Principalele scopuri ale unui sistem economic construit pentru a deservi o comunitate care se doreste independenta ar trebui sa fie supravietuirea comunitatii in caz de criza.
Pentru aceasta avem nevoie sa asiguram un nivelului minim de trai civilizat, atat in vreme de criza cat si in timpuri normale. Si mai apoi facilitarea saltului catre prosperitate, atunci cand timpurile o permit.
Dar pentru a se intampla acest lucru va trebui sa sa impartim economia fiecarei comunitati in doua, respectiv o economie de baza care sa mentina un nivel minim de trai civilizat si o suprastructura economica. Fiecare dintre cele doua parti ale economiei va juca un rol specific in viata comunitatii.
Sistemul economic mondial nu are cum sa evite repetarea periodica a crizelor de tipul celui in care ne aflam acum. Chiar daca o criza duce la implementarea unor reglementari dure, chiar daca un numar de lideri se jura ca vor avea grija ca asemenea lucruri sa nu se mai intample, timpul sterge amintirile crizei.
Dorinta de castiguri din ce in ce mai mari duce la relaxarea, abrogarea sau incalcarea reglementarilor cu permisiunea organelor de control, iar noii lideri vor declara ca este important ca oamenii de afaceri sa aiba mana libera pentru a produce prosperitate. Si totul se va repeta pentru ca omenirea are un talent aparte de a nu invata nimic din greselile sale.
Pornind de la aceste idei, am ajuns la concluzia ca sistemul economic al unei comunitatii independente trebuie construit in asa fel incat sa fereasca comunitatea de efectele crizelor fara a o impiedica sa profite de perioadele de prosperitate. De vreme ce avem de a face cu doua scopuri diferite, este necesar sa impartim sistemul economic in doua parti care sa se adreseze fiecarui scop in parte.
Economia de baza are scopul de a asigura un nivel minim de trai civilizat pentru toti membrii comunitatii, indiferent de starea economiei mondiale.
Deoarece crizele sistemului economic international tind sa aiba cauze financiare, stratul economic de baza al comunitatii nu are o componenta financiara, nu are ca scop generarea de profit si se bazeaza strict pe producerea unor bunuri si asigurarea unor servicii la nivel local, cu mijloace locale. Acest strat este sub controlul comunitatii si implica efortul fiecarui membru.
Cel de-al doilea strat economic este cel privat, in cadrul caruia fiecare membru al comunitatii care doreste sa desfasoare o activitate aducatoare de profit este liber sa o faca.
Presupunem ca majoritatea membrilor comunitatii nu se vor multumi cu Nivelul Minim de Trai Civilizat si nici cu cantitatea relativ redusa de activitate pe care acesta o implica, motiv pentru care vor dori sa isi deschida propriile afaceri sau sa se angajeze. Activitatea pe care o desfasoara si veniturile pe care le obtin nu privesc comunitatea.
Principalul motiv pentru care este necesar ca fiecare membru al comunitatţii sa aiba asigurat NMTC este nevoia de a rezolva una dintre tensiunile interne fundamentale ale oricarei comunitati: aparitia si dezvoltarea unei elite economice. Indiferent de sistemul economic folosit de o comunitate, unii oameni se vor dovedi mai priceputi la acumularea de bani sau bunuri decat restul. Acestia se vor constitui, in timp, intr-o elita economica si vor incerca sa acapareze cat mai multa putere, inclusiv pe plan politic si social.
Asigurarea nivelului minim de trai civilizat are ca scop fundamental impiedicarea caderii in saracie a unei parti a comunitatii, nu presupune egalitarism, detinerea proprietatii in comun sau alte idei de acest gen, ci doar satisfacerea unor anumite nevoi pentru a permite fiecarui membru al comunitatii sa se sustraga santajului economic. Membrii comunitatii care doresc sa isi deschida propriile afaceri sau sa isi gaseasca locuri de munca part- sau full-time, sunt mai mult decat bineveniti sa faca acest lucru, mai ales ca se vor bucura de avantajul unei relatii angajat-angajator de care putini oameni se bucura.
O comunitate care isi asigura singura hrana este o comunitate care nu depinde de supermarket. Daca membrii comunitatii au deja asigurate hrana, locuintele si hainele prin efortul comun, acestia isi pot cauta locuri de munca mai putin bine platite, dar cu program mai flexibil si mai usoare din punct de vedere al muncii depuse.
Un membru al unei comunitati care asigura nivelul minim de trai civilizat poate obtine casa doar platind costul materialelor de constructie si oferindu-se sa ii ajute si el pe ceilalti membrii ai comunitatii atunci cand va fi nevoie. Acelasi tip de intajutorare este valabil pentru procurarea de alte bunuri si servicii.
Rezultatul final al efortului comun este faptul ca comunitatea si membrii sai depind, in principal, de ei insisi pentru a supravietui.
Sursa: www.nepoliticos.com
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
10-08-2023 Silvicultura
Comisia Europeana a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schema a Romaniei in valoare de 200 milioane EUR (998 milioane RON) care are ca scop sa compenseze proprietarii de paduri pentru lemnul netaiat din cauza cerintelor ecologice obligatorii. Aceasta schema urmareste sa stopeze si sa inverseze declinul biodiversitatii, sa amelioreze serviciile ecosistemice si sa conserve habitatele si peisajele. Mai multe>>
06-06-2023 Silvicultura
Adunarea Generala AIL – Prolemn si conferinta „Lemnul este genial” din 25 mai 2023 au prilejuit o dezbatere extrem de consistenta despre starea actuala a sectorului padure – industrii bazate pe lemn si potentialul enorm pe care principala resursa regenerabila a Romaniei il are pentru dezvoltare economica si sociala, concomitent cu protejarea mediului natural. Alaturi de membrii Asociatiei, au participat reprezentanti ai Guvernului Romaniei, ai Parlamentului si ai autoritatilor din domeniu, ai as... Mai multe>>
18-05-2023 Silvicultura
In primavara anului 2023 Fundatia Padurea de Maine a initiat prima cercetare de amploare privind sistemele agroforestiere derulata in Romania dupa 1990. Cercetarea include o parcela de teren de 1,3 hectare plantata in sistem agroforestier – peste 20 de specii de arbori si arbusti care vor interactiona cu culturi de cereale si legume. Scopul studiului este elaborarea unui ghid de bune practici pentru crearea si intretinerea sistemelor agroforestiere in Romania. Mai multe>>
23-03-2023 Silvicultura
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a lansat astazi apelul necompetitiv de proiecte in cadrul Investitiei I.2. „Dezvoltarea de capacitati moderne de producere a materialului forestier de reproducere” pentru Subinvestitia I.2.B. „Acordarea de sprijin de minimis pentru dezvoltarea de capacitati moderne de producere a materialului forestier de reproducere”, -PNRR/2023/C2/S/I.2.B. Alocarea financiara totala acordata prin PNRR acestei investitii depaseste 88 milioane lei. Mai multe>>
15-03-2023 Silvicultura
Luna Plantarii Arborilor, marcata anual intre 15 martie si 15 aprilie, conform Codului Silvic, inseamna numeroase actiuni de impadurire, actiuni de popularizare si educatie forestiera. Astfel, la nivelul intregii tari, in campania de impaduriri de primavara, ce se suprapune Lunii Plantarii Arborilor, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva va planta circa 20 de milioane de puieti forestieri si va regenera 9.643 hectare fond forestier proprietatea publica a statului, in cursul campaniei de impadur... Mai multe>>
02-10-2022 Silvicultura
Prima zi a conferintei Smart Green Industry organizate de Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn si Camera de Comert si Industrie a Romaniei a adus laolalta reprezentanti ai Guvernului Romaniei, reprezentanti ai industriei de prelucrare a lemnului si a mobilei, organizatii non-guvernamentale si reprezentanti ai mediului universitar. Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic actual al industriilor bazate pe lemn, de 4,5% din PIB si cifra de afaceri de 9,86 mld. Euro,... Mai multe>>
17-09-2022 Fructe de padure
La 21 de ani, student la ASE, Ionel Burtea decide sa porneasca o afacere in agricultura. Cu un buget initial de 20.000 de euro, incepe sa cultive mure pe 1 ha de teren si isi implica familia in afacere – bunicul, parintii si sora. Decizia de a lansa afacerea cu fructe de padure a fost luata dupa o atenta cercetare a pietei, in care au fost identificate probleme de disponibilitate a fructelor romanesti in supermarketuri, precum si lipsa unei game de vinuri cu arome inedite si neconventionale. Mai multe>>
13-09-2022 Silvicultura
Raportul privind „Noua strategie forestiera pentru 2030” votat azi, de plenul Parlamentului European, aduce noutati pentru sectorul silvic. Europarlamentarul Carmen Avram, raportor din umbra S&D pe acest dosar, a cerut Comisiei Europene bani mai multi pentru padurile gestionate in regim public sau privat. Aceste subventii ar trebui sa vina in sprijinul proprietarilor ale caror paduri vor fi plasate sub regim de protectie sau stricta protectie, ca urmare a obiectivelor de mediu din Strategia ... Mai multe>>
31-08-2022 Silvicultura
Executivul a aprobat astazi, in Sedinta de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protectie. Ordonanta va conduce la cresterea suprafetelor acoperite cu vegetatie forestiera si aduce o modificare importanta prin care toti proprietarii romani de terenuri vor putea infiinta perdele forestiere de protectie, beneficiind inclusiv de finantare. Mai multe>>
11-08-2022 Parcuri si rezervatii naturale
OTP Bank Romania si Mastercard prezinta, in premiera, in cadrul celei de-a XIX-a editii a Festivalului International de Film Independent Anonimul, Birdville, un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii. Scurtmetrajul de tip documentar trateaza problema dezvoltarii nesustenabile a Deltei si isi propune sa devina un mecanism de constientizare si educare a privitorilor cu scopul de a genera actiuni pentru conservarea zonei. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>