Titlurile zilei:
Reprezentarea consumatorului se poate face prin asociatii.
"In Romania e foarte greu sa asociezi oamenii ca sa-si sustina un interes si sa depuna eforturi in structuri neguvernamentale pentru a-si apara un interes, fara a fi retribuiti. E vorba, probabil, si de o constiinta a actiunii publice." a declarat ministrul agriculturii Dacian Ciolos.
Aceasta lipsa de interes pentru asociere se manifesta atat in randul consumatorilor cat si in randul producatorilor. Intersul consumatorilor este foarte difuz si destul de amestecat, pentru ca sunt consumatori de produse alimentare, consumatori de textile etc. Nici nu au ocazia sa se intalneasca si sa discute intre ei. La negocierile de la Ministerul Agriculturii dintre producători, procesatori si retaileri a participat si o asociatie care sustinea ca apara interesele consumatorilor. "Nu stiu ce reprezentativitate avea aceasta, dar ideea ca exista e de salutat" a mai spus Dacian Ciolos.
O parte din productie se vinde la negru
O mare parte a productie agricole se vinde la negru direct in camp. Si asta pentruca capacitatilele de depozitare, dar si alte facilitati de care are nevoie producatorul agricol nu exista dar pot fi realizate cu bani din investitii".
"In sectorul legume-fructe, noi dam acest sprijin doar pentru grupuri de producători. Daca nu rezolvam problema colectarii si concentrarii productiei apar intermediarii, speculatorii" a afirmat intr-un interviu ministrul agriculturii Dacian Ciolos.
"A fi membru intr-un grup de producatori presupune sa-ti declari productia. La noi se vinde foarte mult la negru. Si pentru micul producator, taxele, impozitele sunt destul de ridicate fata de castigul pe care il are. Si birocratia este foarte mare. Iar producatorii agricoli nu au timp la dispozitie sa astepte pana in anul urmator să li se ramburseze TVA, de vreme ce au nevoie imediat de bani pentru infiintarea altor culturi." a mai spus Dacian Ciolos.
Ovinele si caprine se vor indentifica cu doi crotali
“Romania, ca stat membru, trebuie sa asigure conformitatea cu prevederile Regulamentului 21/2004, astfel incat ovinele si caprinele nou-nascute, care parasesc exploatatia de origine dupa data de 31 decembrie 2007, trebuie sa fie identificate cu doua mijloace de identificare”, potrivit datelor ANSVSA, citate de NewsIn. Prin urmare, cel putin teoretic, mieii neidentificati cu doi crotali nu au voie sa paraseasca exploatatia si nici sa fie comercializati în perioada Sarbatorilor de Pasti. In ceea ce priveste modalitatea de sacrificare, Romania va incerca din nou sa obtina o derogare pentru sacrificarea animalelor in preajma Sarbatorilor de Pasti, in acest sens fiind programate negocieri cu reprezentantii CE la inceputul saptamanii viitoare. In principal, solicitarea Romaniei se refera la posibilitatea de a sacrifica animale fara asomare.
Spania va importa apa cu vapoarele
Guvernul spaniol a dat publicitatii un raport prin care arata ca regiunea Catalonia, situata in nord-estul Spaniei, va importa apa nu doar cu ajutorul vapoarelor, dar chiar si al trenurilor formate din vagoane-cisterna. Oficialii spanioli spun ca apa incepe sa fie importata inca din luna mai, pentru asigurarea necesarului pentru populatie.
Hotararea de a aduce apa din import a fost luata după ce un nou raport al oamenilor de stiinta a confirmat faptul ca debitul apelor din toate bazinele raurilor din Catalonia se afla sub cotele necesare supravietuirii oamenilor si animalelor. „Prognozele arata ca, daca apa din rezervoare continua sa scada, aaa cum s-a intamplat in ultimele 11 luni, vom fi nevoiti sa aducem apa cu vapoare in decursul lunii mai pentru prevenirea unei crize in sistemul de distributie a apei pentru populatie", arata raportul.
In prezent, lacurile de acumulare ale centralelor hidroelectrice din Spania contin apa doar in procent de 57,8%, iar rezervoarele pentru consum sunt pline in procent de 41,4%. Din cauza secetei, productia de energie electrică a Spaniei a scazut cu 7% fata de un an ploios. Fermierii sunt ingrijorati de faptul ca cea mai secetoasă iarna de pana acum, cu o vreme neobisnuit de calda, ar putea dauna recoltelor de grau si orz.
Vinul inferior italian contine amestec toxic
O mare cantitate de sticle cu vin italian sunt produse dintr-o clasa inferioara, vandute cu 0,70 - 2 euro pe litru. Sticlele contin foarte putin vin "maximum o treime, deseori mai putin de atat", relateaza o publicatie italiana. Restul este un amestec toxic, format din apa amestecata cu substante chimice, fertilizanti si chiar un strop de acid clorhidric", adauga ziarul.
In jur de 20 de societati sunt implicate in scandal si fac obiectul unei anchete judiciare in curs de desfasurare. Opt dintre ele sunt din nordul tarii. Anchetatorii au gasit in septembrie anul trecut in urma unor controale efectuate la una dintre societati, "recipiente care contineau acid clorhidric, acid sulfuric si 60 de kilograme de zahar", potrivit acelorasi surse. Societatile sunt sub controlul membrilor Sacra Corona Unita (SCU), mafia din Apulia, regiunea sudica a Italiei. Potrivit L'Espresso, doua societati din regiunea Tarante, care apartin SCU, ar fi principalele producatoare ale acestui amestec otravitor. "In ciuda faptului ca politia a retinut o parte din aceasta marfa, numeroasele sticle raman inca pe piata. L'Espresso a gasit un stoc intreg intr-un centru comercial din nord-estul tarii", scriu cei de la L'Espresso. Ministrul agriculturii a asigurat faptul ca ancheta a garantat protectia consumatorilor si ca se face diferenta intre producatorii onesti si cei neonesti. Ministrul nu a confirmat, nici infirmat fabricarea celor peste 70 de milioane de litri de vin toxic.
412 diplome de pregatire profesionala in domeniul silvic
Pregatirea in domeniul silviculturii a fost organizata gratuit, de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) in anul 2007. Cele 4 module din acest domeniu au beneficiat de sprijinul financiar al Masurii 4.1 “Imbunatatirea pregatirii profesionale” din cadrul Programului SAPARD. Participantii au fost selectati potrivit metodologiei elaborate de MADR. Toate costurile (transport, cazare, masa, etc.) care implicau participarea la cursuri au fost suportate din bugetul acestui proiect de instruire. Au beneficiat de instruire în total 433 de cursanti. Dintre acestia, au finalizat instruirea si au primit diplome 412 persoane. Ceilalti au fost instruiti dar nu au primit diploma pentru ca nu au îndeplinit conditia de a avea o prezenta de minim 80% la aceste cursuri.
Sursa stirilor:
www.pescurt.ro/agricultura
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>