Stirile zilei de 19.04.2008

 

Titlurile zilei:

  • S-au stabilit perioadele in care pescuitul este interzis;
  • Presedintele camerelor agricole franceze in Romania;
  • Agricultura ecologica langa un Parc National;
  • Sprijinerea pomicultorilor afectati de inghet..

 

 

 

 

 

S-au stabilit perioadele in care pescuitul este interzis

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) impreuna cu Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) au stabilit perioadele in care pescuitul oricaror specii de pesti, crustacee, moluste este interzis in apele Romaniei.

Durata prohibitiei pentru pescuitul oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si alte vietuitoare acvatice in apele maritime interioare si in apele continentale este de 60 de zile in perioada 15 aprilie - 13 iunie inclusiv, iar pentru apele de frontiera de 45 de zile, in perioada 15 aprilie – 29 mai inclusiv, arata Ordinul comun numarul 226/397.

In complexul lagunar Razelm Sinoe si in lacurile litorale prohibitia este de 77 zile, in intervalul 15 aprilie - 30 iunie inclusiv.

MADR si MMDD declara zone de protectie urmatoarele puncte:

  • Dunarea Veche, intre confluenta canalului Olguta cu Dunarea Veche si confluenta Dunarea Veche cu Canalul Sulina, pe o durata de 275 de zile, pana la 30 noiembrie inclusiv;
  • Dunarea Veche de la Mm 13 + 1.000 pana la 8 + 600, in tot cursul anului;
  • lacul Gasca din Complexul Somova - Parches, in tot cursul anului;
  • lacul Erenciuc, in tot cursul anului;
  • cursul vechi al bratului Sfantu Gheorghe, din zonele rectificate, in tot cursul anului.

In aceste zone pescuitul este interzis cu exceptia pescuitului sportiv care se va desfasura in afara perioadei de prohibitie cu eliberarea in mediul acvatic a pestilor.
      Potrivit ordinului comun, se declara zone cu regim de protectie integrala pentru resursele acvatice vii din Marea Neagra zona Sacalin Zatoane si Rezervatia Marina 2 Mai - Vama Veche.

De asemenea, se interzice pescuitul pastravului de mare si al mihaltului, tot timpul anului.

Pe perioada prohibitiei in bazinele piscicole naturale este permis pescuitul stiucii cu echipament de pescuit sportiv si momeli artificiale.

Pescuitul sportiv al pastravului indigen, fantanel si a coregonului este oprit in perioada 15 septembrie 2007 - 31 decembrie 2008, iar pescuitul lipanului este interzis incepand cu data intrarii in vigoare a ordinului si pana la 31 mai inclusiv.

 

Presedintele camerelor agricole franceze in Romania

Joi, 17 aprilie 2008, Institutul European din Romania si Ambasada Frantei in Romania a organizat, conferinta „Politica agricola comuna, dezvoltare rurala si rolul organizatiilor profesionale agricole in cadrul acestui proces”, sustinuta de domnul Luc Guyau, Presedintele Adunarii Permanente Camerelor Agricole din Franta (APCA), cu participarea domnului Dacian Ciolos, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Conferinta a fos precedata, de vizite in teren ale delegatiei franceze, cu scopul de a stabili contacte cu asociatiile de producatori din Romania.

La sediul MADR, a avut loc o conferinta de presa sustinuta de Ministrul Dacian CIOLOŞ şi de domnul Luc GUYAU. Temele abordate privesc: „analiza de sanatate” a Politicii Agricole Comune, cu accent pe productia de cereale, lapte si rasele de bovine pentru carne; Comitetul Organizaţiilor Agricole din Uniunea Europeană (COPA)

Biroul de presa presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

 

 

 

Agricultura ecologica langa un Parc National

In data de 17 aprilie 2008 a avut loc la Tulcea intalnirea de lucru cu tema Practicarea agriculturii ecologice in vecinatatea Parcului National Muntii Macinului ca mod de conservare durabila a patrimoniului natural din parc si alternativa de dezvoltare economica a comunitatilor din jurul acestuia”.

Scopul acestei intalniri a fost promovarea si extinderea agriculturii ecologice in zonele din vecinatatea Parcului National Muntii Macinului, ca un mod de conservare durabila a patrimoniului natural si ca o alternativa de dezvoltare economica a comunitatilor rurale din aceasta zona, precum si incheierea de acorduri cu fermierii pentru practicarea agriculturii ecologice.

Intalnirea a fost organizata de Administratia parcului national Muntii Macinului, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, cu sprijinul Consulatului Romaniei in Danemarca.

La aceasta actiune au participat reprezentanti ai Administratiei Parcului National Muntii Macinului, Consulatului Romaniei in Danemarca, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Tulcea,  administratiilor si presei locale, precum si  peste 80 de fermieri din zona.

Concluziile seminarului au scos in evidenta oportunitatile acestei zone pentru aplicarea agriculturii ecologice ca un mijloc de dezvoltare durabila a agriculturii si ca o modalitate de crestere a veniturilor producatorilor agricoli. In acest scop, MADR si DADR Tulcea vor acorda asistenta tehnica producatorilor in vederea obtinerii produselor ecologice iar Consulatul Romaniei in Danemarca va asigura valorificarea produselor ecologice prin identificarea canalelor de distributie.

Biroul de presa presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

 

Sprijinerea pomicultorilor afectati de inghet

Guvernul a adoptat o Ordonanta de urgenta a Guvernului privind sprijinul financiar pentru pierderi cauzate de inghetul tarziu de primavara in pomicultura.

Pot beneficia de sprijin financiar intreprinderile mici si mijlocii active in productia primara de produse agricole din sectorul pomicol, a caror productie a fost afectata de fenomenul de inghet tarziu de primavara, cu mai mult de 30% din media productiei anuale pe ferma.

Nivelul maxim al despagubirilor nu va depasi 80% din pierderile de venit ale producatorilor agricoli ca urmare a fenomenului de inghet tarziu de primavara.

Calculul pierderilor de venit va fi efectuat pentru fiecare beneficiar in parte, iar spijinul financiar va fi acordat direct beneficiarului, grupurilor de producatori sau organizatiilor de producatori unde beneficiarul este membru.

Institutia responsabila pentru implementarea sprijinului financiar este Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, respectiv a municipiului Bucuresti.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va stabili normele metodologice de aplicare a acestei Ordonante de Urgenta in termen de 30 de zile de la publicare.

Sursa: Finantare.ro, 16 aprilie

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>