Stirile zilei de 3.04.2008

 

 

Titlurile zilei:

  • Noul Cod Silvic lasa loc la interpretari;
  • Cereri pentru subventia la motorina pana in 16 mai 2008;
  • Stoparea exporturilor la produsele agroalimetare;
  • Fermele de subzistenta pot primii bani pentru dezvoltare;
  • Banii pentru ameliorarea animalelor..

 

 

 

 

Noul Cod Silvic lasa loc la interpretari

Publicat in Monitorul Oficial, noul Cod Silvic aduce schimbari in privinta administrarii padurilor, dar lasa loc la interpretari care au creat, imediat, conflicte.

Noul Cod Silvic nu da prea multe relatii privind infiintarea ocoalelor silvice.

„Legea cuprinde notiunea de ocoale silvice superioare, dar nu se mentioneaza daca ele pot fi infiintate de aceiasi proprietari sau de altcineva", considera Marian Stoicescu, presedintele Federatiei Nationale pentru Apararea Padurilor. Acesta mai spune ca firesc era ca administrarea padurilor sa fie obligatorie prin servicii silvice asigurate de ocoale silvice.

Ecologistii sustin ca in noua lege nu exista un capitol consistent care sa enunte clar dreptul de libera circulatie in scop recreativ prin padure a tuturor cetatenilor si limitele exercitarii acestui drept, asa cum contin legile din alte tari.

In schimb, legea prevede dezvoltarea „constiintei forestiere", careia ii acorda un capitol întreg. Ministerul Educatiei impreuna cu Romsilva vor include la formele de invatamant obligatorii notiuni despre paduri si conservarea acestora.

 

Cereri pentru subventia la motorina pana in 16 mai 2008

Producatorii agricoli, persoane fizice si/ sau juridice, care infiinteaza culturi agricole, pot depune cerere pentru subventia de un leu pentru un litru de motorina pana la data de 16 mai, iar adeverinta pe baza careia se achizitioneaza combustibil la pret redus se poate utiliza pana la 16 iunie, potrivit unui ordin emis de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Ministerul acorda un sprijin financiar de un leu pentru un litru de motorina, fiind subventionata o cantitate de cel mult 39 de litri la hectar.

Pentru a obtine subventia, beneficiarul trebuie sa depuna o cerere la primaria pe raza careia este inregistrat terenul agricol pana la data de 16 mai. Cererea fermierului trebuie sa fie insotita de un dosar care sa cuprinda documente justificative privind dovada dreptului de utilizare a terenului, precum si o adeverinta potrivit careia terenul este inscris in registrul agricol. 

De asemenea, beneficiarul trebuie sa dovedeasca, printr-un cazier fiscal, ca nu are obligatii fiscale, respectiv ca a achitat impozitul pentru teren.

Dupa avizarea cererilor, solicitarile ajung la Directia Agricola, de unde fermierul poate ridica adeverinta pe baza careia poate achiziona motorina la pret redus.

 

Stoparea exporturilor la produsele agroalimetare

Tarile in curs de dezvoltare restrictioneaza exporturile pentru a stopa cresterea preturilor la alimente. Astfel ca unele state, ca India si Ucraina, au restrictionat sau stopat exporturile de cereale pentru a putea acoperi cererea nationala.

Investitorii sunt de parere ca preturile ridicate pentru alimentele de baza sunt sustinute de factori ca cererea tot mai mare de biocombustibili fabricati din soia, porumb sau ulei de palmier, dar si seceta care a afectat marii exportatori mondiali de cereale.

India a interzis, luni, exporturile de orez si a redus taxele de import pentru malai si ulei. In acelasi timp, Vietnamul, al treilea mare exportator de orez din lume, a redus cu 11% exporturile pentru anul acesta.

Economistii avertizeaza ca astfel de decizii nu fac altceva decat sa provoace, in intreaga lume, o spirala a preturilor alimentelor, care oricum sunt la niveluri-record din cauza cresterii cererii in pietele emergente ca India si China.

 

 

Fermele de subzistenta pot primii bani pentru dezvoltare

Fermele de subzistenta ar putea primi, pentru dezvoltare, un sprijin de 7.500 de euro la hectar, defalcat pe o perioadă de trei ani, a declarat Stefan Nicolae, presedintele Federatiei "Agrostar".

Domnia sa a explicat: "Purtam negocieri cu Ministerul Agriculturii pentru a sprijini si agricultorii care au doar cateva hectare de pamant si efective de animale mai reduse."

 

Banii pentru ameliorarea animalelor

Producatorii din sectorul zootehnic beneficiaza de un sprijin financiar in valoare de 623,29 milioane lei, aferent anului 2007, in vederea sustinerii ameliorarii populatiilor de animale, imbunatatirii calitatii produselor de origine animala precum si pentru producerea si comercializarea produselor apicole, conform HG 346/2008 publicata in Monitorul Oficial la finele lunii martie.

Actul normativ prevede acordarea unui sprijin financiar de 304.000 lei pentru sustinerea ameliorarii populatiilor de animale, respectiv 7,5 lei pe cap de bovina si 3,68 lei pe cap de ovina/caprina.

Banii sunt destinati si controalelor oficiale ale productiei de lapte la ovine si caprine - 5,18 lei/cap, productiei de lana la ovine - 0,50 lei/cap, productiei de pielicele la ovine - 1,0 leu/cap, productiei de carne de ovine/caprine - 0,80 lei/cap, precum si pentru introducerea, la nivelul fermelor, a tehnicilor, biotehnologiilor si practicilor moderne de reproductie la speciile de animale.

Potrivit actului normativ, sumele prevazute de la stat vor fi directionate, de asemenea, catre achizitia de containere pentru conservarea materialului seminal congelat cu capacitate de peste 20 litri si cu autonomie dinamica de peste 90 de zile, in valoare de 3.500 lei/bucata.

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>