Titlurile zilei
Calitatea si cantitatea proiectelor depinde de noi
Campania de promovare a Programului National de Dezvoltare Rurala, a continuat cu o noua conferinta de informare care s-a desfasurat la Arad.
La actiunea organizata de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au participat potentiali beneficiari ai fonduri nerambursabile destinate dezvoltarii satului romanesc, reprezentanti ai autoritatilor locale, dar si ai firmelor de consultanta si proiectare.
Din conducerea ministerului agriculturii, au luat parte la conferinta de la Arad ministrul agriculturii, Dacian Ciolos si secretarul de stat in cadrul Ministerului Agriculturii.
De asemenea, au participat la discutii si reprezentanti ai bancilor comerciale care au explicat modalitatile de finantare pentru accesarea fondurilor europene.
Ministrul Ciolos a subliniat faptul ca „PNDR-ul este mai simplu de accesat decat programul SAPARD, in mod special in ceea ce priveste latura financiara. Pentru un proiect finantat prin PNDR nu mai este nevoie de scrisoarea de garantare de la banca, iar avizele necesare demararii proiectelor nu trebuiesc obtinute inainte de depunerea proiectului. Fermierii trebuie sa faca dovada inceperii obtinerii avizelor”.
In ceea ce priveste birocratia, ministrul agriculturii a lansat un apel atat catre autoritatile din subordinarea MADR cat si catre celelalte autoritati locale pentru a-si schimba atitudinea.
„Trebuie să fim constienti ca nu doar fermierii trebuie sa se schimbe, ci si atitudinea noastra fata de beneficiar. Trebuie sa fim mult mai deschisi, sa gandim mijloacele de comunicare cele mai adecvate pentru ca atat calitatea cat si cantitatea proiectelor depinde si de noi. Este important sa atragem si producatorii mijlocii, proiectele bune nu sunt doar cele pentru sume foarte mari”, a punctat ministrul.
In 2008 sunt sase sesiuni de depunere de proiecte in perioada martie - august si una de regularizare in perioada noiembrie-decembrie. Prima sesiune de depunere proiecte a avut loc in perioada 3 - 28 martie, iar a doua se desfasoara intre 2 - 25 aprilie
Cu 1,30 lei / kg, se cumpara melcii la centrele de achizitii;
Pe Valea Somesului, localnicii au o noua indeletnicire: culesul melcilor. Dupa ultimele ploi, numarul acestora s-a inmultit. Oamenii pornesc la cules cu noaptea in cap si vand recolta la centrele de achizitie. Daca pentru cei mici, culesul melcilor este in primul rand un prilej de distractie, pentru adulti, este o sursa buna de venituri. Intr-un centru de achizitie, zilnic, se aduna cateva sute de kilograme de melci care apoi iau drumul restaurantelor din occident. Un kilogram de melci este cumparat la centrele de achizitie cu un leu si 30 de bani.
Clauza de salvgardare poate fi activata
In procesul de aderare al Romaniei, Comisia Europeana a monitorizat progresele obtinute e Romania in stabilirea mecanismelor care asigura un management sigur si controlul cheltuielilor agricole.
Toamna trecuta, Comisia a lansat aplicarea clauzei de salvgardare, in particular pentru deficiente majore ale sistemul IT al managementului platilor din agricultura. In urma remedierii acestor deficiente de catre autoritatile romane, inainte ca platile sa fie efectuate, procedura de activare a clauzei a fost oprita. Daca noul audit in 2008 va descoperi ca IACS sau elemente necesare asigurarii platilor corecte au deficiente atat de serioase incat sa afecteze buna functionare a sistemului in intregul sau, clauza de salvgardare poate fi activata.
Fondul european de promovare a produselor traditionale
Organizatiile din diferitele state membre UE, au avut oportunitatea sa aplice in doua randuri pentru fondul european d promovare a produselor traditionale. Prima a fost la sfarsitul lunii martie 2007, pentru promovarea produselor pe piete din tari terte, a doua la sfarsitul lunii noiembrie 2007, pentru promovarea pe piata interna a UE.
22 de tari au trimis propuneri, dintre ele fiind 8 noi state membre. Romania ramane singurul stat UE care nu a aplicat niciodata pentru cofinantarea UE pentru promovarea activitatilor pe piata interna UE sau a tarilor terte.
UE incurajeaza fermierii sa se grupeze pentru a putea negocia
Mariann Fischer Boel a declarat recent ca "Nu este rolul UE sa interfereze in aranjamentele comerciale dintre fermieri si retaileri, dar ii putem incuraja pe fermieri sa se grupeze pentru a-si intari pozitia in negocierile cu sectorul de retail."
"Este exact ceea ce am facut recent prin reforma din sectorul fructelor si legumelor si sper ca experienta pozitiva din acest sector va fi un exemplu pentru alti fermieri." a mai spus comisarul european pentru agricultura.
Domnia sa a mai spus ca "daca exista sugestii privind fixarea preturilor sau vorbim despre preturi anticompetitive, atunci exista posibilitatea ca ei sa se adreseze autoritatilor privind concurenta. La nivel national, prima institutie careia trebuie sa i se adreseze este cea a concurentei."
Romania va fi furnizor de materie prima pentru bioenergie
Cu 14 milioane de hectare de teren agricol utilizat, cultivat in principal cu cereale si oleaginoase, Romania poate juca un rol important in furnizarea de materie prima pentru biocombustibili si bioenergie in general. Iar cu 30% dintre angajati in sectorul agricol si un sector agricol in principal bazat pe culturi arabile, Romania ar trebui sa beneficieze considerabil de pe urma dezvoltarii bio-energiei. Este si o oportunitate de diversificare a economiei zonei rurale in activitati non-agricole.
Fondul pentru dezvoltare rurala cofinanteaza investitii in productia culturilor de acest gen si pentru procesarea bioenergiei in Romania.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>