Stirile zilei de 17.04.2008

Titlurile zilei:

  • Oficiul pentru Produse Traditionale si Ecologice;
  • Preturile la cereale vor putea creste cu 10%;
  • Branza din Apuseni poate rivaliza cu cele frantuzesti;
  • 30 000 de fermieri pot ramane fara subventii;
  • Faina si zahar de la UE pentru saraci..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oficiul pentru Produse Traditionale si Ecologice

Guvernul a decis, infiintarea Oficiului National pentru Produse Traditionale si Ecologice, institutie care va ajuta fermierii sa protejeze denumirea alimentelor traditionale in Uniunea Europeana si sa isi promoveze produsele.

Oficiul va asigura servicii de consiliere producatorilor pentru obtinerea protectiei produselor traditionale in UE si se va ocupa si de promovare in domeniu.

Institutia ii va sprijini pe producatorii romani in pregatirea documentatiei pentru inregistrarea si promovarea produselor traditionale si ecologice romanesti, in vederea dobandirii protectiei denumirii acestora pe piata UE.

O alta atributie a Oficiului este promovarea imaginii produselor traditionale si ecologice romanesti prin mijloacele de comunicare.

Noua structura, avand sediul in judetul Brasov, va functiona in subordinea Ministerului Agriculturii si va fi finantata integral de la bugetul de stat.

Oficiul va fi condus de un director executiv numit prin ordin al ministrului Agriculturii, iar personalul va fi format din functionari publici si personal contractual.

Recrutarea personalului va incepe in doua saptamani, astfel incat institutia sa devina functionala in maximum doua luni.

 


Preturile la cereale vor putea creste cu 10%

Federatia Agrostar considera ca preturile la cerealele din noua recolta (grau, porumb, floarea soarelui) vor creste cu 10%, daca autoritatile nu vor reduce pretul la pompa al motorinei cu 50%.

Reprezentantii agricultorilor vor continua, in luna mai, actiunile de protest incepute in luna martie pana cand autoritatile vor reduce pretul la motorina cu 50% la pompa si motorina pentru agricultura va fi colorata.

De asemenea, federatia Agrostar considera ca subventionarea pretului la motorina cu 1 leu/litru este nesemnificativ, iar platile directe se desfasoara aneveios.

Acestia avertizeaza ca, din aceasta cauza, campania agricola de primavara risca sa fie compromisa, suprafete importante sa ramana nelucrate. In prezent, din noua milioane de hectare de teren agricol, se mai cultiva aproximativ 4,8 milioane de hectare, iar Romania se poate confrunta cu dependenta de importuri.

 

 

Branza din Apuseni poate rivaliza cu cele frantuzesti

Unul dintre cele mai faimoase feluri de branza din Transilvania este cel produs la Nasal. Preparata intr-o grota din nordul judetului Cluj, branza capata o crusta de mucegai si are un gust ce poate rivaliza cu cel al branzeturilor frantuzesti.

Cele mai multe dintre branzeturile frantuzesti sunt insamantate pe cale artificiala cu spori, insa sunt lasate sa fermenteze intr-un mediu ce nu poate imita perfectiunea grotei naturale din judetul Cluj.

De cinci decenii, branza de Nasal a devenit o afacere a companiei de industrializare a laptelui din Cluj. In perioada interbelica, branza de Nasal era aproape necunoscuta pentru populatie, insa devenise o delicatesa nelipsita de pe masa sefilor Partidului Comunist Roman. Pentru ca dimensiunile pesterii erau limitate, productia de branza fermentata din pasta moale era redusa, iar pretul produsului era mare.

Gustul special este dat de o bacterie prezenta in microflora specifica pesterii din apropiere de Taga. Crusta relativ tare acopera un miez moale, aproape fluid, de branza deosebita. Acum, marca "branza de Nasal" a devenit cunoscuta in toata Europa, dupa ce proprietara pesterii, compania clujeana Napolact, a inregistrat acest soi de branza ca produs cu denumire de origine controlata.

 

 

30 000 de fermieri pot ramane fara subventii

Circa 30.000 de fermieri in ale caror cereri pentru subventii au fost depistate erori risca sa fie sanctionati cu reducerea sau anularea platii aferente anului 2007 daca nu se prezinta la centrele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) pentru clarificari.

"APIA va solicita, in cursul saptamanii urmatoare, clarificari din partea fermierilor. In cazul in care acestia nu se vor prezenta la centrele locale ale APIA pentru clarificari, institutia noastra va fi nevoita sa ia decizia de plata in baza datelor eronate. Aceasta situatie duce la sanctiuni aplicate fermierilor sau chiar la excluderea acestora de la plata", potrivit unui comunicat al APIA, citat de Medifax.

APIA atrage atentia ca autorizarea si efectuarea platilor se pot realiza numai dupa clarificarea si corectarea erorilor.

In acelasi timp, din martie a inceput campania de depunere a cererilor pentru 2008. Fermierii care au depus si in 2007 cereri de sprijin vor primi un formular cu datele pretiparite, dar cu casute libere, pentru fiecare rubrica, pentru a inscrie eventualele modificari. De asemenea, agricultorii vor avea acces in acest an la o baza de date pe internet, care cuprinde hartile pe care isi identifica parcelele. Procesul de identificare a parcelelor este o etapa necesara pentru primirea platilor.

 

Faina si zahar de la UE pentru saraci

Cei mai saraci dintre romani vor primi faina si zahar de la UE, in 2008 si 2009, gratie unui program european de ajutorare a celor mai defavorizate persoane din comunitatea europeana.

Faina si zaharul furnizate de UE provin din fondurile de interventie comunitare si vor ajunge, in Romania, la persoanele care primesc venitul minim garantat, pensionarii agricultori, persoanele aflate in centrele de asistenta, precum si la persoanele care beneficiaza de masa zilnica la cantinele de ajutor social.

Numarul beneficiarilor de venit minim garantat din Romania este estimat la peste 300.000 de persoane si el creste continuu, deoarece prin lege a fost extinsa aria de eligibilitate a defavorizatilor (beneficiarilor initiali li s-au adaugat si oamenii strazii). Aceste persoane, care nu obtin venituri din munca, primesc de la primarii ajutoare lunare cuprinse intre 100 lei (pentru persoanele singure) si 372 lei (pentru familiile cu cinci membri). Persoanele apte de munca din randul beneficiarilor de venit minim garantat sunt obligate, conform legii, sa presteze activitati in folosul comunitatii.

In multe judete, ajutoarele – finantate din Fondul European de Garantare Agricola – au fost distribuite cu ajutorul Crucii Rosii. La nivel national, programul a fost coordonat de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. In acest an, repartizarea ajutoarelor a fost incredintata tot unor institutii ale statului si asociatiilor de caritate.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>