Radarul Padurilor: Sistemul de monitorizare a trasabilitatii lemnului va stopa defrisarile ilegale

Radarul Padurilor stopeaza defrisarile ilegaleIncepand cu data de 8 octombrie 2014, sistemul de monitorizare a trasabilitatii lemnului, cunoscut drept "radarul padurilor", sistem a carui functionare are drept scop reducerea taierilor ilegale de lemn si combaterea evaziunii fiscale in domeniu, a devenit obligatoriu in toata tara.

 

 

 

 

 

CE REPREZINTA „RADARUL PADURILOR” ?

Este un sistem informatic care permite monitorizarea traseului lemnului de la plecarea din padure si pana devine mobila sau iese din tara, in timp real.

Prin Hotararea de Guvern Nr. 470/2014 s-a stabilit ca, la finalul unei pilotari de 120 de zile, incepand cu data de 08.10.14, toate transporturile de lemn, cu exceptia lemnului in volum de pana la 3 mc, transportat cu atelaje, sa se faca obligatoriu folosind acest sistem informatic.

Prin folosirea acestei aplicatii se urmareste stoparea taierilor ilegale de arbori, acest deziderat realizandu-se prin urmarirea prin GPS a circulatiei materialelor lemnoase de la locul de recoltare si pana la valorificare, inclusiv in situatiile in care sunt exportate in afara spatiului national/comunitar.


CUM FUNCTIONEAZA?

Aplicatia are doua componente:

A. Prima componenta este denumita Woodtracking (WT) si este destinata atat ocoalelor silvice de stat si private cat si operatorilor economici ce exploateaza, transporta si comercializeaza material lemnos. Acestia au fost obligati sa-si achizitioneze telefoane inteligente (smartphone-uri), sa-si instaleze gratuit aplicatia pe acestea iar in momentul incarcarii materialelor lemnoase in mijloacele de transport sa introduca in sistem datele inscrise pe avizul de expeditie, inclusiv coordonatele geografice ale punctului de incarcare. Datele vor fi transmise instantaneu catre serverul central si vor fi memorate. Aplicatia va face corelatie intre emitentul avizului de insotire si seria/numarul avizului, adica va verifica daca acele documente de insotire au fost procurate in mod legal de catre emitent si doar dupa aceea serverul va genera un cod unic asociat acelui aviz – cod ce trebuie inscris obligatoriu pe aviz de catre emitent. Abia apoi masina de transport poate pleca la drum.

In cazul in care datele inscrise pe aviz nu sunt corecte (de exemplu se depasesc volumele pe specii din APV-ul ce reprezinta provenienta materialului lemnos) – aplicatia nu genereaza codul unic (deci materialele lemnoase nu pot fi puse in circulatie) si serverul central emite un mesaj de avertizare pentru utilizator si o alerta in sistem, alerta care se comunica organelor de control pentru a dispune masurile legale.

Ca o cheie de control, cand ajunge la destinatie, lemnul nu poate intra in depozit pana cand cei din depozit nu verifica in sistemul informatic corectitudinea codului unic. La fel intre tot lantul de depozite pana devine produs finit sau iese din tara. Verificarea in sistem lasa urme deci nu se poate spune ca s-a facut si nu s-a facut de fapt.

Daca locul de incarcare este fara semnal (anumite zone din padure), dupa introducerea datelor, va fi generat un cod offline care se va inscrie in aviz iar in momentul in care mijlocul de transport auto intra in zona cu semnal, sistemul va genera automat codul unic.

Toate depozitele vor fi amplasate obligatoriu in zone cu semnal.

B. Cea de-a doua componenta a aplicatiei este IWoodtracking (IWT) este destinata organelor de control – tuturor celor care au atributii legale de control al circulatiei materialului lemnos.

Prin folosirea acestei aplicatii intr-un timp foarte scurt si din orice punct national sau chiar si din afara tarii, cu conditia sa fie conexiune GSM, se vor putea efectua urmatoarele verificari:

    • Validitatea codului unic inscris pe avizul de insotire, care este provenienta materialelor lemnoase si daca aceasta este legala, locul de incarcare, locul de descarcare, traseul care urmeaza sa fie parcurs si chiar localizarea acestora pe o harta;
    • Verificarea dupa serie/numar aviz (pentru cazul in care emitentul a generat codul dar a uitat sa-l noteze pe aviz), daca acel aviz are cod unic generat de catre sistem, daca materialele lemnoase au provenienta legala, locul de incarcare, locul de descarcare, traseul care urmeaza sa fie parcurs si chiar localizarea acestora pe o harta;
    • Verificarea dupa numarul de inmatriculare al mijlocului de transport (verificarea se poate face in trafic, fara a fi nevoie sa fie oprit mijlocul de transport), daca acel transport are cod unic generat de catre sistem, daca materialele lemnoase au provenienta legala, locul de incarcare, locul de descarcare, traseul care urmeaza sa fie parcurs si chiar localizarea acestora pe o harta.


Concluzii

Nu se vor mai putea incarca materiale lemnoase si implicit transporta cu acelasi aviz de insotire de mai multe ori, nu se vor mai putea legaliza materiale lemnoase taiate ilegal intrucat se va memora locul de unde s-a incarcat materialul lemnos si nici nu va mai fi posibila modificarea cantitatilor inscrise pe avizele de insotire, dupa valorificarea acestora pe piata neagra, adica de exemplu: cantitatea de 30 mc sa fie modificata in 3 mc sau 0,3 mc.

Nu se vor mai putea transporta materiale lemnoase fara provenienta legala fara ca organele de control sa nu stie, nu se vor putea transporta cantitati mai mari decat cele care au fost procurate in conditii legale.

Nu va mai putea fi posibil ca un utilizator sa vanda sau sa transmita avize catre un alt utilizator pentru ca acestea nu vor putea fi folosite. Si in acest caz, sistemul va genera o alerta care va fi comunicata organelor de control, acestea fiind obligate sa dispuna masurile legale.

Aceste alerte sunt memorate si pot fi verificate oricand.


CUM POTI AJUTA?

Din data de 8 octombrie 2014, este functional si pentru “Radarul Padurilor” sistemul 112. In consecinta, fiecare cetatean care doreste sa fie verificat un mijloc de transport lemn, poate apela serviciul comunicand numarul masinii de transport.


Radarul padurilor reprezinta o promisiune onorata!

Joi, 9 octombrie, Primul Ministru al Romaniei, domnul Victor Ponta si ministrul delegat pentru ape, paduri si piscicultura, doamna Doina Pana, au sustinut, la Palatul Victoria, conferinta de presa cu ocazia lansarii Radarului Padurilor.

“Radarul padurilor reprezinta o promisiune onorata!

O promisiune onorata fata de dumneavoastra, d-le Prim-ministru, intrucat din prima zi de mandat mi-ati cerut sa gasesc solutii pentru a stopa defrisarile ilegale din padurile Romaniei.

O promisiune onorata fata de toti cei de buna credinta implicati in exploatarea durabila a fondului forestier national si, cand spun asta, ma refer la proprietarii de paduri, administratorii de paduri, firmele de exploatare, ai caror reprezentanti se afla acum prezenti in sala.

Nu pot sa nu remarc, sa nu ma inclin cu respect si sa nu fac public devotamentul dus pana la sacrificiu din partea personalului silvic care slujeste cu adevarat padurea: 4 morti si peste 500 de spitalizati in urma incercarii de a tine piept hotiei din padurile Romaniei.

Si, nu in ultimul rand, o promisiune onorata fata de toti cetatenii acestei tari care cu disperare mi-au cerut, indiferent unde m-am aflat in tara, sa fac ceva sa ramana padure si pentru copiii lor. Pentru ei, este mai mult decat o promisiune onorata. Este si oferta de-a ne fi parteneri si de a suna la serviciul 112 pentru a semnaliza orice transport auto de lemn care li se pare ca ar fi ilegal, indicand doar numarul autovehiculului.

Nu pot sa nu remarc eforturile depuse si sa nu multumesc institutiilor cu care am lucrat umar la umar, pentru ca doar impreuna puteam reusi: Ministerul de Interne, Imprimeria Romana si, nu in ultimul rand, Serviciul de Telecomunicatii Speciale care asigura securitatea sistemului si preia apelurile 112.

Putem spune ca e momentul zero pentru eliminarea furtului din padurile Romaniei.

Sunt mandra sa fac parte din primul guvern care nu doar constata ci si gaseste solutii concrete in acest sens!”, a declarat Doina Pana, ministrul delegat pentru ape, paduri si piscicultura.

Tot joi dupa-amiaza, la Palatul Parlamentului, a fost dezbatut Codul Silvic. La dezbatere au participat premierul Romaniei, Victor Ponta, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana, reprezentanti ai grupurilor parlamentare, ai Romsilva, ai asociatiilor profesionale din domeniul forestier, ai organizatiilor ecologiste si ai societatii civile.


Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura



Noutati

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

UE aproba un ajutor de stat pentru proprietarii de paduri din Romania destinat compensarii restrictiilor de exploatare

10-08-2023 Silvicultura

UE aproba un ajutor de stat pentru proprietarii de paduri din Romania destinat compensarii restrictiilor de exploatare

Comisia Europeana a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schema a Romaniei in valoare de 200 milioane EUR (998 milioane RON) care are ca scop sa compenseze proprietarii de paduri pentru lemnul netaiat din cauza cerintelor ecologice obligatorii. Aceasta schema urmareste sa stopeze si sa inverseze declinul biodiversitatii, sa amelioreze serviciile ecosistemice si sa conserve habitatele si peisajele. Mai multe>>

Sectorul Padure-Lemn: Potential verde pentru o industrie a viitorului

06-06-2023 Silvicultura

Sectorul Padure-Lemn: Potential verde pentru o industrie a viitorului

Adunarea Generala AIL – Prolemn si conferinta „Lemnul este genial” din 25 mai 2023 au prilejuit o dezbatere extrem de consistenta despre starea actuala a sectorului padure – industrii bazate pe lemn si potentialul enorm pe care principala resursa regenerabila a Romaniei il are pentru dezvoltare economica si sociala, concomitent cu protejarea mediului natural. Alaturi de membrii Asociatiei, au participat reprezentanti ai Guvernului Romaniei, ai Parlamentului si ai autoritatilor din domeniu, ai as... Mai multe>>

Padurea de Maine a lansat primul studiu in sisteme agroforestiere pentru elaborarea unui ghid de bune practici

18-05-2023 Silvicultura

Padurea de Maine a lansat primul studiu in sisteme agroforestiere pentru elaborarea unui ghid de bune practici

In primavara anului 2023 Fundatia Padurea de Maine a initiat prima cercetare de amploare privind sistemele agroforestiere derulata in Romania dupa 1990. Cercetarea include o parcela de teren de 1,3 hectare plantata in sistem agroforestier – peste 20 de specii de arbori si arbusti care vor interactiona cu culturi de cereale si legume. Scopul studiului este elaborarea unui ghid de bune practici pentru crearea si intretinerea sistemelor agroforestiere in Romania. Mai multe>>

Finantare de peste 88 mil. lei prin PNRR pentru producerea materialului forestier de reproducere

23-03-2023 Silvicultura

Finantare de peste 88 mil. lei prin PNRR pentru producerea materialului forestier de reproducere

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a lansat astazi apelul necompetitiv de proiecte in cadrul Investitiei I.2. „Dezvoltarea de capacitati moderne de producere a materialului forestier de reproducere” pentru Subinvestitia I.2.B. „Acordarea de sprijin de minimis pentru dezvoltarea de capacitati moderne de producere a materialului forestier de reproducere”, -PNRR/2023/C2/S/I.2.B. Alocarea financiara totala acordata prin PNRR acestei investitii depaseste 88 milioane lei. Mai multe>>

15 martie, startul Lunii Plantarii arborilor

15-03-2023 Silvicultura

15 martie, startul Lunii Plantarii arborilor

Luna Plantarii Arborilor, marcata anual intre 15 martie si 15 aprilie, conform Codului Silvic, inseamna numeroase actiuni de impadurire, actiuni de popularizare si educatie forestiera. Astfel, la nivelul intregii tari, in campania de impaduriri de primavara, ce se suprapune Lunii Plantarii Arborilor, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva va planta circa 20 de milioane de puieti forestieri si va regenera 9.643 hectare fond forestier proprietatea publica a statului, in cursul campaniei de impadur... Mai multe>>

Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic al industriilor bazate pe lemn si cantitatea de energie regenerabila

02-10-2022 Silvicultura

Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic al industriilor bazate pe lemn si cantitatea de energie regenerabila

Prima zi a conferintei Smart Green Industry organizate de Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn si Camera de Comert si Industrie a Romaniei a adus laolalta reprezentanti ai Guvernului Romaniei, reprezentanti ai industriei de prelucrare a lemnului si a mobilei, organizatii non-guvernamentale si reprezentanti ai mediului universitar. Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic actual al industriilor bazate pe lemn, de 4,5% din PIB si cifra de afaceri de 9,86 mld. Euro,... Mai multe>>

La 26 de ani, antreprenorul Ionel Burtea realizeaza o cifra de afaceri de 6 milioane euro din vanzarea de fructe proaspete

17-09-2022 Fructe de padure

La 26 de ani, antreprenorul Ionel Burtea realizeaza o cifra de afaceri de 6 milioane euro din vanzarea de fructe proaspete

La 21 de ani, student la ASE, Ionel Burtea decide sa porneasca o afacere in agricultura. Cu un buget initial de 20.000 de euro, incepe sa cultive mure pe 1 ha de teren si isi implica familia in afacere – bunicul, parintii si sora. Decizia de a lansa afacerea cu fructe de padure a fost luata dupa o atenta cercetare a pietei, in care au fost identificate probleme de disponibilitate a fructelor romanesti in supermarketuri, precum si lipsa unei game de vinuri cu arome inedite si neconventionale. Mai multe>>

Parlamentul European voteaza un sprijin financiar mai mare pentru proprietarii de paduri

13-09-2022 Silvicultura

Parlamentul European voteaza un sprijin financiar mai mare pentru proprietarii de paduri

Raportul privind „Noua strategie forestiera pentru 2030” votat azi, de plenul Parlamentului European, aduce noutati pentru sectorul silvic. Europarlamentarul Carmen Avram, raportor din umbra S&D pe acest dosar, a cerut Comisiei Europene bani mai multi pentru padurile gestionate in regim public sau privat. Aceste subventii ar trebui sa vina in sprijinul proprietarilor ale caror paduri vor fi plasate sub regim de protectie sau stricta protectie, ca urmare a obiectivelor de mediu din Strategia ... Mai multe>>

S-a aprobat finantarea tututor tipurilor de perdele forestiere, inclusiv cele realizate de persoanele private

31-08-2022 Silvicultura

S-a aprobat finantarea tututor tipurilor de perdele forestiere, inclusiv cele realizate de persoanele private

Executivul a aprobat astazi, in Sedinta de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protectie. Ordonanta va conduce la cresterea suprafetelor acoperite cu vegetatie forestiera si aduce o modificare importanta prin care toti proprietarii romani de terenuri vor putea infiinta perdele forestiere de protectie, beneficiind inclusiv de finantare. Mai multe>>

Birdville - un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii

11-08-2022 Parcuri si rezervatii naturale

Birdville - un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii

OTP Bank Romania si Mastercard prezinta, in premiera, in cadrul celei de-a XIX-a editii a Festivalului International de Film Independent Anonimul, Birdville, un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii. Scurtmetrajul de tip documentar trateaza problema dezvoltarii nesustenabile a Deltei si isi propune sa devina un mecanism de constientizare si educare a privitorilor cu scopul de a genera actiuni pentru conservarea zonei. Mai multe>>