Stirile zilei de 05.04.2008

 

Titlurile zilei:

  • Softul institutiei APIA se blocheaza des;
  • PNDR va fi promovat la Zalau in 7 aprilie
  • Mieii, de pasti, vor fi sacrificati cu avizul  medicului veterinarului;
  • Nu sunt solicitari pentru protectia denumirii unui aliment;
  • Proiecte pentru prelucrarea lemnului, panificatie si inghetata;
  • Platile de agromediu, amanate..

 

 

 

 

 

Softul institutiei APIA se blocheaza des

Calitatea sistemului informatic al Filialei Suceava a Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) lasa mult de dorit.

Aceasta este opinia deputatului PDL de Suceava, Romica Andreica, in conditiile in care foarte multi angajati ai APIA se plang de proasta functionare a programului informatic.

Programul a fost implementat de firma “Syveco”, care a castigat licitatia. Andreica este de parere ca: „Programul prin care se gestioneaza fondurile, castigat de Siveco, nu este deloc competitiv, se blocheaza foarte des, iar oamenii au ajuns sa lucreze noaptea. Numarul de angajati este insuficient iar orele suplimentare se platesc numai 30%.

Licitatia, organizata de APIA in vara anului 2006, pentru realizarea softului institutiei a fost castigata de Syveco-ABC Streprojekt Polonia iar costul suportat de la buget se cifreaza la 4,7 milioane de euro, inclusiv TVA, si sunt suportate de bugetul de stat.

 

PNDR va fi promovat la Zalau in 7 aprilie

Comisia de promovare a Programului de Dezvoltare Rurala, program finantat de Uniunea Europeana va organiza, in data de 7 aprilie, incepand cu ora 10.00, in sala "Avram Iancu" a Primariei Zalau o conferinta de informare la care a fost invitat sa participe si ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos.

La actiunea organizata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale vor participa potentiali beneficiari ai celor 10 miliarde euro fonduri nerambursabile destinate dezvoltarii satului romanesc, reprezentanti ai autoritatilor locale si ai firmelor de consultanta si proiectare.

Alaturi de Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si de reprezentanti ai APIA, se vor afla si reprezentantii institutiilor financiare care si-au manifestat interesul de a sprijini potentialii beneficiari in accesarea fondurilor publice nerambursabile.

 

Mieii, de pasti, vor fi sacrificati cu avizul  medicului veterinarului

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca mieii vor putea fi sacrificati, in perioada 20-30 aprilie, in abatoare, in spatii avizate temporar pentru sacrificare sau in gospodarii, dar numai cu avizul medicului veterinar.

Printr-o derogare de la prevederile Regulamentului (CE) 853/2004, mieii pot fi sacrificati si in abatoarele autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de porcine sau bovine, cu respectarea conditiilor de protectie a animalelor.

Administratiile pietelor sau targurilor vor putea amenaja, numai in perioada sarbatorilor pascale, temporar, spatii pentru sacrificarea mieilor, avand aprobarea primariilor si avizul directiilor sanitare - veterinare. Pe toata durata functionarii acestor spatii, activitatea va fi supravegheata de medicii veterinari.

 

Nu sunt solicitari pentru protectia denumirii unui aliment

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) nu a primit de la producatori nici o solicitare pentru protectia denumirii unui aliment, insa infiintarea unui oficiu pentru produse traditionale ii va ajuta sa-si valorifice produsele pe piata UE, a declarat Tudorel Balta, director în cadrul MADR.

„Nu este ceva nefiresc, sunt state care au aderat în 2004 si abia acum au inceput sa ceara protectia pentru anumite produse. Important este ca producatorii romani au inteles care sunt avantajele oferite de protectia denumirii. Sunt semnale ca produsele romanesti sunt asteptate pe piata comunitara, insa calitatea acestora este garantata de protectia denumirii“, a spus Tudorel Balta.

Acesta a precizat ca, în cursul acestei luni, se va deschide la Brasov un oficiu pentru produse traditionale. „Oficiul are rolul de a oferi consultanta producatorilor traditionali si, implicit, celor care intentioneaza sa solicite protectia denumirii produselor realizate. Daca obtin protectie, producatorii romani vor putea sa-si valorifice mai usor produsele pe piata europeana" a mentionat Tudorel Balta

 

Proiecte pentru prelucrarea lemnului, panificatie si inghetata

Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din sectoare precum panificatia, producerea Inghetatei sau prelucrarea lemnului pot depune proiecte, incepand cu 1 mai, pentru finantari de pana la trei milioane euro, printr-o schema de ajutor de stat din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

„Cererile se pot depune de la 1 mai, in cinci luni consecutive, pana la sfarsitul anului 2008. Daca nu se consuma fondurile, termenul de aplicare a schemei se poate prelungi si anul viitor“, a declarat Viviana Vasile, director in Ministerul Agriculturii.

Institutia a elaborat doua scheme de ajutor de stat pentru firmele din anumite domenii, care nu erau eligibile in cadrul programului de dezvoltare rurala. De prima schema pot beneficia IMM-urile din sectorul panificatie, dulciuri si produse zaharoase, inghetata, alimente omogenizate si dietetice (lapte praf pentru sugari, lapte si alimente pentru copii mici, alimente cu continut redus de calorii).

A doua schema de ajutor de stat este destinata IMM-urilor din domeniul lemnului, dar si firmelor care colecteaza, sorteaza, ambaleaza sau depoziteaza, in scopul vanzarii, ciuperci de padure, fructe de padure sau alte produse similare (muschi, licheni, plante medicinale, flori si frunze cu calitati aromo-terapeutice).

 

 

Platile de agromediu, amanate

Din pacate pentru producatorii eco, din varianta aprobata a PNDR au fost scoase platile de agromediu destinate sprijinirii directe a agricultorilor care trec de la agricultura conventio­na­la la cea organică, dar si cele pentru mentinerea productiei bio.

Ministerul Agriculturii (MAPDR) a anuntat ca este vorba doar despre o amanare, nego­cie­ri­le cu CE urmand sa fie reluate. Pana atunci, oficialii MAPDR promit ca fermierii eco vor fi sprijiniti de la bugetul de stat.

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>