Stirile zilei de 15.04.2008

Titlurile zilei:

  • 1000 ha/an scoase din circuitul agricol in Timis;
  • Se pot achizitiona tractoare in leasing prin PNDR;
  • BRD crediteaza subventiile directe;
  • Ghid pentru accesarea fondurilor, destinat alesilor locali;
  • Strategia agricola pentru perioada urmatoare;
  • Branza romaneasca nu poate fi vanduta in UE..

 

 

 

 

 

1000 ha/an scoase din circuitul agricol in Timis

Dezvoltarea accelerata a pietei imobiliare face din Timis al doilea judet din tara in privinta scoaterii din circuitul agricol a terenurilor pentru constructii. Legea spune ca pe un teren agricol se pot ridica doar constructii cu caracter agricol, motiv pentru care marii dezvoltatori imobiliari, dupa achizitionarea unor astfel de terenuri la preturi modice, fac eforturi disperate pentru a convinge Ministerul Agriculturii sa le treaca in intravilanul localitatilor. In acest mod, prin parcelare si intocmirea unui plan urbanistic zonal (PUZ), valoarea investitiei poate creste si de 50 de ori.

Numai anul trecut in judetul Timis au fost scoase din circuitul agricol aproape 1.000 de hectare de teren agricol, majoritatea se afla la periferia Timisoarei si a celorlalte localitati urbane.

Daca in Timis se scot 1000 ha de teren anual, trebuie spus ca, spre exemplu, in 2007, in judetul Vaslui au fost scoase din circuitul agricol doar 2,3 hectare de teren, in Bistrita - 3,2 hectare, iar in Suceava aproape 6,5 hectare.

 

 

Se pot achizitiona tractoare in leasing prin PNDR

Prin Programul National de Dezvoltare Rurala va fi finantata achizitionarea, inclusiv in leasing, de tractoare noi, combine de recoltat, masini, utilaje, instalatii, echipamente si accesorii, echipamente si software specializate.

Fondurile nerambursabile vor fi acordate, deasemenea, fermierilor eligibili pentru investiţii corporale (clădiri, mijloace de transport, utilaje etc.) sau necorporale (fond de comerţ, brevete, cheltuieli contabile, de publicitate, cu studii etc.). Construirea sau modernizarea clădirilor utilizate pentru producţia agricolă la nivel de fermă, inclusiv cele pentru protecţia mediului, cheltuielile legate de realizarea infrastructurii rutiere interne sau de acces din domeniul agricol, inclusiv utilităţile şi racordurile identificate ca necesare prin studiul de fezabilitate sau memoriul justificativ vor fi acoperite într-o anumită proporţie de fondurile structurale.

 

 

BRD crediteaza subventiile directe

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, fermierii romani au acces la sprijinul acordat prin plati directe, precum si la sprijinul acordat pietelor, reglementate prin Politica Agricola Comuna.

Pentru sprijinirea producatorilor agricoli, BRD – Groupe Societe Generale a semnat cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), o conventie tripartita, care da bancii posibilitatea de a acorda credite in baza subventiilor directe.

Acest instrument de creditare va permite finantarea lucrarilor din campania agricola de primavara, in conditiile in care plata subventiilor se va efectua pana la sfarsitul lunii iunie 2008. Astfel, BRD le permite fermierilor sa obtina un credit pentru finantarea capitalului de lucru necesar desfasurarii activitatilor agricole, de pana la 75% din valoarea estimata a subventiei (fonduri europene si fonduri nationale). Creditul va putea fi obtinut in baza unei Adeverinte emise de APIA in vederea certificarii suprafetelor ce fac obiectul subventiilor si a cesiunii de creante pe sumele ce vor fi virate de APIA. Creditul va fi garantat in proportie de 50% de FGCR.

 

Ghid pentru accesarea fondurilor, destinat alesilor locali

Alesii locali au la dispozitie, incepand de pe 11 aprilie, doua noi instrumente care sa-i ajute sa beneficieze de fondurile puse la dispozitia Romaniei de Uniunea Europeana. La initiativa europarlamentarului PSD Victor Bostinaru, au fost realizate un ghid-manual si un CD.

Acest ghid descrie modul in care se traduce politica de coeziune a Uniunii Europene in masuri concrete pentru comunitatile romanesti. Materialul este structurat pe teme selectate in functie de competentele autoritatilor locale si judetene, pentru care exista finantari nerambursabile - Amenajarea teritoriului si dezvoltarea infrastructurii, Educatie si formare profesionala compatibile cu economia cunoasterii, Asistenta sociala si solidaritate intre generatii, Servicii medicale performante, Protectia mediului si energia regenerabila, Agricultura si dezvoltarea satelor, Dezvoltare economica competitiva.
De asemenea, sunt prezentati si cei 54 de pasi (numarul poate insa varia) necesari pentru accesarea fondurilor europene, de la identificarea solutiilor pentru problemele existente si a surselor de finantare, la obtinerea de avize, evaluari si aprobari.

 

 

Strategia agricola pentru perioada urmatoare

Ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, a fost invitat la Sedinţa Biroului Politic Permanent al PNL pentru a prezenta activitatea Ministerului Agriculturii din ultimele sase luni si strategia pentru perioada imediat urmatoare.

Potrivit lui Dacian Ciolos, printre prioritatile Ministerului Agriculturii se numara imbunatatirea cadrului legislativ pentru recunoasterea statutului de agricultor pe piata romaneasca, continuarea programului "Fermierul" si reglementarea comercializarii produselor.

"Suntem in situatia paradoxala in care noi producem si legume si fructe, dar importam de multe ori, nu pentru ca nu aveam la nivel national aceasta productie, ci pentru ca nu este suficient de concentrata oferta", a declarat Ciolos.

Permierul Tariceanu a insistat in realizarea unor programe eficiente care sa combată efectele secetei. "Aici ma gandesc in principal la cel putin un program strategic de refacere şi de dezvoltare a sistemului de irigatii in paralel cu un program de masuri pentru combaterea secetei, pe multiple planuri, fie ca este vorba de amenajari hidro-tehnice, fie ca este vorba de amenajari forestiere", a declarat Tăriceanu.

 

 

Branza romaneasca nu poate fi vanuta in UE

Mai multe produse lactate traditionale romanesti nu pot fi comercializate in Uniunea Europeana din cauza restrictiilor sanitar-veterinare, potrivit lui Andrei Marcel, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Oi Sibiu.

Restrictiile se aplica produselor gen telemea sau branza de burduf. Problema cu care se confrunta producatorii este recunoasterea putinei de lemn drept ambalaj. “Noi vrem sa iesim cu branza noastra in strainatate si atata vreme cat putina de lemn este recunoscuta ca ambalaj, asa vrem sa mergem cu ea in Spania. Vom discuta cu ministrul Agriculturii, sa vedem daca se gasesc solutii si pentru noi”, a declarat Andrei Marcel.

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>