Stirile zilei de 24.04.2008

Titlurile zilei:

  • Credit BCR pentru infiintarea culturilor;
  • De pasti, controale sanitar veterinare;
  • Crescatorii de porci vor garantii in caz de pesta;
  • Vaccin antipesta ineficient;
  • Potential ridicat pentru a produce energie ecologica..

 

 

 

 

 

 

Credit BCR pentru infiintarea culturilor

BCR va acorda credite fermierilor pe termen scurt, pentru finantarea lucrarilor agricole, in contul subventiilor pe suprafata din fonduri europene, pe care acestia le vor primi in aceasta vara. Practic, fermierii vor putea sa acopere prin credit bancar nevoile de finantare, pana cand Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) va realiza plata subventiilor. BCR a incheiat un parteneriat cu APIA, banca urmand sa finanteze fermierii cu pana la 75% din valoarea subventiilor estimate pe care acestia le vor primi.

Creditul se acorda pe baza unor adeverinte eliberate pentru fermieri de catre APIA, care certifica suprafata detinuta de catre fiecare solicitant.

BCR a incheiat un parteneriat si cu Fondul de Garantare a Creditului Rural, care va garanta 50% din valoarea fiecarei finantari. Potrivit propriilor date, BCR este cel mai important finantator al proiectelor din agricultura si dezvoltare rurala, cu o cota de piata de peste 80%.

 

 

De pasti, controale sanitar veterinare

In perioada 18 – 20 aprilie 2007, echipele de inspectori din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si a Municipiului Bucuresti au efectuat controale privind respectarea masurilor sanitare veterinare pentru perioada premergatoare sarbatorilor pascale ortodoxe.

Au fost efectuate controale in piete agroalimentare, depozite alimentare, unitati de abatorizare, unitati de procesare, magazine alimentare si supermarketuri, macelarii si carmangerii, unitati de alimentatie publica, punct de sacrificare miei, unitati procesare si comercializare peste si unitatii panificatie.

De asemenea, au fost efectuate controale in targuri de animale si au fost verificate mijloace auto de transport pentru produse de origine animala si nonanimala.

Principalele deficiente constatate au fost:

·         depozitarea necorespunzatoare a produselor de origine animala;

·         intretinerea in conditii necorespunzatoare de igiena a spatiilor de comercializare a produselor alimentare;

·         mijloace de transport neautorizate sanitar veterinar;

·         manipularea necorespunzatoare a produselor de origine animala;

·         ambalarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

·  nerespectarea normelor sanitare veterinare privind protectia si bunastarea animalelor;

·         comercializarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat;

·         comercializarea produselor alimentare in spatii neinregistrate sanitar veterinar.

Pentru deficientele constatate au fost aplicate 51 de sanctiuni contraventionale in valoare de 138.600 lei si 25 de avertismente.

 

Crescatorii de porci vor garantii in caz de pesta

Patronatul Roman al Carnii de Porc este dispus sa renunte la utilizarea vaccinului antipesta in fermele comerciale, dar solicita Guvernului garantii ca vor fi acordate despagubiri daca apar focare de pesta.

Reprezentantii patronatului s-au intalnit marti cu cei ai Autoritatiii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pentru a discuta despre posibilitatea de renuntare la vaccinarea porcilor din fermele comerciale.



Vaccin antipesta ineficient

ANSVSA a fost notificata, recent, ca unele loturi cu vaccin marker prezinta anumite deficiente in ceea ce priveste termenul de valabilitate.

Presedintele ANSVSA, Radu Roatis, a declarat ca Romania va renunta la vaccinarea antipesta in ferme daca expertii europeni vor ajunge la concluzia ca vaccinul utilizat are o imunitate scazuta.

Potrivit lui Roatis, daca se elimina vaccinarea porcilor impotriva pestei, masurile de biosecuritate trebuie intensificate, in acest sens fiind pregatit deja un act normativ.

EMEA, laboratorul de referinta al UE, a emis o alerta rapida pentru retragerea de pe piata a vaccinului antipesta utilizat de Romania, dupa ce testele au relevat ca problemele de calitate afectează valabilitatea produselor.

 

Potential ridicat pentru a produce energie ecologica

Potrivit hartii eoliene a Romaniei, zonele cele mai atractive pentru producerea energiei electrice pe baza de vant sunt Podisul Central Moldovenesc, Dobrogea, dar si zonele cele mai inalte ale lantului Carpatic.

Pe de alta parte, toata partea de sud a tarii are un potential ridicat pentru producerea energiei folosind drept materie prima soarele.

Totodata, potrivit studiilor efectuate de specialisti, daca s-ar utiliza ca materie prima biomasa, adica folosirea reziduurilor si a deseurilor vegetale, pentru producerea energiei electrice, productia ar putea acoperi 89% din caldura necesara incalzirii locuintelor si prepararii hranei in mediul rural.

Nici hidroenergia si energia geotermala nu sunt de neglijat, sustin specialistii. Astfel 4% din totalul energiilor regenerabile din Romania reprezinta microhidrocentralele, iar 1% geotermalele.

Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) finanteaza investitorii privati, dar si primariile, care vor sa-si dezvolte o afacere in acest domeniu. Operatorii economici pot obtine cofinantare de la stat de aproximativ 50% din valoarea proiectului, iar autoritatile locale pana la 60% din costul total al investitiei.

Proiectele trebuie să aiba o valoare de minimum 50.000 de lei şi 20.000.000 de lei. Pana in prezent, statul a finantat un proiect de microhidrocentrala si patru proiecte pe biomasă. Exista foarte multe solicitari de finantare depuse la AFM. In prezent, alte 14 aplicatii sunt in curs de analiza.

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>