Varzoase

Musca Verzei | Identificare si Tratament de combatere

Musca Verzei - Identificare si Tratament de combatereMusca Verzei (Delia Brassicae) poate produce daune importante in culturile de varza timpurie si extra-timpurie. Adultii acestui daunator periculos apar in regiunile noastre in luna aprilie sau la inceputul lunii mai, cand temperaturile medii zilnice sunt cuprinse intre 9 si 11 °C, ceea ce coincide adesea cu transplantarea rasadurilor de varza in camp.

Citeşte mai departe...

Paduchele cenusiu al verzei

Paduchele cenusiu al verzeiPaduchele cenusiu la varza (Brevicoryne brassicae), formeaza colonii aglomerate pe frunze, tulpini, inflorescente si silicule, de unde prin intepare extrage seva din tesuturi. Frunzele se ingalbenesc si se gofreaza, plantele se opresc din crestere si se usuca. La noi in tara se intalneste frecvent pe diferite plante crucifere cultivate si spontane, mai ales in regiunile de stepa si a padurilor de stejar. Paduchele cenusiu al verzei este o specie nemigratoare si intreg ciclul evolutiv are loc numai pe plantele crucifere. Intr-o vara se pot succeda 10-12 generatii, o generatie dezvoltandu-se in 10-14 zile.

Citeşte mai departe...

Combaterea puricilor si paduchilor din culturile de varza si alte crucifere

Taratamente combatere purici si paduchi la varzaAtat paduchele cenusiu cat si puricii negrii si vargati ai verzei sunt daunatori extremi de periculosi atacand plantele de crucifere si producand pagube insemnate la varza, conopida, ridichi, rapita, mustar, etc. Ca efect secundar al atacului produs de paduche, frunzele varzoaselor se decoloreaza capatand o culoare galbena palid sau violacee ca urmare a intepaturilor produse si a hranirii lor cu sucul celular din plante, iar in cazul atacului produs de purici, frunzele sunt ciuruite ajungandu-se la defolierea partiala sau totala a acestora.

Citeşte mai departe...

Combaterea daunatorilor la crucifere (varza, conopida, gulii)

Combaterea daunatorilor la crucifere - varza conopida guliiPentru combaterea daunatorilor la culturile crucifere (varza de vara, varza de toamna, conopida, gulii), pe parcelele unde se semnaleaza prezenta Musculitei albe a verzei (Aleyrodes brassicae), Musca verzei (Chortophila brassicae), Puricelui verzei (Phyllotreta atra), Buha verzei (Mamestra brassicae), Paduchele cenusiu (Brevicoryne brassicae), Plosnita rosie a verzei (Eurydema ornata), Fluturelui alb al verzei (Pieris brassicae), se recomanda sa se efectueze tratament cu insecticide.

Citeşte mai departe...

Buha verzei | Identificare si Tratamente de Combatere

Buha verzei - Identificare si Tratamente de CombatereBuha verzei (Mamestra brassicae) produce pagube mari culturilor de varzoase daca nu se combate la timp si cu produse eficace. In tara noastra se intalneste pretutindeni, fiind mai frecventa in Campia Dunarii si Podisul Transilvaniei. Este o insecta polifaga care ataca, pe langa plante de crucifere (varza, conopida, mustarul, rapita) si culturile de sfecla, mazare, tutun si unele plante medicinale.

Citeşte mai departe...

Varza tuguiata Filderkraut

Soiul de varza tuguiata FilderkrautVarza Filderkraut / Filderspitzkraut (Brassica oleracea var. capitata for. alba subv. Conica) este o subvarietate foarte gustoasa de varza cu capatana alba, cu un „varf” caracteristic, care a devenit rara. Aceasta are nervuri ale frunzei mai putine si mai fine decat varza rotunda. Formele verzei cu capatana ascutita se deosebesc in functie de exploatatia agricola in care se inmulteste. Toate au insa in comun varful conic specific al capatanei de varza.

Citeşte mai departe...

Combaterea bolilor si daunatorilor la varzoase (Varza, Conopida, Gulii) | Schema de tratament

Bolile si daunatorii la varzoase - Cum le identificam si ce tratamente folosim pentru a le combate?In continuare va prezentam bolile si daunatorii care pot realiza mari pierderi de productie la culturile de crucifere (varza, conopida, gulii, etc.), precum si tratamentele fitosanitare recomandate pentru prevenirea si combaterea acestora.

Citeşte mai departe...

Tratament de combatere la varzoase: buha verzei - generatia aII-a

Combatere daunator varzoase - Buha verzeiTratamentul la varzoase in vederea combaterii daunatorului buha verzei, generatia a II-a, se efectueaza folosind unul din amestecurile:

Citeşte mai departe...

Aparitia unor daunatori la Varza (Brassica oleracea)

daunatori la VarzaConditiile climatice din ultima perioada au favorizat aparitia si evolutia unor daunatori precum: Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae L.), Fluturele alb (Pieris brassicae L.), Buha verzei (Mamestra brassicae L.) si Molia verzei (Plutella maculipennis Curt.).

Citeşte mai departe...

O productie imbunatatita de varza prin plasticultura

Cultivarea verzei prin plasticulturaModalitatile clasice de cultivare a verzei necesita cantitati mari de apa pentru irigare. Plasticultura foloseste sistemul de mulcire cu folie protectoare si irigare prin picurare pentru a asigura productii mari si sigure. Sistemele de plasticultura pot fi foarte rentabile daca se aplica tehnologia corecta in functie de data de plantare si conditiile meteorologice.

Citeşte mai departe...

Varza murata la butoi

sauerkrautVarza murata este una dintre produsele cele mai populare in bucataria traditionala din Romania.

Citeşte mai departe...

Soiul de varza pentru murat Ogulinski, protejat DOP

Ogulinski-kiseli-kupus-DOPOgulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje”, DOP, Croatia, este un produs obtinut prin fermentarea lactica naturala a verzei proaspete din soiul autohton „Ogulinski” (din Ogulin).

Citeşte mai departe...

In luna iunie vom planta varza de toamna

Varza de toamna se cultiva in toate zonele agricole din tara pana in jurul datei de 5 iulie.

Citeşte mai departe...

Creste cererea pentru broccoli mov in Marea Britanie

Purple Broccoli at the Green City MarketFermierii din Anglia au crescut productia de broccoli mov in ultimii ani, datorita cresterii cererii de legume si fructe mov pe piata ca izvor de sanatate si longevitate.

Citeşte mai departe...

Tratamente de combatere: musca verzei, paduchele cenusiu al verzei si buha verzei

Tratamente boli si daunatori la varza si varzoaseTratamente de combatere la varzoase: musca verzei, paduchele cenusiu al verzei, buha verzei, paduchi de frunze, purici.

Citeşte mai departe...

Recomandari pentru cultura verzei de toamna

varzoase

Intrucat la inceput de Iulie se va infiinta cultura de varza de toamna in camp, consideram util sa prezentam cateva aspect legate de mentinerea igienei culturale.

Citeşte mai departe...

Hibridul timpuriu de varza Beauty Bal

beauty-ball resizeSoiul de varza alba Beauty Bal este declarat hibrid F1 si a fost creat la firma Mikado Seeds Mikado International Imc., cu sediul in Tokio, Japonia

Citeşte mai departe...

Cultivarea verzei de vara

Varza de vara este destinata consumul in perioada iulie-septembrie cand este foarte solicitata si cand varza timpurie si-a incheiat ciclul productiv iar varza de toamna apare mult mai tarziu.

Citeşte mai departe...

Cultura de gulii

Gulia (Brassica oleracea var.gongylodes) este o leguma pentru tulpina ingrosata, care se foloseste in consum, in stare cruda sau preparata avand o larga intrebuintare in tarile din vestul Europei.

Citeşte mai departe...

Tekila F1 – hibrid de varza

 

Hibrid de varza ce prezinta tolerata la Hernia verzei

Citeşte mai departe...

Soiul de varza chinezeasca - Summer No.1


Soi creat de Luheng – China

Citeşte mai departe...

Varza de Socodor

 

 

 

Socodor este o localitate in judetul Arad, comuna tipica de campie, bine gospodarita.

Citeşte mai departe...

Soiuri de conopida

 

  • Soiuri de conopida: Conopida Valiente F1; Conopida hatif d'Angers; Conopida Erfurt Boule de Neige.
  • Efectele terapeutice ale conopidei;
  • Conservarea conopidei..

    Citeşte mai departe...

Varza de Bruxelles

 


Varza de Bruxelles (Brassica oleracea gemmifera) prefera terenuri insorite, bine drenate, lutoase, bogate in materii organice si cu pH neutru - slab acid.

.

Citeşte mai departe...

Noutati

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

19-09-2024 Gradinarit

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

12-09-2024 Gradinarit

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>

Furtunul plat: ce este și când îl folosești

26-06-2024 Gradinarit

Furtunul plat: ce este și când îl folosești

Furtunul plat este un furtun din PVC moale, ranforsat cu armătură din poliester pentru o rezistență crescută. Atunci când este gol, acest tip de furtun nu are aspectul tubular al unui furtun de grădină de exemplu, ci este plat, motiv pentru care este ușor de rulat, transportat și depozitat, fără să ocupe foarte mult spațiu. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

21-11-2023 Gradinarit

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

16-08-2023 Gradinarit

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

13-06-2023 Gradinarit

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

08-05-2023 Rosii

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

In continuarea articolului vom aborda metode practice privind cresterea rosiilor eco. Tot aici veti face cunostinta cu provocarile specifice de productie, incepand de la sol pana la strategii de marketing si piata de desfacere. Mai multe>>

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

25-04-2023 Legume

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

Afidele pot provoca daune in culturile de legume in mod direct, datorita hranirii cu seva si indirect, prin transmiterea virusurilor. Prevenirea aparitiei virusurilor este si trebuie sa fie o preocupare de baza a fermierilor. Astfel, managementul controlului afidelor devine din ce in ce mai important. Mai multe>>

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

06-04-2023 Gradinarit

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

Cu totii stim ca intre visul de a avea o gradina inforitoare si momentul in care te poti bucura pe deplin de ea se afla multa munca, determinare si deschiderea de a cumpara utilajele corecte. Ne-am propus sa va prezentam care sunt utilajele agricole care reprezinta cea mai inspirata si eficienta alocare a bugetului familiei dumneavoastra. Mai multe>>

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

12-10-2022 Sere si solarii

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

Kaufland si Ultragreens, cunoscut pana acum ca Microgreens Romania, inaugureaza prima unitate de agricultura verticala din Romania, a carei productii va fi integral directionata vanzarii in magazinele retailerului. Green Hub Kaufland by Ultragreens este un proiect amplu de mediu si agricultura inteligenta, orientat catre noile tendinte de consum sanatos si in conformitate cu agenda ONU de dezvoltare sustenabila. Investitia Ultragreens, principalul producator de microplante si plante aromati... Mai multe>>

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

02-09-2022 Gradinarit

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

Gradinaritul este o activitate complexa, dar care implica beneficii valoroase pentru sanatatea ta fizica si mentala. Petrecerea timpului in aer liber, cultivarea propriilor straturi de fructe si legume, te ajuta sa te relaxezi, sa iti mentii tonusul si sa elimini stresul intr-o maniera creativa. Mai multe>>

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

20-04-2022 Gradinarit

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

Daca ai o gradina si vrei sa profiti din plin de ea, ai ocazia de a o transforma intr-un spatiu placut de relaxare si de luat masa. Organizeaza intalnirile placute cu prietenii in sezonul cald si alegeti sa stati in gradina, la aer curat, relaxati-va pana seara tarziu stand la povesti si la un pahar de vin sau bucura-te de momente de relaxare singur intr-un colt de gradina. Pentru a transforma gradina intr-un spatiu ideal de relaxare sau de luat masa, trebuie sa tii cont de cateva reguli esentia... Mai multe>>