Tomata, una din primele 5 legume din lume ca importanta, poate fi cultivata, in functie de destinatia fructelor in camp deschis sau in spatii protejate. Care este cea mai profitabila varianta, aflam in continuare.
Tomata se regaseste in top 5 cea mai populara leguma din lume. In prezent evolutia tehnologica permite cultivarea acestei legume pe tot parcursul anului. Tarile cu cea mai mare productie de tomate sunt China, SUA, Turcia, India si Italia.
Cultura de tomate poate fi realizata in camp deschis sau in sere in functie de destinatia finala a fructelor. In Romania, tomatele sunt cultivate preponderent in camp deschis si mai putin in sere si solarii. Ponderea tomatelor supuse prelucrarii industriale este de 20-30%.
Accentuarea preocuparilor la nivel mondial in ceea ce priveste mediul inconjurator conduce la dezvoltarea agriculturii durabile si intoarcerea la varietatile locale de plante.
In prezent, se observa o deteriorare calitativa a tomatelor care sunt dezvoltate genetic intr-un ritm alert pentru o utilizare intensiva, in detrimentul culturilor traditionale.
Aceasta evolutie are ca rezultat pierderea diversitatii genetice a soiurilor locale de tomate.
Soiurile de tomate autohtone care pastreaza caracterele principale ale plantei au nevoie de ajutor pentru a supravietui evolutiei tehnologice actuale.
Astfel, cele mai recomandate soiuri romanesti de tomate pentru cultura in camp sau in sera/solar sunt:
Soiul de tomate Pontica 102 este caracterizat de o crestere determinata, cu fructe sferice, de culoare rosie, cu o greutate intre 90 si 150 grame. Soiul de tomata este rezistent la verticilioza, tolerant la bacterioze si are o capacitate de productie la hectar de 85-95 tone.
Soiul de tomate Viorica are crestere determinata, fructe de greutate medie, rotunde ovoide, rezistente la crapare. Soiul este destinat industrializarii, avand un continut in substanta uscata de 5.5% si un grad de concentrare a coacerii de 85%. Productia la hectar este de 75 tone. Soiul Viorica este tolerant la alternarioza.
Hibridul de tomate Siriana este un soi timpuriu, destinat cultivarii in solarii si sere. Acesta este caracterizat de fructe sferice, de culoare rosie, stralucitoare, cu greutate de 120-180 grame. Soiul are o productie la hectar de 5-5,5 kg/planta. Hibridul de Siriana este tolerant la boli vasculare si la mana.
Soiul de tomata cu crestere determinata Buzau 22 este foarte productiv, cu fructe mari, de 180 grame, globuloase, de culoare rosie, uniforma.
Soiul de tomate tip cireasa are crestere determinata si este caracterizat de furcte mici si aromate.
Carisma este un soi de tomate cu fructe rotunde, de culoare rosie intensa, cu o greutate de 25 grame si o productie de 2,5kg/planta. Soiul este tolerant la virusul mozaicului tomatelor.
Principala intrebare, atunci cand se infiinteaza o cultura de tomate, este care va fi destinatia finala a recoltei, se cultiva pentru calitate sau cantitate?
Plantele de tomate se clasifica dupa destinatia fructelor in tomate destinate procesarii, care se cultiva in camp si tomate destinate consumului proaspat care se cultiva in sere si solarii.
Tomatele destinate procesarii sunt cultivate in camp deschis, cu o durata de dezvolatre de 120-135 de zile in functie de soi.
Cultura de tomate in camp se infiinteaza cu rasad produs la ghivece, in cuburi nutritive sau palete alveolare. Epoca de infiintare a culturii de rosii din rasad incepe atunci cand in sol, temperatura este de circa 10-12 grade C, in perioada 15-25 aprilie, in zonele sudice si cu 15-20 zile mai tarziu, in celelalte zone.
Perioada propice plantarii dureaza 7-10 zile si poate fi realizata manual sau mecanizat.
Distanta de plantare este de 50-80 cm intre randuri si 25-30 cm intre plante pe rand. In acest mod se realizeaza o densitate de 47-57 mii plante/ha.
In primele 5-10 zile dupa plantare se iau masuri de asigurare a densitatii culturii si protectiei acesteia fata de frig.
In cazul in care nu au fost precipitatii se efectueaza o udare usoara pe toata suprafata (100 – 150 m3/ha) sau 1-2 udari la fiecare plana in parte.
Dupa completarea golurilor se efectueaza prasile mecanice si manuale, pentru afanarea solului si asigurarea unei aerisiri si incalziri optime.
Aceste prasile se vor repeta de 2-3 ori, pentru ca terenul sa fie mereu afanat si lipsit de buruieni. Cultura de tomate in camp trebuie irigata corespunzator cu un sistem de irigare flexibil care sa asigure volumul adecvat de umiditate pentru fiecare faza de crestere.
Lucrarile de ingrijire a culturii de tomate in camp trebuie realizate corect si la timp pentru a obtine o recolta bogata. Prima lucrare consta in completarea golurilor, care se realizeaza de obicei, in primele 5-10 zile de la plantare.
Lucrarile de ingrijire cu caracter general sunt completate de lucrari de ingrijire speciale de mare importanta precum: palisarea, copilitul, carnitul si defolierea.
Irigarea culturilor de tomate in camp deschis se realizeaza ori de cate ori este nevoie, pentru a se pastra umiditatea din sol la 50-60% din IUA (Intervalul Umiditatii Active), de la plantare pana la aparitia fructelor si la 60-70% din IUA, in perioada fructificarii. Norma de irigare a culturii de tomate in camp deschis pentru ciclul scurt este de circa 4.000 m3/ha, distribuita cu 10-12 udari si de circa 6.000 m3/ha, in ciclul lung, distribuita in 15-20 udari.
Fertilizarea faziala a culturii de tomate in camp deschis se efectueaza in functie de gradul de aprovizionare a solului cu elemente nutritive si de sistemul de cultura ales.
In ciclul scurt de cultura se aplica doua fertilizari: prima, cu ingrasaminte complexe 200-300 kg/ha, iar a doua, cu azotat de amoniu 200 kg/ha. In ciclul lung se aplica 2-3 fertilizari la sol, primele doua identice cu cele din ciclul scurt, iar a treia fertilizare o repeta pe a doua si se aplica cand leaga fructele in a cincea inflorescenta.
Cultura tomatelor in sere si solarii se realizeaza de obicei in perioada 25 martie – 15 septembrie.
Cultivarea tomatelor in sere si solarii se realizeaza astfel:
Culturile de tomate realizate in sere sau solarii, din punct de vedere al perioadei de vegetatie se impart in:
Aceasta schema de infiintare a culturii de tomate variaza in functie de tipul de solar, de vigoarea plantelor, de zona de cultura si de tehnologia aplicata. Pentru ciclul scurt se folosesc densitati mai mari (35-45 mii plante/ha), iar pentru ciclul lung, densitati mai mici (28-33 mii plante/ha). Plantarea tomatelor se realizeaza manual, in gropi (copci).
Lucrarile de ingrijire a culturii de tomate din sere si solarii sunt complexe. La fel ca la cultura de tomate in camp prima lucrare de ingrijire este completarea golurilor, care se face in decursul unei perioade de pana la 30 zile de la plantare.
In cazul culturilor de rosii din sere si solarii, irigarea se practica pe rigole si prin aspersie sau prin picurare.
Cultivarea tomatelor in spatii protejate, sere si solarii este de obicei mai costisitoare decat cea in camp, insa si profitul celor care apeleaza la aceasta forma de cultivare este mai mare, deoarece legumele pot fi comercializate timpuriu la un pret mult mai mare.
De asemenea, agricultorii interesati de cultivarea tomatelor pot obtine un sprijin financiar din partea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru infiintarea unei culturi de tomate in spatii protejate.
Indiferent de metoda si zona de cultivare a tomatelor, perseverenta si munca sunt cele care aduc cel mai mare profit.
19-09-2024 Gradinarit
Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>
12-09-2024 Gradinarit
În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>
26-06-2024 Gradinarit
Furtunul plat este un furtun din PVC moale, ranforsat cu armătură din poliester pentru o rezistență crescută. Atunci când este gol, acest tip de furtun nu are aspectul tubular al unui furtun de grădină de exemplu, ci este plat, motiv pentru care este ușor de rulat, transportat și depozitat, fără să ocupe foarte mult spațiu. Mai multe>>
18-03-2024 Gradinarit
Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>
21-11-2023 Gradinarit
Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>
16-08-2023 Gradinarit
Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>
30-06-2023 Sere si solarii
Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>
13-06-2023 Gradinarit
Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta. Mai multe>>
06-06-2023 Sere si solarii
Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>
08-05-2023 Rosii
In continuarea articolului vom aborda metode practice privind cresterea rosiilor eco. Tot aici veti face cunostinta cu provocarile specifice de productie, incepand de la sol pana la strategii de marketing si piata de desfacere. Mai multe>>
25-04-2023 Legume
Afidele pot provoca daune in culturile de legume in mod direct, datorita hranirii cu seva si indirect, prin transmiterea virusurilor. Prevenirea aparitiei virusurilor este si trebuie sa fie o preocupare de baza a fermierilor. Astfel, managementul controlului afidelor devine din ce in ce mai important. Mai multe>>
06-04-2023 Gradinarit
Cu totii stim ca intre visul de a avea o gradina inforitoare si momentul in care te poti bucura pe deplin de ea se afla multa munca, determinare si deschiderea de a cumpara utilajele corecte. Ne-am propus sa va prezentam care sunt utilajele agricole care reprezinta cea mai inspirata si eficienta alocare a bugetului familiei dumneavoastra. Mai multe>>
12-10-2022 Sere si solarii
Kaufland si Ultragreens, cunoscut pana acum ca Microgreens Romania, inaugureaza prima unitate de agricultura verticala din Romania, a carei productii va fi integral directionata vanzarii in magazinele retailerului. Green Hub Kaufland by Ultragreens este un proiect amplu de mediu si agricultura inteligenta, orientat catre noile tendinte de consum sanatos si in conformitate cu agenda ONU de dezvoltare sustenabila. Investitia Ultragreens, principalul producator de microplante si plante aromati... Mai multe>>
02-09-2022 Gradinarit
Gradinaritul este o activitate complexa, dar care implica beneficii valoroase pentru sanatatea ta fizica si mentala. Petrecerea timpului in aer liber, cultivarea propriilor straturi de fructe si legume, te ajuta sa te relaxezi, sa iti mentii tonusul si sa elimini stresul intr-o maniera creativa. Mai multe>>
20-04-2022 Gradinarit
Daca ai o gradina si vrei sa profiti din plin de ea, ai ocazia de a o transforma intr-un spatiu placut de relaxare si de luat masa. Organizeaza intalnirile placute cu prietenii in sezonul cald si alegeti sa stati in gradina, la aer curat, relaxati-va pana seara tarziu stand la povesti si la un pahar de vin sau bucura-te de momente de relaxare singur intr-un colt de gradina. Pentru a transforma gradina intr-un spatiu ideal de relaxare sau de luat masa, trebuie sa tii cont de cateva reguli esentia... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>