Stirile zilei de 24.04.2008

Titlurile zilei:

  • Credit BCR pentru infiintarea culturilor;
  • De pasti, controale sanitar veterinare;
  • Crescatorii de porci vor garantii in caz de pesta;
  • Vaccin antipesta ineficient;
  • Potential ridicat pentru a produce energie ecologica..

 

 

 

 

 

 

Credit BCR pentru infiintarea culturilor

BCR va acorda credite fermierilor pe termen scurt, pentru finantarea lucrarilor agricole, in contul subventiilor pe suprafata din fonduri europene, pe care acestia le vor primi in aceasta vara. Practic, fermierii vor putea sa acopere prin credit bancar nevoile de finantare, pana cand Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) va realiza plata subventiilor. BCR a incheiat un parteneriat cu APIA, banca urmand sa finanteze fermierii cu pana la 75% din valoarea subventiilor estimate pe care acestia le vor primi.

Creditul se acorda pe baza unor adeverinte eliberate pentru fermieri de catre APIA, care certifica suprafata detinuta de catre fiecare solicitant.

BCR a incheiat un parteneriat si cu Fondul de Garantare a Creditului Rural, care va garanta 50% din valoarea fiecarei finantari. Potrivit propriilor date, BCR este cel mai important finantator al proiectelor din agricultura si dezvoltare rurala, cu o cota de piata de peste 80%.

 

 

De pasti, controale sanitar veterinare

In perioada 18 – 20 aprilie 2007, echipele de inspectori din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si a Municipiului Bucuresti au efectuat controale privind respectarea masurilor sanitare veterinare pentru perioada premergatoare sarbatorilor pascale ortodoxe.

Au fost efectuate controale in piete agroalimentare, depozite alimentare, unitati de abatorizare, unitati de procesare, magazine alimentare si supermarketuri, macelarii si carmangerii, unitati de alimentatie publica, punct de sacrificare miei, unitati procesare si comercializare peste si unitatii panificatie.

De asemenea, au fost efectuate controale in targuri de animale si au fost verificate mijloace auto de transport pentru produse de origine animala si nonanimala.

Principalele deficiente constatate au fost:

·         depozitarea necorespunzatoare a produselor de origine animala;

·         intretinerea in conditii necorespunzatoare de igiena a spatiilor de comercializare a produselor alimentare;

·         mijloace de transport neautorizate sanitar veterinar;

·         manipularea necorespunzatoare a produselor de origine animala;

·         ambalarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

·  nerespectarea normelor sanitare veterinare privind protectia si bunastarea animalelor;

·         comercializarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat;

·         comercializarea produselor alimentare in spatii neinregistrate sanitar veterinar.

Pentru deficientele constatate au fost aplicate 51 de sanctiuni contraventionale in valoare de 138.600 lei si 25 de avertismente.

 

Crescatorii de porci vor garantii in caz de pesta

Patronatul Roman al Carnii de Porc este dispus sa renunte la utilizarea vaccinului antipesta in fermele comerciale, dar solicita Guvernului garantii ca vor fi acordate despagubiri daca apar focare de pesta.

Reprezentantii patronatului s-au intalnit marti cu cei ai Autoritatiii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pentru a discuta despre posibilitatea de renuntare la vaccinarea porcilor din fermele comerciale.



Vaccin antipesta ineficient

ANSVSA a fost notificata, recent, ca unele loturi cu vaccin marker prezinta anumite deficiente in ceea ce priveste termenul de valabilitate.

Presedintele ANSVSA, Radu Roatis, a declarat ca Romania va renunta la vaccinarea antipesta in ferme daca expertii europeni vor ajunge la concluzia ca vaccinul utilizat are o imunitate scazuta.

Potrivit lui Roatis, daca se elimina vaccinarea porcilor impotriva pestei, masurile de biosecuritate trebuie intensificate, in acest sens fiind pregatit deja un act normativ.

EMEA, laboratorul de referinta al UE, a emis o alerta rapida pentru retragerea de pe piata a vaccinului antipesta utilizat de Romania, dupa ce testele au relevat ca problemele de calitate afectează valabilitatea produselor.

 

Potential ridicat pentru a produce energie ecologica

Potrivit hartii eoliene a Romaniei, zonele cele mai atractive pentru producerea energiei electrice pe baza de vant sunt Podisul Central Moldovenesc, Dobrogea, dar si zonele cele mai inalte ale lantului Carpatic.

Pe de alta parte, toata partea de sud a tarii are un potential ridicat pentru producerea energiei folosind drept materie prima soarele.

Totodata, potrivit studiilor efectuate de specialisti, daca s-ar utiliza ca materie prima biomasa, adica folosirea reziduurilor si a deseurilor vegetale, pentru producerea energiei electrice, productia ar putea acoperi 89% din caldura necesara incalzirii locuintelor si prepararii hranei in mediul rural.

Nici hidroenergia si energia geotermala nu sunt de neglijat, sustin specialistii. Astfel 4% din totalul energiilor regenerabile din Romania reprezinta microhidrocentralele, iar 1% geotermalele.

Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) finanteaza investitorii privati, dar si primariile, care vor sa-si dezvolte o afacere in acest domeniu. Operatorii economici pot obtine cofinantare de la stat de aproximativ 50% din valoarea proiectului, iar autoritatile locale pana la 60% din costul total al investitiei.

Proiectele trebuie să aiba o valoare de minimum 50.000 de lei şi 20.000.000 de lei. Pana in prezent, statul a finantat un proiect de microhidrocentrala si patru proiecte pe biomasă. Exista foarte multe solicitari de finantare depuse la AFM. In prezent, alte 14 aplicatii sunt in curs de analiza.

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>