtinand, in felul acesta, venituri ilicite pe statele de plata ale celor pe care ar fi trebuit sa ii supravegheze".

 

 

Paradoxul agriculturii romanesti

In Romania, cerealele energetice (rapita, soia, floarea-soarelui) folosite in obtinerea biocombustibililor, inghit suprafete tot mai mari, in timp ce culturile si productiile de grau si porumb scad vertiginos. La rapita, ascensiunea e fulminanta: in doar doi ani, suprafetele insamantate s-au triplat. La baza fenomenului stau chiar subventiile de stat, care incurajeaza infiintarea de culturi tehnice, in detrimentul celor alimentare. In paralel, industria biocombustibililor se dezvolta in ritmuri fara precedent.

Pe termen scurt, noua „revolutie agrara“ plaseaza Romania la extreme: importam graul pentru paine, dar devenim jucatori-cheie in exportul de biocarburanti. In timp, aceasta situatia s-ar putea accentua.

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>