Titlurile zilei:
Doar 30% din uleiul romanesc pentru om.
Potrivit directivelor de mediu ale Uniunii Europene, pana in 2010, 5,75% din combustibilul folosit in transporturi trebuie sa fie de origine vegetala, pentru a diminua emisiile de dioxid de carbon, iar pana in 2020 procentul va ajunge la 10%.
Pentru tara noastra, inseamna o cota anuala de 300.000 de tone, in prima faza, si 550.000, in etapa a doua. Astfel, in prezent, pe 1,76 de milioane de hectare din terenul agricol al Romaniei cresc plante oleaginoase. Rezulta anual peste un milion de tone de ulei de floarea-soarelui, soia si rapita. Doar 30%, insa, e folosit in scop alimentar. Restul devine biocombustibil. Si suprafetele si cantitatile sunt in expansiune.
Defrisari si poluare
Dupa ani in care au inregistrat un varf de popularitate, fiind considerati alternativa ecologica mult sperata la carburantii clasici, poluanti, biocombustibilii isi dezvaluie si partile negative. Studii recente au demonstrat ca materia prima pentru acestia, plantele energetice, acapareaza suprafete tot mai intinse din terenurile cultivate cu cerealele alimentare, putand astfel conduce la crize de proportii. Asta, in conditiile in care necesarul de biocombustibil presupune procesarea unor cantitati uriase de vegetale. Anul trecut, chiar revista „Time“ prezenta o imagine mai degraba sumbra: in lume, paduri intregi sunt defrisate pentru a face loc plantatiilor de palmieri, din care e obtinut bioetanolul. In plus, etanolul, care provine numai din porumb, utilizat pentru noua generatie de combustibili, emana dioxid de carbon. Exact ceea ce lumea intreaga spera sa evite.
Romania are un potential agricol imens
"Particularitatea care diferentiaza Romania de alte tari din regiune este potentialul sau agricol imens, care poate fi sustinut doar prin imbunatatirea accesului la finantare al micilor intreprinzatori", a explicat Klaus Glaubitt, seful Fondului European din Sud EST.
"Acum este momentul sa se schimbe strategia de afaceri a institutiilor care pot acorda credite, ca sa se elibereze potentialul economic din regiune", a adaugat presedintele EFSE. In contextul in care crediul de consum s-a extins foarte mult in Romania, este nevoie de o crestere a imprumuturilor pentru investitii, iar "intreprinderile mici si foarte mici sunt necesare pentru imbunatatirea standardului de viata al populatiei, deci e nevoie sa incepi si sa continui sa faci mici investitii", a spus seful EFSE.
El a reiterat ca Fondul are drept tinta sa sustina mai ales acest tip de firme, atat din sectorul rural, cat si din cel urban.
Viticultorii pot accesa pana la 8400 euro/ha
Viticultorii romani pot accesa fonduri UE de pana la aproximativ 8.400 de euro pe hectar pentru restructurarea si reconversia plantatiilor. Reamplasarea plantatiilor in zone mai prielnice, schimbarea soiurilor cu unele mai performante se numara printre masurile care pot primi finantare.
Planurile de restructurare a plantatiilor trebuie depuse pana la 10 iunie la directiile agricole, iar suprafata minimă pentru care se acorda ajutor UE este de 0,5 hectare. Pentru planurile viticole urmatoare planurile pot fi depuse intre 1 martie – 10 iunie a fiecarui an. Suprafetele cu vita de vie pentru struguri de masa nu beneficiaza de aceste ajutoare. Pentru anul viticol 2007-2008 Romania poate beneficia de un buget maxim de 42 de milioane de euro pentru acest tip de investitii.
Spre exemplu, proiectul (plan individual) trebuie sa contina un memoriu justificativ, o copie de plan cadastral, precum si acordul scris al proprietarilor si declaratie pe propria raspundere prin care se angajeaza sa execute in totalitate masurile prevazute in planul depus. Este important de mentionat faptul ca banii intra in contul beneficiarului numai dupa ce se verifica realizarea investitiei care a primit sustinerea UE.
ProCredit Bank Romania sporeste imprumutul agricol
ProCredit Bank si-a propus sa isi majoreze cu 35% volumul de credite in acest an in raport cu anul anterior si sa-si sporeasca imprumuturile pe segmentul agricol, dupa cum a declarat, Michael Kowalski, directorul general al bancii.
Kowalski a spus ca pentru 2008 imprumuturile pentru segmentul agricol ar putea creste mai mult decat media estimata pentru totalul creditelor acordate de banca. Seful ProCredit spera ca in urmatorii trei-cinci ani ponderea creditelor agricole sa atinga 25% din totalul imprumuturilor bancii, in prezent acestea reprezentand 18% din total.
La finalul lui martie 2008, creditele agricole acordate de ProCredit Bank insumau 36 milioane euro, banca avand 9.500 clienti pe acest segment.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
10 mai - zi sfanta pentru romani
“Totul pentru tara, nimic pentru mine” - a spus Alteta sa serenisima principele Carol Eitel Zéphirin (imaginea de sus) cu ocazia intrarii sale in capitala tarii la 10 mai 1866. In timpul lungii sale domnii, regele Carol I a pus bazele Romaniei ca stat modern pe harta Europei. In 1875, bugetul tarii ajungea la cifra de 100 de milioane, dublul celui din 1866.
Suveranul a fost In fruntea armatelor romane in razboiul de independenta din 1877. La 10 mai 1877, Carol proclama Romania stat independent si instituie in aceeasi zi ordinul “Steaua Romaniei”. Regele a hotarat ca Scaunul familiei sa fie la Sinaia, unde a cumparat un domeniu. Temelia primei constructii, castelul Peles, a fost pusa în 1875. In ani, s-au mai adaugat doua cladiri: Pelisor si Foisor.
Suveranul e incoronat la 10 mai 1881. Regele cere sa fie încoronat cu o coroana de otel fabricata din metalul topit al unui tun de razboi de la Plevna.
Intemeietorul regatului roman a murit la Sinaia, in ziua de 27 septembrie 1914, la ora cinci si treizeci de minute dimineata, cu diagnosticul de miocardita cronica. Avea saptezeci si cinci de ani, dintre care domnise patruzeci si opt. Carol I a fost inmormantat la Curtea de Arges, locul ales de el sa fie necropola familiei regale a Romaniei.
Sursa: "Jurnal - Principele Radu"04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>