Cultura de canepa - O mai buna reglementare pentru producatorii agricoli

Noua legislatie pentru Cultura de canepaCanepa este o importanta planta textila de la care se utilizeaza toate partile plantei, asigurand productii de peste 3000 kg fibre/ha. In ultimii ani a crescut atat suprafata cultivata cu canepa cat si interesul producatorilor agricoli pentru aceasta cultura.

Prin proiectul de Ordonanta de Urgenta privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope, cu modificarile si completarile ulterioare, aflat in dezbatere publica, se are in vedere dezvoltarea acestui sector al plantelor tehnice.

In prezent pentru a cultiva canepa producatorii agricoli trebuie sa detina contract de valorificare a productiei, ceea ce inseamna ca cultivarea canepei in sistem gospodaresc, pentru obtinerea de produse necesare propriei gospodarii si anume confectionarea de imbracaminte naturala din in si canepa, costume populare, covoare, vestimentatie scolara, funii, nu este reglementata. In acelasi timp canepa valorifica solurile mai putin productive iar cultura poate fi extinsa pe un areal vast in tara noastra, deoarece intalneste conditii favorabile pana la altitudini de peste 800 de metri, ceea ce implica si un avantaj economic.

Totodata, Romania a notificat la Comisia Europeana scheme de sprijin cuplat la canepa pentru ulei si fibre, pentru perioada 2015-2020 prin utilizarea fondurilor alocate pe aceste masuri. Neadoptarea masurilor prevazute de aceasta ordonanta de urgenta are ca efect discriminarea producatorilor agricoli care vor sa cultive canepa pentru consum propriu. Deasemenea tesatura de canepa romaneasca este recunoscuta in lume drept ”fibra de aur a Romaniei”, inregistrand o cererea crescanda din tara si din strainatate pentru productia de canepa industriala. Orice intarziere determinata de parcurgerea procedurii legislative obisnuite ar putea afecta un numar foarte mare de gospodarii din mediul rural, ar duce la neincadrarea in termenul de depunere a cererilor de plata si in perioada optima de infiintare a culturii, ar putea duce la plecarea tinerilor de la sate si la imposibilitatea continuarii traditiilor si a obiceiurilor romanesti.

Nepromovarea prezentului act normativ in regim de urgenta va avea ca efect:

    • imposibilitatea asigurarii unor venituri membrilor gospodariilor din spatiul rural, acesta fiind o sursa foarte importanta de venit;
    • imposibilitatea continuarii traditiilor si obiceiurilor romanesti: tesaturi, broderii, impletituri, covoare dar si organizarea de sezatori in comunitatea satului;
    • neincadrarea in termenul de eliberare a autorizatiei pentru cultivare, respectiv data limita de 10 mai 2016, precum si incadrarea in termenul de depunere a cererilor de plata si implicit pierderea sumelor pentru sustinerea fermierilor romani, poate avea consecinte nefavorabile atat pe plan economic cat si social prin pierderea subventiilor acordate fermierilor;
    • neincadrarea in perioada optima de semanat a culturii conform tehnologiei de cultivare.

 

Ordonanta de urgenta prevede urmatoarele modificari si completari:

Art. 1

Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1095 din 5 decembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 2, dupa litera o) se introduce o noua litera, litera o1 ), cu urmatorul cuprins:

o1 ) cultura de canepa – cultura de Canabis sativa L, subspecia sativa, planta anuala infiintata in camp, pe teren amplasat in extravilan si in gradinile familiale pe teren amplasat in intravilan.”

2. La articolul 2, dupa litera s) se introduce o noua litera, litera t ), cu urmatorul cuprins:

t) ” Gradina familiala - suprafata de teren amplasat in intravilan destinat obtinerii produselor agricole, pentru consum propriu al membrilor gospodariei agricole individuale cu suprafata de cel mult 15,00 ari. Nu se admit suprafete cu gradini familiale la entitatile cu personalitate juridica.”

3. La articolul 7, alineatul (12 ) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(12 ) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si (11), cultivarea plantelor de canepa Canabis sativa L, subspecia sativa si mac Papaver somniferum L se afla sub controlul si supravegherea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin structurile cu atributii in inspectii tehnice.”

4. La articolul 12, alineatul (1 ) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Este permisa cultivarea plantelor de canepa Canabis sativa L, subspecia sativa in vederea producerii de tulpini, samanta, in cercetarea agricola ori pentru producerea de samanta certificata, numai cu autorizarea de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin directiile pentru agricultura judetene sau a municipiului Bucuresti.

In cazul cultivarii plantelor de canepa si mac in scopul producerii de samanta certificata vor fi respectate prevederile legislatiei actuale in vigoare.

Este permisa cultivarea plantelor de mac Papaver somniferum L, pentru obtinerea de seminte folosite in scop alimentar, numai cu autorizarea de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin directiile pentru agricultura judetene sau a municipiului Bucuresti.

5. La articolul 12, dupa alineatul (1 ), se introduc patru noi alineate, alineatele (11 ) - (14), cu urmatorul cuprins:

(11 ) Culturile prevazute la alin. (1) sunt monitorizate pe tot parcursul perioadei de vegetatie.”

(12) Culturile de plante de canepa Canabis sativa L, subspecia sativa cu suprafata maxima de 15,00 ari pot fi infiintate in gradinile familiale, pe teren amplasat in intravilan, productia rezultata fiind utilizata exclusiv pentru uz propriu, gospodaresc si traditional, prin declararea pe propria raspundere a suprafetei, productiei estimata si realizata aferente fiecarei parti produselor obtinute in urma prelucrarii.

(13) Prevederile alin. (12) se aplica terenurilor aflate in proprietate, declaratia pe propria raspundere inlocuieste contractul de valorificare a productiei.

(14) Nu este permisa autorizarea culturilor de canepa Canabis sativa L, subspecia sativa si Mac Papaver somniferum L, in spatii protejate.”

6. La articolul 12, alineatul (2 ) se abroga.

7. La articolul 12, alineatele (3 ) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

(3) Furnizorii de seminte de Canabis sativa L, subspecia sativa si Mac Papaver somniferum L, au obligatia de a livra semintele numai catre detinatorii autorizatiei de cultivare.

(4) Cultivatorii de Canabis sativa L, subspecia sativa si Mac Papaver somniferum L autorizati au obligatia de a insamanta terenurile detinute, numai cu seminte din soiurile inregistrate in Catalogul oficial al soiurilor si hibrizilor de plante de cultura din Romania sau in Cataloagele Comune ale Uniunii Europene, produse de operatori economici inregistrati si autorizati de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin autoritatile oficiale desemnate.”

8. Articolul 14, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Art. 14

Modalitatile de aplicare a prevederilor prezentului capitol, modelul si cererea de autorizatie pentru cultivarea in scopul mentionat la art. 12, alin. (1) a plantelor de Canabis sativa L, subspecia sativa si Mac Papaver somniferum L, se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi si conform prevederilor legale in vigoare.”

9. La articolul 15, dupa alineatul (1 ), se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:

1¹) Desfasurarea activitatilor de cultivare a plantelor, este interzisa fara autorizatia eliberata de Ministerul Sanatatii sau a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, dupa caz, conform normelor metodologice de aplicare a prezentei legi.”

10. La articolul 42, alineatul (4 ) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(4) Ministerul Sanatatii colecteaza, analizeaza si comunica Agentiei Nationale Antidrog, in vederea centralizarii si transmiterii catre organismele internationale, toate datele statistice pe care le detin in legatura cu activitatile prevazute la art. 1, solicitate prin conventiile internationale la care Romania este parte.”

11. La articolul 42, dupa alineatul (4 ), se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:

(5) Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale comunica Ministerului Sanatatii si Agentiei Nationale Antidrog situatia pentru anul in curs a suprafetelor pentru care s-au eliberat autorizatii de cultivare pentru culturile de canepa Canabis sativa L, subspecia sativa si Mac Papaver somniferum L, precum si suprafetele ramase in cultura si productiile obtinute dupa recoltare.”

12. La articolul 52, alineatul (1), dupa litera d), se introduc doua noi litere, literele e) si f) cu urmatorul cuprins:

e) nerespectarea prevederilor art. 12 alin. (1), (12), (13), cu amenda de la 3.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON).

f) nerespectarea prevederilor art. 12, alin. (14) reprezinta infractiune si se sanctioneaza conform Codului penal.”

13. In tot cuprinsul Legii, sintagma ”Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale” se inlocuieste cu sintagma ”Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale”.

sursa: M.A.D.R.

 

 

Noutati

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

15-08-2024 Rapita

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

08-07-2024 Floarea soarelui

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

25-01-2024 Plante tehnice

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

23-12-2023 Floarea soarelui

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

24-10-2023 Floarea soarelui

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

29-09-2023 Rapita

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

03-08-2023 Rapita

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>

PT303 - Un ALIAT in camp

14-05-2023 Rapita

PT303 - Un ALIAT in camp

Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

25-04-2023 Sfecla

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>