Ajutorul de care ai nevoie de la bun inceput

 

MOTTO

"Ceea ce putem pierde pentru ca nu am reusit,

este nimic fata de ceea ce pierdem pentru ca nu am incercat"

 

 

Face parte din ordinea fireasca a lucrurilor si este o caracteristica importanta si esentiala a naturii umane, nevoia permanenta de cunoastere, de a stii, de a fii informat si in final dorinta permanenta de schimbare, in mai mult, dar mai ales in mai bine.

 

Toate aceste au fost, sunt si vor fi importante, pentru ca te ajuta atit ca sa gasesti solutiile potrivite pentru problemele cu care te confrunti, sa poti face fata unor noi provocari, sa te poti “conecta” la tot ceea ce este nou, inventiv si creativ.

 

Dar, mai ai nevoie si de altceva.

Trebuie sa ai viziune, cu o deschidere clara si precisa spre viitor, trebuie sa ai capacitate de sinteza si putere de analiza si mai ales trebuie sa ai o doza aparte de curaj pentru a accepta noutatile, a le promova si mai ales a le aplica in practica curenta, cu toate riscurile – uneori inerente – care se ivesc.

 

Este nevoie de o asemenea abordare, pentru ca in anumite sitatii, esti pus in situatia de a construi practic de la 0, o piata, o strategie si un nume, pentru un produs nou, esential deosebit de tot ceea ce a fost inaintea lui, este noutatea care nu sperie neaparat, dar, din pacate, de obicei este privita cu neincredere si acceptata cu greutate.

 

In materie de fertilizanti, compania Sumi Agro, a acceptat aceasta provocare, de a promova, a lansa si a sustine in piata, produse de ultima generatie, care inseamna mai mult decit noutati, constituie concepte noi in fertilizarea culturilor, ceea ce face ca anumite verigi tehnologice, consacrate, sa fie nu neaparat schimbate, ci regindite si mai ales repozitionate in cadrul tehnologiilor de cultura.

 

Produsul pe care il prezentam in continuare, se numeste MICROSTART Sum PZ.

 

De ce il consideram ceva mai mult decit o noutate, il consideram un concept nou ?

Sunt cateva caracteristici si elemente – pe care le vom prezenta in continuare - care fac diferenta. Noi spunem de la bun inceput, ca este un produs din categoria celor la care calitatea, este mai importanta decit cantitatea.

 

Modul de formulare: microgranule, solubile in apa

 

Compozitia chimica:

  • Azot – 10%
  • P2O5 – 40%

  • S02 – 11%

  • Zn – 2%

 

Aplicare:  localizata, linga seminte, o data cu semanatul. Pe semanatori trebuie sa fie montate aplicatoare, care permit aplicarea concomitenta, pe acelasi rind, a ingrasamintului microgranulat, la aceiasi adincime la care sunt si semintele.

Pentru culturile de porumb si floarea soarelui, la semanatorile cu 6 rinduri sunt necesare 3 aplicatoare, iar pentru cele cu 8 rinduri, trebuiesc 8 aplicatoare.

Ingrasamintul poate fi aplicat o data cu semanatul si la cerealelor paioase in toamna, respectiv orz si grau. La aceste culturi, nu este nevoie de aplicatoare, produsul se amesteca direct cu semintele, in buncarul semanatorii.

 

Doza de aplicare: 20 kg/ha

 

De ce este importanta compozitia chimica ?

Este o asociere echilibrata a elementelor nutritive, care asigura necesarul de hrana pentru tinerele plantule care apar imediat dupa germinarea boabelor, adica exact atunci cind ele trec pe hranire autotrofa.

Cantitatea de azot pusa la dispozitia plantelor in acest moment favorizeaza de la bun inceput dezvoltarea lor vegetativ, cu efecte vizibile asupra `startului` culturii si cu efecte pozitive asupra dezvoltarii ei mai tirziu.

Se asigura – tot de la inceput – zincul, element important pentru toate culturile in general si in special pentru cultura porumbului, stiindu-se faptul ca acesta este un mare consumator de zinc. In acelasi timp, zincul este microelementul care declanseaza sinteza auxinelor, hormonii care sunt responsabili de cresterea si dezvoltarea plantelor.

 

Dar cel mai important element, cel care face diferenta si asigura principalul avantaj al ingrasamintului MICROSTART Sum PZ, este fosforul, care este prezent in sol in cantitati inseminate, devreme si in imediata apropiere a radacinilor, in cazul aplicarii produsului.

 

Pot fi situatii in care fosforul sa fie prezent in sol, sub forma minerala, dar datorita faptului ca are solubilitate si mobilitate redusa, el nu poate fi folosit eficient de catre plante. Tinerele plantule consuma cu atit mai multa energie sa poata absorbi fosforul, cu cit el se gaseste mai departe de radacinile plantelor.Dupa unele surse, distanta maxima la care fosforul trebuie sa se afle de radacinile tinerelor plantule, este de 1 mm, pentru ca el sa fie folosit de cultura cu maximum de eficienta. Cu cit aceasta distanta este mai mare, cu atit absorbtia si utilizarea lui de catre plante este mai redusa.

 

Faptul ca – in cazul utilizarii MICROSTART Sum PZ – produsul este aplicat concomitent cu semanatul si este plasat in imediata apropiere a semintelor, face ca gradul de utilizare al fosforului de catre plante, sa se apropie de 100%, iar dezvoltarea sistemului radicular sa se faca mai rapid, cu toate efectele pozitive care decurg de aici.

Sunt si avantaje pentru cei care aplica produsul, care decurg din felul in care este formulat ingrasamintul :

  • microgranule solubile in apa – solubilitate 98%

  • uniformitate a marimii granulelor - 0,5-1 mm

  • numar de microgranule - 1.000.000/1 kg de ingrasamint

Avantaje pentru fermier – formulare cu microgranule – suprafata mare de contact a ingrasamintelor

cu radacinile tinerelor plantule

  • numar mare de microgranule – densitate de 100 microgranule pe saminta

  • fosfor asimilabil pus la dispozitie de la inceput, in imediata apropiere a radacinilor

  • coeficientul de utilizare al fosforului – aproape de 100%

Toate aceste caracteristici ale modului de formulare a ingrasamintului si avantajele care decurg de aici, mai ales aplicarea localizata linga saminta, ne permite sa subliniem faptul ca, utilizarea a 20 kg/ha de MICROSTART Sum PZ, este mai eficienta – pentru utilizarea cu maximum de eficienta si randament a fosforului si zincului – decit utilizarea unor cantitati mai mari de ingrasaminte chimice granulate clasice, aplicate pe toata suprafata, urmata de incorporare in sol, sau aplicarea localizata o data cu semanatul, lateral fata de rindul de seminte si sub acesta ca adincime.

 

Dar, asa cum am subliniat de la inceput, este nevoie sa dam dovada cu totii de o deschidere adevarata spre nou, de o disponibilitate (care trebuie sa depaseasca cu mult granitele experientei acumulate si a rutinei, care si ele sunt foarte bune, dar pina la un punct) reala de a accepta schimbarea si de a realiza cit este de important sa ai la dispozitie ceva nou, care iti ofera noi posibilitati si alte solutii decit cele consacrate pe le stiai foarte bine si – lucrul cel mai important – curajul de a iesi din tiparele vechi (chiar daca ele pot fi utile), de a face altceva, sa vezi daca se poate si altcumva, altfel decit ai stiut pina acum.

 

 

 

 

 

www.sumi-agro.ro

 

 

 

 

 

Noutati

Kinsidro Nutri – Un fertilizant foliar unic

23-05-2024 Ingrasaminte / fertilizanti

Kinsidro Nutri – Un fertilizant foliar unic

Pe o piata in continua dezvoltare, compania abordeaza aceasta problema intr-un mod diferit venind cu o solutie noua pentru nutritia plantelor. Kinsidro™ Nutri beneficiaza de o compozitie brevetata, unica, formata din macro si micro-elemente, chelatate EDTA si legate de lignosulfonati impreuna cu acizi humici si fulvici. Asadar, acest produs este unic pe piata la ora actuala, avand cel mai ridicat continut de acizi fulvici, cu rol deosebit de important in acelerarea proceselor metabolice din plan... Mai multe>>

Corteva pune astazi azotul la indemana plantelor printr-un produs UNIC

05-03-2024 Ingrasaminte / fertilizanti

Corteva pune astazi azotul la indemana plantelor printr-un produs UNIC

Este cunoscuta presiunea pe care agricultorii o simt in ultima vreme in ceea ce priveste pretul ridicat al azotului si limitarea aplicarii formularilor conventionale pe parcursul perioadei de vegetatie, lucruri care, alaturi de alti factori de mediu, ii impiedica sa obtina rezultate maximizate de productie in culturile lor. Mai multe>>

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate !

24-01-2024 Ingrasaminte / fertilizanti

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate !

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate este o veriga esentiala in tehnologia de cultivare intensiva a plantelor. Erorile de aplicare trebuie evitate intotdeauna pentru a maximiza potentialul de productie si pentru a distribui in mod optim nutrientii. Mai multe>>

Sfaturi despre cum sa depozitati in mod corect ingrasamintele

07-12-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Sfaturi despre cum sa depozitati in mod corect ingrasamintele

Ingrasamintele sunt foarte sensibile la factorii de mediu. Daca respectati cateva reguli de baza, calitatea ingrasamantului nu va fi afectata si depozitarea se va face in conditii de siguranta. Mai multe>>

Utrisha™ N - biostimulatorul de eficienta a azotului a fost lansat de Corteva Agriscience in Romania

30-11-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Utrisha™ N - biostimulatorul de eficienta a azotului a fost lansat de Corteva Agriscience in Romania

Corteva Agriscience a lansat optimizatorul cu rol in eficientizarea nutrientilor Utrisha™ N in Romania, ca parte a portofoliului sau de produse biologice, pentru a satisface cererea tot mai mare de solutii sustenabile in agricultura. Desi produsul si-a facut debutul in Romania la sfarsitul acestui an, a fost prezent cu succes in Republica Moldova in ultimul an, cu planuri de extindere incepand cu anul 2024. Mai multe>>

Minimizarea riscurilor in cazul fluctuatiilor de pret la ingrasaminte - lectia ultimilor ani

12-07-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Minimizarea riscurilor in cazul fluctuatiilor de pret la ingrasaminte - lectia ultimilor ani

In ultimii doi ani ingrasamintele azotoase au inregistrat fluctuatii de pret fara precedent. Principala cauza pentru acesta evolutie a pretului ingrasamintelor este pretul volatil al gazelor naturale care reprezinta cel mai mare factor de cost in productia de ingrasaminte azotoase. Mai multe>>

CICh Navodari va investi intr-o noua instalatie de granulare pentru ingrasaminte organo-minerale

25-04-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

CICh Navodari va investi intr-o noua instalatie de granulare pentru ingrasaminte organo-minerale

Combinatul de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari, singurul producator roman de fertilizanti si biostimulatori profesionali, a inregistrat o cifra de afaceri de 300 de milioane de lei in 2022, in crestere semnificativa fata de anul precedent. Rezultatul s-a datorat cererii in crestere de ingrasaminte, CICh fiind singurul combinat din Romania care si-a mentinut capacitatea integrala de productie in ultimii ani. Mai multe>>

Mihai Anitei preia functia de director general al Combinatului de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari

27-03-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Mihai Anitei preia functia de director general al Combinatului de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari

Combinatul de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari, singurul producator roman de fertilizanti si biostimulatori profesionali, l-a numit in functia de director general pe Mihai Anitei, fost country manager al grupului agricol elvetian Ameropa. Principalul sau obiectiv va fi dezvoltarea productiei de fertilizanti a combinatului din Navodari, pentru a reduce dependenta fermierilor romani de importuri de ingrasaminte. Mai multe>>

Cum alegem un ingrasamant granulat de calitate?

13-03-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Cum alegem un ingrasamant granulat de calitate?

In contextul actual, cand costul ingrasamintelor are o pondere semnificativa in costul total al infiintarii unei culturi, majoritatea fermierilor au tendinta de a pune pe primul loc pretul cat mai mic al produsului comercial ca si criteriu de alegere, de multe ori in detrimentul calitatii. Mai multe>>

Cresterea eficientei fertilizarii prin luarea de decizii corecte!

26-01-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Cresterea eficientei fertilizarii prin luarea de decizii corecte!

Temperaturile neobisnuit de ridicate din aceasta perioada a anului in mai toate regiunile agricole din Romania au favorizat dezvoltarea uneori excesiva a culturilor de toamna. Aceasta stare de vegetatie continua implica si absorbtia mai multor elemente nutritive in aceasta perioada. Mai multe>>

Provocari pentru 2023: Producatorii agricoli trebuie sa isi imbunatateasca eficienta!

11-12-2022 Ingrasaminte / fertilizanti

Provocari pentru 2023: Producatorii agricoli trebuie sa isi imbunatateasca eficienta!

Pentru a face fata provocarilor actuale si din viitor, este necesara cresterea eficientei in agricultura, ceea ce inseamna ca fermierii trebuie sa produca mai mult si de o calitate mai buna pe fiecare metru patrat, subliniaza Csaba Éber, director general al Malagrow Romania, companie care comercializeaza ingrasaminte, biostimulatori si amestecuri de substrat. Este putin probabil ca preturile inputurilor agricole sa scada anul viitor, iar fermierii ar trebui sa tina cont de acest lucru atunci can... Mai multe>>