Titlurile zilei:
Proiecte de peste 10 milioane de euro in Prahova
Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Prahova a primit, in luna martie, pentru Programul National pentru Dezvoltare Rurala un numar de 14 proiecte, in valoare totala de circa zece milioane de euro.
11 proiecte au fost depuse pentru modernizarea exploatatiilor agricole, achizitii masini si utilaje in ferme vegetale, valoarea acestora fiind de peste sase milioane euro.
Alte doua proiecte vizeaza cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice prin realizarea de silozuri metalice pentru depozitarea cerealelor si plantelor oleaginoase, achizitii de mijloace de transport specializate si o fabrica de produse lactate, in valoare totala de aproximativ trei milioane de euro.
Un alt proiect se refera la renovarea satelor si a fost depus de Primaria Cocorastii Colt pentru realizarea racordarii satelor din comuna la un sistemul centralizat de canalizare, precum si pentru dotarea corespunzatoare a caminului cultural, valoarea proiectului fiind de un milion euro.
Sursa:
CENTRU – prima Regiune a Romaniei reprezentata la Bruxelles
Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru va inaugura oficial Biroul de reprezentare a Regiunii Centru pe langa Uniunea Europeana, la Bruxelles, in data de 7 aprilie 2008. Promovarea Regiunii de Dezvoltare Centru si a autoritatilor locale ale Regiunii pe langa institutiile europene, precum si incheierea de parteneriate durabile pentru dezvoltarea turismului, atragerea de investitori straini si afirmarea Regiunii Centru, reprezinta principalele obiective ale activitatii acestui birou.
La Inaugurarea oficiala se vor prezenta aspecte economico-sociale din Regiunea Centru, precum si o reprezentativa expozitie cu caracter permanent in cadrul Biroului de reprezentare a Regiunii Centru la Bruxelles. Aceasta expozitie va cuprinde cateva dintre cele mai interesante produse mestesugaresti realizate de artizanii din judetele Regiunii, alaturi de mai multe materiale de promovare turistica si economica a Regiunii Centru. In plus, deoarece produsele turistice regionale au suscitat un interes deosebit, evenimentul de inaugurare va avea o sectiune distincta dedicata prezentarii turistice a „Drumului Vinului” din Regiunea Centru, cu sprijinul Asociatiei „Tara Vinului”.
Sursa:
Turism fara frontiere in Bucovina
Judetul Suceava si regiunea Cernauti vor realiza mai multe proiecte comune, printre care "Turism fara frontiere in Bucovina", dar si unul de promovare a produselor traditionale bucovinene, a anuntat presedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava.
CJ Suceava a obtinut aprobarea preliminara pentru alte doua proiecte, in cadrul Programului de Vecinatate Romania - Ucraina, Phare CBC 2006. Unul dintre proiecte, in valoare de aproximativ 700.000 de euro, prevede reabilitarea infrastructurii rutiere dintre judetul Suceava si regiunea Cernauti, prin lucrari la drumul judetean DJ 291A Siret - Fratautii Noi si facilitarea accesului la coridorul european E85.
Al doilea proiect, in valoare de 211.000 de euro, vizeaza amenajarea unui Centru Transfrontalier de Instruire pentru Afaceri, in incinta Centrului Economic Bucovina.
Un alt punct important al proiectului il constituie organizarea Targului transfrontalier "Produs in Bucovina", unde vor fi expuse, in vederea promovarii, produsele cu specific bucovinean.
Presedintele CJ Suceava a mentionat ca a discutat cu presedintele Administratiei de Stat din Cernauti, Vladimir Culis, despre promovarea unui program "Turism fara frontiere in Bucovina", care presupune punerea in valoare a cailor de transport din perioada administratiei austriece a Bucovinei. Totodata, va fi realizat un proiect ce prevede promovarea traditiilor si obiceiurilor din Bucovina istorica, prin festivaluri de amploare, primul festival de acest gen, Festivalul Hutulilor, urmand sa fie organizat in luna mai in regiunea Cernauti, unde se asteapta participarea a peste o suta de mii de oameni.
Sursa:
Putini sunt dispusi sa salveze planeta
Conform ultimului sondaj efectuat pe tema atitudinii europenilor fata de mediu, 96% dintre cetateni considera ca este important sa salvam planeta, insa doar cativa sunt dispusi sa ia masuri si sa-si schimbe comportamentul.
Desi cei mai multi dintre noi admit ca protectia mediului este si responsabilitatea noastra, rareori suntem preocupati de obiceiurile de consum pe care le avem. Inca nu suntem dispusi sa utilizam mai putin autoturismul personal sau sa cumparam produse ecologice.
Desi exista multe intentii bune, ele nu sunt puse în practica. Ba mai mult, europenii par sa astepte ca guvernele lor sa actioneze. Mesajul pare limpede: comportamentul ecologic trebuie sa devina un ordin, si nu o optiune.
Sondajul arata, deopotriva, ca, de la o tara la alta, exista diferente majore in ceea ce priveste cunoasterea problemelor de mediu. Cei mai bine informati sunt cei care locuiesc mai ales in tarile din nordul si vestul Uniunii Europene, in timp ce persoanele care se simt cel mai putin informate locuiesc, in general, in tarile din sudul Uniunii si in noile state membre.
Orasul croat Koprivnica (din imagine) este însemnat in agenda evenimentelor dedicate protectiei mediului din acest an, deoarece a obtinut premiul Saptamanii mobilitatii europene pentru 2008. Contributia sa la protectia mediului include masuri cum ar fi: promovarea mersului pe jos si pe bicicleta, amenajarea unei parti din carosabil pentru traficul nemotorizat, precum si folosirea cu precadere a combustibililor alternativi in transportul public.
Sursa:
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>