Stirile zilei de 23.04.2008

Titlurile zilei:

  • Sistemul informational pentru piata agricola;
  • Romania are doar 480 ha de sere incalzite;
  • Grupurile de legume - fructe sunt neeligibile la masura 123;
  • Uniuniunea Cooperativelor Agricole Viti - Vinicole;
  • Dezvoltarea infrastructurii sportive la tara;.

 

 

 

Sistemul informational pentru piata agricola

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are in proiect organizarea si functionarea Sistemului Informational pentru Piata Produselor Agricole si Alimentare (SIPPAA).

Prin acest act normativ se reglementeaza crearea si actualizarea unei evidente unitare cu privire la piata produselor agricole si alimentare.

Potrivit proiectul de ordonanta de urgenta, Ministerul Agriculturii asigura transmiterea informatiilor de piata agricola si alimentara catre serviciile corespondente ale Directiei Generale pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene, la termenele si in formatul prevazut in reglementarile Comisiei Europene, specifice fiecarei organizari comune de piata.

Elaborarea acestui act normativ va crea obligativitatea agentilor economici de a furniza informatiile necesare, cu mentiunea ca ele sunt confidentiale.

 

Romania are doar 480 ha de sere incalzite

Situatia din cultura legumelor si fructelor nu este de fel roza. In Romania exista numai 480 ha de sere incalzite – in scadere dramatica fata de 1989, cand erau peste 1.000 ha – si doar 3.000 ha de solarii. In tari chiar mai mici decat Romania suprafetele protejate se numara cu zecile de mii de ha. Astfel, contributia legumelor si fructelor romanesti in consum este sub 10% in cursul iernii, urca la 50% abia din a doua jumatate a lunii aprilie si numai in vara-toamna reuseste sa se impuna pe piata, degajand si anumite – practic infime – cantitati pentru export. Exporturile au fost anul trecut pur si simplu ridicole: sub 1 milion de euro!

 

Grupurile de legume-fructe sunt neeeligibile la masura 123

Masura 123, "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere", se incadreaza in Axa I "Cresterea competitivitatii sectorului agricol si forestier", si are ca obiectiv general cresterea competitivitatii intreprinderilor de procesare agroalimentare si forestiere, prin imbunatatirea performantei generale a intreprinderilor din sectorul de procesare si marketing a produselor agricole si forestiere.

853 de milioane de euro reprezinta fonduri alocate pentru operatiunile specifice masurii;

118 milioane vor fi folosite in cadrul schemei de ajutor de stat, destinata procesatorilor de produse agricole, in vederea obtinerii de produse alimentare sau pentru obtinerea si utilizarea surselor de energie regenerabila si biocombustibili;

100 de milioane de euro vor fi folositi pentru stimularea microintreprinderilor din domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere lemnoase si nelemnoase.

Nu sunt eligibile pentru liniile de finantare, in cadrul acestei masuri, grupurile de producatori care au obtinut recunoasterea, grupurile de producatori recunoscute preliminar si organizatiile de producatori din domeniul legume si fructe. Acestia vor beneficia de sprijin prin Organizarea Comuna de Piata.

 

Uniunea Cooperativelor Agricole Viti - Vinicole

Premierul Calin Popescu Tariceanu a efectuat o vizita, in judetul Vrancea, pentru o intalnire cu membrii asociatiilor si cooperativelor viticultorilor din judet care fac parte din "Uniunea Cooperativelor Agricole Viti-Vinicole," informeaza Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA).

Viticultorilor din podgoriile Vrancei - Panciu – Odobesti - Cotesti li s-au prezentat programele de finantare pentru modernizarea exploatatiilor viticole, dotari cu utilaje, echipamente si masini agricole, constructii de crame moderne in vederea procesarii strugurilor si diversificarii productiei viti-vinicole.

Totodata, viticultorii au fost informati de premier in legatura cu noile programe care se afla in pregatire si care vor veni in sprijinul producatorilor agricoli, printre care si programul "Fermierul Nou” .

 

Dezvoltarea infrastructurii sportive la tara

Guvernul a adoptat in sedinta din 21 aprilie 2008, normele metodologice de aplicare a Ordonantei 7 din 2006 privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii din spatiul rural, prin care se urmareste modernizarea satului omanesc, informeaza un comunicat de presa emis de Executiv.

OG nr. 7 a fost modificata prin Legea 71/2007, in sensul constituirii unei noi componente, cea de dezvoltare a infrastructurii unor baze sportive in mediul rural.

„Prin hotararea adoptata astazi, Guvernul adauga o noua componenta, Programul de dezvoltare a infrastructurii unor baze sportive din spatiul rural, prin care se pot construi, moderniza sau transforma bazele sportive. Guvernul vrea, astfel, sa creasca sansele tinerilor din mediul rural de a-si dezvolta capacitatile sportive” a afirmat purtatorul de cuvant Camelia Spataru.

Beneficiarii directi ai Programului de dezvoltare a infrastructurii unor baze sportive din spatiul rural sunt autoritatile administratiei publice locale din spatiul rural, care utilizeaza obiectivele de investiþii realizate, adica bazele sportive.

Astfel, in ceea ce priveste marimea fondurilor din bugetul de stat, valoarea maxima pentru proiectele depuse de o singura unitate administrativ - teritoriala, care pot fi finantate prin program, este 525.000 lei, inclusiv taxa pe valoarea adaugata. Data limita pentru finalizarea proiectelor selectate este de 12 luni de la data predarii amplasamentului.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>