„Carota Novella di Ispica” cu indicatie geografica protejata este rodul cultivarii speciei Daucus carota L.. , in Sicilia, Italia.
Soiurile utilizate deriva din grupul soiurilor de morcovi „semilunga nantese” si al hibrizilor acestora, precum Exelso, Dordogne, Nancò, Concerto, Romance, Naval, Chambor, Selene.
La momentul comercializarii, „Carota Novella di Ispica” are o forma conica-cilindrica, un diametru de 15-40 mm si o greutate de 50-150 gr, fara mici radacini secundare, fara radacina in varf si fara fisuri ale pivotului.
„Carota Novella di Ispica” ajunge la gradul de maturare adecvat pentru comercializare deja de la sfarsitul lunii februarie (20 februarie) si pana la inceputul lunii iunie (15 iunie). Prin urmare, produsul „Carota Novella di Ispica” este prezent pe piata in perioada de iarna-primavara, avand caracteristicile organo - leptice tipice pentru un produs proaspat.
Pot obtine recunoasterea doar morcovii „Carota Novella di Ispica” care apartin categoriilor comerciale extra si I, definite de standardul CEE-ONU privind comercializarea si controlul calitatii comerciale a morcovilor.
„Carota Novella di Ispica” se comercializeaza in ambalaje sigilate in asa fel incat deschiderea ambalajului sa duca la ruperea sigiliului. Sunt autorizate urmatoarele tipuri de ambalare: tava de pana la 2 kg acoperita cu folie protectoare; sac cu greutate cuprinsa intre 1 si 6 kg, din polietilena sau polipropilena; sac etanseizat pentru pastrarea prospetimii produsului, cu greutate de 6-12 kg.
Aria de producție a „Carota Novella di Ispica” cuprinde comunele din provinciile Ragusta, Siracusa, Catania, etc, pana la altitudinea de 550 deasupra nivelului marii.
Metoda de productie prevede ararea in profunzime, pana la 40-50 cm, inaintea semanării. Rotatia culturilor trebuie efectuata la fiecare trei ani. Prin urmare, cultivarea morcovilor se poate face pe acelasi teren doar dupa doi ani agrari. Este permisa cultivarea pe acelasi teren timp de doi ani consecutivi doar daca terenul nu a mai fost cultivat niciodata cu morcovi. Rotatia este de tip „deschis”, in sensul ca se pot alterna culturile de morcovi cu cele de cereale, de leguminoase si de zarzavaturi care pot fi cultivate in camp deschis. Se exclud culturile intercalate, indiferent de tip.
Semanarea se face toamna, cu ajutorul semanatorilor pneumatice precise, la distante prestabilite, dupa care urmeaza tavalugirea, semintele intrand in pamant la o adancime medie de 1 cm. Densitatea de semanare variaza intre 1 500 000 si 2 000 000 de seminte la hectar, in functie de sistemul de cultivare adoptat.
Cantitatile de ingrasamant utilizate nu pot fi imprastiate in cantitati la hectar superioare celor care urmează: N: 150, P2O5: 80, K2O: 240, MgO: 40. Sunt intotdeauna de preferat ingrasamintele minerale si organice. Este permisa utilizarea ingrasamintelor pe baza de macroelemente de ordin secundar si microelemente. Sunt admise operatiunile de prasire menite a elimina buruienile, a spori gradul de afanare al terenului si a imprastia ingrasaminte pe suprafata solului. Protectia fitosanitara se bazeaza pe principiile combaterii integrate, prin interventii agronomice, biologice. Combaterea chimica se efectueaza doar in cazurile in care fitofagul ajunge la pragul de interventie sau in care se manifesta conditiile optime pentru dezvoltarea anumitor agenti patogeni.
Recoltarea se desfasoarta zilnic in perioada 20 februarie-15 iunie. Se efectueaza cu ajutorul unor utilaje de recoltare cu operatiuni combinate, capabile sa desfasoare o intreaga etapa de recoltare printr-o singura trecere pe teren. Produsele proaspat culese sunt prelucrate zilnic cu ajutorul liniilor de prelucrare din cadrul exploatatiei.
Etapele principale ale procesului de prelucrare a morcovilor sunt urmatoarele: spalarea, sortarea, calibrarea, ambalarea. Data de 15 iunie este stabilita ca data finala pentru comercializare.
Perioada de producție a „Carota Novella di Ispica” este caracterizata de conditii pedoclimatice favorabile. „Carota di Ispica” (morcovul) este „novella” (nou), adica ajunge la gradul de maturare adecvat pentru comercializare deja de la sfarsitul lunii februarie (20 februarie) si pana la inceputul lunii iunie (15 iunie). Ia astfel nastere un produs timpuriu, tipic sicilian, intru totul legat de teritoriul de productie.
La toate acestea se adauga faptul ca produsul „Carota Novella di Ispica” este prezent pe piata in perioada de iarna-primavara, putandu-se lauda cu caracteristicile organoleptice ale produsului proaspat, precum consistenta crocanta, mirosul intens si aroma de iarba.
Teritoriul de productie al „Carota Novella di Ispica” este caracterizat de temperaturi medii ridicate in timpul iernii, un numar mare de ore de lumina solara si terenuri fertile. In teritoriul dedicat productiei morcovilor „Carota Novella di Ispica” nu se înregistrează nici scaderi excesive de temperatura, nici precipitatii excesive, nici secete. S-a demonstrat ca temperaturile inregistrate in zona, impreuna cu numeroasele ore de lumina de care beneficiaza terenurile din septembrie si pana in martie favorizeaza colorarea foarte intensa, forma foarte regulata si optimizarea continutului de zaharuri, betacaroten si saruri minerale care, evaluate in raport cu perioada de recoltare, disting si mai mult „Carota Novella di Ispica”.
Terenurile corespund, de asemenea, exigentelor acestei culturi, care prefera solul mediu, usor afanat, cu schelet care nu este grosier, bogat in elemente nutritive, adanc si proaspat, dar pentru care sunt potrivite si terenurile usor nisipoase daca sunt sustinute cu ingrasaminte adecvate si irigate.
Primele documente privind cultivarea morcovului „Carota Novella di Ispica” dateaza din 1955, iar primele informatii privind exportarea acestui produs sunt datate cativa ani mai tarziu.
Mărturii importante sunt oferite de Pina Avveduto, care, în 1972, in „La Coltivazione della Carota ad Ispica” (Cultivarea morcovului la Ispica), scria despre raspandirea rapida a cultivarii „Carota di Ispica”: „Dupa cum este evident, raspandirea rapida a noii culturi a fost favorizata de usurinta cu care poate fi comercializat produsul, acceptat, ba chiar solicitat pe toate pietele nationale si internationale pentru calitatile sale intrinsec. Morcovul nostru este preferat datorita caracterului timpuriu, calitatii formei (calibrul), proprietatilor organoleptice (culoarea, gustul) si proprietatilor chimice (bogatia de caroten si glucoza)”.
Sursa: www.agriculturae.ro
19-09-2024 Gradinarit
Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>
12-09-2024 Gradinarit
În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>
26-06-2024 Gradinarit
Furtunul plat este un furtun din PVC moale, ranforsat cu armătură din poliester pentru o rezistență crescută. Atunci când este gol, acest tip de furtun nu are aspectul tubular al unui furtun de grădină de exemplu, ci este plat, motiv pentru care este ușor de rulat, transportat și depozitat, fără să ocupe foarte mult spațiu. Mai multe>>
18-03-2024 Gradinarit
Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>
21-11-2023 Gradinarit
Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>
16-08-2023 Gradinarit
Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>
30-06-2023 Sere si solarii
Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>
13-06-2023 Gradinarit
Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta. Mai multe>>
06-06-2023 Sere si solarii
Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>
08-05-2023 Rosii
In continuarea articolului vom aborda metode practice privind cresterea rosiilor eco. Tot aici veti face cunostinta cu provocarile specifice de productie, incepand de la sol pana la strategii de marketing si piata de desfacere. Mai multe>>
25-04-2023 Legume
Afidele pot provoca daune in culturile de legume in mod direct, datorita hranirii cu seva si indirect, prin transmiterea virusurilor. Prevenirea aparitiei virusurilor este si trebuie sa fie o preocupare de baza a fermierilor. Astfel, managementul controlului afidelor devine din ce in ce mai important. Mai multe>>
06-04-2023 Gradinarit
Cu totii stim ca intre visul de a avea o gradina inforitoare si momentul in care te poti bucura pe deplin de ea se afla multa munca, determinare si deschiderea de a cumpara utilajele corecte. Ne-am propus sa va prezentam care sunt utilajele agricole care reprezinta cea mai inspirata si eficienta alocare a bugetului familiei dumneavoastra. Mai multe>>
12-10-2022 Sere si solarii
Kaufland si Ultragreens, cunoscut pana acum ca Microgreens Romania, inaugureaza prima unitate de agricultura verticala din Romania, a carei productii va fi integral directionata vanzarii in magazinele retailerului. Green Hub Kaufland by Ultragreens este un proiect amplu de mediu si agricultura inteligenta, orientat catre noile tendinte de consum sanatos si in conformitate cu agenda ONU de dezvoltare sustenabila. Investitia Ultragreens, principalul producator de microplante si plante aromati... Mai multe>>
02-09-2022 Gradinarit
Gradinaritul este o activitate complexa, dar care implica beneficii valoroase pentru sanatatea ta fizica si mentala. Petrecerea timpului in aer liber, cultivarea propriilor straturi de fructe si legume, te ajuta sa te relaxezi, sa iti mentii tonusul si sa elimini stresul intr-o maniera creativa. Mai multe>>
20-04-2022 Gradinarit
Daca ai o gradina si vrei sa profiti din plin de ea, ai ocazia de a o transforma intr-un spatiu placut de relaxare si de luat masa. Organizeaza intalnirile placute cu prietenii in sezonul cald si alegeti sa stati in gradina, la aer curat, relaxati-va pana seara tarziu stand la povesti si la un pahar de vin sau bucura-te de momente de relaxare singur intr-un colt de gradina. Pentru a transforma gradina intr-un spatiu ideal de relaxare sau de luat masa, trebuie sa tii cont de cateva reguli esentia... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>