Un statut nedemn pentru cartoful romanesc

cartofi1.jpg


Apreciata mai ales de straini, cea de-a XVII-a Conferinta Europeana a Asociatiilor de Cercetatori in domeniul Cartofului (EAPR) a avut loc de aceasta data la Brasov, semn al recunoasterii si aprecierii cultivatorilor acestei specii din Romania.












Gazda a fost
, cum era firesc, Institutul National de Cercetare si Dezvoltare a Cartofului, al carui director general, dr. ing. Sorin Claudiu Chiru, a detinut in perioada 2005-2008 functia de presedinte al Asociatiei Internationale.

De numele doamnei dr. ing. Luiza Mike se leaga multe dintre realizarile de exceptie ale Statiunii de Cercetare din Targu-Secuiesc. Ea este insa constienta ca acestea puteau dobandi o valoare mondiala, daca cercetatorii de aici ar fi avut parte de un tratament economic prietenos.

De mentionat faptul ca aceasta conferinta se incadreaza intre manifestarile organizate cu ocazia Anului Mondial al Cartofului programat de ONU. Hotararea organizarii conferintei la Brasov a fost luata in 2005 la Bilbao – Spania, avand in vedere ca Romania ocupa unul dintre primele locuri in Europa ca suprafata cultivata.

Printre cei 342 de participanti veniti din 42 de tari din Europa, America, Africa si Australia s-au numarat si oaspeti de seama ca Pamela Anderson, presedintele CIP (Centrul International al Cartofului din Peru, tara de origine a acestei culturi), Escart Elada, ambasadorul statului Peru la Bucuresti, dar si acad. dr. ing. Cristian Hera, presedintele ASAS.

La o astfel de manifestare s-ar fi cuvenit sa participe si conducerea MAPDR, care, pana la urma, a fost reprezentata de un functionar fara putere de decizie.

Parlamentul Romaniei a fost reprezentat prin deputatul Valeriu Tabara.


Cui folosesc aprecierile măgulitoare?

Din discutiile purtate cu oaspetii am retinut ca stiinta agricola romaneasca este cunoscuta si apreciata mai ales peste hotare. Astfel, Jari Valkanen, prof. univ. la Helsinki, care a fost ales la Brasov presedintele asociatiei pentru perioada 2008-20011, a tinut sa remarce ca pentru actuala conferinta si-a ales bine locatia, tinand seama si de perioada optima pentru dezvoltarea cartofului in Romania.

Intre Finlanda si Romania, (spunea Valkanen), sunt multe similitudini in domeniul cartofului. Avem un sistem asemanator de producere a soiurilor si cred ca este bine sa se faca schimburi intre noi. In conditiile crizei mondiale de alimente, cartofului ii revine un rol esential.“

La randul sau, olandezul Anton Haverkort, secretarul asociatiei, si-a aratat admiratia pentru eforturile facute de cercetatorii romani, in conditiile in care acestia nu beneficiaza de subventii din partea statului. Asa cum sublinia acad. Cristian Hera: „cercetarea romaneasca este remarcabila, dar se afla în pragul colapsului. Nici nu mai are posibilitati de finantare, in conditiile in care 81 de mii ha de pe care se valorifica altadata productia au fost retrocedate. Cum sa mai tina Romania pasul in cercetare cu UE cand Franta, de exemplu, investeste anual 685 milioane de euro in cercetarea agricolă, iar Olanda, o tara mult mai mică, 58 milioane de euro numai pentru cartofi? Aceasta In conditiile in care, din 1998, statul roman nu a mai alocat niciun leu.“


Perspectiva nu este prea încurajatoare

Ceea ce s-a petrecut la Brasov a demonstrat ca stiinta agricola romaneasca merita mai multa atentie. In sectiunile conferintei au fost dezbatute 70 de lucrari. In plen s-au prezentat expuneri privind impactul Incalzirii globale asupra cartofului (Anton Haverkort), calitatile sale alimentare benefice sanatatii (Norbert Haase – Germania), industrializarea cartofului (Sorin Chiru si colaboratorii) etc.

S-a subliniat, printre altele, faptul ca suprafata cultivata in Europa va scadea pana la 50%, in conditiile dublarii productiei pe unitatea de suprafata. La noi, in schimb, suprafaţa se va reduce doar cu 5%. In acelasi timp se vor mari suprafetele cultivate in tarile mari ale Asiei.

Aceeasi solutie o vede si d-na Pamela Anderson pentru tarile sarace unde, odata cu cultivarea cartofului pe suprafete mai mari, a scazut procentul de imbolnaviri si subnutritie. La randul sau, prof. univ. Valeriu Tabara, care preda de trei decenii un curs despre cartof la USAMV Timisoara, vede in acesta „materia prima a viitorului“ care va ajuta la progresul economic al omenirii.


Cu o floare de cartof…

Dupa expunerile teoretice oaspetii au luat contact cu terenul. Pe unul din traseele vizitate s-au evidentiat realizarile unor producatori romani care obtin rezultate la nivelul fermierilor occidentali.

Unul dintre ei este ing. Ioan Bartha, managerul Societatii SOLFARM din Sfantu Gheorghe, care cultiva in fiecare an in jur de 400 hectare, cu preponderenta cartofi. „Mai toate arata excelent, (observa cercetatorul elvetian Ruedi Schvarzel), iar meritul este exclusiv al producatorului“.

Culturi frumoase de cartofi au fost admirate de vizitatori si la o ferma din Zabala, dar mai ales la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Cartofului Targu-Secuiesc.


Miron STEFANESCU

REVISTA LUMEA SATULUI

NR. 16, 16-31 AUGUST 2008

Noutati

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

UE aproba un ajutor de stat pentru proprietarii de paduri din Romania destinat compensarii restrictiilor de exploatare

10-08-2023 Silvicultura

UE aproba un ajutor de stat pentru proprietarii de paduri din Romania destinat compensarii restrictiilor de exploatare

Comisia Europeana a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schema a Romaniei in valoare de 200 milioane EUR (998 milioane RON) care are ca scop sa compenseze proprietarii de paduri pentru lemnul netaiat din cauza cerintelor ecologice obligatorii. Aceasta schema urmareste sa stopeze si sa inverseze declinul biodiversitatii, sa amelioreze serviciile ecosistemice si sa conserve habitatele si peisajele. Mai multe>>

Sectorul Padure-Lemn: Potential verde pentru o industrie a viitorului

06-06-2023 Silvicultura

Sectorul Padure-Lemn: Potential verde pentru o industrie a viitorului

Adunarea Generala AIL – Prolemn si conferinta „Lemnul este genial” din 25 mai 2023 au prilejuit o dezbatere extrem de consistenta despre starea actuala a sectorului padure – industrii bazate pe lemn si potentialul enorm pe care principala resursa regenerabila a Romaniei il are pentru dezvoltare economica si sociala, concomitent cu protejarea mediului natural. Alaturi de membrii Asociatiei, au participat reprezentanti ai Guvernului Romaniei, ai Parlamentului si ai autoritatilor din domeniu, ai as... Mai multe>>

Padurea de Maine a lansat primul studiu in sisteme agroforestiere pentru elaborarea unui ghid de bune practici

18-05-2023 Silvicultura

Padurea de Maine a lansat primul studiu in sisteme agroforestiere pentru elaborarea unui ghid de bune practici

In primavara anului 2023 Fundatia Padurea de Maine a initiat prima cercetare de amploare privind sistemele agroforestiere derulata in Romania dupa 1990. Cercetarea include o parcela de teren de 1,3 hectare plantata in sistem agroforestier – peste 20 de specii de arbori si arbusti care vor interactiona cu culturi de cereale si legume. Scopul studiului este elaborarea unui ghid de bune practici pentru crearea si intretinerea sistemelor agroforestiere in Romania. Mai multe>>

Finantare de peste 88 mil. lei prin PNRR pentru producerea materialului forestier de reproducere

23-03-2023 Silvicultura

Finantare de peste 88 mil. lei prin PNRR pentru producerea materialului forestier de reproducere

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a lansat astazi apelul necompetitiv de proiecte in cadrul Investitiei I.2. „Dezvoltarea de capacitati moderne de producere a materialului forestier de reproducere” pentru Subinvestitia I.2.B. „Acordarea de sprijin de minimis pentru dezvoltarea de capacitati moderne de producere a materialului forestier de reproducere”, -PNRR/2023/C2/S/I.2.B. Alocarea financiara totala acordata prin PNRR acestei investitii depaseste 88 milioane lei. Mai multe>>

15 martie, startul Lunii Plantarii arborilor

15-03-2023 Silvicultura

15 martie, startul Lunii Plantarii arborilor

Luna Plantarii Arborilor, marcata anual intre 15 martie si 15 aprilie, conform Codului Silvic, inseamna numeroase actiuni de impadurire, actiuni de popularizare si educatie forestiera. Astfel, la nivelul intregii tari, in campania de impaduriri de primavara, ce se suprapune Lunii Plantarii Arborilor, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva va planta circa 20 de milioane de puieti forestieri si va regenera 9.643 hectare fond forestier proprietatea publica a statului, in cursul campaniei de impadur... Mai multe>>

Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic al industriilor bazate pe lemn si cantitatea de energie regenerabila

02-10-2022 Silvicultura

Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic al industriilor bazate pe lemn si cantitatea de energie regenerabila

Prima zi a conferintei Smart Green Industry organizate de Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn si Camera de Comert si Industrie a Romaniei a adus laolalta reprezentanti ai Guvernului Romaniei, reprezentanti ai industriei de prelucrare a lemnului si a mobilei, organizatii non-guvernamentale si reprezentanti ai mediului universitar. Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic actual al industriilor bazate pe lemn, de 4,5% din PIB si cifra de afaceri de 9,86 mld. Euro,... Mai multe>>

La 26 de ani, antreprenorul Ionel Burtea realizeaza o cifra de afaceri de 6 milioane euro din vanzarea de fructe proaspete

17-09-2022 Fructe de padure

La 26 de ani, antreprenorul Ionel Burtea realizeaza o cifra de afaceri de 6 milioane euro din vanzarea de fructe proaspete

La 21 de ani, student la ASE, Ionel Burtea decide sa porneasca o afacere in agricultura. Cu un buget initial de 20.000 de euro, incepe sa cultive mure pe 1 ha de teren si isi implica familia in afacere – bunicul, parintii si sora. Decizia de a lansa afacerea cu fructe de padure a fost luata dupa o atenta cercetare a pietei, in care au fost identificate probleme de disponibilitate a fructelor romanesti in supermarketuri, precum si lipsa unei game de vinuri cu arome inedite si neconventionale. Mai multe>>

Parlamentul European voteaza un sprijin financiar mai mare pentru proprietarii de paduri

13-09-2022 Silvicultura

Parlamentul European voteaza un sprijin financiar mai mare pentru proprietarii de paduri

Raportul privind „Noua strategie forestiera pentru 2030” votat azi, de plenul Parlamentului European, aduce noutati pentru sectorul silvic. Europarlamentarul Carmen Avram, raportor din umbra S&D pe acest dosar, a cerut Comisiei Europene bani mai multi pentru padurile gestionate in regim public sau privat. Aceste subventii ar trebui sa vina in sprijinul proprietarilor ale caror paduri vor fi plasate sub regim de protectie sau stricta protectie, ca urmare a obiectivelor de mediu din Strategia ... Mai multe>>

S-a aprobat finantarea tututor tipurilor de perdele forestiere, inclusiv cele realizate de persoanele private

31-08-2022 Silvicultura

S-a aprobat finantarea tututor tipurilor de perdele forestiere, inclusiv cele realizate de persoanele private

Executivul a aprobat astazi, in Sedinta de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protectie. Ordonanta va conduce la cresterea suprafetelor acoperite cu vegetatie forestiera si aduce o modificare importanta prin care toti proprietarii romani de terenuri vor putea infiinta perdele forestiere de protectie, beneficiind inclusiv de finantare. Mai multe>>

Birdville - un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii

11-08-2022 Parcuri si rezervatii naturale

Birdville - un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii

OTP Bank Romania si Mastercard prezinta, in premiera, in cadrul celei de-a XIX-a editii a Festivalului International de Film Independent Anonimul, Birdville, un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii. Scurtmetrajul de tip documentar trateaza problema dezvoltarii nesustenabile a Deltei si isi propune sa devina un mecanism de constientizare si educare a privitorilor cu scopul de a genera actiuni pentru conservarea zonei. Mai multe>>