RWA Romania a achizitionat, cu 1,4 mil. euro, o baza de depozitare cereale in sud-estul tarii

RWA Romania a achizitionat o baza de depozitare cereale in sud-estul tariiRWA Romania, distribuitor de inputuri si achizitor de cereale, a finalizat, la inceputul lunii iunie, achizitia unei importante baze de depozitare cereale, cu traditie in economia locala: Chirnogeni, Constanta. Baza a devenit operationala in mai putin de o luna de la achizitie, in plina campanie de recoltare. Prin aceasta extindere, RWA isi propune sa stabileasca o baza fixa, permanenta, in sud-estul tarii pentru a deservi, in primul rand, fermierii locali.


RWA isi atinge obiectivul strategic prin deschiderea unui nou punct de depozitare a cerealelor, dar si prin organizarea unui nou hub logistic pentru distributia de inputuri agricole in zona Chrinogeni va actiona ca punct de colectare rapida de cereale pentru export. Timpul de asteptare pentru descarcare fiind de maxim o ora, mult sub cel din Portul Constanta unde se poate sta la coada si pana la 3 zile.

„Exista un ecart intre timpul de preluare al marfurilor din camp si transportul lor in port. Preluarea o poti face in cateva ore, dar descacarea poate dura si trei zile – atat se asteapta in Portul Constanta. Prin deschiderea punctului de la Chrinogeni vrem sa reducem pierderile transportatorilor, personalului din port si mai ales al fermierilor. Baza isi propune sa fie un buffer in drumul fermierilor catre export” – a declarat Andreea Hanta, Chief Financial Officer RWA.

Chirnogeni si-a propus sa colecteze toata marfa din proximitate, fiind pozitionat intr-un bazin agricol foarte bun si intrand intr-un flux natural al transportului de marfa: de la recoltare, la export.

„Silozul va deservi cu prioritate fermierii din zona. Pe aceasta cale ne asiguram ca fermierii nostri au o fundatie trainica, pe care se pot baza la orice punct. Am investit in achizitia acestei locatii si vom investi in dezvoltarea ei ca sa fim un punct de reper pentru toata zona de sud-est. Prin crearea acestei baze fixe, fermierul nu mai pierde timp, suplimentul necontractat de marfa il poate aduce oricand la noi.”

 

Planul de dezvoltare strategic RWA

Achizitia face parte din planul strategic de dezvoltare RWA Romania: dezvoltarea unei serii de puncte fixe in tara pentru colectarea cerealelor. Dar si pentru consolidarea unor hub-uri utilizate la distributia rapida de inputuri agricole in campaniile agricole tot mai dificile.

RWA Romania era prezenta deja in judetul Constanta prin activitatea de vanzare de inputuri si achizitii de cereale inca din 2017. Compania avand in zona un portofoliu de 90 de fermieri parteneri, ce lucreaza 50.000 ha si alaturi de care deruleaza afaceri de 5 mil. euro. Prin achizitia Chirnogeni, RWA isi pune definitiv amprenta in zona, stabilind un punct fix de deservire a portofoliului de clienti deja existent.

Alaturi de achizitia de cereale si comercializarea de inputuri, in portofoliul de servicii oferit de baza din Chirnogeni se mai afla si pastrarea in custodie a cerealelor pentru a fi vandute ulterior catre RWA sau catre un tert, dar si procesarea si tratarea semintelor de cereale.

In urmatorii ani sunt preconizate investitii de aproximativ 4,5 mil. euro in modernizarea capacitatilor existente la Chirnogeni, precum si in extinderea acestui punct. Compania va demara anul viitor un proiect pentru cresterea capacitatii de depozitare cu inca patru celule de siloz, de cate 2.000 t fiecare.

 

Despre Chirnogeni

RWA Romania - baza de depozitare cereale in sud-estul tarii

 

Situata in Chirnogeni, jud. Constanta, aceasta se intinde pe un teren intravilan de 10 ha. si cuprinde mai multe constructii: birouri, hale de depozitare cu diferite destinatii (cereale, ingrasaminte si produse de protectia plantelor), precum si patru celule de siloz cu o capacitate totala de 6.000 de tone. Platformele betonate sunt folosite pentru depozitarea cerealelor in silo-bag.

Unul din beneficiile majore pentru fermierii din zona, adus de noua investitie, este faptul ca vor avea acces la un punct de preluare rapida a cerealelor, in proximitatea fermelor. Descarcarea propriu-zisa dureaza cateva minute iar timpul de asteptare nu depaseste o ora.

 

Modul de achizitie si politica de brand

Ca parte din strategia de expansiune la nivel national a grupului RWA, baza de la Chirnogeni era deja o potentiala locatie vizata de acestia. Negocierile au inceput in mod oficial in aprilie 2022, finalizandu-se in luna Iunie. In mai putin de o luna, in plina campanie de recoltare, noua baza RWA, a devenit functionala servind fermierii din zona.

rwa romania - Andreea Hanta„Achizitia a fost efectuata prin majorare de capital, ceea ce demonstreaza atat puterea financiara a grupului din care facem parte, cat si hotararea companiei de a investi pe termen lung in Romania”, a declarat Andreea Hanta, CFO al RWA Raiffeisen Agro Romania SRL.

Ca parte din politica de brand, RWA vizeaza sa achizitioneze locatii existente si ineficiente si sa le aduca la potentialul lor maxim.

„Compania mama, din Austria, este detinuta de fermieri. Valorificarea potentialului existent face parte din cultura noastra organizationala. De multe ori preferam sa cautam posibilitati de achizitii pe care sa le readucem la viata. La fel au fost abordate si investitiile din Cazanesti, jud. Ialomita si Balaci, jud. Teleorman”, explica Andreea Hanta unul din principiile pe baza carora sunt selectate obiectivele de achizitii.

Silozurile de la Cazanesti si Balaci au fost eficientizate dupa preluare intr-un timp foarte scurt. RWA retehnologizeaza locatiile, eficientizeaza procesele si fluxurile operationale, dar si extinde capacitatea de depozitare prin silobag-uri.

 

Avantajul adus de metodologia RWA

Cu o experienta de trading in toata Europa, RWA eficientizeaza si locatiile achizitionate prin investitii in utilaje noi si tehnologizare, dar mai ales prin fluidizarea si eficientizarea fluxurilor.

Utilizarea silobagurilor permit grupului sa-si extinda rapid capacitatea de receptie a marfurilor in varful campaniei. Totodata, silobagurile asigura conditii foarte bune si un termen extins de depozitare.

„Fluxul de marfa, la intrare, in perioada scurta a recoltarii este mult mai mare decat cel de output. Asadar, prin utilizare silobagului ramanem flexibili in preluarea si eliberarea marfurilor” ne spune Andreea Hanta, Chief Financial Officer RWA.

 

RWA in continua expansiune / RWA

Achizitia de la Chirnogeni este doar un pas in procesul de extindere in tara a RWA Romania. Andreea Hanta considera ca sunt foarte multe posibilitati de achizitie. Grupul anunta ca in 2023 va face minim o achizitie similara cu cea de la Chirnogeni, Constanta.

„Chiar in momentul de fata suntem in discutii pentru o alta achizitie importanta, ce se va finaliza, probabil, in prima jumatate a anului viitor, pentru o baza in partea de vest a tarii. Mai sunt si alte tranzactii in analiza, pe care la vom valorifica pentru a ne extinde puterea financiara si know-how-ul”.

 

Statie de procesare samanta grau

Totodata, prin achizitia Chirnogeni, grupul RWA urmareste sa dezvolte in 2023 un punct de control al calitatii semintelor proprii.

„In momentul de fata conditionarea samantei de grau se face in locatiile noastre partenere. Incepand cu 2023, controlul calitatii procesului de conditionare se va face la Chirnogeni. Locatia putand sa proceseze pana la 2000 de tone per campanie” a declarat Andreea Hanta, CFO RWA.

 

Loturi de hibridare si fabrica pentru procesarea semintelor de porumb

RWA Romania pregateste o noua activitate, cea a producerii de samanta hibrida de porumb in tara, pentru hibrizii proprii din portofoliu. Primele colaborari ar putea fi demarate chiar de anul viitor. Va urma, apoi, investitia intr-o linie de procesare, proiect evaluat la 7 000 000 Euro. Constructia ar putea fi realizata in trei-cinci ani, la Chirnogeni.

De altfel, RWA Austria realizeaza loturi de hibridare in Romania de mai mult de zece ani. Samanta bruta este ulterior procesata in unitatile RWA din Slovacia, Croatia si Austria. O parte din samanta se intoarce in tara si este vanduta fermierilor romani.

RWA a facut primii pasi in Romania in 2015, prin baza de la Ortisoara, jud. Timis, initial inchiriata. Achizitia ei a avut loc doi ani mai tarziu. In 2018 au fost cumparate bazele din Cazanesti, jud. Ialomita si Balaci, jud. Teleorman. Activitatea este concentrata in principal in 12 judete, in zonele limitrofe bazelor de depozitare. In ultimii ani, afacerile RWA in Romania s-au dublat de la un an la altul.

RWA Raiffeisen Agro Romania are la baza o experienta de peste o suta de ani a grupului international din care face parte. Acesta s-a extins din Austria in Europa Centrala si de Est, deschizand noi filiale si construind parteneriate de incredere cu furnizori si producatori locali. RWA Group, detinut de fermieri austrieci, a raportat afaceri de 2,95 miliarde euro pentru anul 2021.

Din 1999, RWA face parte dintr-o alianta strategica cu grupul german BayWa AG, ca urmare a careia este parte integranta a unui grup de servicii si comert activ la nivel international. BayWa Ag a raportat venituri de 19,8 miliarde euro in 2021, in crestere cu 20% fata de anul precedent.

 

Noutati

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

22-07-2024 Cereale

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>

Importanța managementului dăunătorilor în culturile de cereale păioase și pregătirea pentru iarnă

10-06-2024 Cereale

Importanța managementului dăunătorilor în culturile de cereale păioase și pregătirea pentru iarnă

Un aspect fundamental al agriculturii este reprezentat de măsurile de combatere a dăunătorilor și a bolilor, acești factori fiind posibile cauze pentru pierderi majore de recoltă și afectarea sănătății culturilor. Din aceste motive, o gestionare eficientă a acestor probleme este esențială pentru a menține o producție sustenabilă și pentru a asigura bunăstarea consumatorilor. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

21-02-2024 Porumb

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

In cadrul celei mai recente editii a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” a avut loc decernarea trofeelor Porumbul de Aur, iar la categoria neirigat castigator a fost desemnat tanarul Cristian Marginean din judetul Mures, care a ales hibridul Pioneer® P9241 si a obtinut o productie de 13.400 kg/ha, anunta compania Corteva Agriscience. Mai multe>>

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

16-02-2024 Cereale

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

Analizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ... Mai multe>>

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

16-02-2024 Porumb

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

Cultivarea porumbului este o practica veche care a ramas in top 3 in agricultura moderna datorita diverselor utilizari ale acestei cereale. Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate, este esential sa se respecte anumite principii si sa se aplice tehnici adecvate in fiecare etapa a procesului de cultivare. Astfel, astazi iti vom prezenta 6 sfaturi importante care garanteaza succesul culturii tale. Mai multe>>

Pixxaro™ Super - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

12-02-2024 Cereale

Pixxaro™ Super  - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

Buruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori. Mai multe>>

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

26-01-2024 Grau

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

In 2023, Agricultura din Romania a continuat sa traverseze o perioada plina de provocari, unele cu un impact semnificativ: pretul oscilant al cerealelor, perioade secetoase in anumite zone, productie oscilanta pentru toate culturile, provocari pe care le vom intalni si in urmatorul sezon agricol. Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase. Pierderile de productie in cazul culturii de grau sunt de aproximativ 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii ext... Mai multe>>

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

26-01-2024 Cereale

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea a cinci fungicide noi pentru cereale pe piata din Europa pentru a combate cele mai importante boli care afecteaza randamentul productiilor in cele mai critice faze de dezvoltare ale culturii. Aceste produse ofera clientilor ADAMA un portofoliu cuprinzator de solutii inovatoare concepute pentru a oferi rezultate excelente in domeniu, fiind aplicabile in diferite etape ale tratamentului (T1, T2 sau T3) ... Mai multe>>