Valorificarea si obtinerea unui profit consistent din pomii si arbustii fructiferi este una dintre cele mai bune afaceri. Evident, gradul de satisfactie obtinut dintr-o plantatie este cu atat mai ridicat cu cat fiecare parametru, fiecare randament din fiecare planta este dus spre limita superioara. Logic sa fie asa, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara atat timp cat sunt respectate cateva conditii esentiale.
In primul rand, sub aspect tehnic, este foarte important sa respectati tehnologia de cultura. Chiar daca la inceput nu aveti decat o imagine de ansamblu asupra afacerii, in primul an de cultura veti descoperi toate aspectele importante de care trebuie sa tineti cont. In acest sens, chiar daca considerati ca aveti destule cunostiinte si experienta anterioara, va recomandam totusi sa apelati si la sfaturile unui specialist sau consultant agricol. Acesta va poate aduce la cunostiinta multe detalii subtile de cultura pe care poate nu le stiati anterior si, desigur, in cazul in care stiti deja ce aveti de facut, va poate confirma ca sunteti pe drumul cel bun. O validare externa a tehnologiei de cultura pe care o aplicati in livada este foarte importanta mai ales in primul an, cand practic va loviti de toate dificultatile inerente in startul unei noi culturi.
Detalii strict tehnice precum si consultanta pentru cultura in sine veti obtine in general de la furnizorii profesionisti de input-uri (material saditor, fertilizanti, produse de combatere a bolilor si daunatorilor, etc.). Furnizorii atestati, cu o vasta experienta anterioara, ofera produse sigure si garantate, dar si sfaturi foarte valoroase in ceea ce priveste maximizarea randamentului de cultura pentru produsele acestora. Este in joc reputatia lor, deci profitati de acest aspect!
In plus, alegerea unor furnizori profesionisti si certificati va ofera garantia unor produse de calitate si verificate, mai ales in contextul pietei actuale in care vanzarile online si ofertele disponibile in diferitele retele sunt de o calitate cel putin discutabila.
Acest lucru este cu atat mai valabil in cazul in care optati pentru o cultura in sistem ecologic pentru un adaos de profit. In acest caz, tehnologia corecta de cultivare si selectia unor furnizori de incredere este mult mai importanta.
Avand in vedere trendul actual al consumatorilor care doresc sa consume mai multe produse sanatoase si ecologice, fiind dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea, o optiune de luat in seama este tranzitia spre o plantatie ecologica de fructe.
Principala si prima conditie pentru a incepe o afacere de succes in acest sector, pentru a pune bazele unei culturi ecologice este sa aveti material saditor de calitate. De unde-l cumparati? De la o sursa autorizata evident. Iar daca doriti sa aveti o cultura certificata bio, atunci va trebuie neaparat plante dintr-o sursa specifica.
Daca este sa luam de exemplu cultura de Goji, singura pepiniera din Romania care va poate oferi plante certificate bio se afla langa Brasov. Totodata, acolo exista si singura plantatie goji certificata bio. Specialistii Goji Bio Brasov, cu o experienta de peste 5 ani, ofera pe langa baza de material saditor si consultanta gratuita pentru infiintarea culturii, certificarea si distributia productiei de fructe certificate ecologic.
Persoanele sau firmele care doresc sa infiinteze plantatii de pomi si arbusti fructiferi au la dispozitie nenumarate magazine online de plante si material saditor. De asemenea, puteti achizitiona asa ceva si din unele super-marketuri care le vand alaturi de alte specii de arbusti sau butasi de trandafir, de exemplu.
Trebuie totusi sa va informam ca achizitionarea acestor plante, cu origine in cea mai mare parte necunoscuta sau neacreditata sunt un pericol. Nu doar un pericol pentru sanatatea dvs., ci mai este nociv si pentru buzunarele dvs. Sa faceti investitii in plante despre care nu aveti siguranta ca sunt bio sau nici macar din soiul dorit de dvs este un mare risc.
Odata cu aparitia retelelor de socializare si a site-urilor de anunturi, lumea s-a transformat intr-o imensa colectie de scriitori si comercianti. Acum, oricine poate scrie orice si poate vinde orice, ori aceasta libertate produce din plin impostura. Ca sa stiti exact de ce un articol de pe wikipedia nu poate fi sursa de incredere, trebuie sa aflati ca nici macar Google nu ia in considerare aceste informatii, tocmai datorita faptului ca poate oricine sa posteze orice informatie nesupusa verificarii.
Au fost semnalate si cazuri in care pe site-urile importante de anunturi se vindea catina de gard drept Goji. O planta care, in afara de similitudinile de aspect si denumire stiintifi ca nu au prea multe in comun. Mai mult, plantele de „catina de garduri”, denumita impropriu „Goji romanesc”, au fructe ce consumate de oameni se manifesta toxic asupra organismului.
Aceeasi grija trebuie avuta si in cazul achizitionarii altor inputuri necesare culturii, respectiv ingrasaminte, utilaje, produse de protectie a plantelor, etc.
Aspectul financiar in cazul unei investitii in livezile de fructe, este foarte important. Poate la fel de important ca si echipa cu care vom demara aceasta investitie. In cazul unei culturi de Goji, din 2018, acesta, este introdus pe lista culturilor eligibile, la finantare europeana pentru infiintare. O veste buna pentru cei ce vor sa faca din cultura de Goji o afacere. Astfel, daca cultura va fi realizata in coordonate ecologice, procentul de co-finantare poate scadea pana la doar 10%.
O alta varianta practicata de unele pepiniere autorizate, este oferirea unei reduceri substantiale, pentru precomenzile din primavara cu livrare in sezonul de plantare din toamna. Cei de la Goji Bio Brasov, aplica deja de ceva timp acest lucru: „Acum 2 ani am considerat foarte rentabil pentru cumparator sa oferim reduceri de pana la 40% din pretul de lista al plantelor de Goji si oferirea de pachete cadou, pentru comenzi ferme si contracte semnate in primavara si livrate in toamna. Pentru un avans minim acestia au garantia ca vor primi niste plante de calitate iar de banii economisiti vor putea executa alte investitii in cultura de Goji ce urmeaza a si infiintata” mentioneaza proprietarul Goji Bio Brasov.
Multi dintre noi nu ne dam seama de importanta unui marketing minim intr-o afacere agricola. Acesta influenteaza in mod hotarator pretul de vanzare a productiei. In plus, exista multe oportunitati si surse de finantare a solutiilor de marketing pentru produsele din sectorul pomicol in 2018. Mai multe detalii despre aceste oportunitati puteti afla accesand sectiunea site-ului nostru dedicata marketingului agroalimentar.
In plus, daca v-ati hotarat sa accesati fonduri europene pentru investitii in procesarea productiei de fructe, o strategie buna de marketing a gamei de produse obtinute este cu atat mai necesara.
Indiferent ca alegeti sa realizati vanzarea directa a fructelor sau optati pentru un centru de colectare/magazin/lant de distributie, Modelul de afacere cu fructe ar trebui insa sa contina si altceva, un quelque-chose care este miezul oricarui demers de succes. Cele mai simple modalitati de marketing sunt crearea unui brand autentic pentru ferma si produse si promovarea acestuia, precum si punerea in evidenta a atestarilor si certificarilor obtinute (material saditor si input-uri din surse certificate, tehnologie de cultura aplicata conform ultimelor standarde in domeniu, certificari de ferma, testimoniale de la clientii multumiti, etc.).
Nu subestimati impactul unei simple strategii de marketing! Se poate demara cu cheltuieli minime si aduce un adaos foarte bun pretului de vanzare.
24-09-2024 Pomicultura
ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>
08-08-2024 Vinuri
Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
23-05-2024 Struguri / vita de vie
Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>
13-03-2024 Pomi fructiferi
Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>
05-03-2024 Struguri / vita de vie
Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>
27-02-2024 Struguri / vita de vie
Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>
16-02-2024 Struguri / vita de vie
Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>
26-01-2024 Struguri / vita de vie
Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>