Compozitia chimica a carnii

compozitia carniiNotiunea de carne are o definitie de sens larg si o definitie de sens restrans. In sens larg prin carne se intelege orice parte comestibila a unui reprezentant pluricelular al regnului animal: carne de moluste, carne de crustacei, carne de reptile, carne de pasare, carne de mamifere, etc. In sens restrans prin carne se intelege musculatura impreuna cu tesuturile, la care aceasta adera.

 

 


De asemeni, in dictionare se defineste notiunea de carne macra ce semnifica musculatura fara grasime si fara oase. Musculatura organismelor este de trei tipuri: striata, neteda si cardiaca. Musculatura neteda si cea cardiaca sunt in cantitati mici in organismul animalelor, ca atare este evident ca prin carne se intelege musculatura striata (scheletica), iar structurile la care aceasta adera sunt: pielea, grasimea, cartilajele, oasele, vasele sangvine, nervii, vasele limfatice si limfoganglionii. La marea majoritate a speciilor pielea nu se consuma, dar sunt si specii ca pestii, pasarile, suinele, balenele, etc., la care aceasta structura se consuma ca aliment.


Compozitia chimica a carnii

La animalele adulte valorile medii ale componentelor chimice ale carnii sunt: 75% apa si 25% substanta uscata din care proteine 18%, lipide 3%, substante extractive azotate 1,5% si substante extractive neazotate 1,2%, substante minerale 1,2%, oligoelemente , etc -0,1%.

Proteinele

Dintre proteine amintim:

    • proteinele miofibrilelor – miozina, actina, actomiozina, tropomiozina, paramiozina, fractiunea TSAO, bogate in aminoacizi (metionina, tirozina, triptofan, valina, alanina, glicina, etc.)
    • proteinele sarcoplasmei reprezentate de miogen, mioalbumina, mioglobina, globulina X si miostromina

In organitele celulare generale (ribozomi, mitocondrii, microzomi, aparat Golgi) se gasesc numeroase proteine dizolvate sau de structura marea majoritate avand rol enzimatic.

    • Proteinele nucleare sunt reprezentate de nucleoproteide.
    • Proteinele stromei sunt reprezentate de colagen, elastina, reticulina.

Lipidele

Lipidele din tesutul muscular sunt compuse din: gliceride, steride, fosfolipide, pigmenti si vitamine. La mamifere predomina acizii grasi saturati iar la pasari sunt in cantitate mare acizii grasi nesaturati. Tesutul adipos de la mamifere are continut diferit in acizi grasi saturati sau nesaturati in functie de zona de depunere. Ponderea acizilor grasi saturati este mai mare in tesutul adipos intracavitar, mai mica la grasimea intra si inter musculara si mult mai mica la grasimea de acoperire.

Steridele sunt reprezentate in special de colesterol care se gaseste in proportie de 0,24 %, iar fosfolipidele in grasimile de depozit sunt in cantitati mai reduse (0,01-0,3 %). Fosfolipidele intra si in structura umor organite ale fibrelor musculare in proportie de 1%. Sunt prezente in mitocondrii, microzomi si nucleu si sunt reprezentate de lecitina, plasmalogen, sfingomielina si cefalina.

Pigmentii si vitaminele sunt substante de insotirea ale gliceridelor si fosfolipidelor. Pigmentii sunt reprezentati de caroten si xantofila.Vitaminele prezente in tesutul adipos sunt vitamine liposolubile:A,D,E si mai rar K.

Substantele extractive azotate si neazotate

    • Substantele extractive azotate sunt reprezentate de: aminoacizi liberi (alanina, valina,) dipeptide, betaine, tripeptide, carnitina, carnozina, glutation, colina, creatina, fosfocreatina, creatinina.
    • Substantele extractive neazotate sunt reprezentate de glicogen, inozitol, acid lactic, acid formic, acid fumaric.


Continutul tesutului muscular in substante extractive azotate si neazotate contribuie la formarea gustului carnii, hidratarea carnii prelucrate si producerea rigiditatii musculare.

Substantele minerale

Substantele minerale se gasesc in tesutul muscular in cantitati variabile, principalele saruri minerale sunt cele de: K, Ca, Na, Mg, Cl, Mn, Cu, S. Carnea contine si cantitati mici (0.007-15 mg /100 gr) de microelemente: Zn, Co, Al, Cr, Ni, Se, As, Mo.

Substantele minerale au roluri importante in fiziologia fibrei musculare si sufera modificari mari dupa sacrificarea animalului. Aceste modificari se datoreaza deranjarii sistemelor tampon si modificarii premeabilitatii sarcolemei si se refera la redistribuirea anionilor si cationilor in sarcoplasma si lichidele extracelulare. Toate modificarile legate de redistribuirea sarurilor minerale influenteaza textura carnii.

Vitaminele

In compozitia carnii se intalnesc vitamine din complexul B, vitamine A, C, E dintre care unele (A si C) sunt doar in cantitati infime.

Trebuie tinut cont si de faptul ca prin congelarea si decongelarea carnii, cat si prin prelucrarea termica a carnii si produselor din carne, vitaminele se pot distruge. In general tratamentele termice distrug vitaminele, efectul congelarii fiind mai putin negativ. Decongelarea se soldeaza cu pierderi destul de mari de vitamine.

Enzimele

Tesuturile ce compun carnea sunt bogate in enzime, acestea asigurand desfasurarea normala a metabolismului animalului in viata. Dupa sacrificare unele enzime se distrug iar altele contribuie la scindarea macromoleculelor de proteine, lipide, glucide, etc. Aceste enzime intervin in procesele biochimice care au loc imediat dupa sacrificare si au efecte benefice: instalarea rigiditatii musculare, maturarea carnii, imbunatatirea calitatilor organoleptice ale carnii. Enzimele pot avea si efecte negative asupra carnii in timpul depozitarii carnii: autoliza, incingerea carnii, putrefactia carnii si rancezirea grasimilor. Din aceste cauze conditionarea corecta a carnii calde este un complex de masuri care imbunatateste in mod evident calitatea carnii produse.

Compozitia chimica a carnii variaza foarte mult in functie de diversi factori: proportia tesuturilor componente, specia, rasa, varsta, individ, starea de ingrasare a animalelor, regiunea corporala.


Medic veterinar,

Dr. Diana Galatanu

 

Noutati

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>