Stirile zilei de 15.04.2008

Titlurile zilei:

  • 1000 ha/an scoase din circuitul agricol in Timis;
  • Se pot achizitiona tractoare in leasing prin PNDR;
  • BRD crediteaza subventiile directe;
  • Ghid pentru accesarea fondurilor, destinat alesilor locali;
  • Strategia agricola pentru perioada urmatoare;
  • Branza romaneasca nu poate fi vanduta in UE..

 

 

 

 

 

1000 ha/an scoase din circuitul agricol in Timis

Dezvoltarea accelerata a pietei imobiliare face din Timis al doilea judet din tara in privinta scoaterii din circuitul agricol a terenurilor pentru constructii. Legea spune ca pe un teren agricol se pot ridica doar constructii cu caracter agricol, motiv pentru care marii dezvoltatori imobiliari, dupa achizitionarea unor astfel de terenuri la preturi modice, fac eforturi disperate pentru a convinge Ministerul Agriculturii sa le treaca in intravilanul localitatilor. In acest mod, prin parcelare si intocmirea unui plan urbanistic zonal (PUZ), valoarea investitiei poate creste si de 50 de ori.

Numai anul trecut in judetul Timis au fost scoase din circuitul agricol aproape 1.000 de hectare de teren agricol, majoritatea se afla la periferia Timisoarei si a celorlalte localitati urbane.

Daca in Timis se scot 1000 ha de teren anual, trebuie spus ca, spre exemplu, in 2007, in judetul Vaslui au fost scoase din circuitul agricol doar 2,3 hectare de teren, in Bistrita - 3,2 hectare, iar in Suceava aproape 6,5 hectare.

 

 

Se pot achizitiona tractoare in leasing prin PNDR

Prin Programul National de Dezvoltare Rurala va fi finantata achizitionarea, inclusiv in leasing, de tractoare noi, combine de recoltat, masini, utilaje, instalatii, echipamente si accesorii, echipamente si software specializate.

Fondurile nerambursabile vor fi acordate, deasemenea, fermierilor eligibili pentru investiţii corporale (clădiri, mijloace de transport, utilaje etc.) sau necorporale (fond de comerţ, brevete, cheltuieli contabile, de publicitate, cu studii etc.). Construirea sau modernizarea clădirilor utilizate pentru producţia agricolă la nivel de fermă, inclusiv cele pentru protecţia mediului, cheltuielile legate de realizarea infrastructurii rutiere interne sau de acces din domeniul agricol, inclusiv utilităţile şi racordurile identificate ca necesare prin studiul de fezabilitate sau memoriul justificativ vor fi acoperite într-o anumită proporţie de fondurile structurale.

 

 

BRD crediteaza subventiile directe

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, fermierii romani au acces la sprijinul acordat prin plati directe, precum si la sprijinul acordat pietelor, reglementate prin Politica Agricola Comuna.

Pentru sprijinirea producatorilor agricoli, BRD – Groupe Societe Generale a semnat cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), o conventie tripartita, care da bancii posibilitatea de a acorda credite in baza subventiilor directe.

Acest instrument de creditare va permite finantarea lucrarilor din campania agricola de primavara, in conditiile in care plata subventiilor se va efectua pana la sfarsitul lunii iunie 2008. Astfel, BRD le permite fermierilor sa obtina un credit pentru finantarea capitalului de lucru necesar desfasurarii activitatilor agricole, de pana la 75% din valoarea estimata a subventiei (fonduri europene si fonduri nationale). Creditul va putea fi obtinut in baza unei Adeverinte emise de APIA in vederea certificarii suprafetelor ce fac obiectul subventiilor si a cesiunii de creante pe sumele ce vor fi virate de APIA. Creditul va fi garantat in proportie de 50% de FGCR.

 

Ghid pentru accesarea fondurilor, destinat alesilor locali

Alesii locali au la dispozitie, incepand de pe 11 aprilie, doua noi instrumente care sa-i ajute sa beneficieze de fondurile puse la dispozitia Romaniei de Uniunea Europeana. La initiativa europarlamentarului PSD Victor Bostinaru, au fost realizate un ghid-manual si un CD.

Acest ghid descrie modul in care se traduce politica de coeziune a Uniunii Europene in masuri concrete pentru comunitatile romanesti. Materialul este structurat pe teme selectate in functie de competentele autoritatilor locale si judetene, pentru care exista finantari nerambursabile - Amenajarea teritoriului si dezvoltarea infrastructurii, Educatie si formare profesionala compatibile cu economia cunoasterii, Asistenta sociala si solidaritate intre generatii, Servicii medicale performante, Protectia mediului si energia regenerabila, Agricultura si dezvoltarea satelor, Dezvoltare economica competitiva.
De asemenea, sunt prezentati si cei 54 de pasi (numarul poate insa varia) necesari pentru accesarea fondurilor europene, de la identificarea solutiilor pentru problemele existente si a surselor de finantare, la obtinerea de avize, evaluari si aprobari.

 

 

Strategia agricola pentru perioada urmatoare

Ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, a fost invitat la Sedinţa Biroului Politic Permanent al PNL pentru a prezenta activitatea Ministerului Agriculturii din ultimele sase luni si strategia pentru perioada imediat urmatoare.

Potrivit lui Dacian Ciolos, printre prioritatile Ministerului Agriculturii se numara imbunatatirea cadrului legislativ pentru recunoasterea statutului de agricultor pe piata romaneasca, continuarea programului "Fermierul" si reglementarea comercializarii produselor.

"Suntem in situatia paradoxala in care noi producem si legume si fructe, dar importam de multe ori, nu pentru ca nu aveam la nivel national aceasta productie, ci pentru ca nu este suficient de concentrata oferta", a declarat Ciolos.

Permierul Tariceanu a insistat in realizarea unor programe eficiente care sa combată efectele secetei. "Aici ma gandesc in principal la cel putin un program strategic de refacere şi de dezvoltare a sistemului de irigatii in paralel cu un program de masuri pentru combaterea secetei, pe multiple planuri, fie ca este vorba de amenajari hidro-tehnice, fie ca este vorba de amenajari forestiere", a declarat Tăriceanu.

 

 

Branza romaneasca nu poate fi vanuta in UE

Mai multe produse lactate traditionale romanesti nu pot fi comercializate in Uniunea Europeana din cauza restrictiilor sanitar-veterinare, potrivit lui Andrei Marcel, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Oi Sibiu.

Restrictiile se aplica produselor gen telemea sau branza de burduf. Problema cu care se confrunta producatorii este recunoasterea putinei de lemn drept ambalaj. “Noi vrem sa iesim cu branza noastra in strainatate si atata vreme cat putina de lemn este recunoscuta ca ambalaj, asa vrem sa mergem cu ea in Spania. Vom discuta cu ministrul Agriculturii, sa vedem daca se gasesc solutii si pentru noi”, a declarat Andrei Marcel.

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>