Stirile zilei de 17.04.2008

Titlurile zilei:

  • Oficiul pentru Produse Traditionale si Ecologice;
  • Preturile la cereale vor putea creste cu 10%;
  • Branza din Apuseni poate rivaliza cu cele frantuzesti;
  • 30 000 de fermieri pot ramane fara subventii;
  • Faina si zahar de la UE pentru saraci..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oficiul pentru Produse Traditionale si Ecologice

Guvernul a decis, infiintarea Oficiului National pentru Produse Traditionale si Ecologice, institutie care va ajuta fermierii sa protejeze denumirea alimentelor traditionale in Uniunea Europeana si sa isi promoveze produsele.

Oficiul va asigura servicii de consiliere producatorilor pentru obtinerea protectiei produselor traditionale in UE si se va ocupa si de promovare in domeniu.

Institutia ii va sprijini pe producatorii romani in pregatirea documentatiei pentru inregistrarea si promovarea produselor traditionale si ecologice romanesti, in vederea dobandirii protectiei denumirii acestora pe piata UE.

O alta atributie a Oficiului este promovarea imaginii produselor traditionale si ecologice romanesti prin mijloacele de comunicare.

Noua structura, avand sediul in judetul Brasov, va functiona in subordinea Ministerului Agriculturii si va fi finantata integral de la bugetul de stat.

Oficiul va fi condus de un director executiv numit prin ordin al ministrului Agriculturii, iar personalul va fi format din functionari publici si personal contractual.

Recrutarea personalului va incepe in doua saptamani, astfel incat institutia sa devina functionala in maximum doua luni.

 


Preturile la cereale vor putea creste cu 10%

Federatia Agrostar considera ca preturile la cerealele din noua recolta (grau, porumb, floarea soarelui) vor creste cu 10%, daca autoritatile nu vor reduce pretul la pompa al motorinei cu 50%.

Reprezentantii agricultorilor vor continua, in luna mai, actiunile de protest incepute in luna martie pana cand autoritatile vor reduce pretul la motorina cu 50% la pompa si motorina pentru agricultura va fi colorata.

De asemenea, federatia Agrostar considera ca subventionarea pretului la motorina cu 1 leu/litru este nesemnificativ, iar platile directe se desfasoara aneveios.

Acestia avertizeaza ca, din aceasta cauza, campania agricola de primavara risca sa fie compromisa, suprafete importante sa ramana nelucrate. In prezent, din noua milioane de hectare de teren agricol, se mai cultiva aproximativ 4,8 milioane de hectare, iar Romania se poate confrunta cu dependenta de importuri.

 

 

Branza din Apuseni poate rivaliza cu cele frantuzesti

Unul dintre cele mai faimoase feluri de branza din Transilvania este cel produs la Nasal. Preparata intr-o grota din nordul judetului Cluj, branza capata o crusta de mucegai si are un gust ce poate rivaliza cu cel al branzeturilor frantuzesti.

Cele mai multe dintre branzeturile frantuzesti sunt insamantate pe cale artificiala cu spori, insa sunt lasate sa fermenteze intr-un mediu ce nu poate imita perfectiunea grotei naturale din judetul Cluj.

De cinci decenii, branza de Nasal a devenit o afacere a companiei de industrializare a laptelui din Cluj. In perioada interbelica, branza de Nasal era aproape necunoscuta pentru populatie, insa devenise o delicatesa nelipsita de pe masa sefilor Partidului Comunist Roman. Pentru ca dimensiunile pesterii erau limitate, productia de branza fermentata din pasta moale era redusa, iar pretul produsului era mare.

Gustul special este dat de o bacterie prezenta in microflora specifica pesterii din apropiere de Taga. Crusta relativ tare acopera un miez moale, aproape fluid, de branza deosebita. Acum, marca "branza de Nasal" a devenit cunoscuta in toata Europa, dupa ce proprietara pesterii, compania clujeana Napolact, a inregistrat acest soi de branza ca produs cu denumire de origine controlata.

 

 

30 000 de fermieri pot ramane fara subventii

Circa 30.000 de fermieri in ale caror cereri pentru subventii au fost depistate erori risca sa fie sanctionati cu reducerea sau anularea platii aferente anului 2007 daca nu se prezinta la centrele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) pentru clarificari.

"APIA va solicita, in cursul saptamanii urmatoare, clarificari din partea fermierilor. In cazul in care acestia nu se vor prezenta la centrele locale ale APIA pentru clarificari, institutia noastra va fi nevoita sa ia decizia de plata in baza datelor eronate. Aceasta situatie duce la sanctiuni aplicate fermierilor sau chiar la excluderea acestora de la plata", potrivit unui comunicat al APIA, citat de Medifax.

APIA atrage atentia ca autorizarea si efectuarea platilor se pot realiza numai dupa clarificarea si corectarea erorilor.

In acelasi timp, din martie a inceput campania de depunere a cererilor pentru 2008. Fermierii care au depus si in 2007 cereri de sprijin vor primi un formular cu datele pretiparite, dar cu casute libere, pentru fiecare rubrica, pentru a inscrie eventualele modificari. De asemenea, agricultorii vor avea acces in acest an la o baza de date pe internet, care cuprinde hartile pe care isi identifica parcelele. Procesul de identificare a parcelelor este o etapa necesara pentru primirea platilor.

 

Faina si zahar de la UE pentru saraci

Cei mai saraci dintre romani vor primi faina si zahar de la UE, in 2008 si 2009, gratie unui program european de ajutorare a celor mai defavorizate persoane din comunitatea europeana.

Faina si zaharul furnizate de UE provin din fondurile de interventie comunitare si vor ajunge, in Romania, la persoanele care primesc venitul minim garantat, pensionarii agricultori, persoanele aflate in centrele de asistenta, precum si la persoanele care beneficiaza de masa zilnica la cantinele de ajutor social.

Numarul beneficiarilor de venit minim garantat din Romania este estimat la peste 300.000 de persoane si el creste continuu, deoarece prin lege a fost extinsa aria de eligibilitate a defavorizatilor (beneficiarilor initiali li s-au adaugat si oamenii strazii). Aceste persoane, care nu obtin venituri din munca, primesc de la primarii ajutoare lunare cuprinse intre 100 lei (pentru persoanele singure) si 372 lei (pentru familiile cu cinci membri). Persoanele apte de munca din randul beneficiarilor de venit minim garantat sunt obligate, conform legii, sa presteze activitati in folosul comunitatii.

In multe judete, ajutoarele – finantate din Fondul European de Garantare Agricola – au fost distribuite cu ajutorul Crucii Rosii. La nivel national, programul a fost coordonat de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. In acest an, repartizarea ajutoarelor a fost incredintata tot unor institutii ale statului si asociatiilor de caritate.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>