Cultura de rapita in anii secetosi

In cadrul proiectului "Agricultura fara frontiere" realizat de catre Primaria orasului Pecica, a avut loc la Battonya, seminarul "Tehnologiilor moderne de cultivare a plantelor" in care a fost prezentata si cultura de rapita in conditii de seceta.

 

Profesorul dr. Pethes Jozsef, de la Facultatea de Agricultura, din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole din Gyongyos (Ungaria) a inceput prelegerea spunand: "Daca calitatea solului influenteaza pozitiv productia de rapita boabe, in schimb seceta este cel mai mare dusman al acesteia".

Avand un teren bun in ferma putem cultiva orice cultura care sa reziste la seceta. Cultura de rapita este o cultura cautata atat pentru biocombustibil cat si datorita faptului ca este un excelent ingrasamant verde.

Cultura de rapita este o cultura care se realizeaza cu costuri reduse de lucrari si cu utilaje specifice culturii de grau, inclusiv cele folosite la recoltat. Este o planta apicola, bogata in proteina si nu este toxica. Este de asemenea o planta furajera si se foloseste pentru obtinerea de medicamente sau produse cosmetice.

In Ungaria se cultiva 250 000 ha iar in Romania peste 350 000 ha. Productiile din Ungaria sunt situate intre 1,6-1,8 to/ha iar cele din Romania intre 1-1,2 to/ha.

Cauzele acestor productii mici, in ambele tari se datoreaza lipsei tehnicilor moderne de productie si a pesticidelor. Din cauza ca nu aplicam o tehnica moderna de cultura, inradacinarea plantelor nu este puternica si adanca in sol. Prin lucrarile solului inainte de semanat noi trebuie sa prelucram solul la o adancime corespunzatoare.

In zonele secetoase va trebui sa lucram cu scarificatorul. Daca vom lucra numai cu discul productia se va reduce cu 50%. Lucrand cu scarificatorul, distrugem harpanul si tasarea terenului, permitand radacinilor sa patrunda in adancime. Astfel putem asigura productii de 4-4,5 to/ha in zonele secetoase. In aceste conditii plantele vor ajunge sa aiba, la intrarea in iarna, radacini cu grosime de peste 0,5 cm si situate mai adanc fata de zona de inghet.

Locul de ramificare este punctul critic la tulpina. Pentru a putea ramifica, distanta de semanat intre randuri va trebui sa fie dublu ca la grau. Asta inseamna sa semanam la distanta de 25 cm intre randuri. Astfel tulpina va fi mai groasa si va rezista mai bine la atacul de boli si daunatori.

Ingrasamintele care se vor aplica trebuie sa fie usor asimilabile pentru a accelera fotosinteza din frunzele plantelor.

In cultura de rapita, florile se autopolenizeaza in proportie de 2/3 si sunt polenizate de catre albine in proportie de 1/3. In perioada infloritului trebuie sa avem o vreme racoroasa si cu destula umezeala. In alte conditii vom avea seminte mici si nisipoase.

Cand vom alege soiurile sau hibrizii de rapita trebuie sa urmariim urmatoarele criterii: sa reziste la iernare; sa fie productive; sa fie rezistente la daunatori; sa fie tolerante si rezistente la seceta; sa nu cada semintele; sa fie de tip 0 (fara aciditate).

Pentru a avea plante cu grosimea de peste 0,5 cm la intrare in iarna trebuie la semanat sa profitam de ploile care cad in luna august. Tocmai de acea rapita se va insemanta in jurul datei de 20 august.

Semanand devreme, reducem si cantitatea de azot, in asa fel incat rapita sa nu creasca prea mult pana la intrarea in ierna, si astfel nu devin mai sensibile.

Cantitatile de ingrasaminte utilizate trebuie sa contine 55 kg/ha s.a. azot, 35 kg/ha s.a. fosfor, 43 kg/ha s.a. potasiu, 30 kg/ha s.a, Carbonat de calciu si 10 kg/ha s.a magneziu.  Ingrasamintele se aplica la sfarsitul iernii, la aparitia frunzelor si doar daca mai este necesar se va face un tratament foliar. Daca exista in sol fosfor si potasiu, radacinile de rapita cauta azotul, cresc mai mult, si asigura plantei o capacitate mai mare de dezvoltare. De obicei la aparitia frunzelor se aplica un ingrasamant azotos care se descompune incet (in jur de 300 kg/ha).

In general rapita se cultiva dupa orzoaica. Tocmai de aceea solul trebuie pregatit inainte de 20 august. Intr-un sol bine pregatit necesarul de seminte se reduce simtitor.

TERENUL NU SE ARA IN ZONELE SECETOASE DE CULTURA. Se executa doar lucrari ale solului fara intoarcerea brezdelor de pamant; lucrari prin care se pastreaza apa in sol. Patul germinativ trebuie sa fie maruntit si tasat.

In general se asigura 50-70 pl/mp la soiurile de rapita si 45-55 pl/mp la hibrizii de rapita. Dupa semanat este obligatoriu un tavalugit usor.

Dintre lucrarile de protectie fitosanitara a culturii amintim, amplasarea de tarusi de lemn, in forma de T, pentru pasarile rapitoare care consuma soarecii din cultura. Lemnele se aseaza la distanta de 50 m unele de altele.

In timpul iernii se poate creea, in culturile de rapita o crusta de gheata care poate duce la asfixierea plantelor. Imprastiind ingrasamintele de azot pe gheata, acestea se topeste mai repede si se creaza orificii prin care plantele pot respira usor.

Se mai aplica pe vegetatie anumiti regulatori pentru cresterea plantelor si legarea silicvelor.

In anii secetosi trebuie asigurat un asolament care sa cuprinda obligatoriu: rapita; orz sau orzoaica; porumb si mazare.

Cultura de rapita este o cultura care are tot timpul cerere pe piata, mai ales ca uleiul de rapita este indispensabil pentru zborul avioanelor.

 



Ing Suhoverschi Mircea – Camera Agricola Judeteana Arad

Noutati

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

15-08-2024 Rapita

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

08-07-2024 Floarea soarelui

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

25-01-2024 Plante tehnice

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

23-12-2023 Floarea soarelui

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

24-10-2023 Floarea soarelui

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

29-09-2023 Rapita

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

03-08-2023 Rapita

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>

PT303 - Un ALIAT in camp

14-05-2023 Rapita

PT303 - Un ALIAT in camp

Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

25-04-2023 Sfecla

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>