Populatie saraca, in campie bogata

1fermiera.jpg



In campiile cele mai fertile din Romania, la 18 ani de la revolutie, majoritatea populatie este saraca. Acest lucru sa petrecut si in SUA, unde populatia din Sudul fertil, era in anii "50" mult mai saraca decat cea din Nord. Istoria Sudului merita cunoscuta, ca sa ne putem da seama, despre cum sa ajuns la saracia romanilor, intr-o tara bogata.









Putine regiuni din lume au potentialul agricol al Sudului din SUA. Putine regiuni din lume au fost atat de nemilos jefuite si atat de epuizate printr-o folosire nerationala si printr-o permaneta incapacitate a omului de a se adapta la mediul inconjurator.

Regiunea scaldata de valea fluviului Mississippi are o lungime de 500 de mile, o latime de 100 de mile si este tot atat de fertila ca si valea Nilului.

Peisajul zonei in anii "50" era cel a foamei si reprezenta o mostenire culturala a epocii de pionerat, a conditiilor coloniale si a sclaviei. Regiunea a fost saracita ulterior, in perioda moderna, prin activitatea speculatorilor de pamant.

Primii colonisti din coloniile din Sud au incercat sa creeze pe pamantul Virginei o agricultura variata. Eu au semanat culturi aduse din Europa, dar care nu s-au adaptat prea bine Sudului. Au invatat de la indieni sa cultive porumbul, fasolea, cartoful dulce, dovleacul, pepenele verde si fragii. Culturile europene s-au indrodus treptat in functie de adaptarea acestora la conditiile de mediu.

Din nefericire acest gen de agricultura nu a fost privita favorabil de catre Anglia. O companie din Londra formata din cavaleri, nobili, negustori si aventurieri, a primit de la regele Iacob I, in anul 1606, dreptul de a exploata coloniile din Sud, si de a gasii o marfa solicitata la export care sa le aduca profituri fabuloase.

Au incercat cu matasea, apoi vita de vie, si au gasit pana la urma un produs indigen, numit tutunul. Astfel s-a creat un sistem de mari plantatii de tutun in Virginia, Maryland si Carolina. Pe valea fluviului Mississipii sa introdus bumbacul, iar in regiunile de coasta ale Louisianei, cultura de baza a devenit trestia de zahar. Marimea unei ferme mijlocii din Sud a ajuns in anul 1700 la 700 de acri.

La mijlocul secolului al XVIII -lea, aristrocratii din Sud, aveau proprietati de 150 000 de acri. Pentru a lucra in aceste ferme in anul 1619 au introdus sclavii negri, adusi din Africa. A inceput sa se dezvolte monocultura cu suita lui de consecinte triste: hrana insuficienta; secatuirea solului; sclavia; munca fortata; crizele economice; si un nivel cultural si biologic scazut al populatiei.

Pe langa aristrocratii mai existau aproape 2 milioane din familiile care nu poseda pamant. Ei sunt arendasi la cheremul fluctuatiilor pretului marfii lor supuse speculatiilor.

La inceput bumbacul si tutunul au fost cultivate fara a se aplica ingrasaminte. Dar prin monocultura s-a saracit pamanturile, incat au devenit necesare cantitati tot mai mari de ingrasaminte chimice. 30% din cel mai fertil teren din Sud, sufera in prezent de eroziune.

Dupa 1900 bancherii si grupurile finaciare din nord au cumparat in bloc fermele saracite din Sud. Forta disponibila din agricultura a inceput sa lucreze, pe niste salarii de mizerie, in fabricile care s-au mutat din Nord in Sud.

Arendasii cu sculele lor vechi au fost alungati, de pe pamanturile din Sud, si au pornit in cautarea de ferme unde sa lucreze in perioadele de campanie. John Steimbeck in romanul "Fructele maniei", a descris acest simbol al mizeriei din mijlocul belsugului, in care arendasii nu aveau bani sa cumpere paine copiilor lor.

In anii "50", au intervenit masurile federale care au dus la reconstructia Sudului. Astfel venitul individual a crescut cu 75% in 10 ani, in timp ce venitul national a crescut, in aceasi perioada, cu numai 56%. Nici astazi dupa 50 de ani de la reforme, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult in bine. "Mahalale rurale ale Sudului sunt lucrul cel mai revoltator din SUA." este parerea analistului american, John Gunter.

In zona Campiilor fertile din Romania, in cei 18 ani de la revolutie se petrece acelasi fenomen de saracie si de degradare biologica si culturala a populatie. Guvernul SUA a intervenit in 1950 cu masuri federale pentru cresterea venitului individual. In Romania peste 50% din populatie traieste sub pragul de saracie, iar masurile nationale se reduc la intalniri populiste si demagogice intre partidele politice.

Aristrocratii romani (cu zeci de mii de ha), aventurierii, speculatorii de terenuri, grupurile financiare si de interes din Romania, sunt tinuti in brate si primesc aceleasi drepturi pe care le-a primit, compania londoneza, de la regele Iacob I, in anul 1606.

De 18 ani rescriem istoria saraciei dintr-o tara bogata, si nu invatam nimic din dilemele Sudului american. Si asta pentruca Romania a ajunsa pe mana unor sabotori ai economiei nationale, pentru care nu exista nici un fel de lege.

Sunt inginer agronom, traiesc intr-o regiune fertila din vestul tarii si nu pot sa stau nepasator la fenomenele de degradare biologica, psihica si sociala a satelor, comunelor si oraselor mici din Campia Aradului. In calitate de consultant agricol, nu am fost solicitat de nici un primar sau consilier local, sa-i sprijin in punerea in practica a masurilor de dezvoltare locala, rurala sau regionala. In schimb reprezentantii puterii locale sunt inconjurati de "asa zisi experti" care ii invata cum sa ocoleasca si sa incalce legea.

Totusi exista o mica mandrie nationala, pentruca am reusit sa rescriem, in 18 ani, istoria sumbra, multiseculara, a Statelor Unite ale Americii. Nu se poate lauda nimeni, in lumea contemporana, cu asemenea performante negative. Si asta pentruca restul lumii se lauda cu un minim de intelepciune si nu cu un maxim de prostie. Iar aceasta prostie nationala ne afecteaza pe toti, deoarece veniturile lunare le cheltuim intr-o saptamana pe mancare si intretinere. Restul de 3 saptamani traim ca si sclavii de pe fostele plantatii ale sudului prin asa numitele "masurile de protectie sociala" oferite de o clasa politica ajunsa in fruntea tarii pe scurtaturi necinstite si imorale.

Noutati

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>

Viticultorii sporesc reziliența culturilor de viță-de-vie cu soluții inovatoare - studiu de caz

16-06-2025 Fungicide

Viticultorii sporesc reziliența culturilor de viță-de-vie cu soluții inovatoare - studiu de caz

Variabilitatea climatică reprezentată de trecerea de la ierni mai calde la primăveri cu un nivel crescut de umiditate a influențat efectele făinării în întreaga Europă, amplificând provocările chiar și pentru cultivatorii de viță-de-vie din România. Pe măsură ce producătorii se străduiesc să satisfacă cererea tot mai mare de vinuri premium, produse în mod sustenabil, acest patogen fungic amenință atât productivitatea culturii, cât și calitatea vinului, afectând în mod direct sănătatea și dezvolt... Mai multe>>

De ce tot mai mulți fermieri aleg drujba cu acumulator pentru întreținerea livezii?

16-06-2025 Pomicultura

De ce tot mai mulți fermieri aleg drujba cu acumulator pentru întreținerea livezii?

Cei care practică o pomicultură modernă, știu că eficiența operațională și inovația tehnologică asigură optimizarea costurilor și maximizarea randamentului. În acest peisaj, drujba cu acumulator se impune rapid ca o opțiune de analizat cu atenție și, în multe privințe, superioară drujbelor termice sau electrice cu fir.  Mai multe>>

Rescaype™ – Inovația care Regenerează Solul și Revoluționează Agricultura

29-05-2025 Plante

Rescaype™ – Inovația care Regenerează Solul și Revoluționează Agricultura

Rescaype™ -  un amendator de sol inovator pentru o agricultură durabilă!Într-o eră a agriculturii în continuă schimbare, unde resursele devin tot mai limitate, iar provocările legate de calitatea solului și de eficiența culturilor se înmulțesc, soluțiile sustenabile devin esențiale. Rescaype™, un ameliorator de sol revoluționar, aduce o abordare științifică și ecologică pentru revitalizarea terenurilor agricole degradate și pentru maximizarea randamentelor. Mai multe>>

Fermierii români asigură productivitatea culturilor de grâu printr-o strategie eficientă de aplicare a fungicidelor

26-05-2025 Fungicide

Fermierii români asigură productivitatea culturilor de grâu printr-o strategie eficientă de aplicare a fungicidelor

Ca răspuns la presiunile tot mai mari ale schimbărilor climatice, fermierii din Românie apelează din ce în ce mai mult la soluții avansate de protecția plantelor pentru a-și proteja culturile. Condițiile meteorologice variabile, precum toamnele mai lungi și mai calde, au dus la apariția mai timpurie a bolilor precum făinarea, septorioza și pătarea în culturile de cereale. Aceste condiții afectează procesul fotosintezei, fundamental pentru dezvoltarea și productivitatea culturilor. Mai multe>>

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Fertilizarea cu azot la cultura grâului din primăvară

16-04-2025 Grau

Fertilizarea cu azot la cultura grâului din primăvară

Fertilizarea cu azot în primăvară este una dintre cele mai importante verigi tehnologice în cultura grâului, influențând direct producția și calitatea recoltei. După intrarea în vegetație, grâul are nevoie crescută de azot pentru a susține creșterea accelerată și formarea elementelor de rod. Mai multe>>

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

21-03-2025 Floarea soarelui

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

Perioada critică pentru nutriția cu N,P,K a culturii de floarea soarelui începe din primele faze de vegetație, efectul lipsei acestora în această etapă nu poate fi compensată ulterior !Strategia de fertilizare a culturii de floarea soarelui trebuie să ia în considerare particularitățile biologice ale plantei, condițiile pedoclimatice, consumul specific și producția scontată. Mai multe>>

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

20-03-2025 Porumb

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

Omnia Europe este o companie agribusiness de top, specializată în procesarea porumbului și producția de materii prime de înaltă calitate. Fiind cel mai mare procesator din Europa de Sud-Est, Omnia Europe joacă un rol esențial în furnizarea de ingrediente indispensabile pentru industriile de ulei și furaje. Operațiunile companiei se extind la nivel global, exportând produse în aproximativ 55 de țări. Mai multe>>