Obligatiile micilor producatori care obtin si expun la vanzare produse primare de origine animala.
Micii producatori sunt obligati sa respecte toate conditiile privind igiena produselor primare de origine animală destinate consumului uman, prevăzute în anexa nr.1 la Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare, cu amendamentele ulterioare.
Micii producatori care expun la vanzare produse primare de origine animala obtinute de la animalele din gospodaria proprie, trebuie sa detina asupra lor o fisa de sanatate pentru animalele de la care se valorifica produsele (conform unui model), eliberata de medicul veterinar oficial din cadrul circumscriptiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor zonale si vizata trimestrial de catre medicul veterinar de libera practica imputernicit, in raza caruia isi are domiciliul micul producator si sunt crescute animalele.
Vanzarea produselor primare de origine animala obtinute de micii producatori este permisa in piete, targuri, expozitii, cu ocazia manifestarilor organizate in perioada sarbatorilor religioase, sau alte asemenea evenimente publice, organizate periodic de catre autoritatile locale / judetene pe intreg teritoriul national.
Micii producatori trebuie sa aplice toate masurile necesare pentru evitarea oricarui risc de contaminare a produselor primare de origine animala in timpul obtinerii si expunerii la vanzare si trebuie sa informeze directia veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti atunci cand constata ca produsele obtinute si destinate vanzarii constituie un risc pentru sanatatea publica.
Produsele primare de origine animala obtinute si expuse la vanzare de catre micii producatori trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
· sa provina de la animale, pasari sau familii de albine sanatoase si sa fie manipulate numai de catre persoane sanatoase;
· sa nu fie falsificate sau sa prezinte modificari anormale ale aspectului / culorii, mirosului, gustului sau consistentei;
· sa nu fie contaminate cu diferite impuritati, sa nu fie transportate sau prezentate in ambalaje murdare, ruginite sau improprii pentru produsele respective;
· sa fie identificate prin etichete pe care sunt inscrise mentiuni referitoare la producator, denumirea produsului, originea acestuia, data obtinerii, conditii de pastrare si, dupa caz, orice alte date necesare informarii consumatorului.
· pentru laptele crud, sa respecte cerintele de sanatate animala si igiena stabilite in anexa III, sectiunea IX, capitolul I, pct.I, pct. II, lit. A, lit. B, pct. 1, lit. C si pct. III din Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului nr. 853/2004/CE de stabilire a unor norme specifice de igiena care se aplica alimentelor de origine animala, cu amendamentele ulterioare, respectiv laptele sa provina de la animale libere de boli transmisibile la om prin lapte, din exploatatii care respecta conditiile de igiena a mulsului, a spatiilor de depozitare a laptelui, sa indeplineasca criteriile care se aplica laptelui crud in ceea ce priveste numarul total de germeni/ ml la 30˚C si numarul de celule somatice/ ml, si cu asigurarea trasabilitatii produsului.
In locurile publice amenajate de autoritatile locale / judetene, unde sunt expuse la vanzare produsele primare de origine animala, micii producatori trebuie sa aiba o stare de igiena corespunzatoare, sa poarte echipamente de protectie alimentară (halate, sorturi, bonete si manusi curate) si sa detina asupra lor un document din care sa rezulte ca nu sufera de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor.
In cazul in care, in urma verificarii efectuate de personalul sanitar veterinar din directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti la locul producerii sau vanzarii directe a produselor primare, se constata neindeplinirea conditiilor sanitare veterinare prevazute in legislatia nationala referitoare la productia primara si la vanzarea directa a produselor primare de origine animala, se va intocmi o nota de constatare.
Nota de constatare este conform modelului prevazut in anexa nr.3 la Norma sanitara veterinara privind procedura de autorizare sanitara veterinara a unitatilor care produc, proceseaza, depoziteaza, transporta si / sau distribuie produse de origine animala, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 93/2008, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I nr. 768/14.11.2008, in care vor fi inscrise toate deficientele constatate, masurile dispuse, precum si termenele de remediere a deficientelor, sub semnatura micului producator.
Directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, monitorizeaza activitatile de vanzare directă a produselor primare de origine animala si transmite, dupa caz, lunar / trimestrial / semestrial la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor lista actualizata cuprinzand denumirea micului producator si activitatile inregistrate.
In cazul in care micii producatori care desfasoara activitati de vanzare directa a produselor primare de origine animala nu respecta conditiile sanitare veterinare stabilite de legislatia in vigoare, directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti va interzice desfasurarea activitatilor.
Vanzarea directa a produselor primare de origine animala catre consumatorul final, cu ocazia pietelor, targurilor, expozitiilor, manifestarilor organizate in perioada sarbatorilor religioase sau alte asemenea evenimente publice, organizate periodic de autoritatiile locale / judetene, pe intreg teritoriul national, se realizeaza numai de micul producator sau de membrii familiei, rude de gradul I si II ale acestuia, in baza:
In baza analizei riscului pe care il pot prezenta produsele primare de origine animala destinate vanzarii directe, directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti pot impune masuri de reducere a cantitatilor de produse primare de origine animala supuse vanzarii directe fata de cele stabilite la art. 2 lit. g) si pot restrictiona aria de distributie a acestora.
Controale si masuri
Toate activitatile de vanzare directa a produselor primare de origine animala sunt supuse controlului sanitar veterinar efectuat de catre directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.
Activitatile de vanzare directa a produselor primare de origine animala vor fi supuse ori de cate ori este necesar, controlului la locul de obtinere sau vanzare directa a acestora, de catre medicii veterinari oficiali din directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.
In cazul in care, in urma a doua controale consecutive efectuate de catre medicii veterinari oficiali din directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, sau in urma sesizarii consumatorilor, se constata neindeplinirea conditiilor sanitare veterinare stabilite in legislatia in vigoare de catre micii producatori, directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti poate dispune urmatoarele masuri:
Micii producatori trebuie sa aplice toate masurile pentru corectarea deficientelor constatate si sa informeze directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti atunci cand acestea au fost corectate.
In cazul in care unui mic producator i-a fost interzisa vanzarea directa a produselor primare de origine animala, directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti va comunica, dupa caz, aceasta decizie si altor autoritati locale.
Ori de cate ori se constata ca exista motive suficiente pentru a considera ca un produs primar de origine animala implica un risc pentru sanatatea publica, directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti va dispune masuri pentru retragerea din consumul uman a alimentului si notificarea situatiei prin Sistemul Rapid de Alerta, in conformitate cu prevederile legislatiei nationale in vigoare.
Pentru eliberarea documentului de inregistrare sanitara veterinara a activitatii, tarifele stabilite se vor achita de catre micul producator la ridicarea documentului de inregistrare sanitara veterinara de la directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.
Activitatiile de vanzare directa a produselor primare de origine animala se pot derula atat timp cat sunt indeplinite conditiile sanitare veterinare conform cerintelor legislatiei in vigoare.
Micii producatori au obligatia sa informeze in timpul cel mai scurt directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti ori de cate ori se constata ca un produs primar de origine animala prezinta un risc pentru sanatatea publica.
Documentele de inregistrare sanitara veterinara eliberate de catre directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti anterior datei intrarii in vigoare a prezentei norme sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, raman valabile.
Orice modificari ulterioare, solicitate de micul producator in documentul de inregistrare sanitara veterinara se efectueaza de directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti care a eliberat documentul de inregistrare sanitară veterinara.
Documentele de inregistrare sanitara veterinara, care nu au fost ridicate de la directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti de catre solicitanti in termen de 30 de zile de la data eliberarii, vor fi anulate.
Este interzisa vanzarea directa de produse primare de origine animala provenite de la micii producători care nu sunt inregistrati sanitar veterinar de catre directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>