Transcriptul declaratiilor ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, cu ocazia deplasarii efectuate in judetul Gorj, joi, 30 august 2012
"Aceasta este prima mea vizita de lucru in judetul Gorj si cred ca prima vizita de lucru pe care o primeste si domnul prefect in noua calitate pe care o are si vreau sa ii urez succes in mandatul dificil pe care il are in fata, avand in vedere ca trebuie sa pregateasca in mod impecabil alegerile din toamna acestui an.
Din punct de vedere al activitatii pe care o desfasor, din punct de vedere al agriculturii, am dorit sa am o intalnire cu cei care conduc destinele agriculturii la nivelul judetului.
Am avut o intalnire cu sefii deconcentratelor, alaturi de domnul prefect care conduce, conform atributiilor pe care le are, unitatile deconcentrate. Pentru ca si judetul Gorj face parte, din pacate, din judetele care au fost afectate de aceasta perioada de seceta, am vrut sa ma asigur ca masurile pe care Ministerul Agriculturii le-a luat in aceasta perioada sunt transmise catre fermieri. Am vrut sa cunosc modalitatea in care toti sefii de deconcentrate isi desfasoara activitatea, daca s-au transmis aceste masuri si care sunt problemele pe care le intampina pentru a le prelua in masurile pe care le implementeaza Ministerul Agriculturii.
Cele mai importante masuri pe care trebuie sa le transmitem, o fac si eu si trebuie sa o faca si sefii de deconcentrate, se refera, in primul rand, la sprijinirea agricultorilor afectati de seceta, pe de o parte, si pe de alta parte, la masurile pe care le-am luat pentru dezvoltarea agriculturii in Romania. In ambele cazuri trebuie sa vorbim si, la baza acestor masuri, trebuie sa stea refacerea sistemului de irigatii. Aceasta este una din masurile prioritare la care m-am angajat inca din prima zi de cand am preluat Ministerul Agriculturii.
Sper ca in acest prim mandat, in aceste sase luni in care conduc Ministerul Agriculturii, dupa aceste sase luni sa las la Ministerul Agriculturii un proiect care sa inceapa a fi finantat de la 01 ianuarie 2014 si care sa vizeze refacerea sistemului de irigatii cu fonduri europene. Exista acordul de principiu al Comisiei Europene si sper ca pana la sfarsitul anului sa scriem acest proiect si sa avem si acordul definitiv ca sa incepem refacerea unei infrastructuri care se afla astazi in proprietatea statului si care poate deservi peste 800.000 de hectare, in special din sudul, sud-estul si estul Romaniei.
Pe termen scurt, pentru a limita efectele pe care seceta ar putea sa le aiba, am luat cateva masuri. Cele mai importante se refera la accesul fermierilor la un tarif pentru apa pe care o folosesc la irigatii, la un tarif al energiei mai scazut cu 20 la suta. Aceasta este o masura pe care fermierii au solicitat-o de foarte multi ani, si am fost in masura, in acest an, impreuna cu Ministerul Economiei, cu domnul ministru Chitoiu, sa gasim o solutie astfel incat sa oferim aceasta facilitate.
O alta masura care va fi activa in cateva zile se refera la sprijinirea celor care s-au constituit deja in Organizatii de Utilizatori de Apa si care au acces in luna septembrie la fonduri europene pentru modernizarea statiilor de punere sub presiune pe care le au deja in proprietate. Asa cum stiti, odata ce s-au constituit in Organizatii de Utilizatori de Apa, au primit automat din partea statului, in proprietate, statiile de punere sub presiune si toata infrastructura aferenta, insa toate aceste statii folosesc o tehnologie destul de veche, de 40 – 50 de ani. Am creat aceasta facilitate prin PNDR de a imbunatati, de a schimba motoarele care au un consum de energie foarte mare. In luna septembrie, asa cum spuneam, Masura 125 va fi deschisa, se vor primi proiecte, alocarea financiara este de 25 de milioane de euro.
In aceste zile facem eforturi sa suplimentam aceasta masura cu inca 35 de milioane de euro, avand in vedere ca exista premise, in urma discutiilor pe care le-am avut cu fermierii, sa se depuna in jur de 60 de proiecte. Alocarea financiara este de 1 milion de euro pe fiecare proiect, suta la suta nerambursabili. Deci aceasta este o alta modalitate de a veni in sprijinul fermierilor, de a veni in sprijinul celor care s-au organizat, in acest fel, prin retehnologizare, venind din nou cu o reducere a consumului pe care il inregistreaza si, implicit, a pretului final pe care fermierul il plateste pentru apa.
Am discutat si celelalte masuri care vor fi finalizate dupa ce vom avea acceptul final al Comisiei Europene de a modifica Programul National de Dezvoltare Rurala prin care incercam sa suplimentam fondurile si pe Masura 322 care vizeaza renovarea satelor. Incercam sa suplimentam fondurile pe masurile de investitii, cum ar fi Masura 121 – Investitii in exploatatii agricole, sau acelea care vizeaza Axa 3 – investitii ceva mai mici dar care se adreseaza celor care locuiesc in mediul rural, activitati non - agricole sau imbunatatirea activitatilor turistice din mediul rural, o serie de masuri de investitii dar si masuri de Agromediu care vor beneficia de fonduri suplimentare prin aceasta rediscutare a PNDR.
Cred ca este important, in aceasta perioada, ca fermierii, beneficiarii finali ai acestor masuri, sa fie informati la timp atunci cand au nevoie de aceste facilitati. Va dau un singur exemplu: avand in vedere ca este o perioada de seceta, foarte multi fermieri nu au putut sa isi valorifice productia sau nu au putut sa ajunga la veniturile pe care le estimau atunci cand au infiintat cultura respectiva si se vad intr-o anumita dificultate in toamna acestui an cand nu pot infiinta noua cultura din lipsa de fonduri, din cauza problemelor financiare. Am incercat sa venim in sprijinul acestora si vreau sa va spun ca anul 2012 este primul an in care fermierii pot beneficia de acea adeverinta de la APIA pe baza careia pot merge sa isi ia un credit de la banca cu care lucreaza inca din data de 25 iulie.
Daca fermierii, la sfsrsitul anului, asa cum spune Regulamentul European, incepand cu 01 decembrie sau 16 octombrie – avansurile respective, vor primi o suma care cred eu ca se va apropia de 170 euro/ha, pot din data de 25 iulie pe baza acelei adeverinţe sa obtina de la orice banca care este in acest program cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, sa primeasca 95 de euro la hectar.
Cred ca aceasta facilitate le permite fermierilor sa aiba fondurile necesare pentru a-si infiinta cultura in aceasta toamna. Am constatat si in judetul Gorj ca si in judetul Arges si in judetul Sibiu ca nu exista, probabil din lipsa de informare, nu exista solicitari foarte multe. Daca in judetul Arges, de exemplu din 30.000 de beneficiari, doar 80 au solicitat aceasta adeverinta, in judetul Gorj din 25.000 de beneficiari, daca nu ma insel, doar 31 de beneficiari au solicitat aceasta adeverinta.
Avand in vedere intalnirile multiple pe care le am cu fermierii, care au solicitat in nenumarate randuri aceasta facilitate pun totul pe seama faptului ca nu sunt bine informati. De aceea, principala solicitare pe care am adresat-o sefilor de deconcentrate a fost aceea de a schimba mentalitatea functionarului public, de a incerca sa aduca serviciile deconcentrate si serviciul public, mai aproape de cetatean. Cred ca acesta este principalul obiectiv pe care il avem in perioada urmatoare – Ministerul Agriculturii elaboreaza politici, se preocupa de ceea ce ar trebui sa insemne grija fata de fermier, dar fara o informare foarte buna din partea celor care reprezinta Ministerul in teritoriu cred ca nu putem avea succes iar cei care sun defavorizati sunt fermierii.
Domnul Prefect, caruia ii multumesc, m-a asigurat de faptul ca in perioada urmatoare va organiza o serie de intalniri cu fermierii alaturi de sefii de deconcentrate astfel incat acestia sa cunoasca toate masurile si sa fie mai bine informati decat au fost pana in momentul de fata. Vreau sa multumesc si domnului presedinte al Consiliului Judetean, care mai mult decât alti presedinti de Consilii Judetene se preocupa de problemele agriculturii, dovada este si faptul ca in judetul dumneavoastra, din 69 de comune, daca nu ma insel, 45, in perioada care s-a scurs au depus proiecte de finantare pe Masura 322, deci prin informarea cred eu, in special, a presedintelui Consiliului Judetean, primarii de la nivelul comunelor, si-au manifestat interesul, au elaborat proiecte pentru a fi finantate prin aceasta masura.
Sper ca dupa ce vom realoca fonduri, mai multe comune si din judetul dumneavoastra sa beneficieze de aceste investitii care vizeaza modernizarea satelor din Romania. Avem o mare problema – ati vazut si zilele trecute – statisticile INS arata ca stam foarte rau la ceea ce inseamna decalajul de dezvoltare dintre mediul rural si mediul urban si cred ca ar trebui si in viitorul Program National de Dezvoltare Rurala sa ne preocupam si sa punem un accent mai mare pe dezvoltarea satelor din Romania.
As vrea sa va mai spun pe zona de modificare a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) vizam alte doua directii importante. Pe de o parte, modificarea masurii care vizeaza impadurirea terenurilor agricole, in sensul de a crea o retea la nivel national de perdele forestiere, aceasta e foarte importanta. Chiar si pe vreme de seceta s-au vazut cazuri in care productia este chiar dubla daca acele terenuri agricole erau protejate de perdele forestiere. Aceasta e o tehnologie care se imbunatateste de la an la an si cred eu ca putem sa o folosim in masura in care va exista finantare europeana si asta dorim sa facem prin Programul National de Dezvoltare Rurala.
O a doua directie importanta si o alta modificare a PNDR- ului vizeaza crearea de parteneriate publice - private pentru acel program de care v-am vorbit la inceputul mandatului de colectare - depozitare legume fructe. In functe de bazinele in care se situeaza si unde exista potential pentru asa ceva, cream facilitatea prin Masura 123 de a crea si de a stimula parteneriate publice private care sa rezolve aceasta problema, aceasta veriga pe care noi am identificat-o ca lipsind din lantul de la producator pana la raft.
In alta ordine de idei vreau sa va spun ca banii pe dezvoltare rurala – banii europeni, chiar daca la alte masuri si la alte programe vedeti ca exista un grad de absorbtie scazut, la Programul National de Dezvoltare Rurala gradul de absorbtie depaseste 45%. Sunt aproape patru miliarde de euro care au fost cheltuiti deja din PNDR, mare parte dintre ei au fost si rambursati deja de la Comisia Europeana, deci din acest punct de vedere vreau sa ii asigur pe beneficiari – nu exista nici un fel de risc de dezangajare in anul 2012 din aceasta perspectivă a PNDR-ului.
Asa cum am mai anuntat si in urma cu cateva luni target-ul care a fost stabilit pentru MADR pentru anul 2012 de a atrage 2,5 miliarde de euro ramane valabil si sunt absolut optimist ca vom reusi sa atragem acesti bani europeni pentru ca Romania sa aiba un grad de absorbtie ridicat, pe de o parte si pe de alta parte, beneficiarii finali, producatorii agricoli sa poate sa isi realizeze investitiile de care au nevoie.
Si un alt element important, pentru ca suntem la nivel european intr-un proces de modificare a Politicii Agricole Comune, dar si de negociere a viitorului pachet financiar 2014 - 2020, vreau sa va spun ca exista premise importante ca Romania sa primeasca pe zona de dezvoltare rurala si plati directe chiar mai multi bani decat a primit in alocarea financiara 2007- 2013, chiar daca la nivel global, la nivelul UE, bugetul oarecum scade (...). Aceasta constrangere bugetara nu va fi reflectata si asupra Romaniei. Romania, daca în perioada 2007 – 2013, a avut la dispozitie, a beneficiat, sa vedem cat va cheltui, 12,5 miliarde de euro, numai pe zona de agricultură, este posibil ca in 2014 - 2020 sumele sa ajunga si sa depaseasca 14 miliarde de euro."
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>