Inregistrarea exploatatiilor de animale si implementarea normelor de bunastare

Autorizare / Inregistrare exploatatii animale - crescatori de pasari - ferme zootehnice - norme de bunastareInregistrarea exploatatiilor zootehnice la D.S.V.S.A. judeteana, constituie o conditie obligatorie pentru crescatorii de animale si pasari care doresc sa acceseze fonduri europene in cadrul programelor de dezvoltare rurala, sau subventii pe bunastare, sau care doresc sa valorifice animale, pasari sau productia obtinuta de la acestea. Protectia si bunastarea animalelor de interes economic, sunt reglementate prin acte normative specifice pentru fiecare specie, emise de A.N.S.V.S.A. (transpuse din legislatia U.E.) si care stabilesc standarde minime pentru protectia acestora.

 

Documentul de autorizare sau inregistrare sanitara veterinara de functionare, pentru agricultori, se elibereaza de Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, judeteana in baza Ordinul Presedintelui A.N.S.V.S.A nr.16 / 2010, complectat cu Ordinul 112 / 2010, cu modificariile si complectarile ulterioare, privind procedura de inregistrare sau autorizare sanitara veterinara a fermelor zootehnice cu activitate comerciala de animale si pasari vii, de produse de origine animala, a mijloacelor de transport si a altor obiective din domeniul sanatatii si al bunastarii animalelor.

Pentru eliberarea “Documentului de autorizare / inregistrare sanitara veterinara”, proprietarul unitatii zootehnice v-a prezenta la D.S.V.S.A. judeteana urmatoarele documente:

    • cererea, in original, conform modelului oficial;
    • certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului, dupa caz;
    • cartea / cardul de exploatatie;
    • declaratia pe propria raspundere ca animalele din exploatatie sunt identificate si inregistrate in Baza nationala de date si ca orice miscare a animalelor, inclusiv sacrificare, disparitie si moarte, va fi anuntata serviciilor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor competente;
    • declaratia pe propria raspundere ca in cazul animalelor moarte va apela la serviciile unitatilor de neutralizare a subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman, autorizate sanitar-veterinar, in vederea ecarisarii;
    • declaratia pe propria raspundere ca detine adaposturi pentru animale care sa asigure acestora conditii de sanatate si bunastare;
    • declaratia pe propria raspundere ca exploatatia si animalele sunt incluse in programul actiunilor de supraveghere, prevenire si control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, si are asigurata asistenta de specialitate prin contract cu un medic de libera practica organizat in conditiile legii.


D.S.V.S.A. judeteana, prin personalul de specialitate, verifica documentele prezentate, elibereaza certificatul de inregistrare sanitar-veterinara, si inscrie operatorul economic in Registrul unitatilor inregistrate sanitar-veterinar.

Pe teritoriul Romaniei, animalele si pasarile domestice se cresc in trei sisteme:

    • Exploatatie comerciala - exploatatie de animale inregistrata in S.N.I.I.A. si autorizata sanitar-veterinar, detinuta de persoane fizice autorizate, intreprindere individuala, intreprindere familiala sau de persoane juridice organizate in conditiile legii, care indeplinesc prevederile normelor de biosecuritate; din care se comercializeaza pe piata unica europeana (nationala si intracomunitara) si la export, animale vii si produsele de origine animala de la acestea.
    • Exploatatie comerciala de tip A - exploatatie de animale detinuta de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale sau persoane juridice organizate in condittile legii, inregistrate si autorizate de oficiul registrului comertului, inregistrata in S.N.I.I.A. care indeplineste anumite conditii de biosecuritate si este inregistrata sanitar-veterinar, din care se comercializeaza pe piata nationala animale vii si produsele de origine animala de la acestea;
    • Exploatatie nonprofesionala - exploatatie de animale inregistrata in Sistemul National de Identificare si Inregistrare a Animalelor (S.N.I.I.A) si detinuta de persoane fizice, neinregistrate la Camera de Comert si Industrie in care produsele de origine animala rezultate de la acestea sunt destinate consumului familial.


De retinut ca inregistrarea exploatatiilor zootehnice la D.S.V.S.A. judeteana, constituie o conditie obligatorie pentru crescatorii de animale si pasari care doresc sa acceseze fonduri europene in cadrul programelor de dezvoltare rurala, sau subventii pe bunastare, sau care doresc sa valorifice animale, pasari sau productia obtinuta de la acestea.

Producatorii agricoli organizati potrivit O.U.G. nr. 44/2008, beneficiari de sprijin financiar din partea statului, autorizati sau inregistrati cu exploatatie comerciala sau exploatatie comerciala de tip A, trebuie sa indeplineasca si conditiile specifice fiecarei masuri de asigurare a bunastarii animalelor si pasarilor.

 

Recomandari pentru implementarea normelor de bunastare a animalelor

Bunastarea animala reprezinta starea animalului la un moment dat in raport cu factorii tehnologici de exploatare, oferiti de catre om, respectiv un anumit confort biologic, fara de care nu este posibila exprimarea integrala a vitalitatii, inclusiv a comportamentului natural, adecvat schimbarilor ce intervin in mediul de viata.

Aceasta inseamna asigurarea spatiului vital indispensabil, supravegherea zilnica a tuturor animalelor, monitorizarea computerizata a factorilor de microclimat, a ventilatiei, a consumului de furaj si de apa si aplicarea programelor de profilaxie a bolilor, etc.

Pentru o evaluare realista a bunastarii animalelor, este necesara efectuarea de masuratori cu privire la nivelul productiei, comportament, anatomie, fiziologie, starea de sanatate si imunitate, dar si alte elemente precum:

    • impactul asupra mediului cu referire la sol, apa, aer;
    • starea de sanatate si siguranta angajatilor si a lucratorilor;
    • economicitatea fermei;
    • sistemul de productie;
    • interactiunile comunitare ale exploatatiei (in legatura cu poluarea, sau alti factori);
    • comertul international.


Prin implementarea normelor de bunastare, crescatorii de animale si pasari persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit O.U.G. nr. 44/2008, sau persoane juridice, grupuri de producatori recunoscute sau organizatii de producatori recunoscute, pot beneficia din bugetul M.A.D.R, prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura de o sustinere financiara prin acordare de subventii.

Pentru a beneficia de aceste ajutoare financiare, pe langa forma de organizare crescatorii de animale si pasari, au obligatia:

    • sa detina autorizatie sanitara veterinara pentru exploatatie sau sa fie inregistrati sanitar veterinar, dupa caz; 
    • sa fie inregistrati in Registrul agricol si in Registrul National al Exploatatiilor detinand un cod de exploatatie,
    • sa isi asume voluntar angajamentul ferm pentru utilizarea masurilor tehnologice care asigura bunastarea pasarilor sau bunastarea si protectia porcinelor, dupa caz;
    • sa respecte normele sanitare veterinare de prevenire si combatere a bolilor transmisibile la animale si de la animale la om.


Producatorii agricoli care doresc informatii suplimentare pot apela la medicii veterinari arondati, sau la serviciile de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. sau A.P.I.A..

 

Dr. Pentea Ioan
Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din Judetul Sibiu

  

Noutati

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>