Titlurile zilei:
Softul institutiei APIA se blocheaza des
Calitatea sistemului informatic al Filialei Suceava a Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) lasa mult de dorit.
Aceasta este opinia deputatului PDL de Suceava, Romica Andreica, in conditiile in care foarte multi angajati ai APIA se plang de proasta functionare a programului informatic.
Programul a fost implementat de firma “Syveco”, care a castigat licitatia. Andreica este de parere ca: „Programul prin care se gestioneaza fondurile, castigat de Siveco, nu este deloc competitiv, se blocheaza foarte des, iar oamenii au ajuns sa lucreze noaptea. Numarul de angajati este insuficient iar orele suplimentare se platesc numai 30%.
Licitatia, organizata de APIA in vara anului 2006, pentru realizarea softului institutiei a fost castigata de Syveco-ABC Streprojekt Polonia iar costul suportat de la buget se cifreaza la 4,7 milioane de euro, inclusiv TVA, si sunt suportate de bugetul de stat.
PNDR va fi promovat la Zalau in 7 aprilie
Comisia de promovare a Programului de Dezvoltare Rurala, program finantat de Uniunea Europeana va organiza, in data de 7 aprilie, incepand cu ora 10.00, in sala "Avram Iancu" a Primariei Zalau o conferinta de informare la care a fost invitat sa participe si ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos.
La actiunea organizata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale vor participa potentiali beneficiari ai celor 10 miliarde euro fonduri nerambursabile destinate dezvoltarii satului romanesc, reprezentanti ai autoritatilor locale si ai firmelor de consultanta si proiectare.
Alaturi de Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si de reprezentanti ai APIA, se vor afla si reprezentantii institutiilor financiare care si-au manifestat interesul de a sprijini potentialii beneficiari in accesarea fondurilor publice nerambursabile.
Mieii, de pasti, vor fi sacrificati cu avizul medicului veterinarului
Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca mieii vor putea fi sacrificati, in perioada 20-30 aprilie, in abatoare, in spatii avizate temporar pentru sacrificare sau in gospodarii, dar numai cu avizul medicului veterinar.
Printr-o derogare de la prevederile Regulamentului (CE) 853/2004, mieii pot fi sacrificati si in abatoarele autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de porcine sau bovine, cu respectarea conditiilor de protectie a animalelor.
Administratiile pietelor sau targurilor vor putea amenaja, numai in perioada sarbatorilor pascale, temporar, spatii pentru sacrificarea mieilor, avand aprobarea primariilor si avizul directiilor sanitare - veterinare. Pe toata durata functionarii acestor spatii, activitatea va fi supravegheata de medicii veterinari.
Nu sunt solicitari pentru protectia denumirii unui aliment
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) nu a primit de la producatori nici o solicitare pentru protectia denumirii unui aliment, insa infiintarea unui oficiu pentru produse traditionale ii va ajuta sa-si valorifice produsele pe piata UE, a declarat Tudorel Balta, director în cadrul MADR.
„Nu este ceva nefiresc, sunt state care au aderat în 2004 si abia acum au inceput sa ceara protectia pentru anumite produse. Important este ca producatorii romani au inteles care sunt avantajele oferite de protectia denumirii. Sunt semnale ca produsele romanesti sunt asteptate pe piata comunitara, insa calitatea acestora este garantata de protectia denumirii“, a spus Tudorel Balta.
Acesta a precizat ca, în cursul acestei luni, se va deschide la Brasov un oficiu pentru produse traditionale. „Oficiul are rolul de a oferi consultanta producatorilor traditionali si, implicit, celor care intentioneaza sa solicite protectia denumirii produselor realizate. Daca obtin protectie, producatorii romani vor putea sa-si valorifice mai usor produsele pe piata europeana" a mentionat Tudorel Balta
Proiecte pentru prelucrarea lemnului, panificatie si inghetata
Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din sectoare precum panificatia, producerea Inghetatei sau prelucrarea lemnului pot depune proiecte, incepand cu 1 mai, pentru finantari de pana la trei milioane euro, printr-o schema de ajutor de stat din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
„Cererile se pot depune de la 1 mai, in cinci luni consecutive, pana la sfarsitul anului 2008. Daca nu se consuma fondurile, termenul de aplicare a schemei se poate prelungi si anul viitor“, a declarat Viviana Vasile, director in Ministerul Agriculturii.
Institutia a elaborat doua scheme de ajutor de stat pentru firmele din anumite domenii, care nu erau eligibile in cadrul programului de dezvoltare rurala. De prima schema pot beneficia IMM-urile din sectorul panificatie, dulciuri si produse zaharoase, inghetata, alimente omogenizate si dietetice (lapte praf pentru sugari, lapte si alimente pentru copii mici, alimente cu continut redus de calorii).
A doua schema de ajutor de stat este destinata IMM-urilor din domeniul lemnului, dar si firmelor care colecteaza, sorteaza, ambaleaza sau depoziteaza, in scopul vanzarii, ciuperci de padure, fructe de padure sau alte produse similare (muschi, licheni, plante medicinale, flori si frunze cu calitati aromo-terapeutice).
Platile de agromediu, amanate
Din pacate pentru producatorii eco, din varianta aprobata a PNDR au fost scoase platile de agromediu destinate sprijinirii directe a agricultorilor care trec de la agricultura conventionala la cea organică, dar si cele pentru mentinerea productiei bio.
Ministerul Agriculturii (MAPDR) a anuntat ca este vorba doar despre o amanare, negocierile cu CE urmand sa fie reluate. Pana atunci, oficialii MAPDR promit ca fermierii eco vor fi sprijiniti de la bugetul de stat.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>