Consolidarea relatiilor dintre fermieri, specialisti, politicieni si consumatori ar trebui sa reprezinte triunghiul dezvoltarii durabile din tara noastra. Dar pentru a consolida aceste relatii trebuie sa reinventam, legaturile, conexiunile, autoeducatia, voluntariatul sau intrajutorarea.
Un lucru pe care Ceusescu la incercat sa-l impuna in cultura romaneasca a fost Cantarea Romaniei. Intre anii 80-90, activistii de partid au obligat intelectualii satului sa participe la activitatii culturale in cadrul Festivalului National "Cantare Romaniei". In perioada cand lucram ca inginer sef, la o cooperativa agricola din Judetul Arad, am fost chemat la primarie si intrebat ce stiu sa fac. Am spus ca am jucat teatru in liceu si la facultate. Am "fost rugat" sa infiintez o trupa de teatru si de brigada artistica. Astfel am reusit sa ofer spectacole artistice apreciate de catre publicul rural din zona. Alti intelectuali (in special profesori) au infiintat grupuri instrumentale, vocale sau de dansatori. Chiar daca se lua curentul in fiecare seara, caminul cultural din localitate era animat de tinerii care participau la repetii. Repetiile, la formatiile artistice, se faceu cu sala aproape plina. Din grupul vocal local au aparut doua marii cantarete de folclor iar grupul vocal a avut numeroase inregistrari la radio si prezente la televiziune. Pentru activitatea culturala, primaria a oferit, fiecarui interperet, 5 arii de gradina. Stimulentul a fost si el important. Dar mai important a fost faptul ca s-au consolidat niste relatii intre intelectuali si tineri. De asemenea tinerii, care au participat la fazele finale ale festivalului, au legat prietenii cu alti tineri din tara.
Cultura rurala a stimulat totdeauna economia rurala. In primul rand mestesugurile si artizantul. Acum se fac tot felul de festivaluri si tot felul de zile festive. Se aduc, cu bani multi, cantariti de la Bucuresti, pentru a mima pe scena jumatate de ora, in timp ce caminele culturale stau incuiate. In loc sa participe activ si interactiv la viata culturala rurala, satenii asista pasivi la tot ce se intampla in jurul lor. De 10 ani asistam la numeroase sarbatori traditionale, care seamana una cu alta ca doua picaturi de apa. Organizam zilele cetatii culturale, in localitati in care locuitorii nu mai sunt stimulati sa participe la activitatea culturala autentica. Mai exista cativa rapsozi populari, dar speranta revigorari culturii la tara este tot mai mica. Chiar si marele targ de la Muntele Gaina, a devenit o sarbatoare care numai impresioneaza pe nimeni. Ca e organizata pe banii publici sau ca e organizat prin fonduri nerambursabile, cei care fac acest lucru, numai sunt grupurile voluntare de tarani ci institutii publice care trebuie sa justifica lipsa de activitate si profesionalism.
Spuneam ca activitatile culturale se faceau pe baza de voluntariat. Sa participi, ca voluntar, ca reprezentat al unei comunitati rurale, pentru a castiga stima si respectul unui popor era mai presus de orice. Astazi participa la viata culturala doar cei care au un interes imediat material sau politic. Au fost distruse relatiile normale bazate pe voluntariat din satului romanesc. Daca comunistii, au obligat oamenii, aproape cu forta, sa participe la munca voluntara sau la viata culturala, politicienii de astazi au facilitat ruperea relatiilor dintre tarani.
Agricultura taraneasca facuta cu tehnica actuala, ar putea oferii mai mult timp taranilor sa participe la viata culturala, religioasa, sau de agrement. Agroturismul nu se poate face fara sa existe relatii consolidate dintre sateni.
Am incercat, in calitate de consultant agricol, sa adun oamenii in jurul unor asociatii profesionale, sindicate, grupuri de producatori, sau cooperative agricole, dar fara succes. Ba din contra, am constatat ca relatiile, in loc sa se consolideze, s-au degradat si mai mult. Cine sunt vinovati de acest lucru ? Eu cred ca politicienii. Am stat de vorba, in calitate de consultant, cu aproape totii primarii din zona, si le-am explicat necesitatea de a sprjinii consolidarea relatiilor dintre producatorii agricoli. Nu am gasit nici un sprijin din parte domniilor lor pentru aceasta nobila initiativa.
Exista in lumea satului romanesc smecheri si fraieri, datorita relatiilor vicioase care guverneaza Romania. Smecherii sunt cei care au profitat din plin de lipsa de etica si morala din societatea romaneasca. Un politician care a fost intrebat daca este moral ce face, a raspuns senin ca ar fi si mai imoral daca ar incalca o legea din care el nu ar profita din plin. Un lider politic roman, spunea recent ca doreste sa urbanizeze satul romanesc. Daca in toata lume, datorita actualei crize mondiale, se dezvolta o agricultura urbana (de exemplu in California), in Romania, vrem sa urbunizam si ce a mai ramas nealterat la tara, ca romanul sa devina dependent de preturile din supermarket. I-mi este frica sa ma gandesc la consecintele dezastroase oferite de initiativele politicienilor nostrii.
Politicianul roman trebuie sa ne ofere etica si principii pentru o dezvoltare sustenabila (durabila) a spatiului rural romanesc si nu contrariul. Trebuia sa ne spuna ca criza ambientala si sociala se datoreaza schimbarilor climatice, extinderii urbane in detrimentul spatiilor verzi si padurilor, pierderii credintei, degradari vietii familiare, cresterii ratei criminalitatii, imbogatirii peste masura a celor bogati, infloririi terorismul, etc. Trebuie sa ne spuna ca din 2013 rezervele de gaz metan si de petrol vor scadea simtitor, iar peste 40 de ani, cand rezervele vor lua sfarsit, intram in colapsul mondial, sinonim cu sfarsitul lumii. Trebuie sa ne spuna ca romanii vor devenii si mai saraci, si ca paine ne va cost un milion de lei, daca nu punem bazele unor relatii sanatoase care sa genereze un sistem durabil de dezvoltare socio - economica si culturala.
Copii de astazi nu mai invata jocurile de grup. Intre oamenii nu mai exista conexiuni si legaturi. Proiectele comune in care sa profite toata comunitate locala nu mai exista. Autoeducare este la pamant iar de etica respectiva grija de oameni, de pamant si resurse, nici nu mai vorbim.
Cum putem consolida relatiile dintre romani, cand presedintele si primul ministru ne ofera zilnic monstra prin care nu trebuie guvernata o tara si nu trebuie salvat un popor de la colaps. Acest gen de politica nu va consolida niciodata relatiile bazate pe etica si morala. Pentru binele Romaniei ar trebui ca toti cei care distrug relatiile dintre romani sa fie exilati asa cum au fost exilati, dar nemeritat, Balcescu, Alexandru Cuza sau regele Mihai. Cine sa-i exileze pe acestia? Tinerii anvagardisti romani inteligenti si marginalizati in prezent, oamenii cu frica de Dumnezeu, si romanii care vor sa se intoarca in tara. Acestia vor fi cei care pot consolida relatii sanatoase pentru a creste calitatea vietii in Romania. Cladirile si peisajul infuenteaza semnificativ calitatea vietii noastre si tocmai de aceea, i-mi este dor de arhitectura si peisajului satului romanesc. As mai dorii, ca politicienii nostrii sa ne ofere un set de idei si principii pentru binele urmatoarelor sapte generatii de romani.
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
10-08-2023 Silvicultura
Comisia Europeana a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schema a Romaniei in valoare de 200 milioane EUR (998 milioane RON) care are ca scop sa compenseze proprietarii de paduri pentru lemnul netaiat din cauza cerintelor ecologice obligatorii. Aceasta schema urmareste sa stopeze si sa inverseze declinul biodiversitatii, sa amelioreze serviciile ecosistemice si sa conserve habitatele si peisajele. Mai multe>>
06-06-2023 Silvicultura
Adunarea Generala AIL – Prolemn si conferinta „Lemnul este genial” din 25 mai 2023 au prilejuit o dezbatere extrem de consistenta despre starea actuala a sectorului padure – industrii bazate pe lemn si potentialul enorm pe care principala resursa regenerabila a Romaniei il are pentru dezvoltare economica si sociala, concomitent cu protejarea mediului natural. Alaturi de membrii Asociatiei, au participat reprezentanti ai Guvernului Romaniei, ai Parlamentului si ai autoritatilor din domeniu, ai as... Mai multe>>
18-05-2023 Silvicultura
In primavara anului 2023 Fundatia Padurea de Maine a initiat prima cercetare de amploare privind sistemele agroforestiere derulata in Romania dupa 1990. Cercetarea include o parcela de teren de 1,3 hectare plantata in sistem agroforestier – peste 20 de specii de arbori si arbusti care vor interactiona cu culturi de cereale si legume. Scopul studiului este elaborarea unui ghid de bune practici pentru crearea si intretinerea sistemelor agroforestiere in Romania. Mai multe>>
23-03-2023 Silvicultura
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a lansat astazi apelul necompetitiv de proiecte in cadrul Investitiei I.2. „Dezvoltarea de capacitati moderne de producere a materialului forestier de reproducere” pentru Subinvestitia I.2.B. „Acordarea de sprijin de minimis pentru dezvoltarea de capacitati moderne de producere a materialului forestier de reproducere”, -PNRR/2023/C2/S/I.2.B. Alocarea financiara totala acordata prin PNRR acestei investitii depaseste 88 milioane lei. Mai multe>>
15-03-2023 Silvicultura
Luna Plantarii Arborilor, marcata anual intre 15 martie si 15 aprilie, conform Codului Silvic, inseamna numeroase actiuni de impadurire, actiuni de popularizare si educatie forestiera. Astfel, la nivelul intregii tari, in campania de impaduriri de primavara, ce se suprapune Lunii Plantarii Arborilor, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva va planta circa 20 de milioane de puieti forestieri si va regenera 9.643 hectare fond forestier proprietatea publica a statului, in cursul campaniei de impadur... Mai multe>>
02-10-2022 Silvicultura
Prima zi a conferintei Smart Green Industry organizate de Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn si Camera de Comert si Industrie a Romaniei a adus laolalta reprezentanti ai Guvernului Romaniei, reprezentanti ai industriei de prelucrare a lemnului si a mobilei, organizatii non-guvernamentale si reprezentanti ai mediului universitar. Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic actual al industriilor bazate pe lemn, de 4,5% din PIB si cifra de afaceri de 9,86 mld. Euro,... Mai multe>>
17-09-2022 Fructe de padure
La 21 de ani, student la ASE, Ionel Burtea decide sa porneasca o afacere in agricultura. Cu un buget initial de 20.000 de euro, incepe sa cultive mure pe 1 ha de teren si isi implica familia in afacere – bunicul, parintii si sora. Decizia de a lansa afacerea cu fructe de padure a fost luata dupa o atenta cercetare a pietei, in care au fost identificate probleme de disponibilitate a fructelor romanesti in supermarketuri, precum si lipsa unei game de vinuri cu arome inedite si neconventionale. Mai multe>>
13-09-2022 Silvicultura
Raportul privind „Noua strategie forestiera pentru 2030” votat azi, de plenul Parlamentului European, aduce noutati pentru sectorul silvic. Europarlamentarul Carmen Avram, raportor din umbra S&D pe acest dosar, a cerut Comisiei Europene bani mai multi pentru padurile gestionate in regim public sau privat. Aceste subventii ar trebui sa vina in sprijinul proprietarilor ale caror paduri vor fi plasate sub regim de protectie sau stricta protectie, ca urmare a obiectivelor de mediu din Strategia ... Mai multe>>
31-08-2022 Silvicultura
Executivul a aprobat astazi, in Sedinta de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protectie. Ordonanta va conduce la cresterea suprafetelor acoperite cu vegetatie forestiera si aduce o modificare importanta prin care toti proprietarii romani de terenuri vor putea infiinta perdele forestiere de protectie, beneficiind inclusiv de finantare. Mai multe>>
11-08-2022 Parcuri si rezervatii naturale
OTP Bank Romania si Mastercard prezinta, in premiera, in cadrul celei de-a XIX-a editii a Festivalului International de Film Independent Anonimul, Birdville, un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii. Scurtmetrajul de tip documentar trateaza problema dezvoltarii nesustenabile a Deltei si isi propune sa devina un mecanism de constientizare si educare a privitorilor cu scopul de a genera actiuni pentru conservarea zonei. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>