Titlurile zilei:
Noul Cod Silvic lasa loc la interpretari
Publicat in Monitorul Oficial, noul Cod Silvic aduce schimbari in privinta administrarii padurilor, dar lasa loc la interpretari care au creat, imediat, conflicte.
Noul Cod Silvic nu da prea multe relatii privind infiintarea ocoalelor silvice.
„Legea cuprinde notiunea de ocoale silvice superioare, dar nu se mentioneaza daca ele pot fi infiintate de aceiasi proprietari sau de altcineva", considera Marian Stoicescu, presedintele Federatiei Nationale pentru Apararea Padurilor. Acesta mai spune ca firesc era ca administrarea padurilor sa fie obligatorie prin servicii silvice asigurate de ocoale silvice.
Ecologistii sustin ca in noua lege nu exista un capitol consistent care sa enunte clar dreptul de libera circulatie in scop recreativ prin padure a tuturor cetatenilor si limitele exercitarii acestui drept, asa cum contin legile din alte tari.
In schimb, legea prevede dezvoltarea „constiintei forestiere", careia ii acorda un capitol întreg. Ministerul Educatiei impreuna cu Romsilva vor include la formele de invatamant obligatorii notiuni despre paduri si conservarea acestora.
Cereri pentru subventia la motorina pana in 16 mai 2008
Producatorii agricoli, persoane fizice si/ sau juridice, care infiinteaza culturi agricole, pot depune cerere pentru subventia de un leu pentru un litru de motorina pana la data de 16 mai, iar adeverinta pe baza careia se achizitioneaza combustibil la pret redus se poate utiliza pana la 16 iunie, potrivit unui ordin emis de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Ministerul acorda un sprijin financiar de un leu pentru un litru de motorina, fiind subventionata o cantitate de cel mult 39 de litri la hectar.
Pentru a obtine subventia, beneficiarul trebuie sa depuna o cerere la primaria pe raza careia este inregistrat terenul agricol pana la data de 16 mai. Cererea fermierului trebuie sa fie insotita de un dosar care sa cuprinda documente justificative privind dovada dreptului de utilizare a terenului, precum si o adeverinta potrivit careia terenul este inscris in registrul agricol.
De asemenea, beneficiarul trebuie sa dovedeasca, printr-un cazier fiscal, ca nu are obligatii fiscale, respectiv ca a achitat impozitul pentru teren.
Dupa avizarea cererilor, solicitarile ajung la Directia Agricola, de unde fermierul poate ridica adeverinta pe baza careia poate achiziona motorina la pret redus.
Stoparea exporturilor la produsele agroalimetare
Tarile in curs de dezvoltare restrictioneaza exporturile pentru a stopa cresterea preturilor la alimente. Astfel ca unele state, ca India si Ucraina, au restrictionat sau stopat exporturile de cereale pentru a putea acoperi cererea nationala.
Investitorii sunt de parere ca preturile ridicate pentru alimentele de baza sunt sustinute de factori ca cererea tot mai mare de biocombustibili fabricati din soia, porumb sau ulei de palmier, dar si seceta care a afectat marii exportatori mondiali de cereale.
India a interzis, luni, exporturile de orez si a redus taxele de import pentru malai si ulei. In acelasi timp, Vietnamul, al treilea mare exportator de orez din lume, a redus cu 11% exporturile pentru anul acesta.
Economistii avertizeaza ca astfel de decizii nu fac altceva decat sa provoace, in intreaga lume, o spirala a preturilor alimentelor, care oricum sunt la niveluri-record din cauza cresterii cererii in pietele emergente ca India si China.
Fermele de subzistenta pot primii bani pentru dezvoltare
Fermele de subzistenta ar putea primi, pentru dezvoltare, un sprijin de 7.500 de euro la hectar, defalcat pe o perioadă de trei ani, a declarat Stefan Nicolae, presedintele Federatiei "Agrostar".
Domnia sa a explicat: "Purtam negocieri cu Ministerul Agriculturii pentru a sprijini si agricultorii care au doar cateva hectare de pamant si efective de animale mai reduse."
Banii pentru ameliorarea animalelor
Producatorii din sectorul zootehnic beneficiaza de un sprijin financiar in valoare de 623,29 milioane lei, aferent anului 2007, in vederea sustinerii ameliorarii populatiilor de animale, imbunatatirii calitatii produselor de origine animala precum si pentru producerea si comercializarea produselor apicole, conform HG 346/2008 publicata in Monitorul Oficial la finele lunii martie.
Actul normativ prevede acordarea unui sprijin financiar de 304.000 lei pentru sustinerea ameliorarii populatiilor de animale, respectiv 7,5 lei pe cap de bovina si 3,68 lei pe cap de ovina/caprina.
Banii sunt destinati si controalelor oficiale ale productiei de lapte la ovine si caprine - 5,18 lei/cap, productiei de lana la ovine - 0,50 lei/cap, productiei de pielicele la ovine - 1,0 leu/cap, productiei de carne de ovine/caprine - 0,80 lei/cap, precum si pentru introducerea, la nivelul fermelor, a tehnicilor, biotehnologiilor si practicilor moderne de reproductie la speciile de animale.
Potrivit actului normativ, sumele prevazute de la stat vor fi directionate, de asemenea, catre achizitia de containere pentru conservarea materialului seminal congelat cu capacitate de peste 20 litri si cu autonomie dinamica de peste 90 de zile, in valoare de 3.500 lei/bucata.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>