Asociatia Producatorilor de Porumb sustine programul CommodiCarbon de co-finantare a fermierilor prin vanzarea certificatelor de carbon

Commoditrader si Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania APPR isi extind parteneriatul pentru viitorul sustenabil al agriculturii din Romania in programul CommodiCarbonCommoditrader extinde parteneriatul cu APPR - Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania si pentru programul CommodiCarbon, pentru a co-finanta fermierii romani prin vanzarea certificatelor de carbon, in procesul de tranzitie catre agricultura conservativa. Fermieri cu un total de aproximativ 140.000 ha au aratat interes in vanzarea certificatelor de carbon la sfarsitul acestui an de recoltare.


Commoditrader extinde parteneriatul cu APPR - Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania si pentru programul CommodiCarbon, pentru a co-finanta fermierii romani prin vanzarea certificatelor de carbon, in procesul de tranzitie catre agricultura conservativa. Fermieri cu un total de aproximativ 140.000 ha au aratat interes in vanzarea certificatelor de carbon la sfarsitul acestui an de recoltare.

”Ne propunem ca impreuna cu APPR sa ajutam si sa stimulam fermierii romani catre o economie mai buna, o agricultura mai durabila, precum si spre un management mai eficient al fermei”, a declarat Alexandra Suciu Sørensen, Commoditrader Market Development Manager Romania.

Fiind vorba despre o platforma digitala, contactul direct cu fermierii este foarte important. APPR este o asociatie profesionala, formata din producatori si reprezentanti ai lantului profesional de porumb din Romania, iar interesul lor de a furniza informatii economice, tehnologice si profesionale catre membrii asociatiei este unul dintre obiectivele comune ale acestui parteneriat strategic.

Commoditrader si Asociatia Producatorilor de Porumb - Cristina Cionga APPR“Proiectul CommodiCarbon se aliniaza cu obiectivele APPR de a populariza in randul fermierilor beneficiile practicilor durabile ale agriculturii regenerative. Dorim sa incurajam membrii APPR sa devina campioni in tranzitia de la agricultura conventionala la cea sustenabila, mai ales ca societatea europeana pregateste instrumente financiare adecvate pentru a rasplati acest efort, inclusiv prin introducerea unui sistem de creditare a carbonului pentru agricultura”, a declarat Cristina Cionga, director pentru afaceri europene al APPR. 

Commoditrader va instrui tehnic pe unul dintre specialistii APPR in ceea ce priveste programul CommodiCarbon, lansat in Romania la finalul anului 2020. Cristina Radu, membru al echipei APPR, este absolventa a USAMV Bucuresti in Ingineria si Protectia Mediului in Agricultura si licentiata in Protectia Culturilor si Dezvoltare Durabila in Franta. Ea va trece printr-un proces de initiere si certificare in oferirea de consultanta fermierilor pentru adoptarea practicilor agriculturii conservative.

Prin consultantul sau tehnic, APPR se va implica activ in educarea si sprijinirea fermierilor din programul CommodiCarbon, oferindu-le informatii despre program, conditiile ce trebuie indeplinite pentru a fi admisi, sprijin la intocmirea documentelor necesare inrolarii, precum si asistenta tehnica despre practicile agriculturii conservative pretabile fiecarui tip de teren si fiecarei ferme in parte.

“Interesul membrilor APPR este unul ridicat si fermierii sunt deschisi catre adoptarea unor tehnici inovative pentru a face fata provocarilor generate de schimbarile climatice. Prin colaborarea cu Commoditrader vom putea oferi beneficii suplimentare, punandu-le la dispozitie un model de afaceri adaptat nevoilor lor, dar totodata aliniat cu standardele actuale ale societatii, fapt ce ne bucura si ne ofera speranta ca impreuna putem face o diferenta. Ne dorim ca practicile fermierilor sa fie parte a solutiilor de sustenabilitate, dar si ca acestia sa-si poata continua menirea de a furniza securitatea alimentara a cetatenilor. Sprijinim toate demersurile in scopul inverzirii si combaterii schimbarilor climatice si a efectelor lor, in special cand acestea sunt pragmatice, fezabile si acompaniate de instrumente financiare care sa ne conserve competitivitatea pe piata globala”, declara Cristina Cionga, director pentru afaceri europene al APPR.

 

Fermieri romani cu suprafata totala de 140.000 ha au aratat deja interes in programul CommodiCarbon 

Commoditrader si Asociatia Producatorilor de Porumb - Alexandra Suciu Sorensen - Commoditrader“Au trecut aproape doua luni de la lansarea proiectului CommodiCarbon in Romania si avem deja fermieri cu un total aproximativ de 140.000 ha care au interes in vanzarea de certificate la sfarsitul acestui an de recoltare, iar in Danemarca avem fermieri cu peste 80.000 ha”, continua Alexandra Suciu Sørensen. 

Cu toate acestea, agricultura conservativa este inca un subiect greu de atins in Romania, multi fermieri au esuat in incercarea de a pune in aplicare agricultura conservativa. Prin urmare, este foarte important ca noi sa avem consilieri gata sa ajute in conversia agricola, astfel incat fermierii sa aiba o strategie durabila pentru a trece la o forma de cultivare mai ecologica. In aceleasi timp, prin intermediul CommodiCarbon obtin o cofinantare pentru conversie, reducand astfel riscul pe mai multi parametri”, incheie Alexandra Suciu Sørensen.

Procesul de tranzitie spre agricultura conservativa implica un angajament pe termen lung, intrucat calitatea solului, biodiversitatea si proprietatile acestuia se imbunatatesc in timp. Aceste metode, daca sunt corect planificate si respectate, au un impact pozitiv asupra retentiei de apa in sol, precum si in diminuarea eroziunilor. Simultan, are loc absorbtia carbonului si a gazelor cu efect de sera, aspecte esentiale in combaterea schimbarilor climatice.

 

Costul programului CommodiCarbon, conditii de inregistrare si angajamentul fermierilor

Costul de inrolare in program este de 50€/luna, discount disponibil pana in luna martie 2021 si valabil pentru primul an de activitate. Dupa luna martie, costul perceput pentru inregistrarea in program este de 100€/luna. In cazul in care fermierul nu este multumit de potential, poate renunta la abonament inainte de a trimite planurile sale de cultivare pentru acest sezon si nu implica nicio obligatie.

 

Conditiile aderarii la programul CommodiCarbon pentru fermieri

Odata ce fermierul se inroleaza in program, se asteapta un angajament de minim 5 ani, in care acesta nu are voie sa are pamantul sau sa intervina la o adancime de mai mare de 8-10 cm in pamant, pe parcelele introduse in program. De asemenea, fermierul nu este obligat sa se inregistreze cu toata suprafata pe care o detine, se poate inregistra si cu o suprafata mai mica, de minim 100 ha.

La inregistrarea in program sunt solicitate informatii precum caracteristicile solului (materia organica a solului, textura solului, valoarea pH-ului, umezeala, drenajul), practicile de gestionare a solului (tipul si practica de cultura, productia bruta/ha, gestionarea reziduurilor), practicile de cultivare si cover crops din ultimii 5 ani, pentru a determina linia de baza a parcelei, precum si inputurile aduse (tipuri de ingrasaminte si de protectie a culturilor, precum si runde de aplicare, consumul de energie pe baza de combustibil si numarul de irigatii).

Commoditrader si Asociatia Producatorilor de Porumb

 

Despre Commoditrader

Commoditrader ApS este un start-up fintech danez infiintat in 2018 de Julie Koch Fahler si Ida Boesen si un grup de fermieri danezi. Lansand platforma de comert online www.commoditrader.com, compania isi asuma misiunea de a sprijini comertul transparent si deschis si sa creeze conexiuni mai bune la nivel de ferme, folosind digitalizarea. 

Commoditrader a fost premiat ca fiind “Cea mai inovatoare companie din industria Agro” de catre Danish Agriculture & Food Council si YARA si “Start-up-ul nordic fintech nr. 1 in 2019” de catre Copenhagen Fintech si The Danish Industry Foundation. 

 

Despre Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania (APPR)

APPR este o asociatie profesionala formata din producatori agricoli care detin suprafete de lucru cuprinse intre 50 si 50.000 ha, dar si din reprezentanti ai lantului profesional de porumb din Romania. APPR face parte din Confederatia Europeana a Producatorilor de porumb (CEPM), care reprezinta cele mai mari tari producatoare de porumb din Europa. Obiectivul sau principal il reprezinta furnizarea de expertiza tehnica, economica si legislativa pentru membri si organizatiile profesionale ale fermierilor din Romania.

  

 
 
 

Noutati

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

22-07-2024 Cereale

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>

Importanța managementului dăunătorilor în culturile de cereale păioase și pregătirea pentru iarnă

10-06-2024 Cereale

Importanța managementului dăunătorilor în culturile de cereale păioase și pregătirea pentru iarnă

Un aspect fundamental al agriculturii este reprezentat de măsurile de combatere a dăunătorilor și a bolilor, acești factori fiind posibile cauze pentru pierderi majore de recoltă și afectarea sănătății culturilor. Din aceste motive, o gestionare eficientă a acestor probleme este esențială pentru a menține o producție sustenabilă și pentru a asigura bunăstarea consumatorilor. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

21-02-2024 Porumb

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

In cadrul celei mai recente editii a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” a avut loc decernarea trofeelor Porumbul de Aur, iar la categoria neirigat castigator a fost desemnat tanarul Cristian Marginean din judetul Mures, care a ales hibridul Pioneer® P9241 si a obtinut o productie de 13.400 kg/ha, anunta compania Corteva Agriscience. Mai multe>>

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

16-02-2024 Cereale

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

Analizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ... Mai multe>>

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

16-02-2024 Porumb

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

Cultivarea porumbului este o practica veche care a ramas in top 3 in agricultura moderna datorita diverselor utilizari ale acestei cereale. Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate, este esential sa se respecte anumite principii si sa se aplice tehnici adecvate in fiecare etapa a procesului de cultivare. Astfel, astazi iti vom prezenta 6 sfaturi importante care garanteaza succesul culturii tale. Mai multe>>

Pixxaro™ Super - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

12-02-2024 Cereale

Pixxaro™ Super  - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

Buruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori. Mai multe>>

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

26-01-2024 Grau

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

In 2023, Agricultura din Romania a continuat sa traverseze o perioada plina de provocari, unele cu un impact semnificativ: pretul oscilant al cerealelor, perioade secetoase in anumite zone, productie oscilanta pentru toate culturile, provocari pe care le vom intalni si in urmatorul sezon agricol. Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase. Pierderile de productie in cazul culturii de grau sunt de aproximativ 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii ext... Mai multe>>

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

26-01-2024 Cereale

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea a cinci fungicide noi pentru cereale pe piata din Europa pentru a combate cele mai importante boli care afecteaza randamentul productiilor in cele mai critice faze de dezvoltare ale culturii. Aceste produse ofera clientilor ADAMA un portofoliu cuprinzator de solutii inovatoare concepute pentru a oferi rezultate excelente in domeniu, fiind aplicabile in diferite etape ale tratamentului (T1, T2 sau T3) ... Mai multe>>