Conferinta de presa sustinuta de ministrul Daniel Constantin la Sibiu

Foto1-Sibiu-24.08.2012Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a efectuat, vineri, 24 august 2012, o deplasare in Municipiul Sibiu. Va prezentam mai jos transcriptul conferintei de presa sustinuta de ministrul Daniel Constantin la sediul Consiliului Judetean Sibiu.

 

 

Transcriptul conferintei de presa sustinute de ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la Sibiu – 24 august 2012

Daniel Constantin: Va multumesc foarte mult! Ne-am mai intalnit si azi de dimineata la discutia pe care am avut-o cu sefii deconcentratelor din subordinea Ministerului Agriculturii. Am avut mai multe intalniri de lucru, vis-a-vis de masurile pe care MADR le-a luat in aceasta perioada pentru a combate, in special, efectele secetei care au resimtite in toata tara. E adevarat ca acestea s-au simtit si in judetul dumneavoastra, dar nu intr-o proportie asa de mare cat s-a resimtit in celelalte judete din tara. Am avut o discutie constructiva si cu sefii deconcentratelor, dar si cu reprezentantii agricultorilor, cu reprezentantii autoritatilor locale, vis-a-vis de ce ar trebui sa faca Ministerul Agriculturii in continuare. Pe mine ma interesa foarte tare ca masurile pe care le-a luat Ministerul Agriculturii sa fie cunoscute foarte bine de catre agricultori. Sunt masuri cu efect pe termen scurt, pe care daca nu le cunosc acum, nu pot beneficia de ele; masuri cu efect pe termen mediu si lung pentru a eficientiza, asa cum spuneam, activitatea fiecaruia dintre cei care spera ca din agricultura vor trai si vor castiga traiul de zi cu zi. V-as ruga sa incepeti cu intrebarile care se refera la chestiunile tehnice pe agricultura, daca se poate.

Reporter: Cum raspundeti solicitarii oierilor de a li se permite pasunatul in paduri?

Daniel Constantin: Am analizat nu numai aceasta solicitare, dar mai multe solicitari pe care le-au avut toti agricultorii, inclusiv oierii, pentru ca si ei sunt afectati, si in judetul dumneavoastra, de seceta. Pretul cerealelor a crescut foarte mult in ultima perioada si indirect au fost afectati si crescatorii de ovine. Ei cunosc foarte bine sprijinul pe care il au in acest an. Acesta se refera la 79 de milioane de euro, plus 15, deci plata cuplata si decuplata pe cap de animal pe care o vor primi. Am primit si aceasta solicitare si vom analiza in perioada urmatoare.

Reporter: Este posibil?

Daniel Constantin: Este posibil, da.

Reporter: Nu e cam tarziu?

Daniel Constantin: Sigur, daca ne uitam la anul acesta, poate fi cam tarziu, dar este o masura pe care nu o aplicam pentru un an, o aplicam pentru un termen ceva mai extins. Vom analiza, repet.

Reporter: Asta e acum, este vorba de seceta…

Daniel Constantin: Am inteles. Este posibil sa avem seceta, iar eu sper sa nu avem, si ianul 2013 si atunci poate ca efectele benefice ale acestei masuri se vor vedea in anul 2013.

Reporter: De ce este atat de dificil de luat o astfel de decizie? Mor animalele pana una – alta, domnule ministru…

Daniel Constantin: Suntem in discutii si in masura in care se poate sa luam o masura o vom lua imediat, dar trebuie sa o analizam. Eu nu pot sa iau o astfel de masura astazi pentru ca trebuie sa o trecem prin Guvern, asa cum bine stiti.

Reporter: Nu ati primit pana acum solicitari? Am inteles ca au fost…

Daniel Constantin: Au fost si sunt discutii la nivelul Ministerului Agriculturii, dar nu de foarte mult timp pe aceasta solicitare.

Reporter: Domnule ministru, ce pierde si ce castiga agricultura din rectificarea bugetara?

Daniel Constantin: Eu cred ca agricultura, nu neaparat din aceasta rectificare bugetara, dar din concluziile care s-au tras dupa aceasta rectificare, castiga foarte mult si cred ca, pana la urma, cel mai important este faptul ca vor castiga agricultorii. Pentru prima data, in anul 2012 – 2013, se va acorda un sprijin pe suprafata extrem de important. Daca anul trecut se primeau, asa cum stiti, 132 de euro/ha, sprijinul pentru cei 1.100.000 de beneficiari, anul acesta speram ca sprijinul sa se apropie de 170 euro/ha. Diferenta asa cum remarcati, este consistenta, pentru ca vorbim nu de cateva hectare, vorbim de 9 milioane de hectare care vor beneficia de acest sprijin suplimentar de la bugetul de stat si din fonduri europene, pe de-o parte. Pe de alta parte, există promisiuni asa cum ati vazut, sa acordam acel sprijin de minimis pentru cei care au suprafete intre 1 si 10 hectare si care vor primi pe baza unei cereri pe care o vor depune in luna septembrie 100 de lei la hectar, probabil incepand cu luna noiembrie. Eu cred ca, in urma discutiilor pe care le-am avut in aceste zile pe rectificare si pe promisiunile care s-au facut pentru lunile octombrie-noiembrie, ca agricultura castiga foarte mult. Cred ca este primul Guvern, care intr-adevar a pus agricultura in centrul programului de guvernare, prin faptul ca ii acorda o alocare bugetara importanta.

Reporter:  Cand vor primi prima transa din acesti 100 de lei pe hectar?

Daniel Constantin: Anul acesta din cauza secetei am venit cu mai multe facilitati. Daca acest sprijin s-ar acorda conform Regulamentului European, in mod normal, intre 1 decembrie si 30 iunie anul viitor. Fermierii pot primi inca din 25 iulie, si de aceea am si venit astazi in teritoriu, ca sa transmitem aceasta informatie, pentru ca am avut impresia ca multi sefi de deconcentrate nu au comunicat eficient cu fermierii acest lucru. Repet, inca din 25 iulie pot primi o adeverinta de la APIA, pe baza careia pot sa mearga la banca si inca de acum sa-si primeasca 95 de euro la hectar. Sper ca acesti bani sa-i ajute in infiintarea culturilor de toamna. Va spuneam de sefii de deconcentrate pentru ca la inceputul saptamanii am fost in judetul Arges, iar acolo din 30 000 de beneficiari  aproximativ, doar 8- solicitasera aceasta adeverinta, iar in judetul Sibiu, din aproximativ 15 000 de beneficiari, doar 37 au facut o solicitare pentru obtinerea adeverintei. Eu in toate deplasarile pe care le-am avut in tara am interactionat cu fermierii si majoritatea imi spuneau ca nu au fonduri suficiente sa infiinteze cultura. De aceea am venit cu aceasta facilitate sa le acordam adeverinte. Este prima data, este primul an cand se acorda asa devreme, in data de 25 iulie. Si acum constat ca fermierii nu au solicitat-o. Acest fapt m-a condus la idea ca fermierii nu au fost bine informati de catre sefii de deconcentrate. De aceea am trasat cateva sarcini astazi directe, pentru a ma asigura ca reprezentantii institutiilor subordonate au o comunicare cat mai apropiata de fermieri de acum incolo.

Reporter: Domnule ministru va fi nevoie sa importam grau, porumb anul acesta?

Daniel Constantin: Depinde ce inseamna importam, pentru ca asa cum stiti, de cand suntem stat membru suntem pe piata unica, piata Uniunii Europene. Daca ne referim la comertul dintre cele 27 de state, vorbim de comert intracomunitar. Eu cred ca schimburile acestea s-au intensificat puternic in ultimii ani. Daca ne referim la aceste schimburi, numai la grau, pot sa va spun ca anul trecut Romania din aproape 6 milioane de tone insemnand productia totala pe care  a exportat-o, a inregistrat aproape 2 milioane de tone. In acelasi timp, in acest an din 4,7 milioane de tone, estimarile pana acum sunt ca vom exporta in jur de 1,2-1,3 milioane de tone, ca sa va dau un exemplu concret.

Reporter: Asta inseamna supraproductie?

Daniel Constantin: In acest an, nu. In acest an am spus foarte clar sunt 4,7 milioane de tone productie totala, ca sa aveti termen de comparatie media ultimilor ani a fost undeva in jur de 5,3 milioane de tone. Exporturile in acest an sunt mai mici decat anul trecut.

Reporter: Aveti o evidenta si la schimburile intracomunitare? Adica graul a ajuns si din celelalte tari ale Uniunii Europene?

Daniel Constantin: Nu, acesta este situatia pe care o am, acum. Putem sa va punem aceste date la dispozitie.

Reporter: Spuneati ca ati avut o discutie cu liderii institutiilor deconcentrate. Absolut toti directorii pe care i-am vazut in sala sunt numiti politic de catre Guvernul Boc, din randurile PDL. Credeti ca veti putea face reforma in agricultura cu directori din guvernarea Boc?

Daniel Constantin: Pe mine ca si Ministrul al Agriculturii ma intereseaza foarte mult ca activitatea sa nu fie niciodata in vreun fel impiedicata. Am constatat insa, si nu vreau sa dau un exemplu concret, ca la nivel national  sa spunem, in multe deconcentrate, sefii acestor deconcentrate sunt numiti pe alte criterii decat pe cele profesionale si atunci trebuie sa trecem imediat la schimbarea acestora. Pe de alta parte, sunt anumiti sefi de deconcentrate si va dadeam exemple concrete, care pun piedica desfasurarii activitatii guvernamentale. Trebuie sa facem o analiza foarte clara in perioada urmatoare, eu si colegii mei, la nivelul ministerului, astfel incat activitatea ministerului sa nu fie impiedicata in niciun fel. Eu cred ca in foarte scurt timp vom face si analizele si schimbarile pe care acest lucru il impune. Vreau sa mentionez foarte clar ca nu avem intentia de a schimba anumiti omeni numai pentru ca sunt pusi de PDL. Daca si-au facut treaba foarte bine, colaborarea cu ei poarte merge in continuare foarte bine.

Reporter: Premierul Victor Ponta a spus la Sibiu referindu-se la directorii care au facut campanie electorala ca vor fi schimbati si nu s-a intamplat acest lucru.

Daniel Constantin: Eu raspund pentru ceea ce spun eu, dar sunt convins ca si premierul a luat masurile necesare sau le va lua in perioada urmatoare, daca dansul a constatat sau i-au fost aduse la cunostinta lucruri de genul acesta. Eu va garantez ca acolo unde sunt cazuri de directori care au facut campanie electorala, vor fi schimbati neintarziat si pot sa va dau si un termen – in cursul lunii septembrie.

Reporter: Au ajuns si la dumneavoastra semnale cum ca, din cauza secetei, producatorii vand produsele cu un pret si ele ajung pe tarabe cu preturi care cateodata nu se justifica?

Daniel Constantin: Eu pot sa va spun ca seceta a fost un factor care a avut un impact in ceea ce priveste pretul  produselor de baza. In ce masura aceasta crestere de pret se va reflecta si pretul pe care consumatorul il gaseste pe raft, vom vedea. Niciodata insa, in ceea ce arata practica de zi cu zi, cresterea de pret, care la cereale a fost de 30%, nu s-a regasit si in pretul final. Daca am avut o crestere de 30% in unele cazuri, cresterea din cauza secetei a fost de 3-4%. Este evident insa ca atat la grau, cat si la celelalte produse, intr-un mod mai puternic la porumb si floarea soarelui, cresterile de pret au fost destul de importante.



Sursa: www.mapam.ro



Noutati

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>