Stirile zilei de 21.04.2008

Titlurile zilei

  • Pentru o agricultura bazata pe tarani;
  • Occidentul provoaca un "genocid silentios";
  • Britanicii cumpara mai mult decat consuma;
  • Agricultura ecologica subventionata de la buget;
  • Lactalis intra in Romania prin achizitia LaDorna.

 

 

 

 

Pentru o agricultura bazata pe tarani

Ministrul german al Agriculturii, Horst Seehofer, a criticat vehement marile companii multinationale in contextul crizei alimentare globale. "Lumea are nevoie de o agricultura bazata pe tarani, nu de o agricultura industriala", a spus ministrul Agriculturii, intr-o iesire fara precedent.

"Marile companii domina piata si trebuie sa le punem bete-n roate. Nu este posibil ca in SUA o singura companie sa produca seminte. Acolo, fermierii sunt obiectul unui adevarat santaj", a mai declarat Horst Seehofer.

Oficialul german a mai spus ca in spatele amenintarilor privind scumpirea cu 600% a furajelor se ascunde dorinta marilor producatori de seminte de a impune soiuri de porumb si soia modificate genetic. El a mai cerut Uniunii Europene o regandire a Politici Agricole Comune, sustinand ca e nevoie ca productia de alimente sa creasca pentru a preveni o criza alimentara.



 
Occidentul provoaca un "genocid silentios"

Un atac violent la adresa politicii Occidentului in domeniul alimentar a venit duminica din partea responsabilului ONU pentru alimentatie, Jean Ziegler. Intr-un interviu pentru ziarul austriac Kurier am Sonntag, acesta a acuzat Occidentul ca provoaca un "genocid silentios".

Ziegler a blamat globalizarea pentru monopolizarea resurselor si a declarat ca multinationalele sunt vinovate pentru "violenta structuala".

"Avem o lume controlata de traderi, speculatori si banditi. E o lume a inechitatii. Trebuie sa stopam aceasta tendinta", a mai spus Jean Ziegler.

 

 

Britanicii cumpara mai mult decat consuma

Britanicii arunca anual 6,7 milioane tone de fructe si legume, ceea ce reprezinta aproximativ o treime din cantitatea de vegetale proaspete pe care le cumpara, potrivit datelor campaniei „Love Food Hate Waste". In acest fel, la cosul de gunoi ajung trei miliarde de lire sterline in fiecare an, spun specialistii.

Potrivit acestora, principalul motiv este faptul ca britanicii nu apreciaza corect nevoia de fructe si legume si, de cele mai multe ori, cumpara mai mult decat consuma.

In plus, multe dintre fructele si legumele proaspat cumparate sunt pastrate la temperatura camerei si nu in frigider, ceea ce face ca acestea sa se altereze mult mai repede.

 

 

Agricultura ecologica subventionata de la buget

Potrivit unui proiect de hotarare, MADR va subventiona agricultura ecologica, din fonduri de la buget, prin acordarea unui sprijin financiar la hectar.

"Aceste forme de sprijin se vor acorda, cel mai probabil, pana in 2009, atunci cand fondurile europene de dezvoltare rurala vor fi disponibile si pentru agricultura ecologica", a declarat, secretarul de stat in cadrul MADR, Cornelia Harabagiu.

Astfel, producatorii ecologici pot primi o subventie de 425 de lei pentru un hectar si 700 de lei pentru un hectar de vita de vie sau livada.

De asemenea, MADR va acorda un sprijin financiar de 75 de lei pentru fiecare familie de albine certificata in sistemul de agricultura ecologica. Alaturi de plata la hectar, producatorul ecologic va primi si sprijin financiar de pana la 50 % din contravaloarea taxei de inspectie si certificare.

Subventiile acordate de la bugetul, sub forma "ajutoarelor de minimis", reprezinta solutia identificata de MADR pentru sustinerea sectorului ecologic, pana cand autoritatile vor reusi sa reintroduca agricultura ecologica printre masurile eligibile pentru finantare europeana.

MADR a eliminat plata pe suprafata acordata din fonduri de dezvoltare rurala pentru agricultura ecologica deoarece nu a avut informatii suficiente pentru a argumenta Comisiei Europene aceasta masura. Comisia nu a cerut Romaniei sa elimine plata pe suprafata acordata pentru practicarea agriculturii ecologice, ci a solicitat o analiza a fermelor ecologice din perspectiva pietei.

"Recomandarea este justificata, insa la acest moment nu exista date sintetice referitoare la dimensiunea pietei interne sau a volumului exporturilor pentru produse ecologice. Piata interna este una relativ noua, dinamica, dar in acelasi timp poate prezenta un grad mai ridicat de risc", potrivit raspunsului MADR la solicitarea Comisiei Europene.



Lactalis intra in Romania prin achizitia LaDorna

Grupul francez Lactalis, unul dintre liderii pietei de lactate din Europa, a finalizat de curand preluarea diviziei de lactate a grupului LaDorna, a informat luni compania locala.

Prin aceasta achizitie, grupul Lactalis is consolideaza prezenta in sud-estul Europei, zona cu un potential de afaceri puternic, fiind activ deja in Serbia, Moldova, Ucraina si Grecia, unde grupul LaDorna a dezvoltat propria structura de distributie si vanzari.

Presedintele grupului LaDorna, Jean Valvis, si-a exprimat certitudinea ca aceasta tranzactie cu Lactalis reprezinta o garantie a diversificarii produselor oferite consumatorului Roman si in acelasi timp asigurarea unei perspective excelente pentru dezvoltarea sectorului bio.

Aceasta dezvoltare isi pune fundamentele pe procesul de transformare a primelor ferme bio-ecologice, initiat de LaDorna in Carpati, inca din anul 2001.

Grupul Lactalis, cu sediul in Laval, Mayenne, in regiunea lactaliera din vestul Frantei, este prezent in peste 150 de tari din intreaga lume. Cu o cifra e afaceri de 9,6 miliarde euro, un numar de 33.500 de angajati si aproximativ 125 de platforme industriale, Lactalis are in portofoliu marci ca President, Galbani, Lactel, Rochefort-Societe.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>