Smochinele „FICHI DI COSENZA” (DOP)

Denumirea „Fichi di Cosenza” (DOP), Italia, desemnează exclusiv fructele uscate ale smochinilor domestici Ficus carica sativa (Domestica L.) aprtinand soiului Dottato (sau Ottato).

 









In stare proaspata, fructele din soiul Dottato cultivat in aria geografica delimitata au o forma ovoidala, usor globulara, orificiul in general semideschis, inconjurat de un inel verde care tinde tot mai mult spre maro pe masura ce se coace fructul. Coaja, la inceput cu o culoare intre verde si galben-pai, devine galben- verzui, uneori cu striatii longitudinale abia vizibile.




Receptaculul, de culoarea chihlimbarului, contine pulpa de culoarea chihlimbarului, moderat tare, usor aromata, nu foarte suculenta; sucul nu este dens, dar iese uneori prin orificiu, sub forma de picaturi, atunci cand fructul este copt. Gustul este dulce ca mierea. Achenele, mici si goale, sunt destul de putin numeroase.

 

Aria geografica de productie a smochinelor „Fichi di Cosenza” este regiunea Cosenza din sudul Italie si este delimitata la nord de vastul versant sudic al masivului Pollino, care inchide trecerea spre regiunea Basilicata, iar la sud de podisul Sila si de raurile care coboara spre sud-est – raul Nucà – si spre sud-vest – raul Savuto.

 


Aceasta arie de productie se afla la altitudini intre 0 si 800 m deasupra nivelului marii, necuprinzand pantele de peste 35 %. Cuprinde intreaga vale a raului Crati, care curge dinspre sud spre nord si se varsa spre nord-est, in marea Ionica, si versantul drept al bazinului hidrografic al raului Savuto, care se varsa in marea Tireniana, spre sud-vest.

 

Aria de productie a smochinelor „Fichi di Cosenza” este caracterizata de o clima blanda. In perioada de care depinde cel mai mult mentinerea caracteristicilor calitative ale fructelor, adica in perioada coacerii, recoltarii si uscarii acestora, ploile lipsesc, iar temperaturile nu sunt niciodata toride, vanturile moderate zilnice favorizand uscarea smochinelor. Datorita acestor conditii climatice, smochinele se usuca aproape complet pe pomi, dobandind o calitate superioara in comparatie cu smochinele uscate obtinute din acelasi soi sau din soiuri similare cultivate in alte arii geografice.


Smochinele uscate, care constituie un aliment foarte util inca din antichitate, deoarece sunt usor de conservat si dau energie, au devenit, de asemenea, o importanta resursa economica in zona Cosenza (ASN, 1587), si se afla la originea unei civilizatii locale specifice, care nu s-a dezvoltat in provinciile limitrofe, concentrata asupra tehnicilor locale de cultivare si prelucrare a soiului Dottato.

 

In prezent, agricultorii din zona Cosenza adopta masuri specifice pentru a evita polenizarea prin contactul cu smochinii salbatici, eliminand plantele sporadice de smochin salbatic care pot creste in apropierea livezilor.

 

Gratie conditiilor climatice deosebite ale zonei, smochinele sunt lasate sa se usuce pe planta pana cand atarna de peduncul (in aceasta etapa, smochinele uscate sunt numite passuluni in dialectul local).

 

Agricultorii locali asteapta stadiul optim de deshidratare, recolteaza passuluni cu grija, manual si, pentru a evita aparitia unor boli parazitare, pregatesc imediat fructele pentru completarea procesului de uscare. Timp de 3-7 zile, smochinele sunt expuse direct la soare (uscare traditionala) sau sunt intinse pe suporturi artizanale facute din prajini sau din materiale care permit circulatia aerului, speciale pentru alimente, in sere acoperite cu sticla sau cu un alt material transparent (uscare protejata). In cele 3-7 zile, smochinele in curs de uscare sunt tratate cu foarte multa atentie: se evalueaza senzorial gradul de uniformitate si de coacere, starea de sanatate, precum si calitatile organoleptice si estetice, astfel incat produsul final sa fie adecvat pentru consum si pentru prelucrarea ulterioara (de exemplu, smochinele trebuie intoarse manual de cel putin doua ori pe zi in primele zile, pentru a permite uscarea lor uniforma; sunt inlaturate smochinele fara peduncul, cele cu pete de arsura solara etc.).


 

Cultivarea si prelucrarea smochinelor Dottato, precum si utilizarea fructelor uscate, constituie, asadar, o cultura specifica si traditionala in zona Cosenza, recunoscuta in Italia de-a lungul timpului de catre cercetatori si comercianti, care au descris si au recunoscut calitatile deosebite ale celebrelor smochine uscate din zona Cosenza (Casella, 1933; Pagano, 1857): „munca priceputa a unor oameni care, de-a lungul secolelor, au dezvoltat o activitate economica foarte specifica, bazata pe selectionarea celor mai bune soiuri, pe punerea la punct a unor tehnici si metode agricole care sa-si indeplineasca mai bine scopul, pe utilizarea uneltelor si utilajelor potrivite, pe efectuarea la momentul oportun a lucrarilor (manuale, industriale, care implica pana si in prezent un necesar considerabil de manopera), pe procedee si procese optime, totul pentru a obtine un produs final tipic de inalta calitate (din punct de vedere organoleptic, estetic, sanitar si alimentar)”.

 

 

In zona Cosenza exista foarte putini smochini salbatici si nu se aplica procedeul polenizarii cu ajutorul acestora, fapt care permite plantelor sa-si manifeste la maximum partenocarpia, astfel incat pulpa smochinelor este aproape lipsita de achene sau contine achene nefertile si de mici dimensiuni.

 

Operatiunile manuale de recoltare si prelucrare sunt efectuate intotdeauna de persoane pricepute si reflecta o cunoastere si o indemanare care, fiind transmise din generatie in generatie, au format un patrimoniu de neinlocuit al acestui teritoriu.

 

 

In aria de productie a smochinelor „Fichi di Cosenza” sunt organizate numeroase targuri si manifestari folclorice dedicate acestui produs, printre care sarbatoarea lui San Giuseppe.

 

 

 

Sursa: www,agriculturae.ro

Noutati

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

23-05-2024 Struguri / vita de vie

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>