Prima pepiniera Goji certificata Bio din Romania se gaseste la Brasov. Un succes al cultivatorilor de Goji din Romania.

Pepiniera Goji certificata Bio Brasov - Cultivare de Goji in RomaniaSingura pepiniera de Goji, certificata Bio din Romania, se afla in judetul Brasov. Producatorul Nicolae Adrian, si-a inceput activitatea in urma cu 4 ani, pornind de la ideea de a cultiva un produs sanatos si care poate reprezenta una dintre cele mai profitabile afaceri agricole din acesta perioada, cultivarea fructelor de Goji.

Goji este recunoscut in intreaga lume ca fiind un fruct miraculos, ce aduce un aport insemnat de nutrienti organismului, ajuta la prevenirea si chiar tratarea unui spectru larg de boli si combate cu succes efectele imbatranirii.

O plantatie de Goji gestionata corect aduce profituri ridicate pe termen lung si nu presupune costuri ridicate. Pentru ca exista un interes crescut din partea publicului larg pentru produsele naturale sau bio, cultivarea arbustilor fructiferi de goji in sistem ecologic promite profituri substantiale si multiple oportunitati de dezvoltare.

Primul pas a fost infiintarea pepinierei, cu intentia de a-si produce material saditor pentru realizarea propriei plantatii de Goji pe o suprafata de 2,5 ha, in aceeasi localitate.

A urmat autorizarea pepinierei la Inspectia Semintelor si a Materialului Saditor din Romania, singurul organism de stat abilitat sa inspecteze si sa certifice producatorii si soiurile de plante ce pot fi comercializate in Romania si bineninteles, contactarea unor specialisti horticultori pentru garantia producerii unui material de Goji de calitate.

Informatiile au fost putine si greu de obtinut. Cei dispusi ne ajute aveau o experienta limitata si lucrau dupa ureche iar rezultatele se lasau asteptate. In cele din urma am cerut sprijinul unor specialisti horticultori, ce au fost mai mult decat generosi in informatii si recomandari” afirma cultivatorul.

Odata cu infiintarea plantatiei de goji si certificarea Bio a acesteia, pepiniera detinuta a intrat in perioada de conversie astfel incat in 2017, aceasta devine certificata Bio, reprezentand in acest moment, singura pepiniera certificata ecologic din Romania. In toata acesta perioada, cultivatorul a produs in acesta pepiniera peste 100.000 plante goji de cea mai buna calitate.

 

Pepiniera Goji certificata Bio Brasov

 

Conform declaratiilor acestuia, peste 600 de cultivatori din Romania si strainatate, detin, plante din pepiniera Podeele Mici Brasov.

Pana acum, am colaborat cu investitori seriosi ce au putut face diferenta intre un produs certificat si garantat, bazat pe o experienta reala si vanzatorii de plante goji, ce au vazut o oportunitate in a produce in gospodaria proprie cateva planta fara nicio experienta sau autorizare. Este chiar amuzant sa vezi cum acestia au folosit pentru promovarea propriilor plante chiar imagini de la mine sau colegii mei” spune producatorul.

Odata cu experienta acumulata in plantatia proprie, cultivatorul brasovean, a putut oferi impreuna cu plantele de Goji livrate si tehnologia de crestere si ingrijire a unei culturi de Goji.

Prin definitie o pepiniera autorizata, se ocupa de realizarea unui material saditor certificat si de calitate. Producatorul nu este intotdeauna interesat de ceea ce se intampla cu plantele sale dupa vanzare. Noi am vrut sa schimbam asta realizand plantatia de Goji, ce ne ofera posibilitatea sa castigam experienta pe care sa o impartasim celor interesati.” spune investitorul.

In prezent pepiniera este una din putinele pepiniere autorizate din Romania si cu siguranta, experienta de 4 ani in cresterea plantelor de goji si colaborarea cu furnizori si specialisti in plante Goji din Europa, recomanda Goji Podeele Mici Brasov ca prima sursa de informare in ceea ce priveste demararea unei afacerii cu goji in Romania.

Parerea mea este ca in privinta culturii de goji nu mai avem nicio scuza. De acum nu mai putem discuta de un pionierat. Exista cultivatori cu experienta si e pacat sa nu-i ascultam sau sa nu le cerem sfatul. Fara o experienta petrecuta intr-o cultura de Goji, de macar un an de zile, nu poti sustine ca poti oferi sfaturi si recomandari pentru intretinerea si cresterea calitatii unei plantatii de Goji.” a declarat Nicolae Adrian.

Pepiniera Goji certificata Bio - fructe gojiPe langa plante si fructe Goji Bio, Plantatia Goji Podeele Mici ofera consultanta, sfaturi si recomandari persoanelor interesate sa puna bazele unei culturi de goji.

In acest an, cultivatorul are in plan sa finalizeze omologarea propriului soi, proiect realizat in colaborare cu un institut de cercetare si promite infiintarea unui centru de colectare si prelucrare al fructelor de Goji pentru a veni in sprijinul tuturor cultivatorilor de Goji aflati la inceput.

Un pas inainte a fost realizarea magazinului On-line www.GojiBioBoutique.ro, in care producatorul comercializeaza produse pe baza de fructe Goji din cultura proprie Bio.

 

RECOMANDARI IMPORTANTE

    • Daca doriti sa infiintati o cultura de Goji, apelati la producatori autorizati si cultivatori cu experienta pentru planul de afacere ce va sta la baza plantatiei dumneavoastra.
    • Achizitionati doar material saditor certificat pentru a avea garantia ca ati primit ceea ce ati comandat, eventual sa va recomande culturi infiintate de acestia, in trecut.
    • In acest moment in Romania nu exista centru de colectare si prelucrare al fructelor de Goji. Vor aparea in curand, insa doar culturile cu vechime intrate pe rod va pot facilita o eventuala colaborare, nu niste vanzatori de plante. De ce ar fi interesat un asemenea centru de colectare de activitatea unui producator neautorizat de Goji.
    • Odata cu aparitia proiectelor cu finantare europeana, necesitatea utilizarii unui material saditor certificat a devenit evidenta. Fara un asemenea document achizitionarea unei plante Goji nu este considerata eligibila pentru finantare.
    • Infiintarea unei culturi si eliberarea Autorizatiei de Plantare, este conditionata de utilizarea unui material saditor certificat. Chiar si subventiile vor fi platite doar proprietarilor de culturi certificate.
    • Aveti nevoie de parteneri in producerea si desfacerea acestor fructe. Numai impreuna putem sa realizam o piata de desfacere. Suntem cu totii colegi si nu concurenti.
    • Un producator autorizat ofera un pret corect pentru planta de Goji. In acest pret, deseori negociabil, intra toate cheltuielile pentru a intretine o cultura, o relatie cu specialisti horticultori si chiar promovarea Goji in Romania. Salariatii, investitiile si certificarile se regasesc deasemenea in aceste preturi.


Plantatia si pepiniera Goji Podeele Mici Brasov, este doar una din societatile ce va pot ajuta. Avem realizari unice in Romania, dar puteti apela cu incredere la toti colegii nostrii, pentru informatiile necesare dezvoltarii unei culturi de Goji de calitate” recomanda cultivatorul.

 

Informatii suplimentare:

http://www.gojibiobrasov.ro/

http://gojibioboutique.ro/

https://www.facebook.com/plantatiegojibio/



Noutati

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

23-05-2024 Struguri / vita de vie

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>