Stirile zilei de 19.04.2008

 

Titlurile zilei:

  • S-au stabilit perioadele in care pescuitul este interzis;
  • Presedintele camerelor agricole franceze in Romania;
  • Agricultura ecologica langa un Parc National;
  • Sprijinerea pomicultorilor afectati de inghet..

 

 

 

 

 

S-au stabilit perioadele in care pescuitul este interzis

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) impreuna cu Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) au stabilit perioadele in care pescuitul oricaror specii de pesti, crustacee, moluste este interzis in apele Romaniei.

Durata prohibitiei pentru pescuitul oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si alte vietuitoare acvatice in apele maritime interioare si in apele continentale este de 60 de zile in perioada 15 aprilie - 13 iunie inclusiv, iar pentru apele de frontiera de 45 de zile, in perioada 15 aprilie – 29 mai inclusiv, arata Ordinul comun numarul 226/397.

In complexul lagunar Razelm Sinoe si in lacurile litorale prohibitia este de 77 zile, in intervalul 15 aprilie - 30 iunie inclusiv.

MADR si MMDD declara zone de protectie urmatoarele puncte:

  • Dunarea Veche, intre confluenta canalului Olguta cu Dunarea Veche si confluenta Dunarea Veche cu Canalul Sulina, pe o durata de 275 de zile, pana la 30 noiembrie inclusiv;
  • Dunarea Veche de la Mm 13 + 1.000 pana la 8 + 600, in tot cursul anului;
  • lacul Gasca din Complexul Somova - Parches, in tot cursul anului;
  • lacul Erenciuc, in tot cursul anului;
  • cursul vechi al bratului Sfantu Gheorghe, din zonele rectificate, in tot cursul anului.

In aceste zone pescuitul este interzis cu exceptia pescuitului sportiv care se va desfasura in afara perioadei de prohibitie cu eliberarea in mediul acvatic a pestilor.
      Potrivit ordinului comun, se declara zone cu regim de protectie integrala pentru resursele acvatice vii din Marea Neagra zona Sacalin Zatoane si Rezervatia Marina 2 Mai - Vama Veche.

De asemenea, se interzice pescuitul pastravului de mare si al mihaltului, tot timpul anului.

Pe perioada prohibitiei in bazinele piscicole naturale este permis pescuitul stiucii cu echipament de pescuit sportiv si momeli artificiale.

Pescuitul sportiv al pastravului indigen, fantanel si a coregonului este oprit in perioada 15 septembrie 2007 - 31 decembrie 2008, iar pescuitul lipanului este interzis incepand cu data intrarii in vigoare a ordinului si pana la 31 mai inclusiv.

 

Presedintele camerelor agricole franceze in Romania

Joi, 17 aprilie 2008, Institutul European din Romania si Ambasada Frantei in Romania a organizat, conferinta „Politica agricola comuna, dezvoltare rurala si rolul organizatiilor profesionale agricole in cadrul acestui proces”, sustinuta de domnul Luc Guyau, Presedintele Adunarii Permanente Camerelor Agricole din Franta (APCA), cu participarea domnului Dacian Ciolos, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Conferinta a fos precedata, de vizite in teren ale delegatiei franceze, cu scopul de a stabili contacte cu asociatiile de producatori din Romania.

La sediul MADR, a avut loc o conferinta de presa sustinuta de Ministrul Dacian CIOLOŞ şi de domnul Luc GUYAU. Temele abordate privesc: „analiza de sanatate” a Politicii Agricole Comune, cu accent pe productia de cereale, lapte si rasele de bovine pentru carne; Comitetul Organizaţiilor Agricole din Uniunea Europeană (COPA)

Biroul de presa presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

 

 

 

Agricultura ecologica langa un Parc National

In data de 17 aprilie 2008 a avut loc la Tulcea intalnirea de lucru cu tema Practicarea agriculturii ecologice in vecinatatea Parcului National Muntii Macinului ca mod de conservare durabila a patrimoniului natural din parc si alternativa de dezvoltare economica a comunitatilor din jurul acestuia”.

Scopul acestei intalniri a fost promovarea si extinderea agriculturii ecologice in zonele din vecinatatea Parcului National Muntii Macinului, ca un mod de conservare durabila a patrimoniului natural si ca o alternativa de dezvoltare economica a comunitatilor rurale din aceasta zona, precum si incheierea de acorduri cu fermierii pentru practicarea agriculturii ecologice.

Intalnirea a fost organizata de Administratia parcului national Muntii Macinului, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, cu sprijinul Consulatului Romaniei in Danemarca.

La aceasta actiune au participat reprezentanti ai Administratiei Parcului National Muntii Macinului, Consulatului Romaniei in Danemarca, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Tulcea,  administratiilor si presei locale, precum si  peste 80 de fermieri din zona.

Concluziile seminarului au scos in evidenta oportunitatile acestei zone pentru aplicarea agriculturii ecologice ca un mijloc de dezvoltare durabila a agriculturii si ca o modalitate de crestere a veniturilor producatorilor agricoli. In acest scop, MADR si DADR Tulcea vor acorda asistenta tehnica producatorilor in vederea obtinerii produselor ecologice iar Consulatul Romaniei in Danemarca va asigura valorificarea produselor ecologice prin identificarea canalelor de distributie.

Biroul de presa presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

 

Sprijinerea pomicultorilor afectati de inghet

Guvernul a adoptat o Ordonanta de urgenta a Guvernului privind sprijinul financiar pentru pierderi cauzate de inghetul tarziu de primavara in pomicultura.

Pot beneficia de sprijin financiar intreprinderile mici si mijlocii active in productia primara de produse agricole din sectorul pomicol, a caror productie a fost afectata de fenomenul de inghet tarziu de primavara, cu mai mult de 30% din media productiei anuale pe ferma.

Nivelul maxim al despagubirilor nu va depasi 80% din pierderile de venit ale producatorilor agricoli ca urmare a fenomenului de inghet tarziu de primavara.

Calculul pierderilor de venit va fi efectuat pentru fiecare beneficiar in parte, iar spijinul financiar va fi acordat direct beneficiarului, grupurilor de producatori sau organizatiilor de producatori unde beneficiarul este membru.

Institutia responsabila pentru implementarea sprijinului financiar este Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, respectiv a municipiului Bucuresti.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va stabili normele metodologice de aplicare a acestei Ordonante de Urgenta in termen de 30 de zile de la publicare.

Sursa: Finantare.ro, 16 aprilie

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>