Titlurile zilei:
Ordonanta privind cresterea salariala va fi abrogata
Ordonanta privind cresterea salariilor angajatilor Ministerului Economiei si ai Ministerului Agriculturii care lucrează cu fonduri UE va fi abrogata, intrucat decizia nu ar fi corecta fata de functionarii altor institutii, cu atributii similare, a declarat ieri ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
Presedintele Traian Basescu a promulgat, la inceputul lunii aprilie, o propunere legislativa de crestere cu 75% a salariilor angajatilor din Ministerul Agriculturii si din cel al Economiei si Finantelor care lucrează cu fonduri UE.
Legume uriase din seminte trimise in spatiu
Chinezii au reusit sa obtina legume uriase din seminte pe care le-au trimis in spatiu si care au stat pe orbita Pamantului doua saptamani.
Cercetatorii de la Academia de stiinte agronomice din Guangdong au reusit sa obtina rosii cu o greutate de 9,5 kilograme, dovleci de 95 de kilograme, castraveti cu o lungime de 60 de centimetri, ardei chilli cu o lungime de 22 de centimetri, vinete cu o greutate de 6 kilograme si pepeni verzi enormi. Legumele pot hrani mai multe persoane si contin mai multi nutrienti, spun specialistii.
China este disperata sa gaseasca metode mai bune de a hrani cei 1,3 miliarde de locuitori ai sai, in timp ce terenurile cultivabile sunt inhatate de fabrici.
Specialistii de la NASA spun ca beneficiile obtinute de pe urma legumelor nu acopera costul trimiterii in spatiu a semintelor.
Ministere care vor fi date in judecata de catre agricultori
Subventiile europene sunt un drept, nu o pomana. Daca nu ajung banii in conturile tuturor fermierilor, pana la termenul limita de 30 iunie, singura solutie este de a da in judecata Ministerul Agriculturii si Ministerul Economiei si Finantelor. Declaratiile au fost facute exclusiv pentru HotNews.ro de Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania.
In opinia sa, mai exista o sansa ca subventiile sa fie salvate: daca premierul "va asculta solicitarile agricultorilor si va solicita Ministerului economiei si Finantelor (MEF) sa deblocheze banii". Aceasta deoarece reprezentantii agricultorilor considera ca Finantele sunt responsabile de intarzierea platilor.
Potrivit regulamentelor europene, cele 400 de milioane de euro trebuie platite mai intai din bugetul de stat, urmand sa fie rambursati de catre Comisia Europeana. Suma este prevazuta in bugetul Ministerului Agriculturii.
Viorel Matei spune ca multi fermieri au facut credite bancare pentru 70% din valoarea subventiei care li se cuvine, pentru o perioada de 2-3 luni, teoretic - pana la primirea subventiei. "Acestia trebuie sa plateasca dobanzi de 12-13% si acum, in plus, penalizari din cauza intarzierii banilor", spune reprezentantul agricultorilor. "Oficialii au mintit de fiecare data in privinta datei de efectuare a platilor", adauga Matei.
Acesta a mai declarat ca in data de 20 mai toate organizatiile reprezentative din domeniul agriculturii se vor reuni in cadrul unui eveniment pentru a prezenta Guvernului si partidelor politice o serie de masuri pentru "o politica agrara europeana".
Subventii, la nivelul vechilor tari UE, cat mai rapid
Ministrii Agriculturii din Romania si statele din regiune, care s-au intalnit in perioada 9-11 mai în Delta Dunarii, apreciaza ca subventiile directe la hectar acordate agricultorilor din noile state membre ar trebui sa ajunga mai rapid la nivelul din vechile tari comunitare.
"In ceea ce priveste modularea, majoritatea participantilor au fost de acord ca, pentru noile state membre, aceasta nu poate fi aplicata decat dupa egalizarea nivelului platilor cu cele ale celorlalti membri UE. In acest context, participantii au subliniat necesitatea accelerarii ritmului de egalizare a platilor directe", se arata intr-un comunicat al MADR. Nivelul subventilor din noile state membre (aderate la UE în 2004 si 2007) este programat sa creasca gradual pentru a se alinia la nivelul mediu inregistrat de celelalte tari comunitare in 2004, respectiv de 202 euro pe hectar. In ceea ce priveste România, alinierea este programată pentru 2016.
Ministrii din Cehia, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Polonia, Romania şi Slovenia (in calitate de observator) s-au intalnit in perioada 9-11 mai in Delta Dunarii, pentru a discuta despre viitorul politicii agricole a UE, care trece printr-un proces de evaluare.
Participantii au sustinut ca este nevoie de crearea unui sistem de gestionare a riscurilor cauzate de calamitati naturale, dar si a riscurilor comerciale. "Luand in considerare situatia pietei cerealelor de anul trecut, o solutie ar fi crearea unei rezerve comunitare de cereale", se precizeaza in comunicat.
Totodata, toate statele membre participante la reuniune au fost de acord ca este necesară mentinerea sistemului de interventie, cel putin la cereale, pe termen lung fiind nevoie de "plasa de siguranta" oferita de acesta.
Discutiile privind viitorul politicii agricole europene au urmarit o trecere in revista a punctelor de vedere a invitatilor, discutiile oficiale pe aceasta tema urmand a fi deschise de Franta, odata cu preluarea presedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
Un alt punct de discutie a fost agricultura din fermele mici si capacitatea acesteia de a aproviziona pietele locale. "Impactul pe care aceasta il poate avea asupra economiei poate fi considerabil, motiv pentru care trebuie cautate forme pentru a o sprijini", se spune in comunicat.
Un proiect poate ajunge la 200 milioane euro
Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, a declarat pentru Business Standard ca situatia in 2008 este mai buna decat cea din 2007, in conditiile in care anul trecut au fost alocate 1,3 miliarde euro pentru fondurile structurale si nu s-a cheltuit nimic.
Pe de alta parte, Viorel Matei, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania, considera ca fondurile europene pentru 2008 alocate prin Programul de Dezvoltare Rurala vor fi absorbite in proportie de 100%, ba chiar banii alocati nu vor ajunge pentru finantarea tuturor proiectelor.
In functie de valoarea lor, cele mai mari proiecte sunt in cadrul programelor de mediu si de transport, ajungand pana la aproape 200 milioane de euro. Suma alocata Romaniei pentru Fondurile Structurale si de Coeziune pentru perioada 2007-2013 este de 17 miliarde euro, iar prin Programul de Dezvoltare Rurala se vor derula in aceasta perioada proiecte de peste opt miliarde euro.
Pentru proiectele de Transport si Mediu sunt alocate, pentru perioada 2007-2013, 11 miliarde euro.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>