Stirile zilei de 07.04.2008

Titlurile zilei:

  • Reprezentarea consumatorului se poate face prin asociatii;
  • O parte din productie se vinde la negru;
  • Ovinele si caprine se vor indentifica cu doi crotali;
  • Spania va importa apa cu vapoarele;
  • Vinul inferior italian contine amestec toxic;
  • 412 diplome de pregatire profesionala in domeniul silvic..

 

 

 

 

 

 

Reprezentarea consumatorului se poate face prin asociatii.

"In Romania e foarte greu sa asociezi oamenii ca sa-si sustina un interes si sa depuna eforturi in structuri neguvernamentale pentru a-si apara un interes, fara a fi retribuiti. E vorba, probabil, si de o constiinta a actiunii publice." a declarat ministrul agriculturii Dacian Ciolos.

Aceasta lipsa de interes pentru asociere se manifesta atat in randul consumatorilor cat si in randul producatorilor. Intersul consumatorilor este foarte difuz si destul de amestecat, pentru ca sunt consumatori de produse alimentare, consumatori de textile etc. Nici nu au ocazia sa se intalneasca si sa discute intre ei. La negocierile de la Ministerul Agriculturii dintre producători, procesatori si retaileri a participat si o asociatie care sustinea ca apara interesele consumatorilor. "Nu stiu ce reprezentativitate avea aceasta, dar ideea ca exista e de salutat" a mai spus Dacian Ciolos.

 

O parte din productie se vinde la negru

O mare parte a productie agricole se vinde la negru direct in camp. Si asta pentruca capacitatilele de depozitare, dar si alte facilitati de care are nevoie producatorul agricol nu exista dar pot fi realizate cu bani din investitii".

"In sectorul legume-fructe, noi dam acest sprijin doar pentru grupuri de producători. Daca nu rezolvam problema colectarii si concentrarii productiei apar intermediarii, speculatorii" a afirmat intr-un interviu ministrul agriculturii Dacian Ciolos.

"A fi membru intr-un grup de producatori presupune sa-ti declari productia. La noi se vinde foarte mult la negru. Si pentru micul producator, taxele, impozitele sunt destul de ridicate fata de castigul pe care il are. Si birocratia este foarte mare. Iar producatorii agricoli nu au timp la dispozitie sa astepte pana in anul urmator să li se ramburseze TVA, de vreme ce au nevoie imediat de bani pentru infiintarea altor culturi." a mai spus Dacian Ciolos.

 

Ovinele si caprine se vor indentifica cu doi crotali

“Romania, ca stat membru, trebuie sa asigure conformitatea cu prevederile Regulamentului 21/2004, astfel incat ovinele si caprinele nou-nascute, care parasesc exploatatia de origine dupa data de 31 decembrie 2007, trebuie sa fie identificate cu doua mijloace de identificare”, potrivit datelor ANSVSA, citate de NewsIn. Prin urmare, cel putin teoretic, mieii neidentificati cu doi crotali nu au voie sa paraseasca exploatatia si nici sa fie comercializati în perioada Sarbatorilor de Pasti. In ceea ce priveste modalitatea de sacrificare, Romania va incerca din nou sa obtina o derogare pentru sacrificarea animalelor in preajma Sarbatorilor de Pasti, in acest sens fiind programate negocieri cu reprezentantii CE la inceputul saptamanii viitoare. In principal, solicitarea Romaniei se refera la posibilitatea de a sacrifica animale fara asomare.

 

 Spania va importa apa cu vapoarele

Guvernul spaniol a dat publicitatii un raport prin care arata ca regiunea Catalonia, situata in nord-estul Spaniei, va importa apa nu doar cu ajutorul vapoarelor, dar chiar si al trenurilor formate din vagoane-cisterna. Oficialii spanioli spun ca apa incepe sa fie importata inca din luna mai, pentru asigurarea necesarului pentru populatie.

Hotararea de a aduce apa din import a fost luata după ce un nou raport al oamenilor de stiinta a confirmat faptul ca debitul apelor din toate bazinele raurilor din Catalonia se afla sub cotele necesare supravietuirii oamenilor si animalelor. „Prognozele arata ca, daca apa din rezervoare continua sa scada, aaa cum s-a intamplat in ultimele 11 luni, vom fi nevoiti sa aducem apa cu vapoare in decursul lunii mai pentru prevenirea unei crize in sistemul de distributie a apei pentru populatie", arata raportul.

In prezent, lacurile de acumulare ale centralelor hidroelectrice din Spania contin apa doar in procent de 57,8%, iar rezervoarele pentru consum sunt pline in procent de 41,4%. Din cauza secetei, productia de energie electrică a Spaniei a scazut cu 7% fata de un an ploios. Fermierii sunt ingrijorati de faptul ca cea mai secetoasă iarna de pana acum, cu o vreme neobisnuit de calda, ar putea dauna recoltelor de grau si orz.

 

 

Vinul inferior italian contine amestec toxic

O mare cantitate de sticle cu vin italian sunt produse dintr-o clasa inferioara, vandute cu 0,70 - 2 euro pe litru. Sticlele contin foarte putin vin "maximum o treime, deseori mai putin de atat", relateaza o publicatie italiana. Restul este un amestec toxic, format din apa amestecata cu substante chimice, fertilizanti si chiar un strop de acid clorhidric", adauga ziarul.

In jur de 20 de societati sunt implicate in scandal si fac obiectul unei anchete judiciare in curs de desfasurare. Opt dintre ele sunt din nordul tarii. Anchetatorii au gasit in septembrie anul trecut in urma unor controale efectuate la una dintre societati, "recipiente care contineau acid clorhidric, acid sulfuric si 60 de kilograme de zahar", potrivit acelorasi surse. Societatile sunt sub controlul membrilor Sacra Corona Unita (SCU), mafia din Apulia, regiunea sudica a Italiei. Potrivit L'Espresso, doua societati din regiunea Tarante, care apartin SCU, ar fi principalele producatoare ale acestui amestec otravitor. "In ciuda faptului ca politia a retinut o parte din aceasta marfa, numeroasele sticle raman inca pe piata. L'Espresso a gasit un stoc intreg intr-un centru comercial din nord-estul tarii", scriu cei de la L'Espresso. Ministrul agriculturii a asigurat faptul ca ancheta a garantat protectia consumatorilor si ca se face diferenta intre producatorii onesti si cei neonesti. Ministrul nu a confirmat, nici infirmat fabricarea celor peste 70 de milioane de litri de vin toxic.

 

 

 412 diplome de pregatire profesionala in domeniul silvic

Pregatirea in domeniul silviculturii a fost organizata gratuit, de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) in anul 2007. Cele 4 module din acest domeniu au beneficiat de sprijinul financiar al Masurii 4.1 “Imbunatatirea pregatirii profesionale” din cadrul Programului SAPARD. Participantii au fost selectati potrivit metodologiei elaborate de MADR. Toate costurile (transport, cazare, masa, etc.) care implicau participarea la cursuri au fost suportate din bugetul acestui proiect de instruire. Au beneficiat de instruire în total 433 de cursanti. Dintre acestia, au finalizat instruirea si au primit diplome 412 persoane. Ceilalti au fost instruiti dar nu au primit diploma pentru ca nu au îndeplinit conditia de a avea o prezenta de minim 80% la aceste cursuri.

Sursa stirilor:

www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>