Conditiile specifice acestei perioade, impun masuri privind amplasarea culturilor de toamna, pregatirea terenului prin metode tehnologice adaptate acestor conditii, astfel incat semanatul culturilor sa poata fi realizatin perioada optima.
Amplasarea culturilor si lucrarile solului
Amplasarea graului si orzului de toamnain conditiile structurii actuale a culturilor se realizeaza, de regulă, dupa premergatoare timpurii (rapita, leguminoase, grau in anul al II-lea, etc.), premergatoare mijlocii (floarea-soarelui, hibrizi timpurii de porumb, soia) si premergatoare tarzii (porumb hibrizi semitardivi si tardivi, cartof, sfecla de zahar).
Ca urmare a grabirii maturitatii culturilor de primavară (floarea-soarelui, porumb, cartof) s-a creat posibilitatea recoltarii acestora cu 2-4 saptamani mai devreme, devenind bune premergatoare pentru culturile de toamna.
In cazul continuarii secetei, se pot amplasa suprafete mai mari de grau dupa grau, efectuandu-se lucrari de pregatirea solului mai facil, in special acolo unde la recoltarea graului s-a folosit echipamentul de tocat al paielor si s-a efectuat imediat lucrarea de aratură la 18-20 cm sau o lucrare corespunzatoare cu cizelul, discul greu sau cu agregate complexe, care printr-o singura trecere realizeaza o buna mobilizare si nivelare a solului.
Inlocuirea araturii prin lucrarea cu grapa cu discuri sau alte agregate care mobilizeaza solul, pe suprafetele cu premergatoarele timpurii, dar care nu au fost mobilizate prin aratura imediat dupa recoltare, se recomanda cu prioritate in conditiile acestei toamne excesiv de secetoase. Este recomandat sa se renunte la folosirea plugului in conditiile actuale.
Folosirea plugului se va face cu mult discernamant, numai acolo unde rezerva de umiditate permite acest sistem de lucru sau, in eventualitatea refacerii rezervei de umiditate la sol, prin introducerea unor cantitati de apain unele sisteme de irigatii.
Conditiile climatice din vara-toamna, caracterizate prin frecventa ridicata a anilor secetosi, in special in zonele din S si S-E ale tarii, precum si ponderea ridicata a premergatoarelor care elibereaza terenul tarziu, determina extinderea metodelor noi de tocare a resturilor vegetale, o data cu recoltarea, si de pregatire a terenului prin lucrari cu cizelul, grapa cu discuri sau agregate multifunctionale, precum si a semanatului direct al graului si orzului.
Pe aceasta cale, se asigura un pat germinativ bine maruntit, structurat si asezat, care retine apa necesara rasaririi mai timpurii a plantelor, comparativ cu culturile semanate in teren arat in conditii nefavorabile, cu un grad ridicat de bulgari si o neuniformitate accentuata a patului germinativ.
Rezultatele experimentale privind productiile medii de grau si orz obtinute in ultimii 20 de ani in cultura neirigatasi in conditii de irigare, prezentate in graficele 1 si 2, evidentiaza diferente nesemnficative de productie intre lucrarea clasica a solului si lucrarile reduse (cizel, disc) sau semanatul direct, rezultand importante avantaje prin reducerea consumului de motorinasi a timpului de efectuare a lucrarii.
Fertilizarea de toamna
Fertilizarea cu azotjoaca un rol deosebit in metabolismul plantei, asigurand o bunainfratire si inradacinare a plantei. In perioada octombrie-martie, graul utilizează 8-25% din cantitatea necesara pe timpul perioadei de vegetatie, orientat spre: formarea sistemului radicular; infratirea plantelor; acumulari biochimice necesare pentru parcurgerea perioadei de iarna.
Fertilizarea cu azot se va realiza in functie de consumul specific (2,5 - 3,3 kg pentru 100 kg productie utila), in functie de soiul cultivat, tipul de sol si sistemul de cultura.
In zonele de stepasi silvostepa (precipitatii mai putine in toamnasi iarna), dupa plante cu recoltare tarzie, se administreaza ½ din doza de azot la pregatirea patului germinativ. Dupa plante cu recoltare timpurie se va aplica, la pregatirea patului germinativ, 1/3 din doza de azot.
Dozele de ingrasaminte cu azot pentru perioada de primavara, se vor aplica in lunile februarei si martie; aceasta perioadă coincide, de regulă, cu trecerea plantelor din etapa vegetativain etapa generativa.
Nefertilizarea graului cu azot in toamna micsoreaza efectul ingrasamintelor cu azot, reducand semnificativ productia.
Fertilizarea cu fosfor, o data cu pregatirea patului germinativ sau concomitent cu semanatul cu ajutorul semanatorilor performante influenteaza: inradacinarea plantelor; infratirea; accentueaza rezistenta plantelor la iernat; precocitatea.
Fertilizarea cu fosfor se va realiza tinand cont de consumul specific al cerealelor, de 1,1 - 1,8 kg/100 kg recolta principala, plus productia secundara aferenta, precum si de faptul ca, in perioada octombrie-martie, graul utlizează 12-25% din cantitatea de P2O5.
Fertilizarea cu fosfor are un rol deosebit in realizarea unor productii constante. Aprovizionarea insuficienta cu fosfor limiteaza actiunea celorlalte elemente nutritive, indeosebi in conditii de seceta.
Soiurile noi de grâu, cu capacitate mare de productie, solicita cantitati mari de azot si fosfor, impunand si aplicarea ingrasamintelor cu potasiu, o data cu pregatirea patului germinativ sau concomitent cu semanatul. Consumul specific de potasiu este cuprins intre 2,5 - 2,7 K2O/100 kg productie utila.
Samantasi semanatul
Samanta trebuie sa apartina soiurilor recomandate pentru fiecare zona de culturasi sa reprezinte categoriilor biologice: baza (B), certificata I (CI), certificata (CII), cu parametri de calitate conform standardelor in vigoare, cu germinatie >85%, indiferent de categoria biologica.
Semanatul graului, in condiţii normale, incepe cand temperatura medie zilniain aer este de 13-15°C si se impune a fi terminat cand temperatura scade la 8-9°C.
In anii secetosi, aşa cum este toamna anului 2011, semanatul se declanseazain a doua parte a epocii optime pentru fiecare zona agricola. Acest mod de abordare tehnica presupune o buna organizare si derulare a lucrarilor de pregatit si semanat, in conditiile existentei unei dotari tehnice corespunzatoare. Intarzierea semanatului peste epoca optima conduce la scaderi importante de producţie (50 kg/ha pentru fiecare zi intarziere din luna octombrie si 100 kg/ha pentru fiecare zi intarziere din luna noiembrie).
Densitatea de semanat influenteaza elementele de productivitate, frecventa si intensitatea atacului de boli sau daunatori. Se are in vedere numarul de boabe germinabile/mp, care trebuie sa asigure 600-700 spice productive/mp. Numarul de spice recoltabile este influentat de: genotip; conditiile de rasarire; nivelul tehnologic de cultivare.
Densitatea de semanat este cuprinsaintre 400-600 boabe germinabile/mp, valorile depinzand de: umiditatea solului; nivelul de pregatire al patului germiantiv; particularitatile soiului (capacitatea de infratire).
Combaterea bolilor si daunatorilor
La cerealele de toamna exista permanent pericolul transmiterii prin samanta sau prin sol a unor patogeni deosebit de pagubitori care impreuna pot cauza pierderi mari de recolta, de aceea nu trebuie neglijata protejarea culturilor prin implementarea unui sistem de masuri de prevenire si combatere integrata, in cadrul caruia, alaturi de masurile agrofitotehnice, rezistenta cultivarului si protejarea hiperparazitilor, se impune ca verigă obligatorie tratamentul chimic al semintelor.
In cazul graului de toamna semanat dupa alte plante decat cereale paioase, pentru prevenirea si combaterea speciilor Tilletia caries şi Tilletia foetida, care produc malura comunasi Fusarium sp., care produce fuzarioza radacinilor, coletului si plantulelor, sunt recomandate o serie de produse comerciale pentru a fi utilizate, dupa cum urmezaa: Amiral 3FS (1 l/t), Celest Star (1 l/t), Dividend Star (1 l/t), Lamardor (0,150 l/t), Semnal 500 FS (2,5 l/t) etc.
Pentru prevenirea pagubelor pe care le provoaca viitoarelor culturi de cereale diverse specii de afide, larvele gandacului ghebos (Zabrus tenebrioides) sau viermii sarma (Agriotes sp.) sunt recomandate o serie de insecticide: Nuprid Max 222 FS (2,5 l/t), Sirius Extra (2,25 l/t), Sentinel Syn 600 FS (1 l/t), Picus 600 FS (1 l/t), Cruiser 350 FS (1,5 l/t).
Eficacitatea tratamentului creste pe masura ce semintele sunt foarte bine si uniform acoperite cu produsul finit.
Pentru conditiile din aceasta toamna, cand vom fi nevoiti sa revenim cu grau dupa grau in anul al II-lea, pe o suptrafata mai mare de 30%, se impune cu acuitate efectuarea tratamentelor la samanta cu insecto-fungicidele recomandate si folosite in zonă.
Irigarea samanaturilor
In conditiile din aceasta toamna, irigarea pentru stimularea rasaririi plantelor poate reprezenta o masura tehnologică deosebit de importanta.In foarte multi ani cu toamne secetoase, folosirea unei norme de 300-500 mc/ha pentru stimularea rasaririi creeaza conditii de rasarire si consolidarea culturii, cu premise de a obtine sporuri semnificative de productie (1,0 – 2,5 t/ha).
Sursa: www.mapam.ro
22-07-2024 Cereale
Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>
10-06-2024 Cereale
Un aspect fundamental al agriculturii este reprezentat de măsurile de combatere a dăunătorilor și a bolilor, acești factori fiind posibile cauze pentru pierderi majore de recoltă și afectarea sănătății culturilor. Din aceste motive, o gestionare eficientă a acestor probleme este esențială pentru a menține o producție sustenabilă și pentru a asigura bunăstarea consumatorilor. Mai multe>>
09-04-2024 Cereale
ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>
06-03-2024 Cereale
In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>
05-03-2024 Cereale
Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>
21-02-2024 Porumb
In cadrul celei mai recente editii a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” a avut loc decernarea trofeelor Porumbul de Aur, iar la categoria neirigat castigator a fost desemnat tanarul Cristian Marginean din judetul Mures, care a ales hibridul Pioneer® P9241 si a obtinut o productie de 13.400 kg/ha, anunta compania Corteva Agriscience. Mai multe>>
16-02-2024 Cereale
Analizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ... Mai multe>>
16-02-2024 Porumb
Cultivarea porumbului este o practica veche care a ramas in top 3 in agricultura moderna datorita diverselor utilizari ale acestei cereale. Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate, este esential sa se respecte anumite principii si sa se aplice tehnici adecvate in fiecare etapa a procesului de cultivare. Astfel, astazi iti vom prezenta 6 sfaturi importante care garanteaza succesul culturii tale. Mai multe>>
12-02-2024 Cereale
Buruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori. Mai multe>>
26-01-2024 Grau
In 2023, Agricultura din Romania a continuat sa traverseze o perioada plina de provocari, unele cu un impact semnificativ: pretul oscilant al cerealelor, perioade secetoase in anumite zone, productie oscilanta pentru toate culturile, provocari pe care le vom intalni si in urmatorul sezon agricol. Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase. Pierderile de productie in cazul culturii de grau sunt de aproximativ 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii ext... Mai multe>>
26-01-2024 Cereale
ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea a cinci fungicide noi pentru cereale pe piata din Europa pentru a combate cele mai importante boli care afecteaza randamentul productiilor in cele mai critice faze de dezvoltare ale culturii. Aceste produse ofera clientilor ADAMA un portofoliu cuprinzator de solutii inovatoare concepute pentru a oferi rezultate excelente in domeniu, fiind aplicabile in diferite etape ale tratamentului (T1, T2 sau T3) ... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>