Stirile zilei de 4.04.2008

Titlurile zilei:

  • Stolojan face propuneri la Parlamentul European;
  • Se vor relua protestele saptamana viitoare;
  • Cooperare pentru a stopa cresterea preturilor;
  • Painea se va scumpi cu 25% in luna mai;
  • Tnuva a investit 10 milioane de euro intr-o ferma de vaci;
  • Efectivele de animale se reduc din lipsa de hrana..

 

 

 

Stolojan face propuneri la Parlamentul European

Sustinerea veniturilor gospodariilor taranesti ar trebui abordate prin politici nationale, iar fondurile europene trebuie dirijate în dezvoltarea agriculturii, sustine Stolojan, in sedinta reunita a Comisiilor pentru Buget si pentru Agricultura ale Parlamentului European.

Theodor Stolojan a aratat ca, in Romania, obiectivul prioritar al acestei perioade este restructurarea agriculturii, in vederea formarii de firme eficiente si competitive. In consecinta, fondurile pentru agricultura ar trebui concentrate pe restructurarea firmelor.

Alte obiective urmarite de UE in dezvoltarea agriculturii, cum este spre pilda protectia mediului natural, pot si trebuie sa fie in continuare sprijinite cu fonduri europene, a apreciat Theodor Stolojan.

 

 

Se vor relua protestele saptamana viitoare

Federatia Nationala a sindicatelor din Agricultura va relua protestele saptamana viitoare si vor continua pana cand agricultorii isi vor primi subventiile restante din anul 2007, iar cele pentru acest an vor fi majorate, a anuntat, presedintele Agrostar, Stefan Niculae, ieri.

"Suntem in plina campanie agricola de primavara si fermierii nu beneficiaza de niciun sprijin financiar. Teoretic, fermierii ar fi trebuit sa primeasca platile la hectar, concret banii nu au ajuns inca. Noi nu o sa oprim protestele pana când banii nu ajung in conturile fermierilor", a spus Stefan Niculae.

Potrivit acestuia, multe dintre conturile bancare pe care fermierii le-au deschis pentru a primi subventiile de la stat au expirat deja, acestia fiind nevoiti sa-si deschida alte conturi pentru a putea primi subventia.

Printre revendicarile cerute de Agrostar se numara reducerea pretului la motorina cu 50%  si majorarea subventiilor acordate pentru sectorul zootehnic si vegetal pentruanul 2008.

La ultimele negocieri purtate cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, din 31 martie 2008, Agrostar a solicitat reducerea pretului la motorina pentru agricultura cu 50% din pretul practicat la pompa, acordarea unui sprijin financiar pentru legumicultori, pomicultori si sectorul vegetal cu sume cuprinse intre 750 – 2000 lei, precum si subventii pentru sectorul zootehnic (bovine, ovine, caprine) cu sume cuprinse intre 0,4 – 0,5 lei la litrul de lapte.

 

Cooperare pentru a stopa cresterea preturilor

Seful Bancii Mondiale crede ca tarile lumii trebuie sa coopereze pentru a stopa cresterea preturilor la alimente. Pentru a nu sugruma tarile sarace, cele bogate ar trebui sa ajunga la un compromis privind subventionarea propriilor fermieri.

Problemele climatice, cererea uriasa de alimente pe pietele aflate in plina dezvoltare, dar si nentelegerile dintre statele membre ale Organizatiei Mondiale a Comerţului (OMC), la care se adauga criza financiara mondiala, au dezechilibrat industria alimentara, unde preturile sunt din ce in ce mai mari. Luna trecuta pretul la orez si grau au atins cel mai ridicat nivel.

 

Painea se va scumpi cu 25% in luna mai

Brutarii au declarat, în februarie, pentru „Evenimentul zilei“, că piaţa autohtonă a cerealelor va avea, în primăvară, un deficit de 250.000 de tone de grâu. „Acesta va trebui compensat fie prin importuri, fie din rezerva de stat“, susţinea atunci Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan. După două luni nu s-a schimbat însă nimic. „Deficitul există încă. Guvernul nu a luat încă o decizie în acest sens. Dacă nici săptămâna viitoare executivul nu se hotărăşte să ne dea grâu de la rezerva de stat, noi vom fi nevoiţi să importăm pentru a servi populaţia“, ne-a declarat ieri Popescu. Dacă se va recurge la importuri, pâinea şi produsele de patiserie se vor scumpi cu până la 25%, începând cu luna mai, susţin surse din piaţă.

 

Tnuva a investit 10 milioane de euro intr-o ferma de vaci

Tnuva este o companie producatoare de lactate care isi propune sa ofere fiecarei familii din Romania produse lactate de calitate pentru o viata mai buna.

Tnuva Romania a fost fondata in anul 2003 de catre Tnuva Israel – cea mai mare companie producatoare de lactate pe piata din Israel – in parteneriat cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Tnuva Romania a achizitionat si renovat ferma de bovine din Adunatii Copaceni si au transformat-o intr-o unitate moderna, ce corespunde standardelor Uniunii Europene. Investitia cu totul a costat 10 milioane de euro. Laptele este colectat de la peste 500 de vaci. Se doreste ca modul de organizare al acestei unitati si standardele inalte la care functioneaza, sa devina o referinta pentru activitatea oricarei ferme din Romania.

 

Efectivele de animale se reduc din lipsa de hrana

Taranii au inceput sa isi vanda animalele din gospodarii pentru ca nu mai au bani sa cumpere furaje. Vitele, porcii si oile risca sa moara de foame, cele mai afectate zone fiind Muntenia si Moldova. Ei au ajuns sa le vanda in targuri sau catre abatoare in schimbul unor sume mizere. Astfel, fermierii cer si doi lei pe kilogramul de carne in viu, iar o vaca sau un porc este vandut cu 300-400 lei. In aceste conditii, si taranii care cresteau un porc sau o vaca in curte pentru consumul propriu risca sa ramana fara sursa de hrana.

Presedintele Ligii Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Marcel Cucu, a declarat ca in unele zone efectivele de animale au fost reduse cu peste 50%, ca urmare a lipsei hranei. Acesta sustine ca fermierii au inceput sa isi vanda animalele inca din vara anului trecut pentru ca nu mai au cu ce sa le hraneasca.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>