Castravetii in cultura succesiva

 


Castravetii in cultura succesiva

CASTRAVETELE-Cucumis sativus L-Fam Cucurbitaceae

 

Castravetele este o planta legumicola mult cultivata in gradinile populatiei pentru fructele sale care se consuma atat in stare proaspata cat si prelucrate. In cultura succesiva foloseste eficient terenul eliberat de alte culturi cum ar fi: ceapa, usturoi, rasaduri, cartofi timpurii etc. Pentru acest tip de cultura se folosesc soiurile de tip cornichon.

 

Infiintarea culturii se realizeaza prin semanat direct pana la jumatatea lunii iulie; intarzierea semanatului determina limitari ale productiei datorate conditiilor climatice din luna septembrie: reducerea duratei zilei si scaderea temperaturii din timpul noptilor.

 

Pregatirea terenului consta in efectuarea unei mobilizari superficiale a solului, nivelarea de intretinere, udarea de aprovizionare, erbicidarea (Balan 18 EC 6 l/ha). Daca sunt posibilitati este indicata modelarea terenului in straturi cu latimea la coronament de 94 cm.

 

Semanatul se face la 70 cm / 12-15 cm, la adancimea de 3-4 cm folosind 50-60 g samanta la un ar.Pot fi folosite si alte scheme de semanat, cu precizarea ca desimea mai mare o explicam prin aceea ca plantele nu pot oferi intregul lor potential biologic avand in vedere perioada calendaristica.

 

Udarea semanaturii este hotaratoare pentru rasarire si de asemenea este indicata mulcirea solului folosind folie recuperabila.In acest fel se mentine o umiditate corespunzatoare, constanta si rasarirea este grabita si uniforma. In momentul rasaririi folia se indeparteaza iar irigarea in continuare se face de preferinta pe brazde.

 

In faza de 5-6 frunze este recomandat sa se faca un tatament cu Ethrel (0,05-0,075%) in scopul cresterii procentului de flori femeiesti favorizand astfel fructificarea.

Nota. In cazul culturilor pe spalieri vom dirija cresterea si fructificarea plantelor prin ciupiri repetate, astfel: primul ciupit ( indepartarea varfului de crestere ) se face dupa 4-5 frunze iar urmatoarele 2-3 dupa ce lastarii au format 6-7 frunze. Pe spalierii inalti (1,8-2,2m), plantele vor fi copilite total pe portiunea de circa 30 cm, apoi pana la circa 60-70 cm de la sol lastarii laterali se ciupesc dupa 2-3 fructe plus o frunza. Creste apoi numarul fructelor lasate in mod progresiv iar cand lastarul-tulpina a ajuns la nivelul spalierului se lasa sub forma de “pleata”.

 

Fertilizarea se face tinand cont de faza de vegetatie.In prima perioada se folosesc ingrasaminte de tipul Agriplant 4 sau Ferticare S in doza de 0,5-1 g/l. Apoi, 2-3 fertilizari cu azotat de calciu 1 g/l, alternativ cu Ferticare 2 in doza de 1-1,5g/l, Cropcare 3 in doza de 25-30 g/mp.

 

Intretinerea culturii se face prin prasiri manuale pentru distrugerea buruienilor si pentru afanarea solului.

 

Recoltarea se face la interval de 1-2 zile, functie de marimea dorita a fructelor (de la 3 la 12 cm).




Combaterea principalelor boli si daunatori.

Mana. Este produsa de ciuperca Pseudoperonospora cubensis. Atacul se manifesta pe frunze prin pete galbui pe partea superioara care se acopera cu un puf cenusiu-violaceu pe partea inferioara. Petele se inmultesc, conflueaza si frunzele se usuca.Ciuperca formeaza in tesuturile atacate organe de rezistenta (oospori ) si astfel se transmite de la un an la altul. Curentii de aer asigura diseminarea in cultura a conidiilor care se formeaza pe partea inferioara a frunzelor. Infectia frunzelor se realizeaza prin stomate si este conditionata de prezenta picaturilor de apa pe acestea si de temperaturi cuprinse intre 16 si 22 grd C.

Combaterea se realizeaza prin tratamente foliare cu produse ca: Quadris 0,75 %, Aliette 0,2%, Melody Duo 0,2 %,Rover 0,2 %,Polyram DF 0,2%,Bravo 0,3 %, Dithane M45 0,2 %,Vondozeb 0,2 %,Mycodifol 0,2 %etc. Tratamentele se vor face functie de conditiile de mediu, alternativ, la un numar de 10-14 zile. Lucrarile culturale-toaletarea (indepartarea frunzelor uscate, atacate), irigarea, prasilele-contribuie la reducerea intensitatii atacului.


Fainarea. Boala este produsa de Sfaerotheca fuliginea. Sunt atacate numai frunzele care se acopera pe ambele fete cu colonii albe, prafoase, circulare care conflueaza cuprinzand tot limbul, frunzele se ingalbenesc si cad.Prin pasla miceliana se formeaza periteciile ciupercii, punctiforme, negre (numai in camp ) si acestea constituie forma sub care ciuperca rezista si se transmite de la un an la altul. Infectiile se produc la temperaturi de 26-28 grd C si umiditate relativa de 70 % (deci scazuta ).

Combaterea se face prin tratamente chimice la aparitia primelor pete fainoase cu produse ca : Rubigan 12 CE 0,03%, Quadris 0,08 %, Bayleton 5 PU 0,1 %, Afugan EC 0,05 %, Karathane LC 0,05% etc.


Patarea unghiulara. Boala este produsa de bacteria Pseudomonas lachrymans si produce pagube insemnate si la castravetii din camp, nu doar la cei din sera. Primele pete pot sa apara chiar pe frunzele cotiledonale: pete mici, neregulate sau circulare, cu aspect uleios apoi se brunifica.Pe frunzele adevarate, pe partea inferioara apar pete uleioase, galbui pe partea superioara, delimitate de nervuri. Pe fructe petele sunt mici, hidrozate, usor denivelate. (In spatiile protejate mai exista un tip de infectie-sistemica-prin tulpina si petiol pana la fruct, care, in sectiune longitudinala prezinta o ingalbenire a tesutului vascular si in final se ajunge la inmuierea intregului fruct).

Semintele din fructele atacate sunt si ele atacate si transmit astfel bacteria. In resturile vegetale bacteria rezista numai pana acestea se descompun. In cultura bacteria este diseminata prin ploi, aspersie, cu ajutorul insectelor si al oamenilor.

Combaterea patarii unghiulare:

  • rotatia culturii de cel putin un an pentru ca resturile vegetale sa putrezeasca;
  • dezinfectia solului cu formalina;
  • folosirea semintelor tratate;
  • tratamente chimice folosind: oxiclorura de cupru 0,5 %, Kocide 0,5%, Dithane cupromix 0,5%, KASUMIN 0,15 %, Champion 0,3 %, Funguran 0,3 % etc.


Combaterea daunatorilor. Daca in gradina avem atac de melci vom folosi: Mesurol 40-60 g/ 100 mp, Optimol 250-300 g/ 100 mp, alte produse.

Paianjenul rosu comun (Tetranycus urticae ) Ataca un numar mare de plante de cultura din gradina intepand frunzele pe partea dorsala care apoi se usuca. Se combate prin stropirea foliara cu Omite 0,1 %, Plictran 0,1 %, Kelthane 0,2 %, Tedion 0,15 %, Sinoratox 35 0,1 %, Nissorun 0,05 %, Apollo 0,04 %,Talstar 0,05 %, Milbeknack 0,075 %, Sanmite 0,05 % etc.

Paduchele verde al castravetilor (Cerosipha gossypi). Formeaza colonii pe dosul frunzelor care se rasucesc spre interior si se rup. Se fac tratamente cu: Fernos 0,05 %, Mospilan 0,03 %, Sinoratox 35 EC 0,3 %, Confidor 0,075 %, Nogos 0,1 % etc.

Ing Dorel Dronca CLCA Ineu


Noutati

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

19-09-2024 Gradinarit

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

12-09-2024 Gradinarit

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>

Furtunul plat: ce este și când îl folosești

26-06-2024 Gradinarit

Furtunul plat: ce este și când îl folosești

Furtunul plat este un furtun din PVC moale, ranforsat cu armătură din poliester pentru o rezistență crescută. Atunci când este gol, acest tip de furtun nu are aspectul tubular al unui furtun de grădină de exemplu, ci este plat, motiv pentru care este ușor de rulat, transportat și depozitat, fără să ocupe foarte mult spațiu. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

21-11-2023 Gradinarit

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

16-08-2023 Gradinarit

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

13-06-2023 Gradinarit

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

08-05-2023 Rosii

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

In continuarea articolului vom aborda metode practice privind cresterea rosiilor eco. Tot aici veti face cunostinta cu provocarile specifice de productie, incepand de la sol pana la strategii de marketing si piata de desfacere. Mai multe>>

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

25-04-2023 Legume

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

Afidele pot provoca daune in culturile de legume in mod direct, datorita hranirii cu seva si indirect, prin transmiterea virusurilor. Prevenirea aparitiei virusurilor este si trebuie sa fie o preocupare de baza a fermierilor. Astfel, managementul controlului afidelor devine din ce in ce mai important. Mai multe>>

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

06-04-2023 Gradinarit

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

Cu totii stim ca intre visul de a avea o gradina inforitoare si momentul in care te poti bucura pe deplin de ea se afla multa munca, determinare si deschiderea de a cumpara utilajele corecte. Ne-am propus sa va prezentam care sunt utilajele agricole care reprezinta cea mai inspirata si eficienta alocare a bugetului familiei dumneavoastra. Mai multe>>

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

12-10-2022 Sere si solarii

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

Kaufland si Ultragreens, cunoscut pana acum ca Microgreens Romania, inaugureaza prima unitate de agricultura verticala din Romania, a carei productii va fi integral directionata vanzarii in magazinele retailerului. Green Hub Kaufland by Ultragreens este un proiect amplu de mediu si agricultura inteligenta, orientat catre noile tendinte de consum sanatos si in conformitate cu agenda ONU de dezvoltare sustenabila. Investitia Ultragreens, principalul producator de microplante si plante aromati... Mai multe>>

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

02-09-2022 Gradinarit

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

Gradinaritul este o activitate complexa, dar care implica beneficii valoroase pentru sanatatea ta fizica si mentala. Petrecerea timpului in aer liber, cultivarea propriilor straturi de fructe si legume, te ajuta sa te relaxezi, sa iti mentii tonusul si sa elimini stresul intr-o maniera creativa. Mai multe>>

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

20-04-2022 Gradinarit

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

Daca ai o gradina si vrei sa profiti din plin de ea, ai ocazia de a o transforma intr-un spatiu placut de relaxare si de luat masa. Organizeaza intalnirile placute cu prietenii in sezonul cald si alegeti sa stati in gradina, la aer curat, relaxati-va pana seara tarziu stand la povesti si la un pahar de vin sau bucura-te de momente de relaxare singur intr-un colt de gradina. Pentru a transforma gradina intr-un spatiu ideal de relaxare sau de luat masa, trebuie sa tii cont de cateva reguli esentia... Mai multe>>