Obligatiile micilor producatori care obtin si expun la vanzare produse primare de origine animala.
Micii producatori sunt obligati sa respecte toate conditiile privind igiena produselor primare de origine animală destinate consumului uman, prevăzute în anexa nr.1 la Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare, cu amendamentele ulterioare.
Micii producatori care expun la vanzare produse primare de origine animala obtinute de la animalele din gospodaria proprie, trebuie sa detina asupra lor o fisa de sanatate pentru animalele de la care se valorifica produsele (conform unui model), eliberata de medicul veterinar oficial din cadrul circumscriptiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor zonale si vizata trimestrial de catre medicul veterinar de libera practica imputernicit, in raza caruia isi are domiciliul micul producator si sunt crescute animalele.
Vanzarea produselor primare de origine animala obtinute de micii producatori este permisa in piete, targuri, expozitii, cu ocazia manifestarilor organizate in perioada sarbatorilor religioase, sau alte asemenea evenimente publice, organizate periodic de catre autoritatile locale / judetene pe intreg teritoriul national.
Micii producatori trebuie sa aplice toate masurile necesare pentru evitarea oricarui risc de contaminare a produselor primare de origine animala in timpul obtinerii si expunerii la vanzare si trebuie sa informeze directia veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti atunci cand constata ca produsele obtinute si destinate vanzarii constituie un risc pentru sanatatea publica.
Produsele primare de origine animala obtinute si expuse la vanzare de catre micii producatori trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
· sa provina de la animale, pasari sau familii de albine sanatoase si sa fie manipulate numai de catre persoane sanatoase;
· sa nu fie falsificate sau sa prezinte modificari anormale ale aspectului / culorii, mirosului, gustului sau consistentei;
· sa nu fie contaminate cu diferite impuritati, sa nu fie transportate sau prezentate in ambalaje murdare, ruginite sau improprii pentru produsele respective;
· sa fie identificate prin etichete pe care sunt inscrise mentiuni referitoare la producator, denumirea produsului, originea acestuia, data obtinerii, conditii de pastrare si, dupa caz, orice alte date necesare informarii consumatorului.
· pentru laptele crud, sa respecte cerintele de sanatate animala si igiena stabilite in anexa III, sectiunea IX, capitolul I, pct.I, pct. II, lit. A, lit. B, pct. 1, lit. C si pct. III din Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului nr. 853/2004/CE de stabilire a unor norme specifice de igiena care se aplica alimentelor de origine animala, cu amendamentele ulterioare, respectiv laptele sa provina de la animale libere de boli transmisibile la om prin lapte, din exploatatii care respecta conditiile de igiena a mulsului, a spatiilor de depozitare a laptelui, sa indeplineasca criteriile care se aplica laptelui crud in ceea ce priveste numarul total de germeni/ ml la 30˚C si numarul de celule somatice/ ml, si cu asigurarea trasabilitatii produsului.
In locurile publice amenajate de autoritatile locale / judetene, unde sunt expuse la vanzare produsele primare de origine animala, micii producatori trebuie sa aiba o stare de igiena corespunzatoare, sa poarte echipamente de protectie alimentară (halate, sorturi, bonete si manusi curate) si sa detina asupra lor un document din care sa rezulte ca nu sufera de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor.
In cazul in care, in urma verificarii efectuate de personalul sanitar veterinar din directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti la locul producerii sau vanzarii directe a produselor primare, se constata neindeplinirea conditiilor sanitare veterinare prevazute in legislatia nationala referitoare la productia primara si la vanzarea directa a produselor primare de origine animala, se va intocmi o nota de constatare.
Nota de constatare este conform modelului prevazut in anexa nr.3 la Norma sanitara veterinara privind procedura de autorizare sanitara veterinara a unitatilor care produc, proceseaza, depoziteaza, transporta si / sau distribuie produse de origine animala, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 93/2008, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I nr. 768/14.11.2008, in care vor fi inscrise toate deficientele constatate, masurile dispuse, precum si termenele de remediere a deficientelor, sub semnatura micului producator.
Directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, monitorizeaza activitatile de vanzare directă a produselor primare de origine animala si transmite, dupa caz, lunar / trimestrial / semestrial la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor lista actualizata cuprinzand denumirea micului producator si activitatile inregistrate.
In cazul in care micii producatori care desfasoara activitati de vanzare directa a produselor primare de origine animala nu respecta conditiile sanitare veterinare stabilite de legislatia in vigoare, directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti va interzice desfasurarea activitatilor.
Vanzarea directa a produselor primare de origine animala catre consumatorul final, cu ocazia pietelor, targurilor, expozitiilor, manifestarilor organizate in perioada sarbatorilor religioase sau alte asemenea evenimente publice, organizate periodic de autoritatiile locale / judetene, pe intreg teritoriul national, se realizeaza numai de micul producator sau de membrii familiei, rude de gradul I si II ale acestuia, in baza:
In baza analizei riscului pe care il pot prezenta produsele primare de origine animala destinate vanzarii directe, directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti pot impune masuri de reducere a cantitatilor de produse primare de origine animala supuse vanzarii directe fata de cele stabilite la art. 2 lit. g) si pot restrictiona aria de distributie a acestora.
Controale si masuri
Toate activitatile de vanzare directa a produselor primare de origine animala sunt supuse controlului sanitar veterinar efectuat de catre directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.
Activitatile de vanzare directa a produselor primare de origine animala vor fi supuse ori de cate ori este necesar, controlului la locul de obtinere sau vanzare directa a acestora, de catre medicii veterinari oficiali din directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.
In cazul in care, in urma a doua controale consecutive efectuate de catre medicii veterinari oficiali din directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, sau in urma sesizarii consumatorilor, se constata neindeplinirea conditiilor sanitare veterinare stabilite in legislatia in vigoare de catre micii producatori, directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti poate dispune urmatoarele masuri:
Micii producatori trebuie sa aplice toate masurile pentru corectarea deficientelor constatate si sa informeze directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti atunci cand acestea au fost corectate.
In cazul in care unui mic producator i-a fost interzisa vanzarea directa a produselor primare de origine animala, directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti va comunica, dupa caz, aceasta decizie si altor autoritati locale.
Ori de cate ori se constata ca exista motive suficiente pentru a considera ca un produs primar de origine animala implica un risc pentru sanatatea publica, directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti va dispune masuri pentru retragerea din consumul uman a alimentului si notificarea situatiei prin Sistemul Rapid de Alerta, in conformitate cu prevederile legislatiei nationale in vigoare.
Pentru eliberarea documentului de inregistrare sanitara veterinara a activitatii, tarifele stabilite se vor achita de catre micul producator la ridicarea documentului de inregistrare sanitara veterinara de la directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.
Activitatiile de vanzare directa a produselor primare de origine animala se pot derula atat timp cat sunt indeplinite conditiile sanitare veterinare conform cerintelor legislatiei in vigoare.
Micii producatori au obligatia sa informeze in timpul cel mai scurt directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti ori de cate ori se constata ca un produs primar de origine animala prezinta un risc pentru sanatatea publica.
Documentele de inregistrare sanitara veterinara eliberate de catre directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti anterior datei intrarii in vigoare a prezentei norme sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, raman valabile.
Orice modificari ulterioare, solicitate de micul producator in documentul de inregistrare sanitara veterinara se efectueaza de directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti care a eliberat documentul de inregistrare sanitară veterinara.
Documentele de inregistrare sanitara veterinara, care nu au fost ridicate de la directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti de catre solicitanti in termen de 30 de zile de la data eliberarii, vor fi anulate.
Este interzisa vanzarea directa de produse primare de origine animala provenite de la micii producători care nu sunt inregistrati sanitar veterinar de catre directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>