Stirile zilei de 05.04.2008

 

Titlurile zilei:

  • Softul institutiei APIA se blocheaza des;
  • PNDR va fi promovat la Zalau in 7 aprilie
  • Mieii, de pasti, vor fi sacrificati cu avizul  medicului veterinarului;
  • Nu sunt solicitari pentru protectia denumirii unui aliment;
  • Proiecte pentru prelucrarea lemnului, panificatie si inghetata;
  • Platile de agromediu, amanate..

 

 

 

 

 

Softul institutiei APIA se blocheaza des

Calitatea sistemului informatic al Filialei Suceava a Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) lasa mult de dorit.

Aceasta este opinia deputatului PDL de Suceava, Romica Andreica, in conditiile in care foarte multi angajati ai APIA se plang de proasta functionare a programului informatic.

Programul a fost implementat de firma “Syveco”, care a castigat licitatia. Andreica este de parere ca: „Programul prin care se gestioneaza fondurile, castigat de Siveco, nu este deloc competitiv, se blocheaza foarte des, iar oamenii au ajuns sa lucreze noaptea. Numarul de angajati este insuficient iar orele suplimentare se platesc numai 30%.

Licitatia, organizata de APIA in vara anului 2006, pentru realizarea softului institutiei a fost castigata de Syveco-ABC Streprojekt Polonia iar costul suportat de la buget se cifreaza la 4,7 milioane de euro, inclusiv TVA, si sunt suportate de bugetul de stat.

 

PNDR va fi promovat la Zalau in 7 aprilie

Comisia de promovare a Programului de Dezvoltare Rurala, program finantat de Uniunea Europeana va organiza, in data de 7 aprilie, incepand cu ora 10.00, in sala "Avram Iancu" a Primariei Zalau o conferinta de informare la care a fost invitat sa participe si ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos.

La actiunea organizata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale vor participa potentiali beneficiari ai celor 10 miliarde euro fonduri nerambursabile destinate dezvoltarii satului romanesc, reprezentanti ai autoritatilor locale si ai firmelor de consultanta si proiectare.

Alaturi de Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si de reprezentanti ai APIA, se vor afla si reprezentantii institutiilor financiare care si-au manifestat interesul de a sprijini potentialii beneficiari in accesarea fondurilor publice nerambursabile.

 

Mieii, de pasti, vor fi sacrificati cu avizul  medicului veterinarului

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca mieii vor putea fi sacrificati, in perioada 20-30 aprilie, in abatoare, in spatii avizate temporar pentru sacrificare sau in gospodarii, dar numai cu avizul medicului veterinar.

Printr-o derogare de la prevederile Regulamentului (CE) 853/2004, mieii pot fi sacrificati si in abatoarele autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de porcine sau bovine, cu respectarea conditiilor de protectie a animalelor.

Administratiile pietelor sau targurilor vor putea amenaja, numai in perioada sarbatorilor pascale, temporar, spatii pentru sacrificarea mieilor, avand aprobarea primariilor si avizul directiilor sanitare - veterinare. Pe toata durata functionarii acestor spatii, activitatea va fi supravegheata de medicii veterinari.

 

Nu sunt solicitari pentru protectia denumirii unui aliment

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) nu a primit de la producatori nici o solicitare pentru protectia denumirii unui aliment, insa infiintarea unui oficiu pentru produse traditionale ii va ajuta sa-si valorifice produsele pe piata UE, a declarat Tudorel Balta, director în cadrul MADR.

„Nu este ceva nefiresc, sunt state care au aderat în 2004 si abia acum au inceput sa ceara protectia pentru anumite produse. Important este ca producatorii romani au inteles care sunt avantajele oferite de protectia denumirii. Sunt semnale ca produsele romanesti sunt asteptate pe piata comunitara, insa calitatea acestora este garantata de protectia denumirii“, a spus Tudorel Balta.

Acesta a precizat ca, în cursul acestei luni, se va deschide la Brasov un oficiu pentru produse traditionale. „Oficiul are rolul de a oferi consultanta producatorilor traditionali si, implicit, celor care intentioneaza sa solicite protectia denumirii produselor realizate. Daca obtin protectie, producatorii romani vor putea sa-si valorifice mai usor produsele pe piata europeana" a mentionat Tudorel Balta

 

Proiecte pentru prelucrarea lemnului, panificatie si inghetata

Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din sectoare precum panificatia, producerea Inghetatei sau prelucrarea lemnului pot depune proiecte, incepand cu 1 mai, pentru finantari de pana la trei milioane euro, printr-o schema de ajutor de stat din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

„Cererile se pot depune de la 1 mai, in cinci luni consecutive, pana la sfarsitul anului 2008. Daca nu se consuma fondurile, termenul de aplicare a schemei se poate prelungi si anul viitor“, a declarat Viviana Vasile, director in Ministerul Agriculturii.

Institutia a elaborat doua scheme de ajutor de stat pentru firmele din anumite domenii, care nu erau eligibile in cadrul programului de dezvoltare rurala. De prima schema pot beneficia IMM-urile din sectorul panificatie, dulciuri si produse zaharoase, inghetata, alimente omogenizate si dietetice (lapte praf pentru sugari, lapte si alimente pentru copii mici, alimente cu continut redus de calorii).

A doua schema de ajutor de stat este destinata IMM-urilor din domeniul lemnului, dar si firmelor care colecteaza, sorteaza, ambaleaza sau depoziteaza, in scopul vanzarii, ciuperci de padure, fructe de padure sau alte produse similare (muschi, licheni, plante medicinale, flori si frunze cu calitati aromo-terapeutice).

 

 

Platile de agromediu, amanate

Din pacate pentru producatorii eco, din varianta aprobata a PNDR au fost scoase platile de agromediu destinate sprijinirii directe a agricultorilor care trec de la agricultura conventio­na­la la cea organică, dar si cele pentru mentinerea productiei bio.

Ministerul Agriculturii (MAPDR) a anuntat ca este vorba doar despre o amanare, nego­cie­ri­le cu CE urmand sa fie reluate. Pana atunci, oficialii MAPDR promit ca fermierii eco vor fi sprijiniti de la bugetul de stat.

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>