Cum alegem cea mai potrivita cultura de porumb pentru o productie de succes | Multiplele intrebuintari ale porumbului

Alegerea potrivita a hibridului de porumb pentru o productie de succesAvand in vedere ca incep pregatirile pentru semanatul urmatoarei culturi de porumb din aceasta primavara, va oferim cateva idei pentru a ajunge la o recolta maxima. Romania este bine cunoscuta pentru rezultatele bune obtinute in urma cultivarii acestei plante, fiind pe locul al saselea in lume, la exportul de porumb.

 

 

 

 

Distributia si procesarea porumbului - Utilizarile multiple ale productiei de porumb

Porumbul este o componenta importanta in alimentatia de zi cu zi a oamenilor ce are peste 500 de alte utilizari industriale principalele categorii fiind: umplutura pentru mase plastice, combustibil (etanol), fabricarea materialelor izolante, a adezivilor, a produselor chimice,a produselor farmaceutice. Nu exista nicio specie de planta cultivata in lume atat de versatila precum porumbul.

La nivel european, 3,2 milioane de tone de porumb au deja utilizari chimice, nealimentare, dupa cum urmeaza: 29% in papetarie (Amidonul este utilizat pentru asigurarea coeziunii foii de hartie si pentru a-i imbunatati rezistenta. Totodata, serveste stratificarii hartiei, o etapa de fabricare care amelioreaza regularitatea foilor); 9% in farmacie; 4% in industria textila.

De asemenea, amidonul de porumb sta la originea fabricarii materialelor de constructie si a adezivilor. Acesti adezivi servesc in special la fabricarea sacilor de hartie, a etichetelor si a benzilor adezive. Derivatii amidonului de porumb, la rindul lor, sunt prezenti in componenta diverselor tipuri de vopsele, unde sunt folositi ca gelifianti sau stabilizatori de emulsie.

Porumbul siloz constituie o sursa bogata de furaj pentru fermele din intreaga lume, fiind optiunea principala a crescatorilor de animale. O cantitate de aproximativ 1,5 kg de porumb boabe este suficienta pentru a produce circa 1 kg de lapte. Animalele furajate cu siloz de porumb isi imbunatatesc calitatea carnii; aceasta devine foarte frageda, isi pastreaza elasticitatea si fermitatea dupa mai mult de 15 zile de maturare.

Pe de alta parte, porumbul siloz are o capacitate metanogena cu totul remarcabila, astfel ca 1 hectar de porumb poate acoperi nevoile de curent electric a 5 locuinte. Metanizarea este un procedeu biologic de descompunere a materiilor organice cu ajutorul unei flore microbiene, proces care are loc in absenta oxigenului si care mai este numit si digestie sau fermentatie anaeroba. Biogazul este apoi ars intr-un sistem de cogenerare, permitand producerea electricitatii si a caldurii, concomitent.

Porumbul boabe este un produs alimentar care se consuma sub multe forme si serveste ca ingredient pentru numeroase produse procesate: fulgi de porumb, floricele de porumb, porumb dulce, ulei de porumb, polenta, paine din porumb, sau alcooluri, ca ginul sau whisky-ul. Industria amidonului permite extragerea amidonului prin procedeul imbibarii si obtinerea, prin hidroliza, a glucozei. Amidonurile si glucozele sunt apreciate pentru proprietatile lor de lianti alimentari, astfel se explica prezenta lor in numeroase produse: sosuri, bulionuri, ciorbe, alimente dietetice, produse lactate, alimente pentru copii, produse de patiserie, ciocolata, produse de cofetarie, biscuiti, inlocuitori de materii grase, deserturi, inghetate, dulceturi, compoturi, lichioruri, bauturi racoritoare etc.

In cifre exacte, 1 hectar de porumb produce 36 hectolitri de bioetanol pentru industria combustibililor si 3 tone de borhot furajer pentru animale. Bioetanolul este un substitut al benzinei, deopotriva cu biodieselul obtinut in principal din rapita, soia, floarea soarelui, palmier. In prezent, biocarburantii constituie singura alternativa la carburantii fosili (petrolul, gazul) datorita disponibilitatii imediate fara necesitatea de a modifica motoarele vehicolelor pentru o functionare corecta.

 

Alegerea potrivita a hibridului de porumb in functie de nevoile fermierului

Soiuri si hibrizi de porumb


In tara noastra, cultivatorii de porumb sunt reuniti sub Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania (APPR) care reprezinta interesele producatorilor de porumb din Romania la nivel national dar si european. APPR face parte din Confederatia Europeana a Producatorilor de porumb (CEPM), formata din cele mai mari tari producatoare de porumb din Europa.

Unul dintre obiectivele principale ale APPR este organizarea retelei de testare stiintifica independenta a celor mai cultivati hibrizi de porumb din Romania. Acestia sunt testati in mod constant, in sistem de microparcele cu trei repetitii, gazduind un total de 100 hibrizi de porumb cultivati in 13 locatii diferite si in conditii diferite de irigare. Aceasta este prima retea independenta de testare in mod stiintific a hibrizilor de porumb dar de catre o asociatie a fermierilor, aducand la cunostinta fermierilor semintele cu adevarat performante.

O alta modalitate de referinta pentru a testa calitatea ultimelor tehnologii ale samantei de porumb este bine cunoscutul concurs Ziua Porumbului care se desfasoara de 7 ani consecutiv in sudul tarii. Castigatorii primelor doua locuri atat in 2016 cat si in 2017 au fost hibrizii de porumb Dekalb care au confirmat productii record de peste 15 tone. De altfel, 2017 a fost un an important pentru agricultura din tara noastra. Romania a reusit sa ocupe locul 1 la productia de porumb din Uniunea Europeana, detronand Franta, potrivit datelor oficiale.

 

Aplicarea corecta a tehnologiei porumbului

Tehnologia de cultivare a porumbului


Pentru planificarea culturii de porumb este imperios necesar sa tinem seama in egala masura de alegerea semintelor de porumb castigatoare, precum si de aplicarea corecta a tehnologiei porumbului.

Pentru obtinerea unei recolte maxime, trebuie sa tinem cont de o serie de aspecte agrotehnice precum aplicarea culturii irigate sau neirigate, pe densitati, epoci de semanat, pregatirea utilajelor si realizarea lucrarilor de pregatire, utilizarea optima a produselor pentru protectia plantelor si a diferitelor variante de fertilizare.

Speram ca am reusit sa va detaliem cateva aspecte ale versatilitatii acestei culturi, oferindu-va noi oportunitati pentru a planifica o productie de succes si va dorim mult succes la insamantarile de primavara!

  

Noutati

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

22-07-2024 Cereale

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>

Importanța managementului dăunătorilor în culturile de cereale păioase și pregătirea pentru iarnă

10-06-2024 Cereale

Importanța managementului dăunătorilor în culturile de cereale păioase și pregătirea pentru iarnă

Un aspect fundamental al agriculturii este reprezentat de măsurile de combatere a dăunătorilor și a bolilor, acești factori fiind posibile cauze pentru pierderi majore de recoltă și afectarea sănătății culturilor. Din aceste motive, o gestionare eficientă a acestor probleme este esențială pentru a menține o producție sustenabilă și pentru a asigura bunăstarea consumatorilor. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

21-02-2024 Porumb

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

In cadrul celei mai recente editii a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” a avut loc decernarea trofeelor Porumbul de Aur, iar la categoria neirigat castigator a fost desemnat tanarul Cristian Marginean din judetul Mures, care a ales hibridul Pioneer® P9241 si a obtinut o productie de 13.400 kg/ha, anunta compania Corteva Agriscience. Mai multe>>

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

16-02-2024 Cereale

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

Analizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ... Mai multe>>

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

16-02-2024 Porumb

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

Cultivarea porumbului este o practica veche care a ramas in top 3 in agricultura moderna datorita diverselor utilizari ale acestei cereale. Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate, este esential sa se respecte anumite principii si sa se aplice tehnici adecvate in fiecare etapa a procesului de cultivare. Astfel, astazi iti vom prezenta 6 sfaturi importante care garanteaza succesul culturii tale. Mai multe>>

Pixxaro™ Super - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

12-02-2024 Cereale

Pixxaro™ Super  - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

Buruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori. Mai multe>>

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

26-01-2024 Grau

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

In 2023, Agricultura din Romania a continuat sa traverseze o perioada plina de provocari, unele cu un impact semnificativ: pretul oscilant al cerealelor, perioade secetoase in anumite zone, productie oscilanta pentru toate culturile, provocari pe care le vom intalni si in urmatorul sezon agricol. Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase. Pierderile de productie in cazul culturii de grau sunt de aproximativ 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii ext... Mai multe>>

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

26-01-2024 Cereale

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea a cinci fungicide noi pentru cereale pe piata din Europa pentru a combate cele mai importante boli care afecteaza randamentul productiilor in cele mai critice faze de dezvoltare ale culturii. Aceste produse ofera clientilor ADAMA un portofoliu cuprinzator de solutii inovatoare concepute pentru a oferi rezultate excelente in domeniu, fiind aplicabile in diferite etape ale tratamentului (T1, T2 sau T3) ... Mai multe>>