In cadrul campaniei “We love meat from Romania”, revista de specialitate INDUSTRIA CARNII.RO a organizat JOI 30 MAI 2013, incepand cu ora 10.00, la ferma KARPATEN MEAT din localitatea Marpod, judetul Sibiu, evenimentul “FIRST BEEF DAY OF ROMANIA”.
Acest eveniment s-a desfasurat sub deviza “Karpaten Meat – from grass to beef – Angus breeding system for Romania ”. In programul evenimentului au fost incluse atat prezentari de specialitate pentru carnea de vita premium, cat si informatii privind profitabilitatea unei afaceri integrate, axata pe cresterea rasei Angus in Romania. Cele mai interesante momente ale zilei au fost: semnarea actului constitutiv al Asociatiei Aberdeen Angus Romania, vizitarea Karpaten Meat, cea mai mare ferma de crestere a bovinelor Angus din Romania si AngusGRILL - degustare carne de vita bio Angus – “Made in Romania”. Agricultura poate deveni motorul economiei romanesti, iar de acest lucru sunt deja convinsi cei doi investitori elvetieni care au pus bazele unei afaceri de succes in sectorul zootehnic al Romaniei, prin infiintarea fermelor Karpaten Meat.
Dispusi sa impartaseasca din experienta lor, specialistii companiei Karpaten Meat au invitat crescatorii de animale din diferite zone ale tarii, producatorii de carne si investitorii in zootehnie, sa cunoasca modelul elvetian si impreuna sa analizeze noi oportunitati de business pentru fermierii romani. Prima editie a evenimentului “FIRST BEEF DAY OF ROMANIA” s-a bucurat de atentia a peste 200 de oameni de afaceri romani, multi dintre ei declarandu-se incantati de valoarea informatiilor primite cu aceasta ocazie si poate cel mai important lucru, manifestandu-si intentia de a deveni parteneri Karpaten Meat si de a dezvolta o afacere de crestere a bovinelor Angus, contribuind la sectorul de producţie a carnii de vita premium.
Sectorul zootehnic din Romania a trecut si trece in continuare printr-o situatie dificila din cauza cresterii costurilor de productie, a competitiei generata de importuri, a cresterii preturilor pentru furajele necesare hranei animalelor, cresterea preturilor pentru energie, combustibil si alte utilitati. Samuel Widmer si Stefan Jung sunt cei doi administratori ai companiei Karpaten Meat, care bazandu-se pe multi ani de experienta in domeniul agriculturii, in productia si comercializarea de carne de vita, au intuit potentialul pasunilor pe care le detine Romania si au investit in tara noastra, in productia de carne de vita premium din rasa Angus. Daca pana acum cunoscatorii in materie de carne de vita premium vorbeau doar despre bovinele de carne argentiniene crescute in regiunea Pampas, scopul companiei Karpaten Meat este acela de a face cunoscuta zona Carpatilor ca fiind producatoare de carne de vita de calitate. In acest sens compania isi propune ca pana in anul 2018 sa produca cel putin 10.000 carcase de vita de calitate superioara. Evenimentul din 30 mai 2013 are drept scop constientizarea avantajelor pe care le ofera dezvoltarea unei retele de crestere a bovinelor de carne, utilizand hrana ecologica pe pasunile Romaniei, inca neexploatate la adevarata lor valoare. Deficitul de carne de vita in Europa in ultimii ani a fost de 200,000 de tone pe an. Germania, spre exemplu este al doilea producator de produse din carne in Europa, dar sectorul bovin a trecut printr-o scadere masiva in perioada 1997 - 2008 ajungand de la aproximativ 3,54 milioane de bovine la un efectiv ce se situeaza in jurul cifrei de 1,3 milioane capete. Aceste efective de bovine sunt grupate in 180.000 de ferme din care mai mult de 60% au mai mult de 100 de capete. Conform statisticilor in Romania densitatea bovinelor este de 15 capete pe 100 ha in timp ce in Irlanda de exemplu sunt 137 de capete pe 100 ha.
Scaderea efectivului de animale se datoreaza in principal concurentei din sectorul Bio-Gaz, urmata de reducerea suprafetelor verzi, a terenurilor agricole – fiind utilizabile tot mai putine parcele pentru pasunat si nu in ultimul rand desfiintarea fermelor din lipss de succesori. In paralel, cererea pentru carnea de vita a crescut si este in continua crestere, in conditiile in care deficitul se accentueaza de la an la an. Solutia pentru reducerea deficitului de carne de vita pe piata europena este mutarea productiei in alte tari, asa cum a procedat si Karpaten Meat. Romania este un teritoriu ideal pentru productia de carne de vita, cu o suprafata agricola utila de peste 15 milioane de hectare, din care suprafata totala a pajistilor si a fanetelor atinge aproximativ 5 milioane de hectare, fiind dupa Polonia, cel putin teoretic, al doilea cel mai mare producator de produse agricole din Europa Centrala si de Est.
In Romania, implementarea sistemelor de crestere a raselor de carne este posibila in toate zonele tarii, inclusiv cele montane. In momentul de fata rasa de carne nu este foarte raspandita in Romania, efectivul de animale situandu-se in jurul cifrei de 29 de mii de exemplare, adica nu mai mult de 2,3% din numarul total de exemplare. Cresterea bovinelor de carne in sistem mama vaca alaptanta, sistem extensiv pe pasune este un domeniu nou pentru Romania, care necesita timp pentru cunoastere si transformare.
Cu ocazia intalnirii de la Sibiu, specialistii companiei Karpaten Meat, impreuna cu fermierii romani, au pus bazele infiintarii Asociatiei Aberdeen-Angus Romania, avand baza logistica si informationala la Karpaten Meat. Scopul acestei Asociatii este dezvoltarea agriculturii in Romania, prin prisma celor doua programe de crestere a bovinelor de carne Angus: programul in rasa pura Angus si programul de incrucisare intre taur Angus si Baltats Romsneascs, dar si prin distributia de material seminal Angus de cea mai buna calitate si prin aplicarea sistemului de rascumparare a viteilor. Prezent la eveniment a fost dl. Berhard Delle, general manager Angus Group, membru fondator alaturi de cei doi administratori ai companiei Karpaten Meat.
„Potentialul exista, totul este sa se mobilizeze fermierii in aceasta directie si cu un pic de sustinere atat din partea statului roman cat si din partea fermierilor cu experienta in domeniu, in cativa ani putem popula pasunile din Romania cu bovine de carne. Ne-am indreptat catre rasa Angus si recomandam aceasta rasa de carne in primul rand pentru costurile scazute de crestere si productie dar si datorita faptului ca este o rasa prolifica care produce un vitel pe an avand prima fatare la varsta de doi ani, spre deosebire de alte rase de carne care incep sa produca vitei doar de la trei ani. Astfel se obtine un numar mai mare de vitei intr-un timp mai scurt, crescand veniturile substantial. Am dezvoltat anul trecut un nou program de parteneriat ce se refera la conversia fermelor de Baltata Romaneasca in ferme de crestere de vitei incrucisati prin monta cu taur de reproductie Angus sau prin insamantarea efectivului de Baltata Romaneasca cu material seminal Angus. Acest program reprezinta o optiune buna pentru fermele care vor sa renunte la productia de lapte sau vor sa foloseasca vacile reforma pentru productia de carne. In cadrul acestui parteneriat oferim cunostiințele noastre despre infiintarea unei ferme de crestere Angus, iar pe de alta parte oferim spre vanzare tauri de reproductie din rasa Angus sau material seminal provenit de la tauri cu genetica de top. Prin contract, rascumparam viteii rezultati din reproductie in momentul intarcarii acestora, cu o varsta de minim 6 luni si cu un minim de 200 kg. Acest program se incadreaza intr-un nou model de business, si anume cresterea in sistem de vaci alsptante, o tehnologie simpls di cu costuri mult mai scszute decst in cazul cresterii vacilor de lapte, bovinele ramanand pe pasune pe tot timpul anului, furajandu-se doar cu lapte si cu iarba de pe pasune. Aceasta forma de parteneriat are ca si beneficiu asigurarea unei piete de desfacere constante si profitabile si se inscrie impreuna cu programele de parteneriat, la dezvoltarea productiei de carne de vita premium in Romania” - este de parere Samuel Widmer, manager general Karpaten Meat.
La evenimentul FIRST BEEF DAY OF ROMANIA au mai fost prezente numeroase oficialitati locale, Subprefectul de Sibiu, dl. Mircea Cretu, reprezentanti ai Consiliului Judetean Sibiu, Camerei Agricole Sibiu, DSV, OARZ, APDRP si APIA. Din partea autoritatilor centrale evenimentul s-a bucurat de prezenţa secretarului de stat in cadrul MADR – Valentin Soneriu si a directorul general ANARZ – Peter Tamas Nagy.
Pentru detalii va rugam contactati:
Alina Constantin - Redactor Sef
Mobil: +4 0736.622.656 | Tel/Fax: +4 021. 450.50. 64
[email protected] | www.industriacarnii.ro
Bucuresti | Romania
01-10-2024 Bovine
Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>
25-01-2024 Pajisti pasuni fanete
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>
15-01-2024 Bovine
Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>
27-07-2023 Bovine
Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>
07-03-2023 Pajisti pasuni fanete
USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>
10-11-2022 Bovine
Criza energetica si penuria de furaje au adus sectorul laptelui din Romania in pragul falimentului. Paradoxul Romaniei e ca, desi, la lapte, are cea mai mare crestere de pret la raft din Uniunea Europeana - 64% - crescatorii de vaci primesc cel mai mic pret pe lapte din toata UE. Adica, 3 lei pe litru, in conditiile in care la raft laptele a ajuns si la 12 lei. Mai multe>>
15-10-2022 Bovine
DN AGRAR Group, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala, a finalizat lucrarile de modernizare a salilor de muls la Ferma Apold. Investitia a constat in constructia unei noi sali de muls, la standarde internationale, care a fost finalizata in luna iunie si a fost finantata printr-un imprumut bancar, precum si renovarea salii de muls curente, a carei valoare de renovare s-a ridicat la suma de 100.000 euro si a fost finantata integral... Mai multe>>
19-09-2022 Bovine
Transilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100. Mai multe>>
15-07-2022 Bovine
Un metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor. Mai multe>>
18-04-2022 Bovine
In data de 7 aprilie 2022, Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca, Tip Simmental (ACVBR SIM) alaturi de Centrul de Inovare Digitala „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa ne eficientizam fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finantat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene. Mai multe>>
31-03-2022 Bovine
Fertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>